Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem. Pisałem już, że Japonia oficjalnie ogłosiła, iż nie zamierza bawić się w jakieś 4K, idą od razu FHD-8K. Szkoda im bowiem kasy na przechodzenie FHD-4K, aby zaraz potem wydawać drugą kasę na przejście 4K-8K. Uważają, że byłoby to marnotrawstwo pieniędzy. No, ale to jest Japonia. Tam umieją myśleć w kategoriach ekonomicznych.

Uważaj z tym stwierdzeniem "sex w kazdej postaci"..... ;) :).... bo jeszcze zostaniesz wice prezydentem Słupska... ;)

Zastanowiłem się przy pisaniu tego zdania, ale pomyślałem sobie że drobne prowokacyjne zdanie może spowodować ciekawe reakcje. Oczywiście o ile chodzi o tą stronę życia (sex) to jestem raczej standardowy.

Słupsk to blisko ode mnie ;-).

Szkoda im bowiem kasy na przechodzenie FHD-4K, aby zaraz potem wydawać drugą kasę na przejście 4K-8K.

Moim zdaniem szkoda kasy na 8k (zbędne w domach takich jak w PL), ale może Japończycy są bardziej dalekowzroczni ode mnie ;-). Na pewno są skośnoocy ;-).

Jak lubisz "dziewczynki" w ubiorze uczennicy albo lalki "jak żywe" to jesteś Japończykiem ;-)

Chyba lubię. Kiedyś byłem na tzw. programie (striptiz) w jednej z knajp w mieście gdzie mieszkam i występująca panienka "grała" uczennicę ze szkoły. Nie powiem było atrakcyjnie, ale to było niestety dawno :-(.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Yodas - masz rację. Na razie na testach powidoki które specjalnie starałem się wywołać poprzez nie naturalne , nadmierne dynamiczna na maxa obrazy przez 8 godzin nono stop - zniknęły. Powstał jedynie efekt Short View.

O technologii 8K pisaliśmy wiele razy.

NHK już przeprowadziło testy i deklaruje transmisję z Rio Olimpiady raz z Tokyo.

A żadna inna telewizja nie podjęła się prac na 4K.

Z samego założenia 4K miało być tylko przejściówką.

to jest bardzo dyskusyjna teza czy 8K jest zbędne w domach wielkości naszych. Przeciętne mieszkanie japońskie jest jeszcze mniejsze.

Na pewno ta teza jest dyskusyjna. W/w zdanie oparte jest o moje potrzeby, które całkowicie zaspokoi 4k (jeszcze takiego nie mam), ale oczywiście 8k czemu nie, jak będzie dobrze działać ?

I to jest bardzo dyskusyjna teza czy 8K jest zbędne w domach wielkości naszych. Przeciętne mieszkanie japońskie jest jeszcze mniejsze.

Jesteś pewny, że "target" 8k jest skierowany do tych małych japońskich pomieszczeń ? Trochę dziwne.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Jesteś pewny, że "target" 8k jest skierowany do tych małych japońskich pomieszczeń ? Trochę dziwne.

A do kogo innego? Tam jest mnóstwo rzeczy, które nas zadziwiają.

A do kogo innego? Tam jest mnóstwo rzeczy, które nas zadziwiają.

Zgadza się, ale czy musimy wszysko naśladować ?

Gdyby tak było to i Full HD nie miałoby sensu bo przecież nikt nie nadaje u nas w 1080p a tylko to jest Full HD. Jedynie z Blu Ray-a mamy Full HD. Wbrew pozorom nie jest tak ważne czy będą filmy 4K i za bardzo na to nie liczę. Ważne jest jak dobrze skaluje taki TV obraz do 4K. To oczywiście nie to samo co pełne 4K ale jednak taki obraz jest lepszy niż Full HD.

SLY - poczekaj do jesieni i masz faworyta :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

1080p chyba nie nadaje nikt (marnotrawstwo pasma)

1080i przy dobrej elektronice poskłada obraz wzorowo.

720p to najczęstszy sposób przesyłania sygnału HD, dopiero tuner skaluje to do 1080i

i w ten sposób "oszukuje" się odbiorców. Nie śledzę tego na bieżąco, może są zmiany, ale

od czasu do czasu wystarczy przełączyć tuner na "natywne" 720p, aby zobaczyć, że przestają

"płonąć" kratkowane elementy obrazu (koszule, krawaty, szczegóły)

Skalowanie do 4K może być prostackie (piksel x 4) lub bardziej złożone o algorytmy

wygładzania/wyostrzania krawędzi. LG idzie w 4K, bo powrotu już nie ma - jest to bardzo

dobre rozwiązanie dla pasywnego 3D i to jest jedna z zalet, do czasu masowej produkcji

tytułów 4K ze zwiększoną dynamiką / poszerzonym zakresem. Wg. mnie OLED 4K jest OK. :)

Ukryta Zawartość

Od Japonii? Czemu nie?

Zgadzm się w większości, ale co do 8k niekoniecznie. Chyba że będzie ta technologia tania to chyba nie będzie zstrzeżeń.

8K to abstrakcja ! Objętość filmów będzie za duża do komercyjnego wykorzystania. Póki co. Jak standardem będzie łącze internetowe przynajmniej 100MB to może się coś ruszy. Nie mówię już o kosztach nadawania przez satelitę ... księgowi do tego nie dopuszczą ;-)

Tak jak i nie dopuszczą do 4K.

Co do stron internetowych z dostępem do kilkunastu filmów to jest to nie poważne. Po pierwsze nie każdy ma internet. Po drugie oferta jest do du...y. Po trzecie dziś ta strona jest a jutro jej nie będzie lub przemieni się w drogi płatny serwis. Tyle to wszystko jest warte. Iluzja i marketing.

Składa, choć wolę BD 1080p.

1080p chyba nie nadaje nikt (marnotrawstwo pasma)

Nie "chyba". Nikt. Nie ma nawet normy na nadawanie 1080p. Jedynie w przypadku filmów 25 fps masz wyjściu de facto 1080p/25fps.

Pełna zgoda.

720p to najczęstszy sposób przesyłania sygnału HD, dopiero tuner skaluje to do 1080i i w ten sposób "oszukuje" się odbiorców.

Najczęstszy sposób nadawania to 1080i. Jedynie niektóre stacje niemieckie na satelicie Astra nadają 720p. Nikt nikogo nie oszukuje. Gorszą jakość obrazu (w porównaniu z 1080p) widać natychmiast, gołym okiem.

przestają "płonąć" kratkowane elementy obrazu (koszule, krawaty, szczegóły)

Przyczyny tego zjawiska są zupełnie inne.

Zgadzm się w większości, ale co do 8k niekoniecznie. Chyba że będzie ta technologia tania to chyba nie będzie zstrzeżeń.

Dla Japończyków, przy ich zarobkach, już dziś nie jest przesadnie droga.

Propnuję się zastanowić się na Panasonic 60 cali.

Ukryta Zawartość

cena na pół i pójdzie :)

Ukryta Zawartość

Dla Japończyków, przy ich zarobkach, już dziś nie jest przesadnie droga.

Ile w Japonii kosztuje TV 8k ?

Modele 8K nie są jeszcze w sprzedaży. To modele studyjne.

Ale każdy pokaz 8K - ostatnio LG - to prawdziwa uczta la oczu i dla duszy.

Japończycy akceptują szybko nowości ale też patrzą na ceny.

Przekonała się Toshiba która wyprodukowała pierwsze na świecie telewizory LCD z 3D bez okularów.

Wyprodukowane ich 1500 szt czyli nie szokująco dużo -ale cena zrobiła swoje. Sprzedano ich 800 szt i zrobił się problem.

Japończycy też potrafią liczyć kasę.

Ile w Japonii kosztuje TV 8k ?

Szacuje się, że na sam początek ceny będą o 50% wyższe od obecnych cen FHD tej samej wielkości. Potem (jak to zwykle w Japonii) ostry zjazd w dół.

Przypadek Toshiby i jej telewizora 3D bez okularów jest nieporównywalny. To nie cena zarżnęła tamten model, ale brak zainteresowania Japończyków oglądaniem 3D. Kilka lat temu, gdy wydawało się że 3D zawojuje rynki światowe widziałem statystyki jaki procent społeczeństwa w poszczególnych krajach jest zainteresowany 3D. Pierwsze miejsce zajmowały Zjednoczone Emiraty Arabskie i inne kraje tamtego regionu. Na ostatnim miejscu tabeli, z zainteresowaniem mniejszym niż śladowe była... Japonia.

Natomiast wszystko wskazuje na to, że 8K będzie w Japonii hitem rynkowym.

Szacuje się, że na sam początek ceny będą o 50% wyższe od obecnych cen FHD tej samej wielkości. Potem (jak to zwykle w Japonii) ostry zjazd w dół.

Jeżeli tak rzeczywiście będzie to trzeba czekać na 8k ;-).

Jeżeli tak rzeczywiście będzie to trzeba czekać na 8k ;-).

Pytałeś o ceny 8K w Japonii. Więc podałem szacunki z tamtego rynku, osadzone w tamtejszych realiach. U nas (pytanie kiedy 8K tu dotrze) pewnie będzie zupełnie inaczej, jako że lubią "na dzień dobry" przywalić taką cenę, iż można się nogami nakryć.

Szacun !

Też uważam że nadeszła ERA OLED TV.

Inne firmy nie doceniły tej technologii.

Na ten rok przewidziano sprzedaż na poziomie ponad 500.000 Oled Tv.

Nie jest to ogromna ilość - ale jak się spojrzy na udział plazm np Pioneera to z szacunkiem się podejdzie do tych cyfr.

A jest to zaledwie początek.

I podkreślę, że jeszcze nigdy w historii takiej jakości nie sprzedawano tak tanio i to w wielkości 55".

• 2 tygodnie później...

Za OLED-INFO;

Cytat z VIP-a LG:

" ... jeśli zobaczą większy popyt na telewizory OLED, to będą więcej inwestować, a następne dwa i trzy lata są kluczowe dla firmy "ocenić rentowność działalności OLED"."

Wcześniejsze doniesienia sugerowały, że w rzeczywistości LG ma nadzieję, że OLED osiągnie rentowności w 2015 r.

Czas więc na ocenę zbywalności serii 2015.

Tymczasem nie ma pełnej dostępności w Europie.

Pełen asortyment dopiero wchodzi , więc tu nie ma zagrożenia.

Ukryta Zawartość

Bo jakość jest super.

Ukryta Zawartość

Widać są nieprzewidziane trudności. Kupno tego to duże ryzyko.

Cena panie cena. Mamy kapitalizm a więc ogolna biedę i ograniczona ilość osób mających za dużo. Ale zysk wymaga kupowania masowego. Wielu by kupiło ale czekają na ceny zbliżone do LCD

chwilowy brak działalności w audio.

Kapitalizm to bogactwo wielu osób. Jeszcze nigdy w tym kraju nie było tylu majętnych co dziś. A że biednych jest też wielu to inna sprawa. Za komuny biednych było znacznie więcej. Pewnie, że byłoby lepiej gdyby klasa średnia się odrodziła bo to napędza rynek, ale i tak jest znacznie lepiej niż 25 lat temu.

Jak widzę ofertę 80 zł x 50 rat (5 lat) dla zakupu TV w cenie 3 999 zł to zastanawiam się w maju 2015 o co chodzi ???

KAŻDY, nawet student, uzbiera te 80 zł miesięcznie i ma poważny TV w pokoju.

A teraz czas na NOWOŚCI ze świata OLED !!!

" Sang-deog Yeo, szef LG Display przekazał, że muszą znacznie zwiększyć produkcję OLED TV od trzeciego kwartału tego roku ponieważ obecna produkcja nie może zaspokoić zapotrzebowania klientów."

To sensacja, bo do tej pory pomówienia prasowe z Korei ( w tle Samsung korporacja) mówiły o małym popycie i zwłaszcza o krytycznej opłacalności.

LG Display - tegoroczny cel sprzedaży paneli OLED ocenia na 600.000 sztuk i 1,5 mln sztuk na rok 2016 roku. Yeo zwracał uwagę na poprawę rentowności paneli OLED jako kluczowy czynnik, który pomoże osiągnąć wzrosty sprzedaży.

"LG będzie utrzymywać koncentrację na dużych ekranach, wraz z planem wprowadzenia paneli OLED tak dużych jak 99 cali i to jeszcze w tym roku."

Pełna zgoda !

Jak ostatnio zobaczyłem panele LCD ok. 90" od Samsunga w M1 M/M za śmieszne 24K zł to mnie powaliło.

Za podobną cenę w Sony Center (Wawa Malborska) zobaczyłem doskonały TV w tym wymiarze.

Przecena / wyprz.. ale jakość doskonała i aż mowę mi odebrało.

Mowa o Hi-End VIDEO. 90 ". Projektory dziś wymierają natychmiast ...

Tu jak rozumiem chce być OLED LG.

Z HDR i HFR.

Kapitalizm to bogactwo wielu osób. Jeszcze nigdy w tym kraju nie było tylu majętnych co dziś. A że biednych jest też wielu to inna sprawa. Za komuny biednych było znacznie więcej. Pewnie, że byłoby lepiej gdyby klasa średnia się odrodziła bo to napędza rynek, ale i tak jest znacznie lepiej niż 25 lat temu.

No ok to może prościej. Myślisz że ilu Polaków stać na kupno tv za 10tys. I to z perspektywa wymiany za ok 5-8 lat.

Fakty sa brutalnie dlatego oled na razie to tylko ciekawostka. Ale za jakiś czas kiedy ceny będą już akceptowalne to myślę że oled pozamiata rynek.

chwilowy brak działalności w audio.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.