Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Dla ciebie wszystko co ja piszę jest bez sensu. To twoja prywatna wojenka i tego sie trzymajmy ... kłamczuszku :).

Pisz co chesz, mi to rybka.

Co nie zmienia faktu, że popełniłeś błąd językowy i nie rozumiesz na czym on polega. A skoro nie interesuje cię to co piszę, to po co to komentujesz?

Fakt braku zainteresowania znowu obwieściłeś w charakterystyczny dla siebie sposób ;) Trudno to nazwać nawet językiem potocznym.

Co nie zmienia faktu, że popełniłeś błąd językowy i nie rozumiesz na czym on polega. A skoro nie interesuje cię to co piszę, to po co to komentujesz?

Fakt braku zainteresowania znowu obwieściłeś w charakterystyczny dla siebie sposób ;) Trudno to nazwać nawet językiem potocznym.

Pozostanę przy swoim zdaniu.

Pa.

Muszę przewietrzyć mój system…

Pa. Do ciebie zawsze MUSI należeć ostatnie słowo.

Spadaj i nie śmieć w wątku, w którym nie masz absolutnie nic do powiedzenia. OLEDa możesz pooglądać sobie przez na wystawie albo na obrazku. Także zegary atomowe i adaptacje akustyczną. Chłopczyku internetu.

Muszę przewietrzyć mój system…

Pa. Do ciebie zawsze MUSI należeć ostatnie słowo.

Spadaj i nie śmieć w wątku, w którym nie masz absolutnie nic do powiedzenia. OLEDa możesz pooglądać sobie przez na wystawie albo na obrazku. Także zegary atomowe i adaptacje akustyczną. Chłopczyku internetu.

Nie mój drogi, to ty chcesz mieć zawsze ostatnie słowo, bo masz chora ambicję i megalomańskie zapędy ;)

Ponawiam moje spostrzeżenie:

Wszystkie OLED TV grają IDENTYCZNIE.

Zauważyłem, że oceny europejskich testerów zawsze układają się w zadaną kolejność.

Kolejność musi być taka:

[1] PANASONIC

[2] B&O

[3] SONY

[4] LG

[5] Philips

a dalej ogon.

Co WY na takie pozycjonowanie ?

To jednak nie jestem w stanie zrozumieć jak z jednej matrycy OLED można wykombinować takie przedziały cenowe. :) Philips w kategorii OLED dostał EISĘ za opłacalność, za jakość chyba LG. Ale może to być uhonorowanie za rozwijanie tej technologii. Bo faktycznie Panasonici bardzo dobrze wypadają w testach, szkoda tylko, że są TAK drogie.

Jakieś resztki zaufania mam jeszcze do braci Larsen.

Poniżej link to testu C7. Na dole zestawienie i punktacja pięciu OLED 2017;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kategoria PQ daje wyniki w przedziale 95-98 pkt. Takie wyniki każą mi stawiać tezę o braku istotnych różnic w dziale OLED TV.

Ukryta Zawartość

Raczej wszystko wskazuje że datą początku końca zakończenia produkcji tv LCD będzie koniec 2019 lub początek 2020 :

Ukryta Zawartość

Firma LG nie powiedział tego wprost ale ogłosiła coś takiego :

''począwszy od końca 2019 lub na początku 2020 r. LG wprowadzi mniejszy rozmiar TV OLED między 40 a 49 cali.''

Moim zdaniem właśnie wtedy koszty produkcji będą już na tyle niskie że OLED-y w mniejszych rozmiarach będą kosztować dokładnie tyle co teraz kosztują tv LCD w średniej klasie.

Ukryta Zawartość

Słusznie zwróciłeś uwagę na zapowiedź małych paneli:

The company also revealed that starting in late 2019 or early 2020 it will introduce a smaller size between 40 to 49 inches.

W tym przedziale sprzedaje się 3/4 TV.

Natomiast w klasie premium dominacja OLED jest już widoczna:

61% - 65" (cena powyżej 3 000 USD)

74% - 55" (2 000 USD)

Dane EU GFK Monthly.

Natomiast w klasie premium dominacja OLED jest już widoczna:

No bo obecnie nie da się zakwalifikować do klasy premium nie będąc OLED-em.

Jakieś tam różnice jednak są między nimi. Panel ten sam, ale procesory wizyjne każda firma ma inne i różnice są widoczne, szczególnie w HDR, także układy kompensacji ruchu różnym firmom różnie wychodzą.

Gdybym miał dziś kupić OLED to z sentymentu Panasonic. Oni wprost mówią że ich plazma w końcu ma następcę. :) Ale ta cena za EZ1000... :) Z kolei EZ952 55cali widziałem już tanio, muszę się dokładnie dowiedzieć co różni 952 od flagowca. Z tego co wiem na razie, to brak filtra antyrefleksyjnego Absolute Black i soundbara. Panel i elektronika te same. Soundbar mam w nosie, szczerze mówiąc.

Sony A1 - śliczny telewizor. Szarpałbym jak Reksio szynkę. :) Jednak ten sam problem co z EZ1000 - cena.

Zostaje LG. Seria 7 - cenowo na poziomie tańszego Panasa, nie znam LG i nie wiem, czy iść w ich OLEDy czy poczekać do przyszłego roku aż EZ1000 czy A1 da się upolować na promocji. Zresztą już staniały.

OLED Philipsa - nie widziałem nigdy. Jeśli jednak ma taką kompensację ruchu jak ich dawne flagowe LCD ("teatr telewizji") to dziękuję, postoję. Ambilight to za mało, by mnie przekonać.

A widzieliście Ambilux w akcji? SZOK! :)

na przykład Panasonic TX-55EZ950 w 55" to nadal 11500 zł.

Nie jest tak źle - u mnie we wsi w przeliczeniu 9700 :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Telewizory z AMbiluxem są dostępne i powala na kolana .

Oled est następcą ale plazmy Pioneera - do której to jakości plazma Panasonica nigdy nie dotarła.

Oled Philipsa nie ma już teatru a cena jest rewelacyjna.

Sony A1 - jest teraz w bardzo, bardzo dobrej cenie.

LG C7 - jest Best of the Best - cena również.

Maciej napisał że efekt HDR w Philipsie jest bardzo mocno przesadzony i wygląda nie naturalnie.

Nigdy nie widziałem obrazu na Philipsie żeby był naturalny. :)

Za to filmy animowane powodowały opad szczeny. :)

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Krak-on pisze:

"Maciej napisał że efekt HDR w Philipsie jest bardzo mocno przesadzony i wygląda nie naturalnie."

Il doktore pisze:

" Nigdy nie widziałem obrazu na Philipsie żeby był naturalny ."

Dzięki za tendencyjne i bezwartościowe opinie.

Co zatem kupować ?

Mają taki sam adres IP.

Podobno QLED SAMSUNG rozwiąże problem naturalnego kolorowania a tajemniczy jednak Maciej ( ten od Krak-on) napisał coś o mocnym przesadzeniu.

Dawno was chłopcy tu nie było. Cena LG TV OLED kosi ... plus bonusy ...

Oled Philipsa nie ma już teatru a cena jest rewelacyjna.

Nie ma już? Czyli kiedy był i czy dotyczyło to Philipsów 6561 i 7101? Jak ktoś pisał o tym, że PNM na minimum w Philipsie 6501/6561 jest zbyt agresywne i nie da się przyjemnie korzystać z upłynniacza, to twierdziłeś inaczej.

Jak ktoś pisał o tym, że PNM na minimum w Philipsie 6501/6561 jest zbyt agresywne i nie da się przyjemnie korzystać z upłynniacza, to twierdziłeś inaczej.

INTERNETY NIE ZAPOMINAJĄ! :D

Teatr widzi myślę koło 5% ludzi.

Więc nie dotyczy to większości konsumentów.

Na dowód - Philips zwiększył udziały na całym świecie i w Polsce również z 11% udziału na prawie 16% - ostatni raport GFK.

Oled Philips ma to już za sobą a że cenę też mają adekwatną - to stał się cenionym wyborem.

Ja bana miałem ostatnio na 3 tygodnie w maju wiec Janunio walnij 2 lufe na rozluźnienie jak masz pisać znowu bełkot jak Kiki zgłos sie do admina i ci powie kiedy miałem

Chłopcy wrócili po długim banie.

Mają ten sam IP (Sony biurowiec);

- Spinacz,

- doktorat,

- i krakuśik od soniacza wszyscy.

Będzie się działo ...

Janunio - nie mam nic wspólnego z w/wym Panami. No... może zdrowe poglądy ;) ale na pewno nie dzielę z nimi IP. :)

Poniżej można zobaczyć jaka jest precyzja podświetlania za matrycą LCD, od lewej jest oryginalny obraz a potem topowe rozwiązanie direct LED i na końcu krawędziowiec :

Ukryta Zawartość

Poniżej jeszcze jeden filmik pokazujący typowe plackowanie podświetlaniem w krawędziaku :

Ukryta Zawartość

Jak widać podświetlanie LCD polega na większym lub mniejszym dość mocno uśrednionym ''plackowaniu'' w cale nie tak małych obszarów.

EDIT:

Właśnie np takie sceny gdzie z oddali widać panoramę miasta gdzie z oddali niemal każdy punkcik ma nieco inny poziom światła, tworzą obrazy o niesamowicie szerokiej dynamice punktowej skali światła, takich obrazów z odpowiednią precyzją nie da się absolutnie uzyskać na żadnym podświetlaniu LCD, w takim obrazie w miejscu jednej strefy (a to jest top ponad 200 stref) potrafi być wiele małych punktów (czy też jeden zróżnicowany punkt) o bardzo różnorodnej jasności. W przyrodzie też jest bardzo wiele przykładów gdzie skala natężeń światła i czerni w mikro punktach jest wprost przeogromna.

Dla materiałów SDR tak samo jest to aktualne, tyle że HDR rozszerza tą skalę w górę o jeszcze wyższe poziomy jasności.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poniżej można zobaczyć jaka jest precyzja podświetlania za matrycą LCD,

Twój post jest brutalny. :)

Musze jednak przyznać że nawet obraz z mojego krawędziowego LCD daje mi dużo radości.

Choc oczywiście OLED jest na liście zakupów. :)

od lewej jest oryginalny obraz a potem...

Mała poprawka, o ile się nie mylę to w tym przypadku pierwszy przykład to jest to nie tyle pełny obraz a samo wypreparowane podświetlanie obrazu i ten obraz (bo to już jest w zasadzie czytelny obraz tj dokładnie widać co przedstawia) został obrysowany/wyrysowany przez sam system podświetlania gdzie każdy pixel jest osobną strefą, w związku z tym jak widać porównanie precyzji podświetlania z drugim przykładem to jak porównanie zdjęcia z grafiką zx spektrum a co powiedzieć o trzecim przykładzie ?.

Mała poprawka, o ile się nie mylę to w tym przypadku pierwszy przykład to jest to nie tyle pełny obraz a samo wypreparowane podświetlanie obrazu i

Takie porównania są całkiem bez sensu. Liczy się jednorodność po rozproszeniu na powierzchni matrycy, ale wydźwięk marketingowy jest w pewnych kręgach mocny.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Liczy się jednorodność po rozproszeniu na powierzchni matrycy

W naturalnym obrazie światło idzie bardzo różnorodnie wzdłuż i wszerz po każdym konturze i niemal w każdym punkcie. W związku z tym moje porównanie do rozdzielczości (w tym przypadku rozdzielczość podświetlania za obrazem) zx spektrum wydaje się trafne.

W naturalnym obrazie światło idzie bardzo różnorodnie wzdłuż i wszerz po każdym konturze i niemal w każdym punkcie.

Tak jest tylko w próżni. W atmosferze ziemskiej następuje rozproszenie światła odbitego za konturem czyli tego dochodzącego zza konturu. To tworzy aureolę wokół obiektów.

W związku z tym moje porównanie do rozdzielczości (w tym przypadku rozdzielczość podświetlania za obrazem) zx spektrum wydaje się trafne.

W przypadku oglądania zdjęć z kosmosu to chyba jest prawda.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.