Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Takich co nie mają dobrego filtru przeciwsłonecznego np. starsze modele. Nie widziałeś takich ?

Może wcześniejsze tak, ja odnoszę się do tego co mam teraz czyli na matrycy V.

Zdaje się, że neoPDP w G30E nie był tak czarny, ale to akurat zgaduję bo już nie pamiętam.

Wątpię. LG w LCD-kach to obecnie II liga, ale możliwe że się mylę. Szczegółów nie znam.

Kliknąłeś podlinkowany tekst?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Zdaje się, że neoPDP w G30E nie był tak czarny, ale to akurat zgaduję bo już nie pamiętam.

Zgadza się. Ta moja uwaga dotyczyła czarnego dna matrycy PDP. LCD z dobrym filtrem przeciwsłonecznym też wyłączone mają kolor czarny, a nawet włączone w dzień mają czarny wyświetlany na ekranie czarniejszy od czarnej ramki, oczywiście o ile taka występuje. W nocy jest trochę gorzej, ale TV wyposażone w tylne strefowe podświetlenie mają bardzo dobrą czerń oczywiście okupioną pewnymi niewielkimi rozjaśnieniami wokół jasnych obiektów na czarnym tle. Widać to głównie na napisach końcowych filmu.

Kliknąłeś podlinkowany tekst?

Tak. Nie interesuje mnie ten TV.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Tak. Nie interesuje mnie ten TV.

Mnie też, ale produkcja tego z pewnością przekracza koszty produkcji TV plazmowych :D :D :D

Mnie też, ale produkcja tego z pewnością przekracza koszty produkcji TV plazmowych :D :D :D

Nie jestem pewien. Wiesz ile kosztowała plazma Panasonic-a 105' HD na polskim rynku ? Była jakiś czas temu na "Ceneo" oferta.

P.S. To wszystko w wątku o OLED :-). Kończmy to.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Czekam na p. Macieja który ma być w Poznaniu we wrześniu, rozmawiałem z nim na nasze tematy, wiesz co, odradził mi dyskusje i nie chcesz wiedzieć co myśli o LCD LEDach i ich obrońcach.

Zgadzam się z Maciejem - chłop ma po prostu oko.

Jesteś tego pewien ? To dlaczego plazmy ze słabym filtrem przeciw słonecznym lub bez niego mają kolor szary wyłączonego ekranu ?

Ja jako właściciel słabej plazmy Ci odpowiem: też się zastanawiałem dlaczego tak jest i gdy odkręciłem swojego oczom własnym nie wierzyłem ponieważ matryca jest przyklejona do rdzenia telewizora dwustronną taśmą piankową w kolorze..... białym, chciałem to wyeliminować ale z powodu przyklejenia całej powierzchni matrycy operacja jest niemożliwa bez uszkodzenia matrycy.

Okazuje się że współczesne LCD-ki udało się "zmusić" do wyświetlania ruchu tak dobrze że "naturalne" plazmy stały się niepotrzebne i wypadły z rynku.

Myślisz że to "migotanie" i "oszukiwanie wzroku" to takie naturalne sposoby wyświetlania obrazu. Dodaj jeszcze do tego dithering czyli bardzo naturalne roztrząsanie koloru.

Zasada pracy komórki plazmowej jest podobna do zasady pracy świetlówek oświetleniowych. Wiesz jak zachowuje się ponownie włączona świetlówka po jej włączeniu. Subpikseli w plazmach nie wygasza się do całkowitego zera.

Ten efekt może z czasem eksploatacji wystąpić również na plazmach na skutek nierównego resursu (przebiegu) poszczególnych fragmentów ekranu. Najlepiej ilustrują to trwałe wypalenia pewnych fragmentów obrazu związane z np. wyświetlaniem długotrwałym stałych obrazów.

Profesjonaliści od obrazów stałych i ruchomych w 99% przypadków używają monitorów LCD. Jak możesz oglądać filmy zmontowane na tak kiepskich wyświetlaczach które nie potrafią oddać wiernie koloru ? ;-

To samo można powiedzieć o marketingu związanym z technologią plazmową.

Lechu te swoje mądrości to sam wymyślasz czy skądś przepisujesz?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Lechu te swoje mądrości to sam wymyślasz czy skądś przepisujesz?

W przypadku telewizorów to obserwacja tego forum ze szczególnym zwróceniem uwagi na osoby, które oceniłem że mają głęboką wiedzę w temacie. Oczywiście chodzi o słowo pisane.

Zauważam pewną prawidłowość.

Fani plazm zazwyczaj piszą, że po prostu odpowiada im prezentowany obraz.

Fani LCD natomiast posiłkują się opisami, objaśnieniami zawiłości technologii, testami, pomiarami i sprzedażą w sklepach :-)

Fani OLED praktycznie nic nie piszą, bo jest ich na razie niewielu.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

A ja zauważam, że fani plazmy piszą, że obraz LCD jest kiepski ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

A ja zauważam, że fani plazmy piszą, że obraz LCD jest kiepski ;-)

Bo tak jest i tego nie zmienisz, potwierdza to p. Maciej Koper.

Ja jako fan plazmy piszę, że LCD nie ma szans dogonić oledów jeśli chodzi o jakość obrazów. Na razie to jeszcze nie jest tak widoczne, ale myślę, że za rok-dwa nikt już z tym nie będzie dyskutować. Dlaczego tak uważam? Bo widzę, jak się obie technologie rozwijają (a raczej, że jedna się rozwija, a druga udaje że to robi :P).

Wydaje mi się że to nie jest kwestia "fanostwa" tylko kwestia upodobań jeśli chodzi o obraz. ... i nie interesuje mnie fakt że są lcd z naprawdę dobrym obrazem...a dlaczego? A dlatego że nie dam za 65 cali 20 koła .... a większość lcd w znośnych pieniądzach czyli do 10 koła za 65 cali to niestety porażka... I jaki jest morał....a taki że jeśli lcd to tylko hi-endowe modele bo reszta to niestety porażka....( ale też nie wszystkie bo np.taki panas ax900 miał jakieś pasy pionowe ) .... w przypadku plazm sytuacja była zgoła inna.... doskonale wiecie jaka... :) ale jeszcze raz przypomne :) hi-end panas zt60 i vt60 był kilka procent lepszy od średniaka st60... ale cenowo to była przepaść...

I jaki jest morał....ano taki że jeśli lcd to tylko hi-endowe modele bo reszta to niestety porażka

O tym decydują klienci swoim własnym hajsem :) A w ogóle po co kupować high-endowe LCD, skoro za niewiele większe pieniądze można mieć jeszcze bardziej high-endowego oleda? Moim zdaniem LCD w najbliższej przyszłości okopie się w budżetowych modelach i odda cały high-end oledom. Już jest tam LG i Panas, pewnie zaraz dołączy samsung...

Ależ oczywiście, że w przypadku plazm sytuacja jest zgoła inna... :-) Sami piszecie że dobre były tylko Panasy, a reszta to szajs. Ale ta reszta to było pewnie 90% oferty rynku... :-)

Ja jako fan plazmy piszę, że LCD nie ma szans dogonić oledów jeśli chodzi o jakość obrazów. Na razie to jeszcze nie jest tak widoczne, ale myślę, że za rok-dwa nikt już z tym nie będzie dyskutować. Dlaczego tak uważam? Bo widzę, jak się obie technologie rozwijają (a raczej, że jedna się rozwija, a druga udaje że to robi :P).

Zgadzam się. Obraz z OLED jest świetny. Tylko nikt nie wie jak będzie z trwałością. To się okaże za 2-3 lata. Poza tym, póki co, cena odstrasza.

Czy to potwierdza to nie wiadomo ... napisać można wszystko. A sly30 mówi, że obraz z LCD jest świetny. A ja mu wierzę ;-)

A w ogóle po co kupować high-endowe LCD, skoro za niewiele większe pieniądze można mieć jeszcze bardziej high-endowego oleda?

65JS9500 kosztuje 19.000 a 65EG9600 około 25.000.

Różnica 30%. Czy to niewiele to zależy od kupującego ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Czy to potwierdza to nie wiadomo ... napisać można wszystko. A sly30 mówi, że obraz z LCD jest świetny. A ja mu wierzę ;-)

Nie musisz mi przecież wierzyć, rozmawiałem z nim kilka razy pisałem już o tym parę postów wyżej.

Ale nic straconego, jak wpadnie na kalibrację to z pewnością jeszcze zamienimy słowo, póki co gdybym miał decydować się dzisiaj na TV, to byłby to OLED.

Ale nie mam takiej potrzeby, panasa Vka jest na tą chwilę the best :) po kalibracji będzie hiper the best :D

A co byś kupił gdybyś chciał mieć, już dziś, TV w rozmiarze 65 cali ?

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Vka jest na tą chwilę the best :) po kalibracji będzie hiper the best

Ja miałem kalibrację robioną przez MaciejaKopera właśnie modelu VT.

I z niej nie skorzystałem, bo bardzo mało wnosiła do świetnego już wcześniej obrazu. Sam kalibrator był zaskoczony tym faktem. Zobaczysz o ile zmieni się obraz u Ciebie.

Zgadzam się. Obraz z OLED jest świetny. Tylko nikt nie wie jak będzie z trwałością. To się okaże za 2-3 lata. Poza tym, póki co, cena odstrasza.

Ty też tego nie wiesz, a jakoś jesteś pierwszy, żeby kwestionować tę trwałość. Jasnowidz? :D

W dniu 15.09.2015 o 12:06, gość napisał:

Ja miałem kalibrację robioną przez MaciejaKopera właśnie modelu VT.

I z niej nie skorzystałem, bo bardzo mało wnosiła do świetnego już wcześniej obrazu. Sam kalibrator był zaskoczony tym faktem. Zobaczysz o ile zmieni się obraz u Ciebie.

To może dać sobie spokój, chciałem dwa profile (isfcc) "na dzień" i "na noc".

A na tą chwilę mam ustawienia w/g tego z tabeli

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A na tą chwilę mam ustawienia w/g tego z tabeli

Ukryta Zawartość

Załadowanie gotowych ustawień to błąd ponieważ każda matryca jest inna i potrzebuje innych ustawień...lepiej jechać na najlepszym trybie fabrycznym...

Ukryta Zawartość

Ty też tego nie wiesz, a jakoś jesteś pierwszy, żeby kwestionować tę trwałość. Jasnowidz? :D

Mam negatywne doświadczenia z plazmą. Wypaliło mi się logo TVN24. OLED to podobna technologia więc zachodzi realne ryzyko wypalenia. Na co wskazuje instrukcja obsługi oraz doświadczenia innych użytkowników opisane na zagranicznych forach.

Mam negatywne doświadczenia z plazmą. Wypaliło mi się logo TVN24.

Piopio, jak kupowałem swoją w maju była powystawowa i przepracował już troszkę godzin, po uruchomieniu w domu na jednolitych obszarach obrazu np. niebieskie niebo ukazały mi się wyraźne powidoki, czyli jakiś dureń w sklepie nie zważał na to, że na stanie mają włączoną plazmę i puszczał pewno obraz kontrolny jakiegoś DVD, bo powidoki ujawniały jakieś menu DTS 5.1 coś tam coś tam.

Serwis tego nie uznał, bo w instrukcji wyraźnie jest napisane by nie włączać statycznych obrazów.

Na szczęście jest w menu ustawień obrazu "Przesuwający się pas" i przez co najmniej miesiąc jak tylko wychodziłem z domu np. do pracy na kilka godzin włączałem ten pasek.

Dzisiaj nie mam śladu po powidokach, nawet z bliska nie jestem w stanie ich zobaczyć.

Ciekawe czy LED z wypalonymi sub pikselami jest w stanie sobie poradzić? Niestety NIE!

Sami piszecie że dobre były tylko Panasy

Panase też były zróżnicowane jakościowo. Nie wszystkie były najlepsze, ale fakt że firma poniżej pewnej dobrej jakości raczej nie schodziła.

Ten wątek też założył M.K.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panase też były zróżnicowane jakościowo. Nie wszystkie były najlepsze, ale fakt że firma poniżej pewnej dobrej jakości raczej nie schodziła.

Ukryta Zawartość

Wszystko OK, tylko czy ktoś to powtórzył i dziś mamy na rynku takich AX900 multum, tylko w innej formie i pod inną nazwą?

Czy był to tylko pojedynczy przypadek zaprezentowany na targach?

Ukryta Zawartość

Gość Gosc

(Konto usunięte)

A na tą chwilę mam ustawienia w/g tego z tabeli https://www.avforums.com/threads/panasonic-tx-p65vt65-reviewers-recommended-best-settings.1779325/

Broń Boże nie odradzam usługi Macieja. Sam się przekonasz jak wyjdzie to u Ciebie.

Mnie Maciej zaproponował wykonanie kalibracji i późniejszą decyzję czy z niej korzystam i za nią płacę, czy też różnica jest na tyle mała, że nie jest mi potrzebna. Bardzo uczciwe podejście do tematu.

Zapytaj. Może zaoferuje Ci to samo.

Czy był to tylko pojedynczy przypadek zaprezentowany na targach?

Potem odbył się test tego TV. Myślisz że opinia się zmieniła ?

Wiem M.K. miał chwilową "pomroczność jasną" zakładając ten wątek i testując ten TV. Druga koncepcja to taka że Panasonic podłożył mu "świnię". ;-) ;-) ;-)

Oczywiście to jest (był) bardzo dobry TV i M.K. mógł taką opinię napisać.

Gość Gosc

(Konto usunięte)
W dniu 15.09.2015 o 12:57, Lech36 napisał:

http://www.audiostereo.pl/lcd-jak-plazma-panasonic-ax900_114401.html/page__hl__+ax900%20+lcd%20+jak%20+plazma

Bardzo dyskusyjny temat podlinkowałeś.

Właśnie do tego modelu Panasa forum HDTVPolska dołączyło ulotkę do TV na półkach sklepowych o treści:

"Najlepiej zrobiony ekran na rynku.

Wszystko jest dopieszczone i dopracowane

w najdrobniejszym szczególe.

REFERENCJA

Naszym Zdaniem"

MaciejKoper zapytany na forum odmówił podania informacji, czy HDTVPolska dostało za tą promocję jakąś gratyfikację.

Moim zdaniem kiepsko to wygląda jak się coś bezstronnie testuje i jednocześnie reklamuje.

Jak do tego dodamy wypowiedź moderatora tego forum:

,,,,Wspieramy m.in takie firmy jak Samsung, LG, Panasonic, Philips, Sony, Toshiba''

to można trochę inaczej postrzegać ten test.

Masz jednak rację, że chcąc obecnie kupić TV pierwsze kroki skierowałbym do sklepu z 65AX900.

Za cenę 11600 to może być świetna propozycja.

W dniu 15.09.2015 o 13:12, Lech36 napisał:

Potem odbył się test tego TV. Myślisz że opinia się zmieniła ?

Wiem M.K. miał chwilową "pomroczność jasną" zakładając ten wątek i testując ten TV. Druga koncepcja to taka że Panasonic podłożył mu "świnię". ? ? ?

Oczywiście to jest (był) bardzo dobry TV i M.K. mógł taką opinię napisać.

Ta ulotka w sklepach z laurką HDTVPolska sporo tłumaczy.

W dniu 15.09.2015 o 13:17, gość napisał:

Za cenę 11600 to może być świetna propozycja.

Prawdopodobnie taka jest.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.