Skocz do zawartości
IGNORED

katalogowanie kolekcji

krzysiek

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio założyłem sobie konto na discogs.com i powoli zacząłem dodawać sobie płyty do kolekcji. Dodawanie LPs jest żmudne, ale robię to tak, że jak słucham danej płyty, to wpisuję ją do katalogu.

Pomyślałem sobie, że musi być jakiś szybszy sposób. Jest.

Polecam aplikację Crate Digger, ja mam na iPhone, ale na pewno jest też na inne systemy. Po zalogowaniu, aplikacja łączy się z discogs.com. Apka ma wbudowane skanowanie kodów kreskowych. Oczywiście nie jest to przydatne dla starych LPs, natomiast 20 nowych płyt skatalogowałem po kodach kreskowych w dwie minuty. Bardzo przydatna rzecz do katalogowania CDs, no bo wszystkie mają kody kreskowe. Apka znajduje konkretne wydanie płyty wg kodu kreskowego - oczywiście pod warunkiem, że kod kreskowy znajduje się w bazie discogs. Na dziesięć płyt Tori Amos, dwóch nie znalazło wg kodu.

Przydatna rzecz, bo nigdy nie pamiętałem, które płyty The Doors już mam, a których jeszcze nie :D

We stand in the Atlantic
We become panoramic

https://www.audiostereo.pl/topic/106268-katalogowanie-kolekcji/

A ja jednak wpisywałem na zasadzie "kuśtyk,kuśtyk"...:)) do papierowego notesu... miałem owszem problem później z winylami, ale dzięki Tobie, Krzysztof- już wiem, co mam!!! Pomysł z "pocztą" był znakomity- dzięki !!

Korzystam na bieżąco z Disocogos, ale nie wiedziałem o tej aplikacji. Na pewno się przyda, ale dopiero przy przekładaniu LPs / CDs. Odkładam to od dawna, ale trzeba będzie się wziąć. Tylko parę tys płyt nie nastraja :) Zaraz sobie zaaplikuję na próbę do ipoda, bo ten poręczniejszy niz pad.

Trochę się dzisiaj tym pobawiłem, mimo iż grozi to zawaleniem projektu... :-o

Należy uważać przy skanowaniu kodów, bo potrafi przekłamywać, tzn. dodać inne wydanie danej płyty. Wszystko zależy od użytkowników discogs, którzy wpisywali kody kreskowe.

Na zachętę - gdy zbudujemy sobie kolekcję, jest możliwość jej wyceny wg cen min/średnich/max obliczanych z ostatnich 10 transakcji :-D

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Od wczoraj mam konto na Discogs, nie znałem wcześniej tej strony. Zacząłem tworzyć tam swoją kolekcję (na początek CD bo winyli u mnie jak na lekarstwo) i strasznie upierdliwe zajęcie to jest... Plan mam taki, żeby systematycznie, po 10-15 tytułów dziennie to ogarniac bo efekt jak widzę jest fajny. I podoba mi się opcja tworzenia listy życzeń. Rozglądałem się za jakimś programem do katalogowania ale już chyba pozostanę przy Discogs.

A jezt może jakaś aplikacja na androida?

Wystarczy że w google play wpiszesz "Discogs" wyskoczy kilka aplikacji Discogs scan chyba do tego służy,właśnie testuję. Na 8 płyt tylko 3 mi znalazło.

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

A jak edytować tą kolekcję ,można ? W kilku pozycjach nie podało roku wydania płyty chciałbym to uzupełnić.

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Discogs to coś jak wikipedia, możesz samodzielnie edytować pozycje. Jak wejdziesz do konkretnego wydania, po prawej stronie jest Release i obok link edit - i zaczynasz edycję konkretnej pozycji.

Ja na przykład do paru pozycji dodałem numer kodu kreskowego i po jakimś czasie, gdy ponownie je przeskanowałem - discogs już je wyłapywał.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Ja polecam Music Label, w przypadku płyt CD robi wszystko automatycznie po włożeniu CD do napędu, winyle oczywiście trzeba wklepywać ręcznie. Program ma olbrzymie możliwości i jedną wadę: jest płatny. Można jednak przez 14 dni testować go za darmo, a potem zdecydować czy kupić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Mi się nie chciał Crate Digger zainstalować na ipoda touch. Prosi o zainstalowanie wersji osa 7, jednak ten mi faken itunes ani soft ipoda nie chce załadować. Zatem sobie nie poskanuję :(

No to lipa :( zdaje się, że boski apple nie udostępnił ios7 na starsze ipody touch. Aaa patrzę teraz w opis i oczywiście 'requires ios7'...

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Długo szukałem dla siebie najlepszego softu do tego celu.

Najlepiej sie sprawdził i z zadowoleniem używam programu Music Collector.

Ukryta Zawartość

Zakupiłem. Jest super. Kupiłem oba programy do muzy i filmów oraz wersje na iPad, łącznie ze skanerem kodów.

O skanowaniu kodów LP w moim przypadku raczej można zapomnieć. Z CD z big bandami też jest słabo. Na szczęście można wprowadzać ręcznie i modlić się żeby były w bazie.

Automatyczne przekazywanie barcodów w movie działa super, niestety nie działa z music, nie wiem dlaczego. Musze robić przez maila.

Polecam. Chyba się wreszcie skataloguję.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Mam go i na laptopie, iPadach i dodatkowo no iPhonie - jakby w podróży przyszło coś zakupić i nie zdublować :)

Rzeźbie już z półautomatycznym dodawaniem swoich LP blisko dwa miesiące i dochodzę do 400 tytułów... dopiero.

Ok po skatalogowaniu ok. 200 płyt CD wnioski są takie: pomimo faktu, iż w bazie jest ok. 95% kodów, to aplikacja wyłapuje tylko połowę. Teraz najgorsze. Załóżmy, że 5 wydań ma ten sam numer katalogowy, aplikacja powie nam, że nasza płyta z US to wydanie australijskie albo tajwańskie. Losowo. Tak więc w sumie przydatność skanowania bliska zeru, bo jeśli ktoś chce mieć dokładnie skatalogowane płyty wg kraju i konkretnego wydania, to i tak musi to wszystko poprawiać.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Ze skanowaniem zgadzam sie.

Wprowadziłem 71 LPs, wszystkie po ręcznym wyszukiwaniu. Do części musiałem poprawiać okładki. Wszystkie numery mi się przynajmniej zgadzają. Ok. 30 LP baza nie znalazła, trzeba będzie wprowadzić ręcznie, masakra.

Jak sobie pomyslę, ze jeszcze zostało ze 200-300 to mi sie rzygac chcę.

Jak sobie pomyślę, że Wy macie np. 1000 szt albo i więcej to mi lżej na duszy.

To był ostatni dzwonek na skatalogowanie bo się zacząłem gubić.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Ok po skatalogowaniu ok. 200 płyt CD wnioski są takie: pomimo faktu, iż w bazie jest ok. 95% kodów, to aplikacja wyłapuje tylko połowę. Teraz najgorsze. Załóżmy, że 5 wydań ma ten sam numer katalogowy, aplikacja powie nam, że nasza płyta z US to wydanie australijskie albo tajwańskie. Losowo. Tak więc w sumie przydatność skanowania bliska zeru, bo jeśli ktoś chce mieć dokładnie skatalogowane płyty wg kraju i konkretnego wydania, to i tak musi to wszystko poprawiać.

Dokładnie. Ja tylko na próbę skanowałem około 20-30 tytółw i sporo nie rozpoznało,w jednym przypadku podaje zupełnie inny tytuł płyty tego samego wykonawcy,albo wydanie kasetowe z ukrainy zamiast cd przy innej płycie,w kilku brak roku wydania.

Załóżmy, że 5 wydań ma ten sam numer katalogowy, aplikacja powie nam, że nasza płyta z US to wydanie australijskie albo tajwańskie

Tego właśnie też się obawiałem, ale widzę, że sam wpadłeś na ten problem. numery katalogowe często są takie same, a wydania różne. Ja w discogos dodaję płyty powoli, czasami przy okazji dodając do samego discogos nową pozycję. W sumie fajna, acz i czasochłonna zabawa :) Świetna jest też opcja dodawania do "chcianych" i informacje na email 1xdziennie, jeśli coś z naszej listy się pojawi. Discogos jest jednak świetny dla kolekcjonerów. Dla śledzenia co i jak w muzyce, co warto posłuchać z dyskografii danego wykonawcy nadal używam i będę używał: metal-archives, pitchfork, progarchives, allmusic.

Pozdro dla melomanów katalogujących! :)

No trochę sobie pokatalogowałem. 530 CDs i 300 analogów w trzy dni :)

W sumie niewiele, to i szybko poszło.

Najłatwiej to robić wklepując w discogs numer katalogowy płyty.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

• 7 miesięcy później...

Po skatalogowaniu przez ostatnie kilka dni na discogs 150 płyt cd widzę, że sortowanie według artysty jest coś nie halo. Jelonka wstawiło między Metallicę i Ministry, Kukiza między Paradise Lost i Piersi, a Muńka na samym końcu za Yello. Inni polscy artyści są na swoim miejscu. Odświeżanie nie pomaga, przejście przez rózne tryby sortowania też nie. Do wklepania mam jeszce niecałe 100 płyt więc mogą pojawić się jeszcze takie kwiatki. Na ich stronie odpowiedzi nie znalazłem. Ktoś wie o co chodzi?

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

Już wiem dlaczego tak jest sortowane. Każdy artysta ma swój profil i tam jest rubryka 'real name' i to według niej w rzeczywistości jest sortowane a nie po pseudonimie. Dlatego np Muniek czyli Zygmunt ląduje na końcu listy.

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.