Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Na tej planszy są obrazy 3 technologii, z których 2 są już wycofane z rynku, czyli plazma i stare LCD.

Trochę to naciągane. W takim razie jaki ty byłby problem aby zamiast LCD napisać LED i dać identyczną czerń jak w PDP? :-)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Daj sobie już spokój. Kogo chcesz przekonać? Chyba nie mnie. Widziałem najlepsze plazmy i najlepsze LED LCD. Zdecydowanie wolę LED LCD. Wolę być leszczem z 88 calowym JS9500 niż super znawcą z 42 calową czy nawet 65 calową plazmą... :-) Na razie to nie jest możliwe ze względu na cenę owego LCD ale zobaczymy co będzie za rok. Może pojawi się alternatywa.

Nieładnie tak innych nazywać leszczami, tylko dlatego, że mają inne zdanie.

zwykły kowalski nie ma żadnego zdania w kwestii jakości obrazu, jak się coś rusza na obrazie i do tego sprzedawca powie że jest dobry to wtedy jest git. (tam gdzie mieszkam i w promieniu 20 km niema nikogo kto by zwracał uwagę na jakość)

Trochę to naciągane. W takim razie jaki ty byłby problem aby zamiast LCD napisać LED i dać identyczną czerń jak w PDP? :-)

To proste. Chodzi o stopniowanie efektu. Gdyby dano tam obraz LED LCD to nie byłoby różnicy miedzy dwoma TV i tym samym efekt trzeciego, najważniejszego w tym porównaniu też byłby słaby. A chodzi o pokazanie wyraźnych różnic. To jest oddziaływanie na emocje i pierwszy efekt. To jest właśnie demo dla...leszczy, jak to zgrabnie określa twój kolega. Akurat na marketingu trochę się znam. 25 lat zawodowo.

Chcąc pokazać różnice między dobrym i złym człowiekiem też stosuje się takie techniki. W zależności od kręgu kulturowego ten dobry to np mała, biała, niewinna dziewczynka wtulona w misia na której los dybie okrutny murzyn w kapturze, z papierochem w gębie i bejsbolem w łapie. Wiadomo po czyjej stronie będą emocje osób oglądających takie obrazki. Już za komuny stosowano takie obrazkowe socjotechniki na plakatach pokazujących złych, wrednym imperialistów, wrogów socjalistycznego ludu pracy... :-)

Daj sobie już spokój. Kogo chcesz przekonać? Chyba nie mnie.

nikogo do niczego nie nakłaniam, chciałbym tylko zwrócić uwagę że słońce wcale nie jest takie życiodajne jakby na pierwszy rzut oka się wydawało, jest zdradliwe, ale kowalski czyli leszcz nie dopuszcza tej prawidłowości do siebie.

Ale porównanie, plansza wyprodukowana przez dział marketingu. :D

Oczywiście, tylko jaki był tego cel? Zdeprecjonować LCD? Przecież Panasonic, tak jak inne giganty, nadal prowadzą ich sprzedaż. Strzelaliby sobie w kolano?:-)

Gadanie w tym przypadku o nowych LCD nie ma sensu.

Szkoda pisaniny... :-) idź do pierwszego lepszego sklepu RTV i popatrz na te różne LCD. A potem sam sobie zadaj pytanie czy ich czerń i kontrast są takie jak na tym demo? Mnie nie musisz odpowiadać bo ja znam odpowiedź.

A ja nie mam takiego obrazu jaki pokazany jest w tej demówce. Co więcej, jestem na tyle zadowolony, że rozważam zakup kolejnego LED LCD, którego obraz uważam za jeszcze lepszy od tego, który teraz mam.

Twoje zdanie akurat w przypadku tego porównania nie ma żadnego znaczenia. Ta tablica to był dogmat potęgi :-)

Co będzie za lat 10 to jeszcze nie wiadomo. Może tylko OLED, a może LED LCD też będzie równolegle z bardzo dużą ilością punktów backlight.

Jak na razie obserwujemy ruch w dokładnie przeciwnym kierunku. Poza kilkoma absolutnie topowymi modelami, które można policzyć na palcach (jedna ręka wystarczy) standardem powszechnym stał się krawędziowy. A jeszcze kilka lat temu backlight miała nawet środkowa półka.

idź do pierwszego lepszego sklepu RTV i popatrz na te różne LCD. A potem sam sobie zadaj pytanie czy ich czerń są takie jak na tym demo?

w sklepie nie oczywiście, bo pod sufitem dużo światła jest a wiadomo jak działa warstwa polaryzacyjna w tych telewizorach w takich warunkach

Gdyby dano tam obraz LED LCD to nie byłoby różnicy miedzy dwoma TV i tym samym efekt trzeciego

Ale nie dodano :-) A dlaczego? Ano z tego powodu, że musieliby rozgraniczyć zwykłe plazmy i te produkowane przez Panasonica. A to dopiero byłoby bicie piany. Panasonic w skrócie odwzorował rzeczywistość. LCD jest na trzecim, ostatnim miejscu. Znaczy się przegrał :-)

w sklepie nie oczywiście, bo pod sufitem dużo światła jest a wiadomo jak działa warstwa polaryzacyjna w tych telewizorach w takich warunkach

Ale u mnie w domu, czy u moich kumpli nie ma dużo światła pod sufitem, lub nie ma go wcale podczas oglądania i obraz jest zupełnie inny niż na tym demo.

Ale nie dodano :-) A dlaczego? Ano z tego powodu, że musieliby rozgraniczyć zwykłe plazmy i te produkowane przez Panasonica. A to dopiero byłoby bicie piany. Panasonic w skrócie odwzorował rzeczywistość. LCD jest na trzecim, ostatnim miejscu. Znaczy się przegrał :-)

Tak, przegrał. I lepiej się czujesz? W końcu chodzi o to źebys się lepiej poczuł. W tej sytuacji muszę zacząć rozglądać się za dużą plazmą dla siebie... :-) Zadowolony?... :-)

Ale też ten krawędziowy dziś jest lepszy niż ówczesny backlight. Takie są fakty.

pod jakim względem, wytłumacz

Ale u mnie w domu, czy u moich kumpli nie ma dużo światła pod sufitem, lub nie ma go wcale podczas oglądania i obraz jest zupełnie inny niż na tym demo.

bo ma wyłączone podświetlanie

Pod każdym. Miałem nawet topowego wówczas Philipsa LED LCD z backlight. I obraz był kiepski. Te dzisiejsze krawędziówki mają obraz o 2 klasy lepszy. W ogóle nie ma porównania. To mój 2 letni krawędziowy ma dużo lepszy obraz, a co dopiero te nowe.

W tej sytuacji muszę zacząć rozglądać się za dużą plazmą dla siebie... :-) Zadowolony?... :-)

A gdzież tam, nie zasługujesz na topowy sprzęt :-)

Te dzisiejsze krawędziówki mają obraz o 2 klasy lepszy. W ogóle nie ma porównania.

Gdyby nie OLED to może za 10 lat doszliby do jakości obrazu zeszłorocznych plazm. A tak zapewne niebawem spotka je los pdp. No chyba, że będą tłuc LCD dla leszczy :-)

Może przypomnę o co chodziło w tej całej dyskusji :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla oka biel nie ma takiego znaczenia.

A jakie modele?

To jest ogólna charakterystyka trzech technologii.

Nie ma znaczenia.

Jasne :-). Tak jest bardziej/lepiej propagandowo.

Rozumiem, że Koledzy którzy z lubością szermują rzekomym problemem z bielą w plazmach są miłośnikami oglądania programu polegającego na wyświetlaniu całego białego ekranu, nic poza tym. Siedzą przed takim ekranem godzinami, kontemplują go i delektują się nim.

Rozumiem że Koledzy którzy z lubością szermują rzekomym problemem z czarnym w dobrych LCD są miłośnikami oglądania programu polegającego na wyświetlaniu całego czarnego ekranu, nic poza tym. Siedzą przed takim ekranem godzinami, kontemplują go i delektują się nim. ;-))))

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

I co z tego? To demo nie dotyczy LED LCD.

Przecież jest to jedna i ta sama technologia różniąca się wyłącznie rodzajem, a nie sposobem podświetlenia.

Rozumiem że Koledzy którzy z lubością szermują rzekomym problemem z czarnym w dobrych LCD są miłośnikami oglądania programu polegającego na wyświetlaniu całego czarnego ekranu, nic poza tym. Siedzą przed takim ekranem godzinami, kontemplują go i delektują się nim. ;-))))

Załamujesz mnie. Wymyśl coś oryginalnego, tak od siebie proszę.

Jako osoba, która nigdy nie narzekała na czerń na swoim LCD (uważam ją za wystarczającą, aczkolwiek przyznaję że na plazmie jest lepsza) czuję się upoważniony, aby teraz coś napisać.

Otóż uważam obydwie te kwestie, zarówno czerni na współczesnych LCD, jak i bieli na PDP - problemy sztuczne, dęte i wyolbrzymione. Nie wiem, która strona zaczęła, druga się odpysknęła i teraz to już żyje własnym życiem.

Wyższość plazmy zasadza się na czym innym.

I wtedy plazma była lepsza.

"Wtedy" też były LCD które miały przyzwoitą czerń. Różnicę było widać głównie na napisach końcowych filmów. Plazmy w tamtym czasie też nie były rewelacyjne pod względem czerni. Dopiero Pioneer 5090 to zmienił, potem była długa przerwa i serie Panasonic-a 50 i 60 były pod względem czerni wyraźnie lepsze od najlepszych LCD. Local Dimming niwelował te różnice a nawet w pomiarach dawał przewagę LCD ale też generował (generuje) skutki uboczne w postaci rzadko widocznych w normalnych warunkach rozjaśnień wokół jasnych obiektów na ciemnym tle. W końcu jakaś przyczyna zniknięcia z rynku technologii plazmowej musiała być. Nie mówcie że to była doskonałość tej technologii. Dodać jeszcze należy że tylko Pioneer, niektóre modele Panasonic-a i jeden model (ostatni) Samsunga doszły do wyraźnie lepszej czerni niż LCD bez wspomagania. Reszta plazm miały czerń podobną do dobrych LCD a LG nawet gorszą od tych dobrych LCD.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Plazma jest trupem i żadna reanimacja jej nie pomoże. Za to teraz można pisać piękną mitologię co poniektórzy zawzięcie robią ;-)

Z ciekawości pobawiłem się przedwczoraj plazmą kumpla. Samsung- chyba przedostatni rocznik. Świeciła całkiem przyzwoicie ale niestety przeszkadzała siateczka charakterystyczna dla komórek plazmy. Obraz na LCD jest bardziej gładki. Szczególnie na 4K. Kiedyś LCD sobie z tym nie radziły i powstawały "plastikowe" twarze i brak poczucia głębi. Teraz tego efektu nie ma. Technologia poszła do przodu. Obraz na dobrym LCD jest jakby bardziej analogowy nic nie tracąc ze szczegółów ... takie mam wrażenie.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Załamujesz mnie. Wymyśl coś oryginalnego, tak od siebie proszę.

'Bobcat' nie załamuj się. Moje teksty nie są tego warte. TV które używamy też nie są tego warte. To tylko telewizory. ;-)

Jako osoba, która nigdy nie narzekała na czerń na swoim LCD (uważam ją za wystarczającą, aczkolwiek przyznaję że na plazmie jest lepsza) czuję się upoważniony, aby teraz coś napisać.

To teraz wyobraź sobie że są LCD-ki z jeszcze lepszą czernią niż jest na Twoim LCD.

Otóż uważam obydwie te kwestie, zarówno czerni na współczesnych LCD, jak i bieli na PDP - problemy sztuczne, dęte i wyolbrzymione.

Też tak uważam, ale niektórzy fani pdp cały czas je wyolbrzymiają to musi rodzić kontr reakcję.

Nie wiem, która strona zaczęła, druga się odpysknęła i teraz to już żyje własnym życiem.

Ja pamiętam która :-). Jak myślisz która ?

Wyższość plazmy zasadza się na czym innym.

Na zakończeniu jej produkcji ? ;-)

Plazma jest trupem i żadna reanimacja jej nie pomoże. Za to teraz można pisać piękną mitologię co poniektórzy zawzięcie robią ;-)

Z ciekawości pobawiłem się przedwczoraj plazmą kumpla. Samsung- chyba przedostatni rocznik. Świeciła całkiem przyzwoicie ale niestety przeszkadzała siateczka charakterystyczna dla komórek plazmy. Obraz na LCD jest bardziej gładki. Szczególnie na 4K. Kiedyś LCD sobie z tym nie radziły i powstawały "plastikowe" twarze i brak poczucia głębi. Teraz tego efektu nie ma. Technologia poszła do przodu. Obraz na dobrym LCD jest jakby bardziej analogowy nic nie tracąc ze szczegółów ... takie mam wrażenie.

Zgadza się. Zaczęło się to już kilka lat temu. Oczywiście nie wszystkich TV LCD to dotyczy.

Trupem może nie jest, ale już go nie ma. Ale w rankingach LCD nadal na szarym końcu z beznadziejną czernią :-)))))))))))))

Świeciła całkiem przyzwoicie ale niestety przeszkadzała siateczka charakterystyczna dla komórek plazmy. Obraz na LCD jest bardziej gładki. Szczególnie na 4K.

Zanim przystawiłeś nos do matrycy przynajmniej obtarłeś go?

A w porównaniu to sygnał na plazmie był w pewnie w jakimś nędznym SD, a za to w LCD jakieś demko w 4K?

Obraz na dobrym LCD jest jakby bardziej analogowy nic nie tracąc ze szczegółów ...

:-))) no i na końcu posmarkałem się :-)

A w porównaniu to sygnał na plazmie był w pewnie w jakimś nędznym SD, a za to w LCD jakieś demko w 4K?

Polskie kanały HD.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Z ciekawości pobawiłem się przedwczoraj plazmą kumpla. Samsung- chyba przedostatni rocznik. Świeciła całkiem przyzwoicie ale niestety przeszkadzała siateczka charakterystyczna dla komórek plazmy.

a nie brak helu w komórkach

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.