Skocz do zawartości
IGNORED

Info dla użytkowników torrentów.

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gosc

(Konto usunięte)

No chyba słabo czytałeś artykuł z tego linku.

Nie bez powodu Rada Adwokacka wszczęła postępowanie dyscyplinarne wobec Pani Łuczak.

Jej, tak jak i Tobie, wszystko wydawało się takie proste.

Ciekawe w którym kierunku sytuacja się rozwinie.

Widzę że już Ci się włącza wyższość nad innymi, tym razem spasuj bo to akurat Ty nie zrozumiałeś o co chodzi.

Mnie martwi źródło adresów IP a nie jakaś papuga która łamie prawo. Robią to lekarze, policjanci, sędziowie i zwykli obywatele. Systemowe sprzątanie ok, ale 1 sztuka ? zawracane ...

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Co ma Rada adwokacka do tego?!

Nie ma nic na ten temat w tym artykule?!

Ty masz chyba jakiś inny internet.

Przeczytaj proszę ten artykuł a potem się o nim wypowiadaj:

http://technologie.gazeta.pl/internet/1,113840,16544284,Scigala_piratow__a_teraz_sama_znalazla_sie_na_celowniku.html#BoxTechTxt

Przeczytałem i nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie (wyżej nazwane zmartwieniem), więc proszę o wskazanie oraz objaśnienie.

a tak z ciekawszych rzeczy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Zadałeś pytanie:

,,Co rada adwokacka ma do tego?''

I naprawdę w tym artykule nie ma na ten temat odpowiedzi?

To że go szybko wymazałeś i zastąpiłeś innym jest dosyć słabym wybiegiem.

Zadałeś pytanie:

,,Co rada adwokacka ma do tego?''

nie, zadałem pytanie "co ma rada adwokacka do monitoringu ruchu p2p", a potem zmieniłem całą moją wypowiedź (#182) w której możemy przeczytać "Mnie martwi źródło adresów IP".

I naprawdę w tym artykule nie ma na ten temat odpowiedzi?

tak jak napisałem powyżej, na nurtujące mnie pytanie (wyżej nazwane zmartwieniem) nie znalazłem odpowiedzi.

To że go szybko wymazałeś i zastąpiłeś innym jest dosyć słabym wybiegiem.

jeszcze słabszym jest nie odpowiadanie na pytania, w końcu to takie proste.. jest w artykule. Ponadto jest to moja wypowiedz i mogę ją edytować jak mi się podoba.

Zaraz się zaczniesz migać z powodu edycji więc przypomnę że to jest tylko objaśnienie do wypowiedzi z poprzedniej strony (której nie zrozumiałeś)

Gość Gosc

(Konto usunięte)

tak jak napisałem powyżej, na nurtujące mnie pytanie (wyżej nazwane zmartwieniem) nie znalazłem odpowiedzi.

To napisz do autorów artykułu.

O ile przez lata "internet" żył w świadomości że tak naprawdę brakuje narzędzi do namierzania "ściągających" to tutaj nagle okazuje się że wszystko jest bardzo proste, trzeba tylko chcieć. Z tego co widziałem to nie pierwszy taki przypadek.

Przypomnę, że dyskusja zaczęła się od takiej Twojej wypowiedzi.

Ja tylko jestem zdania, i wydaje się że nie tylko ja, skoro sama rada adwokacka zastanawia się nad sposobem działania Pani Łuczak, że nie ,, wszystko jest takie proste''.

Ja tylko jestem zdania, i wydaje się że nie tylko ja, skoro sama rada adwokacka zastanawia się nad sposobem działania Pani Łuczak, że nie ,, wszystko jest takie proste''.

Problem właśnie w tym że jest to banalnie proste a ww pani adwokat jest na to najlepszym dowodem. Torrent od lat cieszy się dość sporą popularnością, z grubsza nic się u nas nie działo, nagle kancelaria przeprowadza akcje pisania listów do użytkowników sieci. Pytanie w jaki sposób bez większych podstaw prawnych (jak sugeruje artykuł) pełnomocnik bez problemu zdobył adresy IP ?

Skoro średniego producenta filmu stać na zdobycie adresów IP z sieci p2p znaczy że monitoring ruchu jest dość skuteczny i domyślam się że zarazem pamiętliwy. Pozostaje pytanie czy adresy IP były realne i te osoby faktycznie pobierały filmy czy też zostały wylosowane, jeśli były realne to czy każdy z użytkowników czeka tylko na dzień sądu ? z innej strony skoro tak jest to czemu nie korzysta z tego Hollywood ? itd..

Gość Gosc

(Konto usunięte)

skoro tak jest to czemu nie korzysta z tego Hollywood

No tu akurat odpowiedź jest prosta.

Jednak ustawodawstwo w różnych państwach nie jest takie samo.

Mnie w zasadzie obojętne w którą stronę to pójdzie.

Mogą całkowicie zakazać nawet pobierania z sieci. Wtedy przestaną zamykać wypożyczalnie płyt i będzie co oglądać.

Mogą też usankcjonować bezkarne rżnięcie z sieci P2P. I też będzie co oglądać.

Byle wreszcie była jasność.

No tu akurat odpowiedź jest prosta.

Jednak ustawodawstwo w różnych państwach nie jest takie samo.

tak ale w każdym kraju teoretycznie chodzi o walkę z piractwem.

z powrotu wypożyczali bym się ucieszył, mimo wszystko uważam że jeszcze dłuuugo się nic nie zmieni, pewna kontrola i tak jest zachowana. Może będzie mniej bubli a więcej powodów by zakupić krążek.

wyłudzanie to jedno a dane internautów to drugie.

O ile przez lata "internet" żył w świadomości że tak naprawdę brakuje narzędzi do namierzania "ściągających" to tutaj nagle okazuje się że wszystko jest bardzo proste, trzeba tylko chcieć. Z tego co widziałem to nie pierwszy taki przypadek.

wszystko jest proste od dawna... ale przepisy blokowaly powstanie kolejnej bardzo mocnej grupy "darmozjadow" - tzw. lapaczy korzystających z utworu chroniącego prawem autorskim, biznes jest rewelacyjny koszty otwarcia male wiec tylko wpiac się spisywać ip wysylac pisma i patrzeć jak konto rosnie...

no wlasnie ale dla mnie to tylko wyłudzanie kasy... a wiec zerowanie na obywatelu - w końcu cala technologia opiera się na własności intelektualnej wiec od 99% osob można by wyludzic kase z tego typulu gdyby tylko pozwolić wzrosnąć grupie wyłudzaczy kasy na prawie autorskim i pozwolić jej na lobbing i wszystkie kapitalistyczne metody...

także to nie działa w ten sposób i dlatego te ograniczenia na dane na tylko zarobek i inne trochę usprawniają system i daja jakies możliwości rozwoju technologii... bo przy dostępie do monopolu jako jedyna droga do tworzenia bylibyśmy skazani na pozostanie w epoce poprzedniej...

no i pamiętaj ze zaiksy itp. po to zdzierają z nas kase żeby zarobić za te utwory które nabywasz w celach niezarobkowych...

a jeśli Ty nigdy tego nie robiles to reszta placi za to... co robi...(w co watpie wybryki zadko się zdarzają tym bardziej ze mamy za sobą socjalizm w którym tylko tak można było często cos dostać)

przykład tak dla ciekawości:

- wersja bez ograniczania grupy wyłudzania kasy za prawo autorskie

kolezanka xxx skopiowala sobie na swojego srajfona przez bluetooth od kolegi yyy 4 piosenki rihanny, gdupa wyłudzaczy dzięki lobbingowi zyskala prawo do szpiegowania każdego srajfona wyszpiegowala kolezanke yyy i wyslala jej pismo na 4000zl za 4 piosenki

- obywatele dzięki systemowi pelnej inwiglacji który mamy dzięki wyludzaczom już nie kopiują,

wiec znow trzeba jakos kase zgarniac... znow ta sama kolezanka tym razem sobie przesluchala na fejsg..ie 2 piosenki jakiejś pseudo pop gwiazdy wyłudzacze znow wylapali muzyke odtwarzana sprawdzili konta nie ma zaplaty znow syslali 2000 zl

daleka przyszlosc - swiat owrella iwyludzacze jako jedna z 10 najsilniejszych branż w systemie kapitalistycznym...

skrajności ale wiedz ze chciwość jest tak duza ze bez zadnych regulacji byśmy mieli skrajności...

chwilowy brak działalności w audio.

Chodziło mi o przedstawienie problemu w sposób "oni wszystko o nas wiedzą" tylko jeszcze z tego nie korzystają, albo w bardzo ograniczonym zakresie.

No a idąc Twoim torem rozumowania (z którym się zgadzam), pliki audio są bardzo w modzie (zwłaszcza te legalne) a prawie każdy kombajn pobiera informacje o autorach, płytach itd.. zapewne też coś wysyła, kwestia tylko ubrania tego prawnie.

A ja ciągnę, ciągnę i ciągnę ile się da, czekam aż mnie wyciągną z chaty na rynek i powieszą na lampie. Ostatnio ściągnąłem 137 odcinków SpongeBoba Kanciastoportego. Ile mi mogą dać? Dwa wyroki śmierci i milion dolarów do zapłaty przez spadkobierców?

I ta tabliczka nagrobna: "Wziął i poległ za Ojczyznę, ściągając prawie 140 części SpongeBoba. Alleluja i do przoda...".

Ukryta Zawartość

walka z piractwem to tylko pozorne mydlenie oczu, ważniejsze jest zbieranie informacji i kontrola.

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Numer IP to żaden dowód ,najwyżej poszlaka.Każdy sobie może składać zawiadomienia o czym tylko chce na policję,czesto i gęsto.Prokuratorzy wystepują i dostają od operatora internetu tylko wiadomość kto miał przydzielony (nazwisko ,imie i adres ) taki numer takiego dnia o takiej godzinie .I nic wiecej .Kancelaria adwokacka .dostaje te numery IP z nazwiskami jako strona w sprawie i rozsyła pisma utrudnijąc tym samym złapanie tzw.pirata. Bo ten pewnie wszystko usunie z PC i brak dowodów w postaci plików.Ważny jest także czas jaki to zajmuje .Czesto sprawa ciagnie sie dwa trzy lata.I nie ma juz żadnych sladów.Kto zapłacił takiej kancelari oddał im na tacy swoje dane w postaci numeru pesel ,adresu e-mail .Taka jest treśc umowy.Widziałem zdjęcia.

Nie wiadomo jaka technologia zbiera numery IP z tych stron torrent.Technologia ta jest w polskim prawie znana i zalegalizowana ? Posiada jakieś certyfikaty dopuszczajace do uzytku ? Z tego co czytałem firma jest niemiecka.

Może ktos uzywał naszego routera bez naszej wiedzy ?

Moze ktoś podszywał sie pod nasz numer IP ?

Moze ktos z domowników ?

Może firma z niemiec wzieła sobie IP kogoś z tego forum dla jaj ?

To jeśli chodzi o sieć torrent. Gorzej ma sie sprawa z serwisem chomikuj .pl.Tutaj są jakies logi ,konta e-mail widoczne .Cieżko sie wybronić ludziom.

Polskie prawo jest także zupełnie kulawe pod tym wzgledem.Sciagać można filmy ,muzykę ,książki w pdf a nie wolno jedynie udostepniać.Moralnie bez sensu.

No i sprawy karne do tego za takie pierdoły.Powinno sie załatwiać takie sprawy najwyżej na poziomie adwokatów.

Grundig High Fidelity

Czy ściągając coś z Chomika też jednocześnie udostępniamy jak z P2P?s

Nie ale wystawiając cokolwiek na chomiku = udostepnianiu

Zresztą nie korzystalem nigdy wiec pewności nie mam co sie dzieje podczas sciagania. Jakie logi i inne informacje wysyłamy.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Jeśli nie, to ściągać filmy i muzykę można z Chomika bezkarnie.

Mogą mieć nawet adres i pesel, skoro ściąganie nie jest zabronione.

Na własny uzytek mozna sobie ściągnąć. Nikt ci nie broni jak na razie.

To jeśli chodzi o sieć torrent. Gorzej ma sie sprawa z serwisem chomikuj .pl.Tutaj są jakies logi ,konta e-mail widoczne .Cieżko sie wybronić ludziom.

Polskie prawo jest także zupełnie kulawe pod tym wzgledem.Sciagać można filmy ,muzykę ,książki w pdf a nie wolno jedynie udostepniać.Moralnie bez sensu.

No i sprawy karne do tego za takie pierdoły.Powinno sie załatwiać takie sprawy najwyżej na poziomie adwokatów.

ciekawe .. z jednej strony ciężko się wybronić z drugiej strony można sobie ściągać... ;]

chomik i dziesiątki innych serwisów, umożliwia zarabianie osobą które udostępniają materiał a płaci się tylko za transfer lub czasowy dostęp (mają to robić za darmo ?), więc chyba znowu ktoś tu czego nie rozumie i nie zdziwiłbym się że najwięcej namieszają tu dziennikarze (w końcu to wyborcza...).

Pirata próbowali zatopić w Szwecji ale podobno wstał pod .ee :-)))

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

PiS proponuje usunięcie odpowiedzialności w sytuacjach, kiedy z faktu rozpowszechniania nie czerpiemy korzyści majątkowych.

no to poczekamy na jeszcze inne gazety ;]

• 1 miesiąc później...
Gość Gosc

(Konto usunięte)
  • 2 miesiące później...

Do znajomego mojej kobiety wpadli i skasowali laptopa bo jakiś film byk z torrenta ponierany. Nie dowiedziałem się dokładnie co i jak bo moja nie jest biegła w tych sprawach.

Podobno każdy kto najpierw był zastraszany teraz realnie boi się Policji.

Ja tęsknie za wypożyczalniami, płaciło się 8 -13 zł za niebieski krążek miało się pewną jakość obrazu i dźwięku, o nic człowiek się nie martwił. Dobrze że jeszcze jest to HBO i C+

Podobno każdy kto najpierw był zastraszany teraz realnie boi się Policji.

Ja tęsknie za wypożyczalniami, płaciło się 8 -13 zł za niebieski krążek miało się pewną jakość obrazu i dźwięku, o nic człowiek się nie martwił. Dobrze że jeszcnze jest to HBO i C+

Tylko że torent jest ewolucja która przebija wszystko co do tej oory wymyslono jesli chodzi o dostęp do treści filmowej. Gdyz masz zarowno najwyzsza jakosc jak i najszybszy transfer jak i natychmiastowy dostęp do nowości oraz dostęp do treści. Jesli jakosc nie jest najwazniejsza jest jeszcze nadzieja w streamingu w orzyszkosci. Tylko ograniczenia ze względu na dyktature kkrporacyjna uniemożliwiają wystartowanie takiej strony legalnie za abonament.

Strony torrent.

był osioł, potem DC++ teraz bittorrent, to nie jest żadna ewolucja.

No i kwestie prawne.

Jeśli wideoteka ma dobrego hurtownika i szybko wbija magazyn to na półce nowości ma w tym samym dniu lub nawet dzień zanim dana wersja pokaże się w sieci.

Jest jeszcze warez, bardziej bezpieczny od torentów.

Dostęp do filmów duży,głównie nowości

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.