Skocz do zawartości
IGNORED

Dobre kolumny w "ludzkiej" cenie.

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Jezeli te kolumny Linkwitza lx521 maja byc takie dobre i to w ujeciu jak rozumiem "obiektywnym"/"inzynierskim", tp dobrze byloby spojrzec na ich najwazniejszy parametr - ch-ke czestotliwosciowa, ale jakos nie moge jej znalezc na jego stronach ?

tutaj TMR 100, do pomieszczeń od 30 mkw, cena ok. 10 tys euro.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

mam Oriony, podobne do tych i zapewniam cię, ze nie są przeciętne, mało tego deklasują te wszystkie trumienka :)

Pytałem Ciebie do czego to porównywałeś, mnie nie interesuje marketingowy bełkot.

Obawiam się, że dokonałeś zakupu w ciemno od tego pana, co wiąże się z tzw. "dożywociem" - odsprzedawalność zerowa.

Podejrzewam, że dla kogoś, kto nie "słyszy różnic" jest to sprawa drugorzędna i wygląd Orionów zdecydował o zakupie.

Prawdopodobnie musiałeś je pokochać i podjąć misję przekonania znienawidzonych audiofili do słuszności tego wyboru.

No niestety, tak to wygląda, bo Twój blog i forum widocznie nie dają satysfakcjonujących efektów w tej materii.

Oriony wyglądają jak koszmar amerykańskiego stolarza z lat 50-ych, ale kolumna pluto przebija dizajnem wszystko co widziałem.

Można znajomym wmówić, że hydraulik się walnął i pociągnął instalację w salonie, coś a la amerykańskie kraniki z bieżącą wodą w miejscach publicznych,

ale nawet w złocie wygląda to jak sto nieszczęść. Taka audiofilska aberracja do drenowania portfeli specyficznych klientów, którzy kochają ruletkę,

kręcenie bata z piachu i opowieści z mchu i paproci. Tacy goście omijają wystawy i salony audio szerokim łukiem, bo po co się zderzać z rzeczywistością:)

Schemat łącznie z płytką do zwrotnicy kosztuje coś koło 100USD, jeśli dobrze pamiętam, ale możesz kupić wszystko zmontowane ;)

Jeden gościu z Polski już je zrobił.

Tu jest forum pod auspicjami SL ;)

Ukryta Zawartość

Prorok nawiedził swój lud.

Jak tylko strona się załaduje (póki co, na moim 1Gb łączu jakoś nie chce), chwytam za dłuto i opromieniony Twoim nieziemskim blaskiem zaczynam rzeźbić.

Ukryta Zawartość

Pytałem Ciebie do czego to porównywałeś, mnie nie interesuje marketingowy bełkot.

Obawiam się, że dokonałeś zakupu w ciemno od tego pana, co wiąże się z tzw. "dożywociem" - odsprzedawalność zerowa.

Podejrzewam, że dla kogoś, kto nie "słyszy różnic" jest to sprawa drugorzędna i wygląd Orionów zdecydował o zakupie.

Porównywałem do najdroższych kolumn, które wypadły blado. Kupowałem na podstawie głębokiej analizy.

Ja słyszę różnice tam gdzie występują, jak mam wątpliwości, to się posiłkuję ślepym testem. Polecam. Spróbuj rozmawiać merytorycznie. Jesteś bardzo emocjonalny, jak kobieta.

Podłogówki Mahlera na linii transmisyjnej. Za kilkanaście tysięcy prawdziwy Hi-End

Arek ale to było dawno, i nawet wtedy kilkanascie tysięcy kosztowały same elementy, jak głośniki, zwrotnica-okablowanie (w wersji signature na zamówienie), buda, itp itd...

bardzo dobre kolumny w ludzkiej cenie są napewno tu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

strona internetowa?

czy to sound & line?

Nie ma strony internetowej i nie jest to Sound & Line. Marcin już od bardzo długiego czasu robi konstrukcje na zamówienie.

Słucham tylko muzyki.

A Ty cały czas masz jeszcze te kolumny?

tak i jestem ciągle pod wrażeniem (dopieściłem okablowanie wewnętrzne i zwrotnice).

Ostatnio widziałem paczki Mahlera coś ala Kharma, ceramika Accutona na średnicy i górze, dól 2 aluminiowe Seasy - dobra robota!

Porównywałem do najdroższych kolumn, które wypadły blado. Kupowałem na podstawie głębokiej analizy.

Ja słyszę różnice tam gdzie występują, jak mam wątpliwości, to się posiłkuję ślepym testem. Polecam. Spróbuj rozmawiać merytorycznie. Jesteś bardzo emocjonalny, jak kobieta.

Dziękuję za "merytoryczną" odpowiedź. Rozumiem, że nie napiszesz co to były za "najdroższe" kolumny, bo test był ślepy i tych kolumn nie widziałeś:-)

Ty się tak kolego nie przejmuj moją emocjonalnością. Emocje się pojawią, gdy zapragniesz je sprzedać.

Z mojej analizy wynika, że ktoś kto kwestionuje wartość większości dostępnych na rynku urządzeń,

ktoś kto stoi w opozycji do świata audio i otwarcie manifestuje niechęć do audiofili nie mógł się mylić kupując w ciemno taką egzotykę.

Nie kwestionuję wartości sonicznej tych kolumn, bo ich nie słyszałem.

Zastanawia mnie sensowność lansu tych wynalazków w znienawidzonym środowisku. Zabawna sprzeczność.

W ogóle pojawienie się na znienawidzonym forum, wśród znienawidzonych audiofilów, wiedząc, że wcześniej było się z tego forum usuniętym wydaje się niezrozumiałe i nie wiadomo w jakim celu ten powrót. Ponoć każdy ma swój honor….

W ogóle pojawienie się na znienawidzonym forum, wśród znienawidzonych audiofilów, wiedząc, że wcześniej było się z tego forum usuniętym wydaje się niezrozumiałe i nie wiadomo w jakim celu ten powrót. Ponoć każdy ma swój honor….

Bo ON ma na drugie imię bumerang :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Dziękuję za "merytoryczną" odpowiedź. Rozumiem, że nie napiszesz co to były za "najdroższe" kolumny, bo test był ślepy i tych kolumn nie widziałeś:-)

Ty się tak kolego nie przejmuj moją emocjonalnością. Emocje się pojawią, gdy zapragniesz je sprzedać.

Z mojej analizy wynika, że ktoś kto kwestionuje wartość większości dostępnych na rynku urządzeń,

ktoś kto stoi w opozycji do świata audio i otwarcie manifestuje niechęć do audiofili nie mógł się mylić kupując w ciemno taką egzotykę.

Nie kwestionuję wartości sonicznej tych kolumn, bo ich nie słyszałem.

Zastanawia mnie sensowność lansu tych wynalazków w znienawidzonym środowisku. Zabawna sprzeczność.

Analizowałem budowę wszystkich najdroższych :)

Bo przecież słuchanie kolumn w przypadkowych warunkach nie ma sensu (sklep, targi), w domu trzeba słuchać kilka miesięcy (wygrzewanie ;). Czyli trzeba kupić i słuchać miesiącami ;) Niewykonalne :) A zdanie się na "fachowców" którzy słyszą jak prąd płynie nie ma najmniejszego sensu.

Widocznie nie znasz się na budowie kolumn i dla Ciebie to czarna magia, ja się znam. Najlepiej ocenić kolumn z punktu widzenia inżynierskiego. Z tego punktu widzenia kolumny Linkwitza są najlepsze.

Skąd bierzesz informacje o "znienawidzonym środowisku" ?

Dlaczego uważasz, że nienawidzę audiofilów ?

Nie piszę do tych, którzy mnie usunęli, ale do tych co chcą i potrafią czytać ze zrozumieniem, a jest tutaj ich całkiem sporo :) Gadka o honorze jest nie na miejscu i bez sensu.

Bo przecież słuchanie kolumn w przypadkowych warunkach nie ma sensu (sklep, targi), w domu trzeba słuchać kilka miesięcy (wygrzewanie ;). Czyli trzeba kupić i słuchać miesiącami ;) Niewykonalne :) A zdanie się na "fachowców" którzy słyszą jak prąd płynie nie ma najmniejszego sensu.

Widocznie nie znasz się na budowie kolumn i dla Ciebie to czarna magia, ja się znam. Najlepiej ocenić kolumn z punktu widzenia inżynierskiego. Z tego punktu widzenia kolumny Linkwitza są najlepsze.

Skąd bierzesz informacje o "znienawidzonym środowisku" ?

Dyskusja z Tobą jest doprawdy zabawna. Nie masz argumentu, to zarzucasz mi ignorancję w temacie. Ok. Jesteś geniuszem i jasnowidzem. Za Twoją butą i arogancją

stoi śmieszny gość, który kupił w ciemno projekt, złożył go na podstawie pdf i pozjadał wszystkie rozumy. Rozumiem, że Twoje dogłębne analizy opierają się na czystej spekulacji, chciejstwie i widzimisię.....

Rozumiem, że na bazie dostępu do schematów zwrotnic, pomiarów, rzuciłeś okiem na zwrotki, wymiary i wydedukowałeś, że kolumny X, Y i Z nie mają podejścia do Orionów. "Inżynierskie podejście". Dobre sobie.

A słyszałeś, że kolumnę po pomiarach stroi się dobierając elementy, by uzyskać pożądany efekt? Dla Ciebie cewka czy kondensator to jeden kij, najtańszy jest najlepszy pewnie.

Człowieku, jesteś bardziej odjechany od ludzi, z których nabijasz się na swoim blogu. Ktoś usłyszał wpływ gniazdka, ale je przynajmniej miał i istnieją przesłanki, że jego opinia nie jest wirtualną spekulacją

a wynikiem fizycznego kontaktu z klockiem. Twoje podejście do tematu jest bardziej niż głupie, bo wychodzisz z założenia, że Ci którzy stroją system, zestawiają całość jako nośnik przekazu o określonym

charakterze są debilami tracącymi czas i pieniądze.

Normalni ludzie mają znajomych z ciekawymi klockami lub wypożyczają sprzęt za kaucją, są dystrybutorzy którzy wysyłają bez ceregieli lub przywożą sprzęt na chatę do odsłuchu, ale Ty jesteś w "innym obiegu".

Wirtualnym...

I które najlepiej brzmiały? .... acha no tak, przepraszam, Ty kupiłeś na podstawie marketingowych tekstów z ulotki... ktoś mógł by pomyśleć że skoro głośniki wybrałeś na podstawie zachwalań z internetu, to że także kable będziesz łykać jak młody pelikan a tu proszę takie zaskoczenie i niespójność w postępowaniu.

I jeszcze jedno kiedy bierzesz się za pisanie recenzji na odległość? Bardzo chciał bym poczytać Twoich inżynieryjnych opisów dźwięku głośników znajdujących się na drugiej półkuli.

Pozdrawiam

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

Panowie....przecież XYZ nie słuchał żadnych dobrych kolumn, nie mówiąc o najlepszych, które tak krytykuje!! To wszystko są tylko zachcianki młodego człowieka, któremu się dużo wydaje, rodzaj mitomani ale bez doświadczeń.

Dyskusja z Tobą jest doprawdy zabawna. Nie masz argumentu, to zarzucasz mi ignorancję w temacie. Ok. Jesteś geniuszem i jasnowidzem. Za Twoją butą i arogancją

stoi śmieszny gość, który kupił w ciemno projekt, złożył go na podstawie pdf i pozjadał wszystkie rozumy. Rozumiem, że Twoje dogłębne analizy opierają się na czystej spekulacji, chciejstwie i widzimisię.....

Rozumiem, że na bazie dostępu do schematów zwrotnic, pomiarów, rzuciłeś okiem na zwrotki, wymiary i wydedukowałeś, że kolumny X, Y i Z nie mają podejścia do Orionów. "Inżynierskie podejście". Dobre sobie.

A słyszałeś, że kolumnę po pomiarach stroi się dobierając elementy, by uzyskać pożądany efekt? Dla Ciebie cewka czy kondensator to jeden kij, najtańszy jest najlepszy pewnie.

Tobie się wydaje, że jak pomacasz klocek to będziesz o nim dużo wiedział :) Spróbuj złożyć Oriony na podstawie pdf :) Oriony są 100 razy bardziej skomplikowaną konstrukcją niż najdroższe hi-endy, które są tylko marketingową wydmuszką, ale żeby to ocenić trzeba czytać coś więcej niż "recenzje" w gazetkach :) pisane przez humanistów po wuefie :)

Słyszałeś w ogóle kto to jest Linkwitz ?

I które najlepiej brzmiały? .... acha no tak, przepraszam, Ty kupiłeś na podstawie marketingowych tekstów z ulotki... ktoś mógł by pomyśleć że skoro głośniki wybrałeś na podstawie zachwalań z internetu, to że także kable będziesz łykać jak młody pelikan a tu proszę takie zaskoczenie i niespójność w postępowaniu.

I jeszcze jedno kiedy bierzesz się za pisanie recenzji na odległość? Bardzo chciał bym poczytać Twoich inżynieryjnych opisów dźwięku głośników znajdujących się na drugiej półkuli.

Wyobraź sobie, że kolumny to nie są instrumenty muzyczne. One nie mają "grać" one mają odtwarzać dźwięk nagrany na płycie, wszystko to można pomierzyć. Słucham swoich kolumn codziennie i jestem bardzo zadowolony, tak jak setki ludzi na całym świecie. Wielu z tych ludzi jest bogatych i miało wcześniej wasze marketingowe cudeńka.

Panowie....przecież XYZ nie słuchał żadnych dobrych kolumn, nie mówiąc o najlepszych, które tak krytykuje!! To wszystko są tylko zachcianki młodego człowieka, któremu się dużo wydaje, rodzaj mitomani ale bez doświadczeń.

Brak Ci podstawowej wiedzy i łykasz wszystko co Ci szamani wkręcają. Jakie Ty masz doświadczenia ?

Masz większe od niego ?!?

Ukryta Zawartość

Gdzie są Twoje osiągniecia, pochwal się.

My też jesteśmy bardzo zadowoleni. Ale ok, Oriony to też jakaś propozycja. A inne? Czekamy na inne propozycje.

Daj swoją propozycję. Pośmiejemy się :) Też je trzeba będzie 2 miesiące wygrzewać, zanim się człowiek przyzwyczai do kiepskiego dźwięku ? ;)

Ukryta Zawartość

Ależ ja nie konkuruję z Linkwitzem. Nie jestem konstruktorem kolumn. Ale za to słuchałem wielu dobrych konstrukcji w przeciwieństwie do ciebie! Doświadczenia mam dużo większe od ciebie, realne a nie jak twoje z gazetek.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.