Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Sorki ale masz chyba klapki na oczach.

Nie nie mam klapek. Telewizor to nie smartfon czy tablet. Służy do oglądania telewizji naziemnej programowej /broadcast tv/. Wszystkie inne funkcje są tylko dodatkami.

Możesz rozwinąć tą myśl ?

Czy już wiesz jaki standard nadawczy będzie użyty do kodowania sygnału telewizyjnego 4K w Polsce? Jeżeli nie to znaczy, że 4K to tylko nic nie znaczący handlowy gadżet.

Gdyby tak było to i Full HD nie miałoby sensu bo przecież nikt nie nadaje u nas w 1080p a tylko to jest Full HD. Jedynie z Blu Ray-a mamy Full HD. Wbrew pozorom nie jest tak ważne czy będą filmy 4K i za bardzo na to nie liczę. Ważne jest jak dobrze skaluje taki TV obraz do 4K. To oczywiście nie to samo co pełne 4K ale jednak taki obraz jest lepszy niż Full HD.

Skalowanie to sztuczny obraz. Jest stosowany ale bez praktycznego znaczenia. największe znaczenie maja dobre technologie i rozwiązania patentowe. przykład jaki podałeś z HD tylko potwierdza to co ja napisałem o 4K. Bo skoro nie ma powszechnie nadawanych materiłółw HD to tym bardziej nie będzie 4K.

Kiki publikuje swój opis i fotoprezentację 930-tki (2014).

Celna Jego konkluzja:

" ... najtańszy w historii produkcji telewizorów ekran o najwyższej jakości ..."

Trudno się z tym nie zgodzić.

Nikt inny tego nie zauważył.

Nie nie mam klapek. Telewizor to nie smartfon czy tablet. Służy do oglądania telewizji naziemnej programowej /broadcast tv/. Wszystkie inne funkcje są tylko dodatkami.

Czasy się zmieniają. Treść 4k będzie dostępna poprzez streaming. Samasung i LG będą wzbogacać swoją ofertę filmów 4k a w końcu przyjdzie niezależny dostawca np. netflix. Albo ipla czy coś podobnego.

Choćby dlatego warto mieć TV 4K.

Czy już wiesz jaki standard nadawczy będzie użyty do kodowania sygnału telewizyjnego 4K w Polsce? Jeżeli nie to znaczy, że 4K to tylko nic nie znaczący handlowy gadżet.

Wydawało mi się, że zasugerowałeś, że TV nie są 4K ... więc Twoja odpowiedź jest zupełnie nie na temat.

Masz rację, że zakup drogiego LG jest bardzo ryzykowny bo nie wiadomo jaki będzie standard 4K w przyszłości. Ale taki topowy Samsung ma możliwość upgrade. Do tego matryca umożliwia HDR. To dość bezpieczny zakup na parę lat. Szkoda tylko, że to nie OLED.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W USA już w sprzedaży 55" seria 2015.

Ceny na telefon.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na 65" pre-order.

-------------------------------------------------

Na 4K fotki wyglądają FENOMENALNIE deklasując FHD.

OLED 2015 tylko w 4K. FHD nie kupisz. Umarło.

Dyskusja zbędna i bezprzedmiotowa.

Ukryta Zawartość

Czasy się zmieniają. Treść 4k będzie dostępna poprzez streaming. Samasung i LG będą wzbogacać swoją ofertę filmów 4k a w końcu przyjdzie niezależny dostawca np. netflix. Albo ipla czy coś podobnego.

Choćby dlatego warto mieć TV 4K.

Może będzie warto jak będą powszechnie dostępne przede wszystkim w systemie telewizyjnym. A jak widać nie będą. Co z tego , że mam TV z 3D jak tak naprawdę nie mam czego oglądać. Jest to kolejny niewypał przemysłu telewizyjnego. 4K to urządzenia które udają telewizory bo nie są w pełni funkcjonalne.

Wydawało mi się, że zasugerowałeś, że TV nie są 4K ... więc Twoja odpowiedź jest zupełnie nie na temat.

Jest na temat bo dotyczy systemów TV w praktyce.

Z pewnością wytrzyma tyle co plazma, więc tu sensacji nie będzie.

Można wiedzieć na jakich danych Kolega opiera powyższe stwierdzenie ?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Skoro tego nie widać.

Widać, widać. Oglądałem full HD na 4K i była różnica. Zgadzam się, że 3D to zbędny dodatek ale zwiększanie rozdzielczości nawet jeśli jest to tylko obraz skalowany ma sens, szczególnie gdy TV jest duźy np 65 lub więcej cali.

4K nie ma praktycznego znaczenia. Nie ma nadawanych w tym systemie materiałów i długo nie będzie a same telewizory nie mają systemu dekodującego dla tej rozdzielczości.To tylko chwyt marketingowy coś jak 3D.

Uściślę pytanie:

Co to znaczy, że TV nie mają systemu dekodującego dla tej rozdzielczości (4K) ?

Jasne, że starsze nie mają najnowszych kodeków. Ale rozmawiamy o najnowszych TV. A do tego Samsung JS9500 ma możliwość upgrade.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

>sly30

Ma sens ale w drugiej kolejności. Najważniejsza jest technologia, jej jakość i możliwość użycia.

>Piopio

Mam kilka urządzeń z możliwością upgrade. Niestety jest to głównie tylko możliwość.Często świadczy o tym, że produkt nie jest do końca dopracowany.

Więc te 4K może się okazać ściemą marketingową.

Od samego początku mówię, że 4K to typowa przejściówka, takie UHD Ready, marketingowa ściema i wyłącznie skok na portfele naiwnych. Dopiero 8K (nota bene już istniejące) jest prawdziwym Ultra HD, czyli mówiąc inaczej Super-Hi Vision.

Mam kilka urządzeń z możliwością upgrade. Niestety jest to głównie tylko możliwość.Często świadczy o tym, że produkt nie jest do końca dopracowany.

To jest szukanie dziury w całym !

Jak się zmieni kodek do 4K to Samsung wypuści nowy Connect One i po kłopocie. Proste i genialne. Szczególnie, że TV kosztuje 20k zł.

Gorzej z LG - cała elektronika jest w TV - jak się zmieni kodek to .... kłopot ...

Pewnie kodek się już nie zmieni ale nigdy nic nie wiadomo.

LG nie wspiera HDR co moim zdaniem jest dyskwalifikujące. Nadal nie wiadomo jak jest z trwałością OLED. Sorki ale nie chcę znów wypalającego się TV ... (mam Plazmę Panasonica i wypalone TVN24 ;-)

Od samego początku mówię, że 4K to typowa przejściówka, takie UHD Ready, marketingowa ściema i wyłącznie skok na portfele naiwnych. Dopiero 8K (nota bene już istniejące) jest prawdziwym Ultra HD, czyli mówiąc inaczej Super-Hi Vision.

8K to abstrakcja ! Objętość filmów będzie za duża do komercyjnego wykorzystania. Póki co. Jak standardem będzie łącze internetowe przynajmniej 100MB to może się coś ruszy. Nie mówię już o kosztach nadawania przez satelitę ... księgowi do tego nie dopuszczą ;-)

Lech 36 - na podstawie kontaktu z producentem.

Gwarantowana żywotność paneli LG OLED jest taka sama co telewizorów LCD (LED) i obliczona jest na 60 000 godzin, czyli 20 lat oglądania telewizji po średnio 8 godzin dziennie. Jest to zatem zdecydowanie więcej niż przeciętny czas użytkowania telewizora (7-8 lat). A do obliczenia przyjmuje się stosowany standard rynkowy maksymalnego spadku jasności do 50% pierwotnego poziomu.

Wynik taki udało się osiągnąć dzięki opatentowanej przez LG technologii WRGB (4-kolorowych pikseli). Technologia ta zapewnia mniejszy pobór mocy oraz mniejsze wydzielanie ciepła, co w rezultacie gwarantuje długą żywotność paneli LG OLED. Ponadto zastosowanie dodatkowego, białego subpiksela, wpływa na poszerzenie palety barw oraz zwiększenie precyzji odwzorowania kolorów.

A co z HDR i OLED ? Podobno HDR zmniejszyłoby żywotność panelu ..

Tego niestety nie wiem. Czas pokaże.

Na razie na tą chwilę ocena jakości - rewelacja:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To są jedynie nie wielkie przykłady tych co mają i nie muszą się domyślać co do jakości.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lech 36 - na podstawie kontaktu z producentem.

Dlaczego producent sam nie wypowie się oficjalnie w tym temacie ? To może rozwiązać mu dużo kwestii marketingowych. Oczywiście te dane w/w są bardzo atrakcyjne. Jeżeli to prawda to OLED (WRGB) rzeczywiście jest przyszłością TV. Oczywiście o ile to prawda :-). LG postawiło na właściwego "konia". Chyba ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Mam kilka urządzeń z możliwością upgrade. Niestety jest to głównie tylko możliwość.

Też mam takie wrażenie a wręcz pewność :-).

Tego niestety nie wiem. Czas pokaże.

Na razie na tą chwilę ocena jakości - rewelacja:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To są jedynie nie wielkie przykłady tych co mają i nie muszą się domyślać co do jakości.

Waznym aspektem jest to z czego się przesiedli nowi posiadacze oled....bo jak z taniutkiego lcd to zachwycą sie wszystkim....

Na pewno oled to przyszłość w technologii tv... żywotność i tak jest duża.... predzej coś walnie w elektronice niż panel przestanie świecić z powodu "krótkiej" zywotności.... Wg mnie głównym problemem są wypalenia i obróbka obrazu w ruchu.... Nad tym powinno lg pracować....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8K to abstrakcja ! Objętość filmów będzie za duża do komercyjnego wykorzystania. Póki co. Jak standardem będzie łącze internetowe przynajmniej 100MB to może się coś ruszy. Nie mówię już o kosztach nadawania przez satelitę ... księgowi do tego nie dopuszczą ;-)

W Japonii już rzeczywistość. Właśnie z satelity. Widać nie konsultowali sprawy na naszym Forum. ☺

Hmm,

Japonia to inny świat ;-) Tam dalej kochają CD i SEX w każdej postaci ;-)

W Japonii już rzeczywistość. Właśnie z satelity. Widać nie konsultowali sprawy na naszym Forum. ☺

@Bobcat ... ale to jest Japonia..... Spójrzmy ile jest w tamtym kraju "technologicznej normalności i codzienności".... to co w Japonii jest codziennością technologiczną to u nas dalekim sci-fi.... Proszę przykład pierwszy z brzegu: POCIĄGI... :) :) ;)

Był taki fajny reportaż Szulim w TVN Style o Japonii.

Niezły odjazd tam mają ;-)

Robią rzeczy o jakich nam się nie śniło ...

Japonia to inny świat ;-) Tam dalej kochają CD i SEX w każdej postaci

Ja też ;-). Czy to znaczy że jestem Japończykiem ? ;-)

Jak lubisz "dziewczynki" w ubiorze uczennicy albo lalki "jak żywe" to jesteś Japończykiem ;-)

Reportaż w TVN Style był tendencyjnie przesadny. Pokazywał Japonię jako kraj dziwactw. A one się tam zdarzają podobnie jak wszędzie na świecie i z podobnym natężeniem. Może inne niż u nas, dlatego niektórych szokują. Wiem coś na temat tego kraju, 6 lat mieszkałem i pracowałem w Tokio, prócz tego byłem tam dziesiątki razy.

Reportaż w TVN Style był tendencyjnie przesadny. Pokazywał Japonię jako kraj dziwactw. A one się tam zdarzają podobnie jak wszędzie na świecie i z podobnym natężeniem. Może inne niż u nas, dlatego niektórych szokują. Wiem coś na temat tego kraju, 6 lat mieszkałem i pracowałem w Tokio, prócz tego byłem tam dziesiątki razy.

To tym bardziej powinieneś zdawać sobie sprawę ze 8k w Japonii to bliskie jutro... a u nas sci-fi....:)
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.