Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Co do pilotów u Philipsa tez zgadzam się, że to najlepiej pomyślany kontroler na rynku. Philipsy zawsze korzystniej wychodził w zestawieniu wartości sprzedaży niż w porównaniach ilościowych. Przede wszystkim schodzą im modele premium i widać, że chcą zawalczyć przede wszystkim o zamożniejszego klienta i są skłonni ryzykować. Takim ryzykiem było wprowadzenie systemu Android, nareszcie szansa na porządne SmartTV w Polsce.

Dzięki, jak pisałem mam 7 TV i tylko PHILIPS z 2013 ma tę opcję.

Nie ma jej nawet posiadany tuner NTC/DVB-T.

Więc dla mnie to jest lux opcja.

Co do LOED TV:

Zadaję ponownie ciekawy temat;

Czy modele z 2014 mają 200 (240 dla NTSC USA HD) Hz odświeżanie ?

Chodzi o model LG 55EC930v.

Oprócz testera:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nikt w tym temacie nie pisze ?

No i co daje 200 (240 dla NTSC USA HD) Hz dla nas ?

Ukryta Zawartość

Wczoraj w MM postałem sobie trochę przed OLEDem. Zauważyłem że gdy ekran robi się biały to biały wcale nie jest jednolity i do tego nie jest w jednym kolorze. Jest strasznie poplamiony. Jest naprawdę źle. Do tego robi się wyraźnie zielonkawy pod kątem. Jak tak się zastanowić to chyba bym go nie kupił jakby kosztował połowę tej ceny. Poza tym na sygnale SD obraz wcale nie jest lepszy niż na dobrym LCD.

Poza tym na sygnale SD obraz wcale nie jest lepszy niż na dobrym LCD.

Dla czego miałby być lepszy? Nie da się z niczego zrobić coś. Jak rozciągniesz SD na dużą powierzchnię i będziesz oglądać z nie za wielkiej odległości, to będzie to wyglądać kiepsko. W dzisiejszych czasach nic już nie powinno być nadawane w SD, nie mówiąc już o przeplocie. Tymczasem 95% programów to 720x576i @50 FPS, a to oznacza 720x288 pikseli na pojedynczą klatkę przy 50 klatkach/sek ... a mamy 2014 rok, a nie 1994 . Dzisiaj nie powinno być w TV nic poniżej 1280x720p @50 FPS .

Dzięki, jak pisałem mam 7 TV i tylko PHILIPS z 2013 ma tę opcję.

Nie ma jej nawet posiadany tuner NTC/DVB-T.

U mnie w domu stoją dwa TV i każdy ma taką opcję ... co Ty masz za telewizory?

Samsung raczej wypadł z tematu OLED, bo wcieli się w złą wersję technologi RGB.

??? ... każdy TV (Plazma, CRT, OLED, LCD (z wyjątkiem sharp z dodanym żółtym), CrystalLED) to technologia RGB. O jakiej więc wersji mówisz?

Mimo wszystko tego bym nie kupił nawet jakby kosztował jedną trzecią tej ceny.

Nie pisałem o 3D w tym telewizorze bo 3D zdechło i nikogo to nie interesuje. Określe to jednym słowem: Tragedia.

Ale najgorsze jest to że biały jest plamisty i to w różnych kolorach. Nie wiem czy to tylko ten egzemplarz czy wszystkie tak mają ale w takiej formie z OLEDem to się raczej nie zaprzyjaźnię.

Obawiam się że na dobrego OLED trzeba będzie poczekać tak długo jak czekaliśmy na dobrego LCD.

??? ... każdy TV (Plazma, CRT, OLED, LCD (z wyjątkiem sharp z dodanym żółtym), CrystalLED) to technologia RGB. O jakiej więc wersji mówisz?

Wydaje mi się, że wiem "co autor miał na myśli".

Technologia WRGB LG to cztery diody organiczne, wszystkie świecące na biało, z których trzy mają filtr kolorowy: czerwony, zielony lub niebieski.

Technologia RGB Samsunga to trzy diody organiczne, z których każda sama z siebie świeci jednym z tych podstawowych kolorów. Żadnych filtrów nie ma, bo są w tej sytuacji zbędne. A właśnie diody świecące na niebiesko są najwęższym gardłem, krytycznym elementem tej całej zabawy, gdyż ich trwałość jest podobno znacząco niższa od diod świecących na czerwono czy na zielono.

Ale niech może Janunio sam wyjaśni co chciał powiedzieć.

Japończycy zawsze gardzili Słowianami.

I dlatego są zakochani w muzyce Chopina. Janunio jak coś napisze to nie wiadomo czy się zes..ć czy zegarek nakręcić.

Mimo wszystko tego bym nie kupił nawet jakby kosztował jedną trzecią tej ceny.

ooo, czyli nie dał byś za tego oleda 3tysiaki z kawałkiem? Rozumiem że jesteś miłośnikiem plazmy panasonic? :)

ooo, czyli nie dał byś za tego oleda 3tysiaki z kawałkiem? Rozumiem że jesteś miłośnikiem plazmy panasonic? :)

Nie jestem. Wręcz przeciwnie.

Ja nawet nie dałbym tysiąca bo jeśli chodzi o "kąty" to gorszy jest od LCD-ka.

To zależy co masz na myśli. Jeżeli chodzi o czarny i gammę to jest to najlepszy telewizor który widziałem jeżeli chodzi o kąty. Gdyby jeszcze biały nie zmieniał koloru pod kątem.

W sumie jednak kto pod takimi kątami ogląda zwłaszcza że jest to wygięty telewizor. Ale niejednorodności białego mu nie wybaczę.

Poza tym nie znalazłem ustawianiu balansu bieli a jak dla mnie biały jest za zielony. Znalazłem jedynie ustawienie temperatury barwy a to jest za mało. Jeżeli ten telewizor nie ma ustawiania balansu bieli to dopada całkowicie.

Ale powiem szczerze że nie wiem czy ma. Może za słabo szukałem.

Czy wiecie, że algorytmy piszą tani informatycy w Polsce ( Warszawa/ Kraków).

Dla SAMSUNG / LG.

Technologia OLED TV na forum audio-stereo przegrywa.

Plazmy już wyszły z produkcji.

Bitwa zakończona.

SYF p.t. PDP plazma (PANASONIC i inni) się skończył.

To jest Wasza wina bo nie byliście w stanie obronić typu ekranu o śmieciowej jasności, problemem z 50 Hz, braku bieli, trwałe uszkodzenia matryc wypaleniami PDP ... szkoda prądu w temacie !

Piszący tu entuzjaści plazm stracili chyba orientację,

No bo o co mają walczyć ?

LCD czy OLED LG ?

Jak przyjdzie OLED od Sony / Panasonic na matrycach LG to się zmieni na forum !

Czy wiecie, że algorytmy piszą tani informatycy w Polsce ( Warszawa/ Kraków).

Dla SAMSUNG / LG.

kapitalizm - korporacja tylko szuka gdzie najtaniej kupic towar o określonej jakosci (tutaj zatrudnić) i to wszystko, w kapitalizmie korporacja jest podmiotem chytrym i pazernym, ciagle szuka sposobu jak oszczedzic (oczywiście nie tylko na ludziach a na wszystkim na częściach niestety tez)

tak wielu wspomina rozne japońskie urządzenia które do dzisiaj dzialaja bezblednie i dlatego:

LCD czy OLED LG ?

Jak przyjdzie OLED od Sony / Panasonic na matrycach LG to się zmieni na forum !

i dlatego wciąż co po niektórzy czekaja na sony panasonic

tylko jest jeden problem - te korporacje dzialaja już identycznie a wiec poszly z duchem czasu i robia jak to się robi w kapitalizmie, a wiec o tej jakości i trwalosci można zapomnieć, niczym się nie rozni od LG, jedynie nadzieja ze lepiej wykonają obrobke obrazu

Technologia OLED TV na forum audio-stereo przegrywa.

Bitwa zakończona.

To jest Wasza wina bo nie byliście w stanie obronić typu ekranu o śmieciowej jasności, problemem z 50 Hz, braku bieli, trwałe uszkodzenia matryc wypaleniami PDP ... szkoda prądu w temacie !

jakies kompleksy na temat plazm ograniczają Twoje pojmowanie tematu TV obecnie produkowanych (mających wady kapitalizmu - niska jakość niska cena bylejakość awaryjność i dużo marketingowych ulepszaczy)

plazma nie pasowala do kapitalizmu wiec zginela - tak jak sanyo sony panasonic (w wersji dawnej)i inne japońskie marki, na taniość i masowość nie ma mocnych nawet lepsza jakość się nie obroni

chwilowy brak działalności w audio.

Jesteś tak mocno żałosny i do tego ślepy że aż ręce opadają.

Brak wiedzy w temacie PDP wychodzi jak słoma z butów.

To zależy co masz na myśli.

Tak, o biały mi chodzi, zastanawiam sie również czy aby tylko biały.

Janunio jak zwykle pieprzysz głupoty Ja mam od kilku lat PDP Panas i w kinie prezentuję się wyśmienicie jak przesiadłem się z LCD też Panasa to niebo a ziemia.Na dopracowanego OLEDA jeszcze trzeba będzie poczekać.

Janunio skoro dla ciebie oled jest doskonały to czemu jeszcze nie kupiłeś tylko zachwalasz go? Wiesz dokładnie że jest nie dopracowany i czekasz jak każdy żeby był perfekt dopiero go kupisz po za tym każdy sprzęt jak wchodzi nie jest doskonały cierpi na jakieś choroby na początku z każdą technologia jest tak samo.

Co do zielonkawego odcienia pod kątem jak czytałem polskie testy to na razie każdy na to cierpi tak samo jak pisałem o tamtym LG RGBW to w teście maciek też o tym wspominał że u niego też to występował.O tym białym nie słyszałem możliwe że wadliwy egzemplarze są

Janunio powtarzając do znudzenia wady pierwszych generacji plazm i jednocześnie wychwalając pod niebiosa technologię OLED brzmi raz że śmiesznie, dwa że nieprzekonująco. Wszystko bowiem wskazuje na to, że obecne OLED-y, oprócz bezdyskusyjnych zalet, mają również całe spektrum wad, równie (jeśli nie bardziej) upier...wych niż tamte (w kolejnych generacjach wyeliminowane) wady PDP.

Tak, o biały mi chodzi, zastanawiam sie również czy aby tylko biały.

Moim zdaniem jeżeli chodzi o kąty to jednak OLED jest dużo lepszy od wszystkich LCD. Jak się siedzi z boku to się nie wie że biały ma inny kolor. Poza tym czarny jest naprawdę czarny również w dzień czego nie można powiedzieć o plazmach których ekran jest w dzień raczej szary.

Moim zdaniem jeżeli chodzi o kąty to jednak OLED jest dużo lepszy od wszystkich LCD. Jak się siedzi z boku to się nie wie że biały ma inny kolor. Poza tym czarny jest naprawdę czarny również w dzień czego nie można powiedzieć o plazmach których ekran jest w dzień raczej szary.

Wiesz, to ja już wolę aby troche kontrast i kolory sie obniżyły pod kątem równomiernie niż zmiana barwy białego.

Przypomina mi to trochę kineskopy tzn. takie z wygiętą maską.

Kolejny, najnowszy test 55EC930V:

Ukryta Zawartość

Pierwszy raz jest chwalona cena !

Value of money: 10 pkt !

Ukryta Zawartość

Jego test PANASA AX900:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to jedna z najlepszych EVER (wręcz przełomowa w wielu aspektach) prac nad zagadnieniem reprodukcji obrazu.

Miałem wczoraj wątpliwą przyjemność oglądać ten TV w akcji. Nie wiem czy to kwestia ustawień ale prezentował typowe wady LCD. Cukierkowe i rozmyte kolory. Cena 22 tyś. PLN. Nie dałbym nawet połowy tej sumy. Cieszę się , że za wczasy kupiłem PDP Panasonica.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bitwa zakończona.

Tak może napisać tylko ktoś kto handluje sprzętem RTV i chce jak najszybciej napchać sobie kieszenie. Do tego dorabia takie właśnie idiotyczne teorie pseudonaukowo-marketingowe. Polowanie na łosi trwa w najlepsze. Niestety dla was na tym forum jest paru ludzi, którzy tego bełkotu nie trawią. Faktycznie plazmy nie były przez was lubiane, ponieważ niewielki zysk z nich mieliście. Do tego samego doszli producenci sprzętu zabijając tę technologię. Gratuluje sukcesu. Nie ważne, że jakość spadła drastycznie, ważne, że teraz możecie wciskać ludziom kolejne super technologie.

Ważne aby tylko zgadzała się kasa, wtedy można pieprzyć takie głupoty, nawet na trzeźwo.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Faktycznie plazmy nie były przez was lubiane, ponieważ niewielki zysk z nich mieliście

Na własne oczy i uszy w salonie byłem świadkiem jak sprzedawca bełkotał ze plazma dużo prundu żre i lepiej leda kupić co jest bzdurą..

Zapomniał tylko dodać z zmianie generacji plazm i że te wady pionierskich modeli w większości to już przeszłość

Ludzie nie myślą idą na oślep i powtarzają bełkot w świat. Jak przy takim antymarketingu mogła rosnąć popularnosć plazm?

Niedawno widziałem plazme LG 50" FHD za 1700 PLN - zeszła momentalnie.

Na własne oczy i uszy w salonie byłem świadkiem jak sprzedawca bełkotał ze plazma dużo prundu żre i lepiej leda kupić co jest bzdurą..

Zapomniał tylko dodać z zmianie generacji plazm i że te wady pionierskich modeli w większości to już przeszłość

Dlatego janunio wygłaszając te same bzdury albo zatrzymał się w rozwoju ( wiedzy) na roku 2006, albo sprytnie kreuje nam nową, jedynie słuszną marketingową rzeczywistość LED.

Na szczęście na tym forum są ludzie myślący.

Niedawno widziałem plazme LG 50" FHD za 1700 PLN - zeszła momentalnie.

Pewnie był to model powystawowy, jeżeli świecił non stop kilka, może kilkanaście miesięcy to ta cena i tak jest wygórowana. W sklepach nie ma już nowych, fabrycznie nowych plazm. Są tylko używane, intensywnie używane.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Poza tym nie znalazłem ustawianiu balansu bieli a jak dla mnie biały jest za zielony. Znalazłem jedynie ustawienie temperatury barwy a to jest za mało. Jeżeli ten telewizor nie ma ustawiania balansu bieli to dopada całkowicie.

Nastawa balansu kolorów/temp. barwowej odpowiada też za biel. Nie mniej jednak jeśli wyświetlacz nie jest zlinearyzowany, to biały nadal może być przekłamany, nawet jeśli temp. barwowa będzie dla reszty zakresu ładnie skalibrowana. By to rozwiązać, trzeba grzebnąć głebiej, które to opcje ma LG LW4500 ... więc TV OLED'y na pewno też mają takie opcje.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.