Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Ja zamówiłem Oleda za 1/3 tej ceny full hd. I szczerze raz wydałem ponad 15 tysięcy na telewizor i drugi się nie powtórzy. Trzy lata temu już 4K bo miało być , miało wejść i takie tam pitolenie, a póki co ani razu jeszcze na nim materiał 4K nie leciał.

Dlatego teraz totalnie nie opłaca się kupować jakiegokolwiek OLED-a, bo po pierwsze za te lepsze nadal cena z Kosmosu, te w FHD to jakieś wersje demo technologii, niedopracowane a kosztujące krocie, a po drugie skoro jakość sygnału do kitu to tym bardziej nie ma sensu pchać się w ileś tam K. Za dwa lata ten sam TV z cudami na kiju będzie kosztować ok.5000 zł, i wtedy można myśleć o przyszłości - 4K, jak nie 8K, bo to całe 4K w porównaniu do 8K to jakieś takie gówniane. Przeskoku między full HD przy przekątnych do 50" nie uświadczy się za nadto.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

O OLED mniej się tu można dowiedzieć niż o zapomnianych technologiach

Przeczytaj wątek od początku razem z odnośnikami to na pewno dostaniesz odpowiednia dawkę informacji, a że porównanie do dotychczasowych technologii będą robione to chyba normalne.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Przeczytaj wątek od początku razem z odnośnikami to na pewno dostaniesz odpowiednia dawkę informacji, a że porównanie do dotychczasowych technologii będą robione to chyba normalne.

Wiem, wiem, żartowałem :) Ostatnie posty to za dużo narzekania że "za droooogoooo paaaaanieeee" i wspominki o Rubinach...

Ostatnie posty to za dużo narzekania że "za droooogoooo paaaaanieeee" i wspominki o Rubinach...

I o plazmach ;-). W sumie naprawdę dobrych TV w ostatnich etapach produkcji, ale z poważnymi ograniczeniami rozwojowymi.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Wiem, wiem, żartowałem :) Ostatnie posty to za dużo narzekania że "za droooogoooo paaaaanieeee" i wspominki o Rubinach...

Narzekanie narzekaniem. Jakoś im dalej wstecz to awarie zdarzały się a jakże, ale teraz będąc na kupnie telewizora jak poczytałem o awariach to mam wrażenie że producenci doszli już do bariery wkur... u klienta. Do zera prawie wycofane matryce VA do 5-5,5 tysiąca, u kogoś bad piksele co chwila, sasmung matryce w które dostaje się kurz na potęgę, do tego plastikowe rozklejające się ramki. O Philipsie całe tomy na forach o problemach niektórych modeli. Model oledów lg pod 20kz gdzie po miesiącu są wypalenia . O co tu chodzi?

Jak chcesz uderzyć psa kij zawsze się znajdzie.

Matryce Va jak były , tak są i ceny bardzo dobrych modeli są już od wartości 1850 zł .

Oled 2017 działają bardzo dobrze i po kilku specjalnych próbach - powidoki nie powstały.

Philips po ostatnich update działa bardzo dobrze, a z nowym procesorem P5 - rewelacyjnie.

Nano Cell LG - świetne recenzje.

A co ma określenie premium do tego co Ty chcesz kupić?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

przeanalizuj dokładnie co napisał dziadek i co ty na to odpisałeś a później ja do ciebie.

Niczego nie chcę "wam tutaj wszystkim" powiedzieć (słaba retoryka tak przy okazji), bo każdy myślący realnie nie nastawia się na ćwierćwiecze z jakimś kawałkiem złomu, zwłaszcza przy tempie rozwoju technicznego jakie mamy, a ci którym to nie pasuje niech dalej płaczą po Rubinach i Trinitronach :)

liberalne pranie mózgu

wtedy można myśleć o przyszłości - 4K, jak nie 8K, bo to całe 4K w porównaniu do 8K to jakieś takie gówniane.

jakbym bobcata czytał (i wszyscy się wówczas z niego śmiali - hmm, prorok jaki czy co?)

Matryce Va jak były , tak są i ceny bardzo dobrych modeli są już od wartości 1850 zł .

na przykład ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jakbym bobcata czytał (i wszyscy się wówczas z niego śmiali - hmm, prorok jaki czy co?)

No bo wychodzi na to, że chłop miał rację, że to całe podpicowane 4K to taki marketing. No bo jakiż to skok technologiczny mamy pomiędzy faktycznym obrazem FHD a 4K (które tak naprawdę nie jest wcale 4xHD) na telewizorkach do 50" gdzie sygnał to ledwie HD lub podrasowane FHD? Niewielki. Zdarzyło mi się pooglądać naszą TV z anteny na 4K. Kolokwialnie można podsumować- dupa panie.

W 4K efektownie wyglądają tylko oczojebne reklamówki puszczane na OLED-ach.

Tylko jakoś nikt nie chce się głośno przyznać, że kręcone są w technologii 8K, żeby efekt był jeszcze bardziej spektakularny.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

liberalne pranie mózgu

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,Szkoda czasu na dalszą wymianę zdań.

Zdarzyło mi się pooglądać naszą TV z anteny na 4K. Kolokwialnie można podsumować- dupa panie.

Naszą telewizję to można oglądać spokojnie na tych wspominanych tu z rozrzewnieniem przez niektórych Rubinach, na jakości nic się nie straci w stosunku do najnowszych LCD i OLED :D Porządny materiał to nie tylko reklamówki producentów, są przecież płyty BD i pliki w dobrej jakości, będzie tego coraz więcej.

Później przyjdzie moment kiedy producenci przeskoczą na kolejny poziom i zaserwują 8K, tak jak wcześniej było z "HD ready" i "Full HD", pytam się tylko - co z tego? Kupując teraz nowy TV i tak dostanę 4K, a czekanie z zakupem bo może za chwilę już będzie 8K jest tak samo głupie jak czekanie np. z zakupem komputera, bo za chwilę będzie szybszy procesor. Potrzebuję czegoś teraz to kupuję wybierając z tego co jest dostępne teraz, przyjdzie moment że pojawią się nowsze, lepsze technologie to może będę chciał zmienić, a może wcale nie, moja sprawa jako konsumenta :)

Jak chcesz uderzyć psa kij zawsze się znajdzie.

Oled 2017 działają bardzo dobrze i po kilku specjalnych próbach - powidoki nie powstały.

Ale ja nie chce uderzyć psa tylko kupić telewizor. Z matrycą VA za 1850zł bardzo dobry telewizor. No ja nie znalazłem. Szkoda bo takie 55 pewnie bym kupił.

O samsungach z kurzem za matrycą i rozklejającymi się ramkami to raczej nie musimy się chyba przekonywać? O Philipsach nie ma sensu dyskutować bo je promujesz ale sporo użytkowników na forach wręcz przeciwnie, trochę tak ex aequo z samsungiem, oczywiście mówię o kwocie jak wczesniej. Lg oled seria 6 /sporo droższa/ wystarczy wejść na zachodnie fora, jest niestety sporo przypadków, przy nich również banding który widać podczas normalnej pracy.

Ale jak piszesz mam nadzieję że w nowych lg nie będzie problemu, właśnie dzisiaj do mnie dojechał jeden oled , więc niech pożyje:)

Póki co matryca nie ma żadnych objawów którą użytkownicy opisywali w starej serii.

O tym że "problemy OLED i choroby wieku dziecięcego tej technologii będą (skutecznie) rozwiązane w przyszłym roku" słyszymy od chwili gdy pierwsze OLED-y pojawiły się na rynku. Czyli od 10 lat. Mały jubileusz. Otwórzmy szampana.

A problemy jakie były, takie są. Może co najwyżej udało się je w nieznacznym stopniu złagodzić. O zapewnieniach, że technologia OLED jest tańsza w produkcji od tradycyjnego LCD, co znajdzie swe bezpośrednie przełożenie na niższą cenę telewizorów - przez grzeczność nie wspominam. Albowiem ile kosztuje OLED każdy widzi. Więc była to kolejna ściema.

O tym że "problemy OLED i choroby wieku dziecięcego tej technologii będą (skutecznie) rozwiązane w przyszłym roku" słyszymy od chwili gdy pierwsze OLED-y pojawiły się na rynku. Czyli od 10 lat. Mały jubileusz. Otwórzmy szampana.

A problemy jakie były, takie są. Może co najwyżej udało się je w nieznacznym stopniu złagodzić. O zapewnieniach, że technologia OLED jest tańsza w produkcji od tradycyjnego LCD, co znajdzie swe bezpośrednie przełożenie na niższą cenę telewizorów - przez grzeczność nie wspominam. Albowiem ile kosztuje OLED każdy widzi. Więc była to kolejna ściema.

Jizzz. Przecież nikt ci nie każde kupować OLEDa. Tkwij w LCD skoro Twoim zdaniem jest lepszy.

OLEDa 55" kupisz już za kwotę ok. 7000 zł. Za 7000 zł kupisz przeciętnego LCDka.

Muszę przewietrzyć mój system…

O zapewnieniach, że technologia OLED jest tańsza w produkcji od tradycyjnego LCD, co znajdzie swe bezpośrednie przełożenie na niższą cenę telewizorów - przez grzeczność nie wspominam.

Miała być tańsza w przypadku "druku" matryc RGB 2k. Teraz mamy matryce WRGB 4k i chyba ten łatwy "druk" nie został jeszcze wprowadzony choć dokładnych informacji na ten temat nie spotkałem. Do tego dochodzi monopol producenta matryc, który licencję od Kodaka kupił za pewnie sporą kasę. Nie wymagaj od producenta cudów.

Matryca VA - TCL 43P60 , w podanej cenie 1850 zł

Oledy w klasie jakość do ceny są nr 1 na rynku i historycznie biorąc to najlepsza cena .

Modele Oledów full Hd ale 55" najmniejsze za 4799 zł , a 4K za 7599 zł .

Jizzz. Przecież nikt ci nie każde kupować OLEDa. Tkwij w LCD skoro Twoim zdaniem jest lepszy.

OLEDa 55" kupisz już za kwotę ok. 7000 zł. Za 7000 zł kupisz przeciętnego LCDka.

Gdybym miał 7 tys i miał wybierać LCD byłbym bardzo zadowolony. Może na podświetlenie strefowe bym się nie załapał, ale i tak byłbym mocno zadowolony. :)

Primo: nie mówię co lepsze, a jedynie zauważam że obiecywane uporanie się z ułomnościami OLED co roku odwleka się o rok. Znaczy się cały czas nie są w stanie poradzić sobie z problemami.

Secundo: mam plazmę i LCD, w chwili obecnej niczego nie kupuję.

Tertio: tyle kosztuje topowy LCD z najwyższej półki, przeciętnego kupię na 1/3 wymienionej przez Ciebie kwoty.

Primo: nie mówię co lepsze, a jedynie zauważam że obiecywane uporanie się z ułomnościami OLED co roku odwleka się o rok. Znaczy się cały czas nie są w stanie poradzić sobie z problemami.

Secundo: mam plazmę i LCD, w chwili obecnej niczego nie kupuję.

Tertio: tyle kosztuje topowy LCD z najwyższej półki, przeciętnego kupię na 1/3 wymienionej przez Ciebie kwoty.

Chyba mamy inna definicję słowa TOPOWY. Poszukaj lepiej, znajdziesz.

Chyba sami dziani goście tu siedzą. Mam LED Philipsa za 4 tysiące zł. Kilka lat już go mam, smartTV dopiero raczkował. Dzisiaj za 4 tys nie kupiłbym chyba telewizora 100 Hz/VA, a wtedy to był ogromny wybór. Teraz w tej kwocie 100 Hz / VA to pewnie ledwie kilka sztuk, nie wiem czy znalazło się by się coś z w miarę przyzwoitym podświetleniem.

Tu się rozmawia o sprzęcie i jakości dźwięku czy obrazu przezeń produkowanego. A nie o pieniądzach.

A niestety w video świat dalej jest tak skonstruowany, że droższe jest lepsze. Albo inaczej ... droższa cyfra jest lepsza.

Bo w audio juz tak nie jest. W analogu droższe nie znaczy lepsze.

Matryce 100Hz były wymuszane przez funkcjonalność 3D. Teraz 3D nie ma więc producenci uznali, że wystarczą matryce 50Hz.

Pozdro

Chyba mamy inna definicję słowa TOPOWY. Poszukaj lepiej, znajdziesz.

Podtrzymuję uprzednio przedstawione stanowisko.

A niestety w video świat dalej jest tak skonstruowany, że droższe jest lepsze.

Lektura części wpisów utwierdza mnie w przekonaniu, że niektórzy przy ocenie sprzętu video najpierw zapoznają się z ceną. Wysoka? Oceny adekwatnie pozytywne. Niska? Wprost przeciwnie.

Jest to znany psychologii mechanizm, który został obnażony podczas testu-zabawy w (jeśli dobrze pamiętam) Nowym Jorku. Zebranych częstowano winem, oni mieli za zadanie ocenić jego jakość. Najpierw wino z wysokiej półki. Oceny jednoznacznie pozytywne. Potem tanie z supermarketu. Zostało bezlitośnie schlastane.

Na koniec organizatorzy przyznali się. To było cały czas jedno i to samo wino. Tylko celowo dezinformowali próbujących.

Czy w świecie video droższe oznacza lepsze? Przykład plazm temu przeczy.

Czy w świecie video droższe oznacza lepsze? Przykład plazm temu przeczy.

Rozwiń proszę tą tezę. Plazm już nie ma.

Rozwiń proszę tą tezę. Plazm już nie ma.

O tym że nie ma każdy wie. Podałem ten przykład, gdyż przeczy on Twojej tezie iż w świecie video droższe = lepsze. Plazmy były akurat tańsze od LCD tej samej wielkości.

TOPOWE?

Panasonic VT60?

Kuro albo Karp Pioneera?

Chyba sobie ze mnie żartujesz.

Rozmawiamy o topowych ekranach czyli o plazmach tych firm a nie LG czy Samsungach.

Pozdro

Topowe plazmy można porównywać z topowymi LCD. Ale modele z najwyższej półki to nisza, margines rynku. Ja nie mam zadęcia tylko na najwyższy segment, a do wszystkiego poniżej podchodzę z obrzydzeniem. Nigdy nie byłem i nie jestem szpanerem. Podstawowy, przytłaczający segment rynku stanowi półka średnia. I tu jeśli porównamy ceny jakie miały plazmy z cenami identycznej wielkości LCD - nietrudno zauważyć, że PDP były w istotnym stopniu tańsze.

Uśmiech zażenowania czy politowania?

W czasach gdy FSO produkowało Fiata 125p modny był przez pewien okres kolor Bahama Yellow.

Quattron Sharpa miał obraz na-chama-yellow.

Ludzie mieli Kuro Pioneera , wymieniali na Quatrony Sharpa , Toshibę 863 i byli zachwyceni.

nie rozśmieszaj mnie, (widziałem wszystkie) jaja sobie robisz?

Cytata z lat świetności TV PMCOMP ( 2010- 2017) w sprawie:

- " Pan się pchasz na chama !!! "

- Czy ja wiem na kogo się pcham ?

Matryce OLED świecą tak, że łeb urywa. Producentów OLED TV jest dziś b.wielu.

A co to Wy tam macie za materiały video, że na OLED się nie sprawdza ?

Wiadomo, że SAMSUNG TV jest za burtą technologii OLED WRGB. Czas na pożegnanie tej znakomitej firmy w kategorii Jakość/TV ekran.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.