Skocz do zawartości
IGNORED

Dobre kolumny w "ludzkiej" cenie.

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem okazję być zaproszonym na odsłuch kilku kolumn w bardziej przystępnych cenach. Wiadomo, że super drogie kolumny mają potencjał, choć wcale nie wszystkie.

Co jednak wtedy gdy trzeba wybrać kolumny do małego pokoju a portfel jest ograniczony. Trochę z ciekawości postanowiłem przyjąć zaproszenie tym bardziej, iż w pokazie miały brać udział Magico S1. Ostatnio wiele mówiło się o tej firmie, nadredaktor posiada S5 ale prezentacja S5 w Monachium nie przypadła mi go gustu. Nie było jakoś dramatycznie źle ale zachwytów też nie było. Jednakże pokazy audio typu Audio Show, tłumy ludzi, przypadkowe pokoje itd to nie jest dobra droga do prawdy o brzmieniu.

W prezentacji brały udział małe kolumny Monitor Audio, Sonus Faber Venere, Equlibrium Ether Ceramique, Magico S1 i Magnepan 1.7. Wzmacniaczem była duża integra Hegla, więc sprzęt raczej osiągalny dla naszych audiofilów. Wcześniej kilka innych osób też słuchało poszczególnych modeli kolumn i mogłem wymienić się wrażeniami, trochę podpytać. Generalnie moje wrażenia z pokazu były bardzo pozytywne, podobnie jak wnioski. Można dobrać fajnie grające kolumny za rozsądne pieniądze.

Monitor Audio były niezłe ale bez rewelacji. Nawet nie wiem jaki to był model ale małe w cenie poniżej 10tys. Sonus Faber jak zwykle ładnie wyglądały, cena ok 12tys ale brzmienie słabe. Znów to samo co ma Aida tyle, że za mniejsze pieniądze, więc może trochę mniej boli. Dźwięk suchy, pusty, kartonowy, taki głuchy, słaba rozdzielczość.

Miłym zaskoczeniem były polskie kolumny Equilibrium Ether, dwudrożne na ceramikach. Nieduże, w zasadzie nawet małe, nie wyglądały, że potrafią zagrać ale….zagrały i to bardzo dobrze. Za ok 20tys te małe paczki pokazały wielki dźwięk, dobry, rozdzielczy bas, w ogóle cały przekaz szybki i rozdzielczy, fajna, szczegółowa góra. Zdradzę, że większości osób nie podobały się Magico a bardzo podobały się te Ethery. Ale muszę przyznać, że mnie Magico też się podobały. Niektórzy uważali, że dają martwy przekaz.

Ja tego tak nie odbierałem. Grały fajnym, ciemnym, soczystym dźwiękiem z dobrym basem i fajną, aksamitną górą, bardzo szczegółową ale niemęczącą. Tylko cena 58tys to już mało nie jest. 3x wyższa cena niż Equilibrium a podobna klasa dźwięku choć jednak różniły się brzmieniowo tyle, że nie sposób było ocenić które lepsze.To było raczej nieco inaczej ale w podobnej klasie. Na koniec Magnepany 1.7 za ok 12tys i przekaz muzyczny rewelacyjny z niesamowitą przestrzenią. Patrząc na relację ceny do brzmienia to Magnepany pokonały wszystko. Miały jednak niedobory w basie i co ciekawe wcale nie w tym najniższym a w tym tzw kick basie gdzie uderza stopa perkusji. Być może gdyby wstawić do porównania model 3.7 byłoby znacznie lepiej w basie a cena i tak byłaby nie wyższa niż za Magico.

Generalnie szacun dla polskiej firmy Equilibrium za świetnie grające nowe kolumny w "ludzkiej" cenie. Uznanie dla Magico bo wg.mnie zagrały jednak bardzo dobrze oraz uznanie ze zdziwieniem dla Magnepana za super dźwięk w najniższej cenie przy czym tu trzeba dodać, że jednak musiałyby mieć wsparcie jakiegoś suba, więc cena wzrośnie.

https://www.audiostereo.pl/topic/107925-dobre-kolumny-w-ludzkiej-cenie/

Czy te Ethery, to nie są czasem najtańsze na rynku kolumny na ceramikach? Ciekawe jak wypadają w porównaniu do małych Martenów, której to firmy niestety w PL nie ma.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Mały off top.

Magico S1 kosztują 58 kzł, czyli ca. tyle ile Revel Ultima Studio2 (konkurencja dla S3 i WA Sophi? Sashy?).

Sly jeździsz trochę po swiecie, miałeś może okazję posłuchać tyych kolumn. W Stanach same super recki, pomiary także super.

Revel mają świetne opinie. Widziałem je na żywo i chwilę słuchałem ale to nie był miarodajny odsłuch. Mówi się że lada chwila mają być w ofercie nowe edycje Salon i Studio 3. Kto wie, może w 2014r.

Magnepany 1.7 MUSZĄ grać z subem. Świetnie zgrywają się z Velodyne EQ-10/12 MAX. Ten sub ma kalibrację więc idealnie dopasowuje się do pokoju. Charakter jego brzmienia idealnie pasuje do Magnepanów, które w ten sposób wiele zyskują.

Magnepany 3.7 mają głębszy bas niż 1.7 ale nie ma rewelacji. Dalej go brakuje.

Zestawienie Magnepanów z Heglem nie jest dobre. Zdecydowanie brakuje wypełnienia, przez co jest momentami ostro i krzykliwie. Świetnie natomiast sprawuje się Leema Tucana II. A z używek wysokie modele Musical Fidelity. Z moich doświadczeń wynika, żeby Magnapany pokazały na co je stać, potrzebują amplifikacji z przedziału 15-20k zł. Tak więc pomimo zachęcającej ceny samych kolumn, dobrze grający zestaw oparty na Magnepanach 1.7 to wydatek rzędu 30-40k zł (wliczając źródło).

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

to dlatego Hegel nie drażnił, w Audiostylu w Katowicach szło na jakimś dacu Hegela i jak dla mnie trochę ostro i sucho było. Klasyki nie dało się na tym słuchać. Widać jak ważny jest w systemie dac a tak niedoceniane jest to przez większość. Wstyd się przyznać w przeszłości i ja po macoszemu źródło traktowałem ale tak długo nie dało się ciągnąć.

Być może tak. Sam mam wrażenie że to może być przejściowe i takie też mam info od wielu znajomych z zachodu. Większość nie lubi brzmienia Magico ale muszę przyznać że te S1 zagrały całkiem dobrze. Pewnie pozostałe modele w odpowiedniej konfiguracji też potrafią zagrać tyle że ceny również mają magicznie wysokie.Mógłbym napisać że grały słabo tym bardziej iż większości osób faktyczne niespecjalnie się podobały. Ale nie mam interesu w tym żeby dokopać jakiejś firmie a dla mnie zagrały fajnie. Pytanie czy za 58 tys nie można znaleźć znacznie lepszych kolumn. Te polskie Ethery za 20 tys zagrały wg mnie nie gorzej a wg kilku innych osób nawet lepiej.

Czy te Ethery, to nie są czasem najtańsze na rynku kolumny na ceramikach? Ciekawe jak wypadają w porównaniu do małych Martenów, której to firmy niestety w PL nie ma.

Najtańsze na rynku kolumny na ceramikach to Akkus Redwine bodajże za 19 000 na nowych głośnikach wysokotonowych Accutona serii Cell. Które to na AudioShow moim zdaniem grały lepiej niż Eter Audio.

Zresztą Polskie produkty przeważnie mają lepszy stosunek ceny do jakości, bo omijamy pośredników którzy też swoją marżę doliczają.

Jeżeli Magico S1 za 58k ma problemy z kolumnami za 20k, to co będzie w starciu z zawodnikami z przedziału 60k ?

No tak ale to jest porównanie produktu z importu z produktem polskim, który z wielu względów powinien być jednak znacząco tańszy.Bynajmniej nie bronię Magico ale gdyby podobne polskie miały taką samą cenę to sprzedawałby się uznany zachodni produkt a nie krajowy.

• 2 miesiące później...

Być może tak. Sam mam wrażenie że to może być przejściowe i takie też mam info od wielu znajomych z zachodu. Większość nie lubi brzmienia Magico ale muszę przyznać że te S1 zagrały całkiem dobrze. Pewnie pozostałe modele w odpowiedniej konfiguracji też potrafią zagrać tyle że ceny również mają magicznie wysokie.Mógłbym napisać że grały słabo tym bardziej iż większości osób faktyczne niespecjalnie się podobały. Ale nie mam interesu w tym żeby dokopać jakiejś firmie a dla mnie zagrały fajnie. Pytanie czy za 58 tys nie można znaleźć znacznie lepszych kolumn. Te polskie Ethery za 20 tys zagrały wg mnie nie gorzej a wg kilku innych osób nawet lepiej.

Za kilkanaście tysięcy (zależy jeszcze od opcji) możesz kupić najlepsze obecnie kolumny na świecie lx521 linkwitza. magico to zwykłe proste kolumny z pasywna zwrotnicą, całość warta może kilka tysięcy, Chińczycy pewno by taniej zrobili ;)

Widziałem opisy ale nie miałem okazji posłuchać. Być może to świetne kolumny a być może wcale nie aż tak dobre. Z określeniem najlepsze na świecie byłbym ostrożny. Być moźe w swojej kategorii cenowej. Znam przetworniki tam użyte i są dość przeciętne. Daleko im do najlepszych. Skrzynka i materiał użyty, jej konstrukcja, waga itd pokazują i tu przeciętność.

Za kilkanaście tysięcy (zależy jeszcze od opcji) możesz kupić najlepsze obecnie kolumny na świecie lx521 linkwitza.

Najlepsze wg kogo? Według Ciebie? Do czego to porównywałeś? Konkrety proszę.

To najpiękniejsze kolumny jakie widziałem. Z pewnością Chińczycy je sklonują jak wszystko co najlepsze na świecie;)

Nie wiem na czym polega fenomen Magico, to co "grało" na ubiegłorocznym AS było słabiuchne, i budziło raczej porozumiewawcze uśmieszki.

Pylony "za cenę kartonu, lub śrubokręta do Magico" podejrzewam, zagrały na ich tle rewelacyjnie w kategoriach absolutnych.

Widziałem opisy ale nie miałem okazji posłuchać. Być może to świetne kolumny a być może wcale nie aż tak dobre. Z określeniem najlepsze na świecie byłbym ostrożny. Być moźe w swojej kategorii cenowej. Znam przetworniki tam użyte i są dość przeciętne. Daleko im do najlepszych. Skrzynka i materiał użyty, jej konstrukcja, waga itd pokazują i tu przeciętność.

Co ma kategoria cenowa do rzeczy? Po pierwsze nie maja skrzynki, która jest źródłem całego zła w kolumnach, sa aktywne, a głośniki pracują w optymalnym dla siebie paśmie, są tam najlepsze głośniki dla danego celu. Linkwitz dobiera je pomiarowe, a nie wyłącznie na słuch. Co ma waga skrzynek do jakości kolumn otwartych?!? Slyszale w ogóle o otwartych kolumnach ? Fakt, złocone te kolumny nie są. Musisz takich szukać w innym sklepie :P mam Oriony, podobne do tych i zapewniam cię, ze nie są przeciętne, mało tego deklasują te wszystkie trumienka :)

Najlepsze wg kogo? Według Ciebie? Do czego to porównywałeś? Konkrety proszę.

To najpiękniejsze kolumny jakie widziałem. Z pewnością Chińczycy je sklonują jak wszystko co najlepsze na świecie;)

Tu masz konkrety

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chińczycy kupili od niego patent na pluto :)

Ukryta Zawartość

Już wiele razy słyszałem,że coś deklasuje inny sprzęt a później było tylko...śmiesznie.

Może kiedyś posłucham ten wynalazek.

Co do otwartych kolumn to nie tak dawno słuchałem dużych Jamo 907 i jeszcze większych 909. Było ok ale do najlepszych daleka droga.

Już wiele razy słyszałem,że coś deklasuje inny sprzęt a później było tylko...śmiesznie.

Co do otwartych kolumn to nie tak dawno słuchałem dużych Jamo 907 i jeszcze większych 909. Było ok ale do najlepszych daleka droga.

Główny ich problem to z racji obudowy bas. Przy okazji maja trochę skopaną średnicę i pozamiatane a miało być tak pięknie.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Te jamo sa oparte na trochę innej koncepcji, sa po prostu inne.

Wszystko podane na talerzu tylko robić - ohio.edu. Swoją drogą może sam się zainteresuję. Czy ktoś ma dokładne schematy ? Stronka linkwitz coś nie działa :(

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

arek67 napisał:W życiu rzadko się zdarza,że jeden jest mądry a wszyscy wokół niego nie mają racji.Nie prawda, jest jeden alfa i omega na tym łez forumie,podobno już dość STARY, mówią że AUDIOFIL.

Wszystko podane na talerzu tylko robić - ohio.edu. Swoją drogą może sam się zainteresuję. Czy ktoś ma dokładne schematy ? Stronka linkwitz coś nie działa :(

Schemat łącznie z płytką do zwrotnicy kosztuje coś koło 100USD, jeśli dobrze pamiętam, ale możesz kupić wszystko zmontowane ;)

Jeden gościu z Polski już je zrobił.

Tu jest forum pod auspicjami SL ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Schemat łącznie z płytką do zwrotnicy kosztuje coś koło 100USD, jeśli dobrze pamiętam, ale możesz kupić wszystko zmontowane ;)

Jeden gościu z Polski już je zrobił.

Tu jest forum pod auspicjami SL ;)

Ukryta Zawartość

Bardzo dobre kolumny, cena ok. 6000 euro.

Ukryta Zawartość

Kolumny nieco więcej, niż b.dobre. W tej cenie zdecydowanie nie do pobicia.

Metraż do 35-40 mkw,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

Bardzo dobre kolumny, cena ok. 6000 euro.

Kolumny nieco więcej, niż b.dobre. W tej cenie zdecydowanie nie do pobicia.

Metraż do 35-40 mkw,

Te bidne pasywne kolumienki z głośnikami 18 cm za 6000 euro ?!? :) Kisiel takie robi za 5 kzł :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.