Skocz do zawartości
IGNORED

Pixel Magic - LUMIN odtwarzacz sieciowy.

BoDeX

Rekomendowane odpowiedzi

Podobno ma zamieszać w tym segmencie ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

7200 $, a u nas jakoś się wstydzą podać cenę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/105672-pixel-magic-lumin-odtwarzacz-sieciowy/
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Wygląda faktycznie porządnie.

Ja spróbuję na pewno połączenia Lumina i Synology (przez dac-a C8).

Może jeszcze przed świętami.

P.S.

To może być prawdziwy konkurent Aurendera i to za zdecydowanie mniejsze pieniądze.

Psssstttt. .... tylko nie mówcie Mariuszowi ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma ktoś z Was fotki z procesu produkcji obudowy ? To chyba jednak będzie stempel .... kłamczuszki. :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wygląda faktycznie porządnie.

Ja spróbuję na pewno połączenia Lumina i Synology (przez dac-a C8).

Może jeszcze przed świętami.

P.S.

To może być prawdziwy konkurent Aurendera i to za zdecydowanie mniejsze pieniądze.

Psssstttt. .... tylko nie mówcie Mariuszowi ;)

Juz go widzialem, niezaleznie od relacji cena/jakosc , ktora jest do sprawdzenia, pozostaje fakt, ze jest to sprzet wymagajacy NAS'a a ja wole wszystko w jednym. Jest to wiec raczej konkurent produktow Linna.

Nareszczcie jednak zaczal sie jakis ruch w interesie:)

Konto w trakcie usuwania

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Juz go widzialem, niezaleznie od relacji cena/jakosc , ktora jest do sprawdzenia, pozostaje fakt, ze jest to sprzet wymagajacy NAS'a a ja wole wszystko w jednym.

Nareszczcie jednak zaczal sie jakis ruch w interesie:)

Ja też go już widziałem wcześniej.

Dla mnie tak czy inaczej pliki to przyszłość a nie terażniejszość więc taki Lumin ze swoją ceną może na razie stanowić drobny dodatek do reszty systemu.

Nas-a i tak kupuję z innych względów więc można połączyć przyjemne z pożytecznym.

Zobaczymy jak wypadnie w testach w domu.

Mam nadzieję ,że jakieś 2-3 pliki , których da się słuchać wyszarpię z netu ;)

Dla mnie tak czy inaczej pliki to przyszłość a nie terażniejszość więc taki Lumin ze swoją ceną może na razie stanowić drobny dodatek do reszty systemu.

Nas-a i tak kupuję z innych względów więc można połączyć przyjemne z pożytecznym.

Jarku SZOK!!! Ty i pliki? ;) No ale w koncu dales sie namowic, dobra decyzja! :)

Wujek dobra rada mowi : kup Jarek na hd tracks pare plyt 24/96 lub gestszych i wtedy polsuchaj.

Bedzie na dobry poczatek, sprawdzisz , czy Ci sie spodoba.

Konto w trakcie usuwania

Kupuje się produkt czy...........rabat? :)

Oczywiście tylko uprzedziłem żeby ludzie nie kalkulowali sobie jak to często czynią.

Jest dobry produkt i jest jego cena.

Z wypasionym NAS-em 12TB na najlepszych dyskach HDD wyjdzie 30 tys a to dużo mniej niż połowa Aurendera W20 z dyskami 6TB.

Dla wielu osób może to być dobra alternatywa.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Oczywiście tylko uprzedziłem żeby ludzie nie kalkulowali sobie jak to często czynią.

Jest dobry produkt i jest jego cena.

Z wypasionym NAS-em 12TB na najlepszych dyskach HDD wyjdzie 30 tys a to dużo mniej niż połowa Aurendera W20 z dyskami 6TB.

Dla wielu osób może to być dobra alternatywa.

O to chodziło.

Nie ma powodu aby rabatami deprecjonować dobry produkt wart wyższej ceny.

p.s. Aurandera miałem u siebie i ............wolę inne produkty.

Cena nie gra dla mnie roli.

Nawet jak jest niższa:)

Czy on jest dobry i warto wydac wiecej kasy, niz na Linn Akurate lub S10 to sie okaze.

Wtedy dopiero mozna mowic o jego pojedynku z W20 , choc to co widac na zdjeciach srodka jest mniej przekonujace niz na zdjeciach W20. Ale niech sie wypowiedza koledzy elektornicy.

Konto w trakcie usuwania

Z tego co patrze na zdjecia typowa konstrukcja z najprawdopodbniej typowym jakiego wiele na rynku dzwiekiem. Nim wiecej ogladam wewnetrznych sprzetow tym wieksza nuda i standartowymi rozwiazaniami z tego zieje. Pelno SMD (ktora zawsze jest gorsze od wysokiej klasy elementow przewlekanych). Prawdziwy High-End w.g mnie umiera :( A te trafa Lundhala to juz tylko smiac mi sie chce...trafo aby filtrowac...? :/ wielu tak robi, malo wie po co a to zwyczajny przyklad lampy w podlodze ;)

Malo ktory obecnie projektant wie o co w tym wszystkim chodzi...starzy projektanci audio wiedzieli czesto duzo wiecej (ta wiedza gdzies ginie) eksperymentowali sluchali to zawsze przynosilo rozwoj. Rozwoj audio, powoli, ale popychali do przodu. A teraz, jeden od drugiego kopiuje, w.g.mnie zero myslenia tylko projektuja to w.g. jakichs utartych nie koniecznie udanych wzorocow. Ladna obudowa ladne plytki ladnie poukladane wewnatrz, wyglada jak zapakowany hamburger z frytkami z pepsi w barze szybkiej obslugi. High-End prawdziwy umiera!

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Z tego co patrze na zdjecia typowa konstrukcja z najprawdopodbniej typowym jakiego wiele na rynku dzwiekiem. Nim wiecej ogladam wewnetrznych sprzetow tym wieksza nuda i standartowymi rozwiazaniami z tego zieje. Pelno SMD (ktora zawsze jest gorsze od wysokiej klasy elementow przewlekanych). Prawdziwy High-End w.g mnie umiera :( A te trafa Lundhala to juz tylko smiac mi sie chce...trafo aby filtrowac...? :/ wielu tak robi, malo wie po co a to zwyczajny przyklad lampy w podlodze ;)

Malo ktory obecnie projektant wie o co w tym wszystkim chodzi...starzy projektanci audio wiedzieli czesto duzo wiecej (ta wiedza gdzies ginie) eksperymentowali sluchali to zawsze przynosilo rozwoj. Rozwoj audio, powoli, ale popychali do przodu. A teraz, jeden od drugiego kopiuje, w.g.mnie zero myslenia tylko projektuja to w.g. jakichs utartych nie koniecznie udanych wzorocow. Ladna obudowa ladne plytki ladnie poukladane wewnatrz, wyglada jak zapakowany hamburger z frytkami z pepsi w barze szybkiej obslugi. High-End prawdziwy umiera!

Nie przypuszczałem ale.........z przyjemnością zgadzam się Stanisławie:) i stawiam kolejkę

Co nie zmienia faktu, ze recenzent 6 moons Joel Chevassus byl zachwycony , szczegolnie dzwiekiem DSD. Stawia Lumina ponad Akurate i S10. Na pewno warto sprobowac jesli ktos mysli o rozpoczeciu przygody z plikami. A opinia Stasia wskazuje, ze segment pc audio ma przed soba spore rezerwy, skoro taki " prosty " Lumin bije Esoterica K 03 w red bookach , a w sacd K-03 nie ma startu wg recenzenta - oczywiscie na korzysc Lumina. Cena Esoterica -detal ok 13 k euro. Lumin - polowa tej kwoty.

Konto w trakcie usuwania

Tak potencjal PC-audio jest ekstremalnie duzy. Moim zdaniem lepiej poczekac z PC-audio jak ktos chce w to inwestowac duze pieniadze. Bedzie duzo taniej... za rok, dwa....i przede wszystkim DUUUUZO lepiej ;)

Tak potencjal PC-audio jest ekstremalnie duzy. Moim zdaniem lepiej poczekac z PC-audio jak ktos chce w to inwestowac duze pieniadze. Bedzie duzo taniej... za rok, dwa....

Na pewno bedzie taniej i lepiej, postepu sie nie zatrzyma.

Ja sie ciesze pc audio od ponad poltora roku i nie zaluje tej decyzji , a mialem poprzednio ARC ref 8 i Esoterica X-05. Za chwile zostana tylko topowe ultra drogie napedy jak Metronome i Vivaldi , a playery cd beda ustepowac pola serwerom/streamerom i dac'om.

Co do Lumina, to ma on w sobie DAC'a co mi nie do konca pasuje , podobnie jak Akurate. Pozostaja dwie drogi dla pc audio - NAS plus streamer /DAC ( Lumin , Linny ) oraz serwery plus oddzielne Dac'i( Aurendery i dowolny dac). Ja wole to druge rozwiazenie, sa koledzy , ktorzy preferuja to pierwsze.

Tak czy inaczej zarowno W20 jak i Lumin stawiaja na natywne DSD i to moze byc strzal w 10 dla milosnikow klasyki.

Konto w trakcie usuwania

Ja bardzo chętnie kupię urządzenie z ładnym czytelnym wyświetlaczem, aluminiową obudową, wbudowanym DAC i dwoma dyskami SSD po 2TB każdy. Mi całkowicie wystarczy jak zapełnię jeden z nich a drugi będzie stanowił jego zabezpieczenie...

Jeśli coś takiego będzie w cenie do 10 tyś PLN to można mówić o rewolucji plikowej. A tak to zabawki dla krezusów.

• Redaktorzy

Dla mnie Lumin jest gwożdziem do trumny Klimaxa, który wyjść cyfrowych audio nie posiada przy zdecydowanie niższej cenie. No i nie mogę doczekać się kiedy dostanę go na testy. ;-)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Ja bardzo chętnie kupię urządzenie z ładnym czytelnym wyświetlaczem, aluminiową obudową, wbudowanym DAC i dwoma dyskami SSD po 2TB każdy. Mi całkowicie wystarczy jak zapełnię jeden z nich a drugi będzie stanowił jego zabezpieczenie...

Jeśli coś takiego będzie w cenie do 10 tyś PLN to można mówić o rewolucji plikowej. A tak to zabawki dla krezusów.

Moreno,

Player za 20 k pln tez nie ma uzasadnienia finansowego, a przed chwila go szukales.

W audio nie ma prostej zaleznosci miedzy wsadem i cena.

Mozna miec pc audio :za 4,5 k pln serwer plus dac'a za 10-15 k pln i miec jakosc dzwieku na wysokim poziomie, o wygodzie oblsugi nie wspominajac. Co Ci zreszta w Twoim watku proponowalem, ale nikt tematu nie pociagnal.

Wszyscy ekscytuja sie cenami serwerow/stremerow porownujac je do zwyklych kompow zapominajac, ze topowe playery cd mozna porownac do grajkow za 300 pln i wtedy roznica jest jeszcze wieksza. Ot, hiendowa racjonalnosc:)

Klikanie,klikanie ,piloty iPhony ... to nie dla mnie ,ja tam wolę czasem włożyć fizycznie ... ... ..... nośnik do napędu :-)

Przed takim argumentem ugnie sie kazdy zdrowy audiofil plci meskiej:)

Konto w trakcie usuwania

Wez Sylwek prosze nie przeginaj:), wymienilem ARC ref8 na La Fontaine z doplata, a teraz wymieniam S10 na W20 z doplata. Jakbym mial je kupic nowe za ceny wyjsciowe to bym sie zapewne nie zdecydowal.

Ja Ci nie licze, ile wydales na kolumny i reszte klockow:)

Konto w trakcie usuwania

Nie w tym rzecz co na co wymieniłeś i za ile. Cena za Aurendera W20 + Vivaldi to 200 tys.pln więc taki Lumin z jakimś dobrym DAC jest znacznie tańszym rozwiązaniem. Lumin może pracować tak jak Linn Akurate DS jako dobry transport a do plików DSD może grać jako integra.

Jest to jakieś rozwiązanie.

Nie w tym rzecz co na co wymieniłeś i za ile. Cena za Aurendera W20 + Vivaldi to 200 tys.pln więc taki Lumin z jakimś dobrym DAC jest znacznie tańszym rozwiązaniem.

Ale czy lepszym ? Bardzo wątpliwe. Jeżeli kryterium jest cena, to są Marantze za 2000zł z identyczną funkcjonalnością.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Nie miałem tego Lumina ale jeśli jest zbliżony klasą do Akurate a może i nieco lepszy bo ma np oddzielne zasilanie to będzie znacznie lepszy niż taki Marantz czy Yamaha.

Nie w tym rzecz co na co wymieniłeś i za ile. Cena za Aurendera W20 + Vivaldi to 200 tys.pln więc taki Lumin z jakimś dobrym DAC jest znacznie tańszym rozwiązaniem. Lumin może pracować tak jak Linn Akurate DS jako dobry transport a do plików DSD może grać jako integra.

Jest to jakieś rozwiązanie.

Podobnie niezlym rozwiazaniem jest S10 + Bada + bardzo dobry DAC, np Accoustic Arts, Meitner czy nawet La Fontaine ( bez napedu).I wcale nie duzo drozszym .

Konto w trakcie usuwania

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.