Skocz do zawartości
IGNORED

Rewelacja czy rewolucja - czyli Sure klasa D

Rekomendowane odpowiedzi

czy to prośba do mnie o fotkę wzmacniacza z LM4702 ?

tak, albo link, zamierzam przetestować cos takiego, ciekawe czy to ten sam model

do mnie nadal nie dotarła przesyłka zamówiona 16.10.2013 !!!!

I nie dotrze, napisz do nich.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

napisałem i chca oddać kasę , ale ja jeszcze poczekam , bo wolę wzmacniacz

Przecież wyślą Ci następny. Chyba wszyscy z nas, którzy mieli poważne opoźnienie dostali opcję ponownej wysyłki.

Witam, właśnie zakupiłem take cudo.

www.ebay.pl/itm/2-Channel-250Watt-Class-D-Audio-Amplifier-Board-IRS2092-250W-Stereo-Power-Amp-/110932803697?pt=US_Amplifier_Parts_Components&hash=item19d41c4071

I zacząłem się zastanawiać nad tym jakie to pociągnie kolumny, bo w specyfikacji niby jest napisane że mogą byc 8-4 ohma ale czy mogę podłączyć kolumny 4R.

Dzięki za odpowiedź.

Witam dzisiaj odebrałem moje cudo i chciałbym was prosić o pomoc w uruchomieniu i w modyfikacji mojego SURE.

Piszecie, że dobrze jest zmienić kondesatory wejściowe na mniejsze i lepsze, które to są i na co je wymienić.Z góry dziękuję za pomoc

DCD 2010, PMA-2020AE, SR7007+ Diy MTM W15, focal be, W15 / ceol n9 + excite x16

Uruchomienie:

podłączasz zasilanie i regulujesz częstotliwość pracy na 400kHz (było opisane jak)

podłączasz głośniki, źródło i już gra :)

Modyfikacje:

wymiana kondensatorów elektrolitycznych na jakiekolwiek znanych firm (Vishay, Panasonic etc.) ważne żeby były niskoimpedancyjne, dodatkowo wszystkie elektrolity bocznikować ceramikami ok. 100n (ja daję kanapkę 1u+100n+1n bo tak lubię)

wymiana kondensatorów foliowych na np. Wima MKP albo jakieś podobne

kondensatory wejściowe zewrzeć drutem jeżeli źródło jest bez składowej DC, jak nie to wymiana na jekieś Elna albo dla poprawy samopoczucia można jakieś hi-endowe

ja proponuję jeszcze przebudowę zasilania układu IRS, ale do tego potrzebne są dodatkowe źródła napięcia ok. 18-20VDC i +/- 8-10VDC

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

Dziękuję za odpowiedź. Najpierw zechcę załatwić jakieś zasilanie, chciałbym zrobić lub kupić zestaw w miarę uniwersalny Którym w miarę potrzeb zasilę inne końcówki oczywiście w celach testowych. I do clasy D impulsowy mógł by być ale do clasy A lub AB chyba niebardzo.

Myślę o czymś takim lub podobnych:

www.audiophonics.fr/smps500r-module-dalimentation-decoupage-500w-55v-p-6458.html

do clasy D impulsowy mógł by być ale do clasy A lub AB chyba niebardzo

A dlaczego nie, bo mało hi-endowy?

Piszecie, że dobrze jest zmienić kondesatory wejściowe na mniejsze i lepsze, które to są i na co je wymienić.Z góry dziękuję za pomoc

Na wejściu są rezystory 330r i 3.01k. Warto je wymienić. Poza tym na wejściu jest ceramik 1nf do masy. Wymieniłem go również.

Nie chodzi mi o to że jest mało hi-endowy, poprostu wydaje mi siet że normalne trafo jest lepsze.

Ale moge się mylić i dlatevo zadaję pytania. Bo kto pyta nie błądzi a czlowiek uczy się do starości

ja mam normalne trafo 500W z demobilu z armii i gra wyśmienicie - może impulsowe jest lepsze - niewiem,

to chyba raczej wydajności zasilacza, na wyczucie wydaje mi sie, że zwykłe trafo do wystarczającej mocy będzie OK.

I do clasy D impulsowy mógł by być

teoretycy coś klepią o szybkości przeładowania elektrolitów a praktycy twierdzą, że najlepiej gra z acu

a jeśli z acu, to należy olać bajki o przeładowaniu, bo wynika, że liczy się ciągłe, mocne źródło prądu

czyli porządne trafo musi dać lepiej niż wolna (bo takie one wszystkie dostępne są) przetwornica

i tu uwaga - płyta tak gra, jakie dasz kondy w zasilaniu, ja skończyłem zabawę w dobieranie przy małych Rubyconach składanych w 10 000uF

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Czy ktoś już przerobił w realu wzmaka aby go zasilić niższym napięciem?

Wystarczy wymiana diody zenera, czy jeszcze coś?

będę próbował (gdy dopłynie) zamiast 50V dać 35V, ale czy nie przeszkodzi typ mosfeta?

50V - IRFI14019 a 35V IRFI14212

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

będę próbował (gdy dopłynie) zamiast 50V dać 35V, ale czy nie przeszkodzi typ mosfeta?

50V - IRFI14019 a 35V IRFI14212

Działać będzie ale czy optymalnie to się sprawdzi.

Ja czekam na wersję z IRFI4020H-117P, czyli popularnie zwana 250W. Odpalę na napięciu zalecanym, czyli około 60V ale docelowo chce przejść na wersję z 35V IRFI14212 i chyba wymienię wszystkie zalecane elementy łącznie z mosfetami, są nie drogie i ogólnie dostępne.

Ale to wszystko gdy stwierdzę czy warto po odsłuchu wersji takiej jaka przyjdzie zasilanej z zasilacza tradycyjnego.

Dokladnie tez :)

(according to Iraudamp7s reference design)

"In relative terms, interference between channels is most significant if the relative frequency difference is within the audible range.

Normally, when adjusting the self-oscillating frequency of the different channels, it is suggested to

either match the frequencies accurately, or have them separated by at least 25kHz"

Panowie. Miał ktoś doświadczenia z przeformowaniem kondensatorów na wyższe napięcie? Właśnie zauważyłem że nie mam kondensatorów na 50V. Mam za to na 40. Teraz pytanie czy pierdyknie przy pięćdziesięciu czy raczej da się przeformować. Podejrzewam że trzeba je trochę pomęczyć na wyższym napięciu bez obciążenia albo napięcie zwiększać stopniowo. Wiem że robienie czegoś takiego to dziadowanie ale mam 20 szt. 10000u 40V byłaby niezła bateria do wzmacniacza. A poza tym nie chce mi się czekać na przesyłkę na odpowiednie kondensatory.

Edytowane przez KrzysiekA

Wiem że robienie czegoś takiego to dziadowanie ale mam 20 szt. 10000u 40V byłaby niezła bateria do wzmacniacza. A poza tym nie chce mi się czekać na przesyłkę na odpowiednie kondensatory.

Połącz dwa kondensatory szeregowo, da to 5000uF/80V.

Panowie. Miał ktoś doświadczenia z przeformowaniem kondensatorów na wyższe napięcie? Właśnie zauważyłem że nie mam kondensatorów na 50V. Mam za to na 40. Teraz pytanie czy pierdyknie przy pięćdziesięciu czy raczej da się przeformować. Podejrzewam że trzeba je trochę pomęczyć na wyższym napięciu bez obciążenia albo napięcie zwiększać stopniowo. Wiem że robienie czegoś takiego to dziadowanie ale mam 20 szt. 10000u 40V byłaby niezła bateria do wzmacniacza. A poza tym nie chce mi się czekać na przesyłkę na odpowiednie kondensatory.

To jest wątek dotyczący wzmacniaczy Sure w Class-D... Proszę go nie zaśmiecać (bez urazy).

Edytowane przez toptwenty

To jest wątek dotyczący wzmacniaczy Sure w Class-D... Proszę go nie zaśmiecać (bez urazy).

Ależ ja ten zasilacz potrzebuję do Sure.

Połącz dwa kondensatory szeregowo, da to 5000uF/80V.

Chyba tak zrobię.

10000u to trochę za dużo na takie eksperymenty. Jak go wywali to mi łeb urwie.

Wiem że robienie czegoś takiego to dziadowanie ale mam 20 szt. 10000u 40V

"dziadowanie" to delikatnie powiedziane - ale może będzie nowy wątek " zranienia w DIY" hahaha

Wiem że nie na temat ale napiszę co wystudiowałem na temat formowania kondensatorów skoro temat został już poruszony.

Robi się to po prostu przez rezystor dobrany tak żeby nie przekroczyć określonego prądu upływu. T.z. rezystor się dobiera tak żeby na nowym napięciu znamionowym prąd płynący przez ten rezystor bez kondensatora nie przekroczył wartości przy której kondensator zaczyna się gotować. Z czasem w wyniku formowania prąd upływu spada przez co spada napięcie na rezystorze a rośnie na kondensatorze aż w końcu napięcie na kondensatorze osiąga napięcie docelowe. Podobno nie ma żadnego problemu przeformować napięcie z 40V na 50V.

Nie zmienia to faktu, że przy tak dużych kondensatorach raczej bym nie ryzykował.

A więc podłączyłem te kondensatory pod 52V przez rezystor 220Ohm 5W. Na początku po naładowaniu kondensatorów prąd upływu ustabilizował się na 1,3 mA po czym zaczął bardzo powoli spadać. Po 15 minutach było już poniżej 1 mA. Zostawię tak podłączone do jutra. Jutro podłączam Sure do zasilacza. Zdam relację i przede wszystkim porównam do Sure Z tk2050. Porównanie nie będzie do końca miarodajne bo tk2050 zasilany jest z przetwornicy a ten będzie z normalnego zasilacza.

Dodam jeszcze że kondensatory nie zrobiły się nawet trochę ciepłe.

Dodam jeszcze że kondensatory nie zrobiły się nawet trochę ciepłe.

Poczekamy jak zaczną pracować z większymi prądami.

• Pokaż nowe odpowiedzi