Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Mi bardziej chodziło o tv a nie dostepny materiał,tak jak jest do tej pory...Bo gimbazja nie patrzy że nic nie ma,ważne że jest znaczek 4k,8k, galaxy S2 s3 cyferki mają znaczenie... Bardziej niż adekwatne zmiany np w telefonach przykład... mam sony z1 kumpel ma z3 mówi no mój już nagrywa 4k, ja mówię a tv masz, on no nie..inne głośniki mowi lepiej grają w telefonie!!).. Cena 70proc droższa a tak naprawdę telefony szybkością się nie różnią.. Ale ważne że jest ze z3,mowa o compact ach...rozumiesz przesłanie

Przecież zawsze chodzi o wyciagnięcie kasy za kolejna nic nie wnoszaca cyferkę...

Media Markt oferuje 8 modeli OLED !

Wszystkie nowości są w ofercie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

O, i nawet jest już cena pierwszego Oleda bez ekranu "curved" (model EF950). Cena jak cena - myślałem, że będzie gorzej... :)

Ukryta Zawartość

do przeglądania netu chciałbys abym używał plazmy - toż to profanacja, ale zdradzę Ci sekret, otóż, kompa mam połączonego z plazmą i po seansie filmowym zdaża mi się że zerknę jakie głupoty pisze ten leszcz sly no i Ty oraz co inni napisali.

a ile ma twoja matryca?

Tylko nie siedź za długo na necie bo spolisz ta plazme i stracisz sens zycia.

Ale jaja.

chwilowy brak działalności w audio.

po internecie też wątpię, spójrzmy jakie większość ma łącza z ktòrymi nic nie robią tylko chorą kasę kroją...

Dokładnie. U mnie czasem nawet radio internetowe ma krótkie przerwy a transfer w dół nominalnie 10M/s spada grubo poniżej 0,5M/s (średnio 1,5-2,5 M/s) o odtwarzaniu sieciowym nawet muzyki w jakości CD nie ma co marzyć (dostawcy internetu na razie nie mogę zmienić). Chyba że będzie możliwość (może już jest - nie sprawdzałem) ściągnięcia na dysk całego materiału a później odtworzenia go.

Bo gimbazja nie patrzy że nic nie ma,ważne że jest znaczek 4k,8k, galaxy S2 s3 cyferki mają znaczenie... Bardziej niż adekwatne zmiany np w telefonach przykład... mam sony z1 kumpel ma z3 mówi no mój już nagrywa 4k, ja mówię a tv masz, on no nie..inne głośniki mowi lepiej grają w telefonie!!).. Cena 70proc droższa a tak naprawdę telefony szybkością się nie różnią.. Ale ważne że jest ze z3,mowa o compact ach...rozumiesz przesłanie

Wytwórcy tą tendencję już to dawno zauważyli i dlatego dozują postęp techniczny starając się wycisnąć jak najwięcej kasy z ludzi podatnych na "cyfry". W ten sposób dozowano megaherce w procesorach komputerowych, mimo że te najwyższe możliwe do osiągnięcia pracowały w laboratoriach już od dawna.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Wytwórcy tą tendencję już to dawno zauważyli i dlatego dozują postęp techniczny starając się wycisnąć jak najwięcej kasy z ludzi podatnych na "cyfry". W ten sposób dozowano megaherce w procesorach komputerowych, mimo że te najwyższe możliwe do osiągnięcia pracowały w laboratoriach już od dawna.

I dlatego wciska się teraz ludziom 4K, aby zaraz potem wciskać 8K. Mało kto stawia sprawę tak uczciwie, jak japońska telewizja publiczna NHK.

I dlatego wciska się teraz ludziom 4K, aby zaraz potem wciskać 8K. Mało kto stawia sprawę tak uczciwie, jak japońska telewizja publiczna NHK.

Zgadza się, ale 8k ludziom w domu jest zupełnie niepotrzebne tak samo jak procesory 5GHz w komputerach domowych. Takie parametry są potrzebne tylko w niektórych zastosowaniach profesjonalnych, ale ludzie lubią imponować innym nowinkami więc firmy to wykorzystują do nabijania sobie kabzy.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

No już nie wiem ...

Czy plazma była lepsza od LCD ?

Czy odwrotnie: LCD lepsze od plazmy ?

Dlaczego nie zamykają fabryk LED/LCD ?

Może ktoś to naświetlić ?

Zapraszam do dyskusji ...

I po co nam OLED TV ?

No już nie wiem ...

Czy plazma była lepsza od LCD ?

Czy odwrotnie: LCD lepsze od plazmy ?

Niestety nie dowiesz się. Musisz dojść do własnych wniosków. Materiałów w sieci jest dużo. Wystarczy je przeanalizować. Niestety dostęp do tych dotyczących plazm jest coraz gorszy ze względu na zakończenie produkcji wyświetlaczy w tej technologii .

I po co nam OLED TV ?

OLED jest potrzebny głównie LG bo z matrycami LCD IPS nie są w stanie produkować TV zaliczanych do I ligi przy rozsądnych zyskach (bez local dimming). OLED ma wprowadzić LG do I ligi na najwyższe pozycje. Konsumentom (niektórym) OLED ma otrzeć łzy po zniknięciu technologii plazmowej.

Jak chcesz dyskutować o OLEDach to tego tematu bym nie poruszał.

Już został ruszony :-).

OLED jest potrzebny głównie LG bo z matrycami LCD IPS nie są w stanie produkować TV zaliczanych do I ligi przy rozsądnych zyskach (bez local dimming). OLED ma wprowadzić LG do I ligi na najwyższe pozycje. Konsumentom (niektórym) OLED ma otrzeć łzy po zniknięciu technologii plazmowej.

Telewizory LG na domyślnych ustawieniach z tego co widziałem miały dużo ciemniejszy obraz niż Samsung, podejrzewam, że to był m.in. sposób na radzenie sobie z wadami IPS. Dziwne, że taka duża firma nie chce ogarnąć w tak zwanym międzyczasie przed wejściem pełną parą OLEDów na rynek produkcji czy chociaż zakupu VA. Nawet Philips będzie produkował własne matryce, miła niespodzianka.

Telewizory LG na domyślnych ustawieniach z tego co widziałem miały dużo ciemniejszy obraz niż Samsung

Matryce IPS o rozmiarze około 42-55' mają podany w instrukcji serwisowej kontrast statyczny teoretyczny 1400:1. Pomiary wykazują mniejsze wartości około 1000:1. Przy takim współczynniku kontrastu tylko TV wyposażone w "local dimming" mogą osiągnąć wizualnie lepszą czerń od matrycy VA (np. Samsung).

OLED jest potrzebny całemu rynkowi, żeby popchnąć rozwój telewizorów do przodu. LG jest po prostu prekursorem w tej technologii. Gdyby było tak jak piszesz, to inni producenci byliby w stanie spokojnie wygenerować ze swoich matryc obrazy o lepszych parametrach od OLED TV. A póki co nikt się nawet nie zbliżył do jakości matryc w np. modelu EG960 - co dość łatwo potwierdzić oglądając porównanie tego modelu z np. samsungiem js9500. Na razie w sprzętach high-end nie ma nic lepszego od OLED i pewnie jak LG zacznie robić mniejsze matryce to nie będzie na tę technologię mocnych w bardziej budżetowych kategoriach.

A póki co nikt się nawet nie zbliżył do jakości matryc w np. modelu EG960 - co dość łatwo potwierdzić oglądając porównanie tego modelu z np. samsungiem js9500.

Nie widziałem takiego porównania. Widziałem js9500 w sklepie wyświetlającego demo. Było imponujące. Oczywiście może na OLED byłoby jeszcze lepiej, trudno powiedzieć. Obie technologie nie są wolne od wad.

Na razie w sprzętach high-end nie ma nic lepszego od OLED

Też się z tym raczej zgadzam. "Raczej" bo jednak jakieś uchyby w tej technologii są, ale bez wątpienia obraz jest na najwyższym poziomie.

OLED jest potrzebny całemu rynkowi, żeby popchnąć rozwój telewizorów do przodu. LG jest po prostu prekursorem w tej technologii. Gdyby było tak jak piszesz, to inni producenci byliby w stanie spokojnie wygenerować ze swoich matryc obrazy o lepszych parametrach od OLED TV. A póki co nikt się nawet nie zbliżył do jakości matryc w np. modelu EG960 - co dość łatwo potwierdzić oglądając porównanie tego modelu z np. samsungiem js9500. Na razie w sprzętach high-end nie ma nic lepszego od OLED i pewnie jak LG zacznie robić mniejsze matryce to nie będzie na tę technologię mocnych w bardziej budżetowych kategoriach.

dobrze powiedziane!

Nie widziałem takiego porównania. Widziałem js9500 w sklepie wyświetlającego demo. Było imponujące. Oczywiście może na OLED byłoby jeszcze lepiej, trudno powiedzieć. Obie technologie nie są wolne od wad.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To że oledy są lepsze niż high-endowe telewizory to jest fakt, potwierdzony w różnych testach (m.in. cnet, digital trends...) i na displaymate.com - gdzie jest chyba najbardziej jaskrawy przykład, jak duża różnica jest między matrycą oled a lcd z local dimming...

Ukryta Zawartość

hklr5n.jpg

Ukryta Zawartość

To że oledy są lepsze niż high-endowe telewizory to jest fakt, potwierdzony w różnych testach (m.in. cnet, digital trends...) i na displaymate.com - gdzie jest chyba najbardziej jaskrawy przykład, jak duża różnica jest między matrycą oled a lcd z local dimming...

Ukryta Zawartość

Świetny materiał testowy (porównawczy). OLED rzeczywiście imponuje. Szkoda że taki drogi.

Ukryta Zawartość

To porównanie fajne, ale wolę takie na "żywo".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Matryce IPS o rozmiarze około 42-55' mają podany w instrukcji serwisowej kontrast statyczny teoretyczny 1400:1. Pomiary wykazują mniejsze wartości około 1000:1. Przy takim współczynniku kontrastu tylko TV wyposażone w "local dimming" mogą osiągnąć wizualnie lepszą czerń od matrycy VA (np. Samsung).

Local Dimming to faktycznie świetna opcja, mam nadzieję, że będzie jeszcze rozwijana. Najlepiej gdyby liczba stref była cały czas zwiększana. Philips ma chyba ok. 140 w modelu z 2014 r, sporo, ale w tym przypadku im więcej tym lepiej. ;)

Local Dimming to faktycznie świetna opcja, mam nadzieję, że będzie jeszcze rozwijana. Najlepiej gdyby liczba stref była cały czas zwiększana. Philips ma chyba ok. 140 w modelu z 2014 r, sporo, ale w tym przypadku im więcej tym lepiej. ;)

Local dimming w wersji ostatecznej masz w OLEDach :) Tam każdy piksel ma swoje podświetlenie. LCD do tego etapu nie dojdzie nigdy. 140 stref brzmi w tym wypadku jak żart :)

To miałem na myśli:

Żaden Local diming LCD/LED nie podskoczy technologii OLED.

Pokazana poświata w tle logo PIONEER mówi wszystko.

Zwracam uwagę na znakomite, tabelaryczne porównanie OLED/LED w linku wyżej.

Warto postudiować.

Od OLED WRGB odwrotu już nie ma.

Local Dimming to faktycznie świetna opcja, mam nadzieję, że będzie jeszcze rozwijana.

Rekord to było 512 stref w Toshibie ZL1. W LG55LEX8 - 280 stref, w LG55LX9500 - 240. Od tego czasu "księgowi" zaczęli ograniczać ich ilość. Nic jednak nie dorówna 100% "local dimming" w OLED LG.

Local dimming w wersji ostatecznej masz w OLEDach

Zgadza się.

LCD do tego etapu nie dojdzie nigdy.

Nie ma takiej potrzeby żeby dochodził bo już jest OLED.

140 stref brzmi w tym wypadku jak żart

120 stref miał Panasonic AX900 a został oceniony że jest jak plazma i to nie był żart.

Świetnie widać co robi local diming z logo PIONEER.

Widać to głównie na logo.

Wielka przewaga OLEDa.

Wielka to może słowo za mocne, ale rzeczywiście jest przewaga.

Rekord to było 512 stref w Toshibie ZL1. W LG55LEX8 - 280 stref, w LG55LX9500 - 240. Od tego czasu "księgowi" zaczęli ograniczać ich ilość. Nic jednak nie dorówna 100% "local dimming" w OLED LG.

... i ten sam rodzaj ksiegowych usmiercił plazmy.... Sam widzisz że ZL1 była zbyt droga w produkcji ( za małe mieli przebicie, podobnie jak na PDP) więc umarła zamiast ją jeszcze rozwijać...

Wielka to może słowo za mocne

...fotki @edkakredka ;) pokazują zupełnie coś innego... :)

.

...fotki @edkakredka ;) pokazują zupełnie coś innego... :)

To nie moje fotki :P W tym teście jest w ogóle sporo ciekawych danych - np. lepsza jasność OLEDów w dwóch głównych trybach wyświetlania. Moim zdaniem to jest bardzo bolesny cios dla całej technologii lcd. Tylko niższa cena im została ;)

LG's EG9100 - is now shipping !!!

Ukryta Zawartość

Straszne ale LG poszerza ofertę OLED o linie dla ubogich fanów TV OLED WRGG.

Full HD only.

Ukryta Zawartość

Zgadza się.

Nie ma takiej potrzeby żeby dochodził bo już jest OLED.

120 stref miał Panasonic AX900 a został oceniony że jest jak plazma i to nie był żart.

Widać to głównie na logo.

Wielka to może słowo za mocne, ale rzeczywiście jest przewaga.

Generalnie macie rację, jednak cały czas OLED jest w fazie rozwoju i jeszcze nie jest blisko doskonałości. A po drugie zawsze z tyłu głowy warto oceniać telewizory również poprzez pryzmat ceny.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.