Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

No jeśli filmy 16:9 są na pełnym ekranie o proporcjach 21:9, to albo są rozciągnięte albo poucinane, mi nie odpowiada ani jedno ani drugie, i z dwojga (trojga) złego już wolałbym czarne pasy po bokach. ;)

Odnośnie RTS-ów natomiast - tutaj przeciwnicy, budowle itd, są nie tylko z lewej i z prawej, ale i z dołu i z góry, więc poszerzenie obrazu powoduje zawężenie pola widzenia od góry i od dołu, podczas gdy na 16:9 bardziej równomiernie widzimy, co się dzieje z "czterech stron świata". Nie miałem więc na myśli tego, czy gry wspierają 21:9, tylko jaki z tego pożytek - no i dla FPS-ów, dla ścigałek oczywiście znaczny! Ale wg mnie dla RTS-ów już nie, a wręcz na minus.

Pierwsze slysze ze gry sa robione pod 21/9. Jedyna gre jaka znam ktora jest typowo zrobiona pod 21/9 to The Order 1886 na PS4.

order-1886-21-9.jpg

Oczywiscie mozna sobie skalowac obraz, ale to juz nie to samo. ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Dla mnie jedną z największych WAD XXI wieku jest niedostosowanie formatu obrazu do formatu współczesnych TV..

Za jakie grzechy musimy oglądać dobre filmy z czarnymi pasami na ekranach 16:9..?!

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

Wiele tv i projektorów ma tryb "gra" .... w trybie tym obraz nie jest poddawany żmudnym obróbkom przez procki co skraca input lag i to znacznie...

Jest nawet jeden projektor (Epson, nie pamiętam modelu), którego przedprodukcyjny egzemplarz w testach na Projector Central w obu tych trybach miał identyczny input lag. :D

Dla mnie jedną z największych WAD XXI wieku jest niedostosowanie formatu obrazu do formatu współczesnych TV..

Za jakie grzechy musimy oglądać dobre filmy z czarnymi pasami na ekranach 16:9..?!

Format źródła ma być dostosowany do formatu odbiornika? Kolega raczy żartować?

Większość filmów kinowych kręcona jest w formacie 21:9. ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Tu bardziej chodzi o niedogadanie się w kwestiach formatów jednych i drugich.. a jak zwykle cierpi na tym odbiorca końcowy..!

Producenci od sprzętu powinni to już zrobić.. ale trzymają najlepsze na koniec.. bo jak rynek nasyci się już OLED 'ami 16:9

..to może łaskawie zaczną też robić właściwy format.. by można było w pełni korzystać z pięknie szerokiego obrazu

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

No jeśli filmy 16:9 są na pełnym ekranie o proporcjach 21:9, to albo są rozciągnięte albo poucinane, mi nie odpowiada ani jedno ani drugie, i z dwojga (trojga) złego już wolałbym czarne pasy po bokach. ;)

We filmach nie widzę degradacji obrazu ani przy skalowaniu że aktorzy są na pompowani jak to występuje w grach.Jest wszystko naturalnie zachowane w swoich proporcjach tak jak powinno być.Jak mam porównać oglądać z pasami na PowerDVD z gorsza jakość obrazu to wolę na panoramie widać playery DVD Panasa 45 i LG420 które mam podłączoną pod panoramę robi lepszą robotę niż płatny PowerDVD

We filmach nie widzę degradacji obrazu ani przy skalowaniu że aktorzy są na pompowani jak to występuje w grach.Jest wszystko naturalnie zachowane w swoich proporcjach tak jak powinno być.

Naprawdę to miałeś na myśli? Iż film 16:9 wyświetlony na ekranie 21:9 bez żadnych pasów i jest wszystko tak jak powinno być? No jeśli nie jest nic napompowane, to ekran jest ucięty, czyli nie rozszerza się pole widzenia, tylko ogranicza się je od góry i od dołu.

We wcześniejszych szacunkach ~40% nie podliczyłem koncertów, seriali i przyrodniczych, czyli w sumie ok połowę płyt BD mam w formacie 1,85:1 lub węższym.

Możliwe że jest ucinane jak piszesz Ale jest dla mnie są naturalne proporcje obrazu i jakość jest super jak załącze film z płytki i to dla mnie sie liczy.Jakos nigdy sie nie wgłębiałem jak film 16:9 jest wyswietlany 21:9 wazne dla mnie jest że nie ma degradacji obrazu i są zachowane proporcje wyświetlanego

obrazu.Tak samo jak w grach to kwestia gustu jednemu będzie odpowiadał 16:9 a innemu 21:9 ja miałem jedno i drugie i lepiej mi się bawi i pracuje na 21:9

Głupoty piszesz.

Zresztą nie bądź teoretyk-gawędziarz i podaj linka do takiej sytuacji w praktyce.

Jak widzę jesteś albo bardzo naiwny i nigdy nie miałeś z takimi przypadkami kontaktu albo starasz się na siłę pocieszyć bo tłuczesz tych filmów na potęgę, stąd pewnie to oburzenie. W takim razie wytłumacz mi w jaki sposób policja lub prokuratura ma zebrać dowody w sprawie osoby podejrzewanej o nielegalne ( zazwyczaj masowe) udostępnianie treści bez szczegółowego zabezpieczania dowodów tych którzy te treści utrwalali?

Z siekierą to bardzo nietrafiony przykład. Wymyśl może coś innego, bardziej adekwatnego.

Jeszcze raz, nie chcę tu nikogo straszyć, nie jest to moją intencją, ale warto zapamiętać to co napisałem.

Wielu ludzi swoją wiedzę medyczną opiera na podstawie tego co znajdzie w internecie i jest święcie przekonana o tym, że o medycynie i chorobach wie wszystko. Bo w internecie jest tak napisane :-)

Linka do tego o czym nie pisze, bo takich nie ma :-)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

LGD currently makes 100,000 OLED TV panels per month, aims to sell 2.5 million units in 2018.

Jak widać sytuacja zmierza do całkowitego monopolu LG. Czegoś takiego chyba w historii AV nie było.

LG zaprezentuje nowy line-up telewizorów Oled w w styczniu 2017 roku na targach CES w Las Vegas.

Juz jest. 65 cali 11 tys. zlotych za DX900 w UK.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

No tak, wiem. Duży i pewnie dobry. Ale 350tys. to trochę przesadzili... :-) Zobaczymy co będzie na CES 2017.

Sam śledzę temat.. pod koniec przyszłego roku chciałbym kupić TV w rozmiarze ~85''.. Projektor do jasnego salonu raczej odpada...

Dokładnie tego samego szukam. Miałem już najnowszego Samsunga 88KS9800 i totalna porażka. Do tej pory wszystkie Samsungi jakie miałem i nadal mam są/były bardzo dobre. To co w tym roku wypuścili jako topowy model to są kpiny. Obraz fatalny. Wad tyle, że głowa boli. A podejście Samsung Polska do klienta przy jednak ich flagowym produkcie to już mega kpiny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dokładnie tego samego szukam. Miałem już najnowszego Samsunga 88KS9800 i totalna porażka. Do tej pory wszystkie Samsungi jakie miałem i nadal mam są/były bardzo dobre. To co w tym roku wypuścili jako topowy model to są kpiny. Obraz fatalny. Wad tyle, że głowa boli.

Ukryta Zawartość

Ciężko dorwać samsunga z tego roku żeby był OK.. Pomijając obrać.. Chodzi mi o wykonanie - wady matrycy itd. .. Liczę że Panasonic pokaże coś w przyszłym roku z dużego rozmiaru...

Ukryta Zawartość

Samsung to potęga i zaawansowane technologie ale od tego roku coś się u nich załamało z kontrolą jakości. Albo firma jest już za duża i nie ogarnia tego wszystkiego albo ciągły wzrost wartości firmy spowodował, że przestało im zależeć. Topowa seria z tego roku to nieporozumienie. Zobaczymy co będzie na 2017r.

Wydaje mi sie ze maja wewnetrze problemy i chec poglebiania zysku tanim kosztem, jak widzimy jest zupelenie odwrotnie.

Tu bardziej chodzi o niedogadanie się w kwestiach formatów jednych i drugich.. a jak zwykle cierpi na tym odbiorca końcowy..!

Producenci od sprzętu powinni to już zrobić.. ale trzymają najlepsze na koniec.. bo jak rynek nasyci się już OLED 'ami 16:9

..to może łaskawie zaczną też robić właściwy format.. by można było w pełni korzystać z pięknie szerokiego obrazu

To nie jest takie proste, ze względu na (współ-) obecność różnych formatów rejestracji obrazu. 2,35:1 i 1,85:1 w kinie oraz 16:9 w telewizji.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Gość A&T

(Konto usunięte)

Samsung to potęga i zaawansowane technologie ale od tego roku coś się u nich załamało z kontrolą jakości. Albo firma jest już za duża i nie ogarnia tego wszystkiego albo ciągły wzrost wartości firmy spowodował, że przestało im zależeć. Topowa seria z tego roku to nieporozumienie. Zobaczymy co będzie na 2017r.

Wypuścili w tym roku wystrzałowe telefony pora na wystrzałowe telewizory.

LG ogłasza odwrót od LCD !!!

Ukryta Zawartość

Redukcja zdolności produkcyjnych LCD i konwersja na OLED.

Nakłady inwestycyjne na OLED rosną z 50% w 2016 do 70% w 2017.

LG idzie więc na całość ...

OLED stał się rentowny. Znakomity rezultat po krótkim czasie. OLED jest na rynku dopiero trzy lata. A będzie jeszcze lepiej, bo nakłady się szybko amortyzują.

W 2018 ma być 2,5 mln szt. Będzie więc efekt skali i niskie ceny.

Przed nami faza mordowania LCD.

Brawo LG.

Ukryta Zawartość

Zapowiada się ciekawie na rynku. Czytałem, że Samsung, który jest jednak znacznie potężniejszy niż LG, od kilku lat pracuje nad czymś nowym, co ma być lepsze niż OLED od LG. Nie wiadomo czy premiera tej technologii będzie na CES 2017 czy może dopiero w 2018r. Samsung nie może sobie pozwolić, żeby gorsza firma z jaką uważają LG miała coraz większy udział w rynku TV.

Nikt na dziś nie wie dokładnie co będzie ale przypuszczam, że to będzie potężne uderzenie i LG może klęknąć, tym bardziej, że wtedy inne firmy będą brały panele do swoich TV od Samsunga. Na razie przy obecnych wadach OLED LG mordowanie LCD wychodzi im raczej słabo. Może swoje LCD chcą zamordować ale LCD od LG są średnich lotów. Natomiast jeśli Samsung wejdzie mocno z nową technologią to faktycznie może zacząć się okres wygaszania LCD i wojny LG z tym nowym cudem.

Do 2018 roku OLEDy powinny się już rozprawić z LCDekami.. :)

To zależy czy OLED zostanie tylko w rękach LG, czy faktycznie Samsung wprowadzi lepszą, konkurencyjną technologię.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.