Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  151 członków

Tellurium Q Klub
IGNORED

Klub Tellurium Q. Kable i elektronika zaprojektowane by zwalczać zniekształcenia fazowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma wytłumaczenia tak jak nie ma wytłumaczenia na fakt, że w tej firmie XLR-y kosztują więcej od RCA ... pomimo że to ten sam kabel tylka wtyczka inna.. ale w niektórych integrach czy też KM grają lepiej..

Edytowane przez lolek126

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Testuję właśnie TQB II głośnikowe i nie wierzę, kurka co to jest? Toż to jakby jakiś klocek został wymieniony w systemie!!!

Testuję właśnie TQB II głośnikowe i nie wierzę, kurka co to jest? Toż to jakby jakiś klocek został wymieniony w systemie!!!

Hee też tak miałem z przesiadki z chord odysey4 na tq black1 ,ale co z tego za pół roku spróbowałem albedo monolith i tu dopiero miałem opad :)) i tak juz pozostał ,wiem jedno z czasem wszystko sie klaruje i wydaje sie że to przeciez gra dobrze ,ale opad mija ucho sie przyzwyczaja :)

Ale co by nie mówic oba sa zdecydowanie lepsze od chord odyssey4 single wire ,bo te troszkę jazgotały i sybilanty życ nie dawały :)

w tq black jest już gładko równo ,ale troche dla mnie za ciemno , dopiero albedo zrobiły otwarcie z równymi pasmami i bez jazgotu srebra ,naprawdę dobry polski kabelek

Gość messier57

(Konto usunięte)

Tez tak kiedyś sie czułem. Z TQB1, a teraz mam Colina Wonfora (twórcy kabli TQ) EWA LS25 i jakby ktoś naprawił moj system. Gra to jakby każdy element sie poprawił. Kickbas niesamowicie energiczny i nadaje tempo każdej muzyce. Wszystko sie otworzyło. Wybrzmiało. Przy TQB było przygłuszone...TQB to jest dobry kabel do jasnych systemów myślę, gdzie gryzie coś w uszy.

Edytowane przez messier57

Tez tak kiedyś sie czułem. Z TQB1, a teraz mam Colina Wonfora (twórcy kabli TQ) EWA LS25 i jakby ktoś naprawił moj system. Gra to jakby każdy element sie poprawił. Kickbas niesamowicie energiczny i nadaje tempo każdej muzyce. Wszystko sie otworzyło. Wybrzmiało. Przy TQB było przygłuszone...TQB to jest dobry kabel do jasnych systemów myślę, gdzie gryzie coś w uszy.

Rozumiem, ale cena jednak wyższa prawie o tysiaka.

Skąd się bierze ten dźwięk ta taśma taka niepozorna...

Ile to minimum wygrzewać bo jest ciut ostro na niskiej górze, gram 20godzin póki co

Chyba odwrotnie Tellurium q black 1 czy 2 to ja bym dał ale do systemu gdzie góra jest przygaszona aby ją rozjaśnić bo w moim systemie po wpięciu blaków rozjaśniło tak górę że przy niektórych kawalkach było aż męcząco. Przy cichym odsluchu zaś brakowało dociążenia na dole. Natomiast złagodzenie góry zrobił Tellurium Q ultra blue oraz pięknie dociążył dół tak, że nawet przy cichym wieczornym odsluchu był nisko schodzacy bas i nie męczącą góra.

Wszystkie trzy kabelki miałem w jednym czasie w domu i porównywałem przepinając co chwile na inny.

Gość messier57

(Konto usunięte)

Chyba odwrotnie Tellurium q black 1 czy 2 to ja bym dał ale do systemu gdzie góra jest przygaszona aby ją rozjaśnić bo w moim systemie po wpięciu blaków rozjaśniło tak górę że przy niektórych kawalkach było aż męcząco. Przy cichym odsluchu zaś brakowało dociążenia na dole. Natomiast złagodzenie góry zrobił Tellurium Q ultra blue oraz pięknie dociążył dół tak, że nawet przy cichym wieczornym odsluchu był nisko schodzacy bas i nie męczącą góra.

Wszystkie trzy kabelki miałem w jednym czasie w domu i porównywałem przepinając co chwile na inny.

Wszystko zalezy jaki masz system. U mnie na Soprach 2, bertyl jakby nie istnial, trykal tam sobie cos na TQ balck. Troche wrazenie ze wszystko bylo przyduszone. LS 25 znowu otworzyl dzwiek. TQ kableki maja bardzo dociazony dol. Jak pierwszy raz podlaczylem blacka, to atc scm11 ktore wtedy mialem, mialem takie wrazenia jak Ty opisujesz. Na Focalach juz ten kabel to za malo. A i dol mimo ze dociążony, to mniej rytmiczny, mniej precyzyjny, mniej dynamiczny. Byl wąskim pasmem w moim systemie i po jego wymianie zaczęło dopiero to grac.

Już ci pisałem, musisz mieć dużo jaśniejszy system niż zdecydowana większość. Masz totalnie odmienne wrażenia z tymi kablami..

Edytowane przez rafa
Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Mam TQ Black od chyba 3 lat i wg mnie są bardzo naturalne. Ani do bardzo jasnego, ani do bardzo ciemnego systemu.

Tak wiec każdy inaczej to odbiera.

Edytowane przez piszcz4
Gość messier57

(Konto usunięte)

Już ci pisałem, musisz mieć dużo jaśniejszy system niż zdecydowana większość. Masz totalnie odmienne wrażenia z tymi kablami..

TQ Black i Ultra black znane są z tego ze gora i średnica jest wycofana. Czytam to na angielskich forach i takie mam wiadomości o ludzi które te kable mieli na testach. Dopiero Diamond Black ma gore jak trzeba. Mowa tu o bardziej zaawansowanych systemach. Ale to nie zmienia faktu ze TQ black jest lepszym kablem niz inne na rynku w podobnej cenie. I w wielu systemach myślę ze jest idealny z racji swojej muzykalności i dociążenia dolu. Czy mój system jest jasny? Nie sadze, raczej potrzeba do niego lepszego kabla niż black, bo ten staje on się wąskim gardłem.

Edytowane przez messier57
... TQ Black i Ultra black znane są z tego ze gora i średnica jest wycofana ... / ... Dopiero Diamond Black ma gore jak trzeba ...

Na początek witam kolegę z "sąsiedniego" :)

Co masz na myśli pisząc o wycofanej górze i średnicy i jaki ma to wpływ na postrzeganie muzyki z tego przewodu ale i w odniesieniu do konkurencji jak równiez do droższego Black Diamonda? I Co to znaczy, że DB ma górę jak trzeba? Czyli jaka ona jest w kwestii bezwzględnej ale i w odniesieniu do konkurencyjnych przewodów między 10 a 20 tyś PLN?

100-200h cza polatać

W takim razie na spokojnie będę wygrzewał i słuchał codziennie jakie zachodzą zmiany. Co powinno się zmienić po wygrzaniu?

W takim razie na spokojnie będę wygrzewał i słuchał codziennie jakie zachodzą zmiany. Co powinno się zmienić po wygrzaniu?

Jakość dźwięku :)

Gość messier57

(Konto usunięte)

Co masz na myśli pisząc o wycofanej górze i średnicy i jaki ma to wpływ na postrzeganie muzyki z tego przewodu ale i w odniesieniu do konkurencji jak równiez do droższego Black Diamonda? I Co to znaczy, że DB ma górę jak trzeba? Czyli jaka ona jest w kwestii bezwzględnej ale i w odniesieniu do konkurencyjnych przewodów między 10 a 20 tyś PLN?

A witam witam :)

''Jak trzeba'' to znaczy ze Black i UB nie maja jej jak trzeba. Nie ma w tym odniesienia do innych kabli tylko do tej serii. Black wiem osobiście ze w tym rejonie leży, bo mam go u siebie. Dzwoneczek czy talerz jest jakiś niemrawy, wstydliwy. Na LS25 którego teraz testuje, dzwonek to dzwonek ,a talerz to talerz. Gitara wybrzmiewa znacznie lepiej. Trąbka ma sile i skale, obecność. Instrumenty nie chowają się za przekazem muzycznym. Nie są takie wstydliwe. UB czytałem ze podobnie się zachowuje (sąsiedni, pinkfismedia), tez jest skryty ale już mniej i dopiero Diamond szaleje.

przy nie bodbitej górze masz bardzo dużą ilość selektywnych informacji. Kabel z ogromną klasą

Sprzedam VITUS RI100

... dopiero Diamond szalejem ...

Poprosiłem o doprecyzowanie bo chciałem lepiej, właściwiej zrozumieć sens twojej wypowiedzi w odniesieniu do tych przewodów.

A co do Black Diamonda, obecnie mam całą serię w domu - nawet po dwie sztuki sygnałowych i powiem szczerze, moje, budowane wnioski mogą być zaskakujące.

przy nie bodbitej górze masz bardzo dużą ilość selektywnych informacji ...

W odniesieniu do jakich przewodów (producenci, modele) - bo rozumiem, że budujesz swój pogląd w odniesieniu do konkurencji?

Poprosiłem o doprecyzowanie bo chciałem lepiej, właściwiej zrozumieć sens twojej wypowiedzi w odniesieniu do tych przewodów.

A co do Black Diamonda, obecnie mam całą serię w domu - nawet po dwie sztuki sygnałowych i powiem szczerze, moje, budowane wnioski mogą być zaskakujące.

W odniesieniu do jakich przewodów (producenci, modele) - bo rozumiem, że budujesz swój pogląd w odniesieniu do konkurencji?

MIT 770 - u mnie w systemie kabel zapracował mocno środkiem

Sprzedam VITUS RI100

Gość messier57

(Konto usunięte)

Ooo, fajnie dobrze by bylo dorzucic do tego LS25. Bysmy mieli pelny obraz ile to jest warte tak naprawdę :)

Ooo, fajnie dobrze by bylo dorzucic do tego LS25. Bysmy mieli pelny obraz ile to jest warte tak naprawdę :)

Masz okazję bo mam cały set Black Diamonda. Jeśli mi wyślesz do domu powyższy przewód to na "sąsiednim" dostaniesz odpowiedz :)

Gość messier57

(Konto usunięte)

Masz okazję bo mam cały set Black Diamonda. Jeśli mi wyślesz do domu powyższy przewód to na "sąsiednim" dostaniesz odpowiedz :)

PW

Wiesz. Pytałem o tą średnicę i górę Black Diamond-ów bo je teraz (testowo), kształtuję setem Mexceli P-9700 tak aby wiedzieć gdzie leży kres tych głośnikówek.

Ciężko to tak okreslić dokładnie , w moim przypadku na początku był jakis taki chaotyczny bass i całokształt taki ogólny brak równowagi w pasmach , kabel sie akomoduje z czasem , ja to nazywam układa stabilizuje , sam zobaczysz że w jakis dzień go sobie włączyśz i jest lekkie zdziwienie ,wszystko jest na swoim miejscu gładkie równe i bas sie zbiera jak trzeba ,taka magia troche ale tak jest :)

Ja bym to nazwał że tqblack1 ,nie jest może ciemny bo to otwarty kabel jest ale niuansy gdzies troszeńke znikają ,ale tak jak mówisz nie jest to zamulacz napewno :)

Gość messier57

(Konto usunięte)

Wiesz. Pytałem o tą średnicę i górę Black Diamond-ów bo je teraz (testowo), kształtuję setem Mexceli P-9700 tak aby wiedzieć gdzie leży kres tych głośnikówek.

Tego ja nie wiem. Pisałem tylko o serii Black i LS25. Wiedze która zebrałem i to co sam zauważyłem. Bede wiedział jeszcze więcej jak protestuje niedługo kontra z Diamond.

TQ Black i Ultra black znane są z tego ze gora i średnica jest wycofana. Czytam to na angielskich forach i takie mam wiadomości o ludzi które te kable mieli na testach. Dopiero Diamond Black ma gore jak trzeba. Mowa tu o bardziej zaawansowanych systemach. Ale to nie zmienia faktu ze TQ black jest lepszym kablem niz inne na rynku w podobnej cenie. I w wielu systemach myślę ze jest idealny z racji swojej muzykalności i dociążenia dolu. Czy mój system jest jasny? Nie sadze, raczej potrzeba do niego lepszego kabla niż black, bo ten staje on się wąskim gardłem.

Ale to nie do Ciebie pisałem :D z Tobą się zgadzam całkowicie ;)

A szkoda że SIlver nie próbowałeś. To właśnie dla tych doświetlonych smaczków go kupowałem. Robi to czego Black brakuje.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Ciężko to tak okreslić dokładnie , w moim przypadku na początku był jakis taki chaotyczny bass i całokształt taki ogólny brak równowagi w pasmach , kabel sie akomoduje z czasem , ja to nazywam układa stabilizuje , sam zobaczysz że w jakis dzień go sobie włączyśz i jest lekkie zdziwienie ,wszystko jest na swoim miejscu gładkie równe i bas sie zbiera jak trzeba ,taka magia troche ale tak jest :)

Ja bym to nazwał że tqblack1 ,nie jest może ciemny bo to otwarty kabel jest ale niuansy gdzies troszeńke znikają ,ale tak jak mówisz nie jest to zamulacz napewno :)

Podobnie bylo niedawno i umnie chodz kabel nie Tellurium lecz zasada podobna

Edytowane przez asterix1

Noo a miałem potestować sobie kabelek a tu masz przyjdzie że zamiast oddać do sklepu to zostanie:)

Sprzedawca uprzedzał mnie że już kilku klientów brało na testy i już z nimi zostali, mało tego po krótkim czasie do kompletu IC Black dokupili.

Przy okazji zapytam miał ktoś z was do czynienia z którymś kablem coaxialnym TELLURIUM? Możecie coś powiedzieć? Ewentualnie jakieś sugestie bardzo dobrego coaxa innej firmy.

Ewentualnie jakieś sugestie bardzo dobrego coaxa innej firmy.

Jeśli wystarczy aby był bardzo dobry i nie musi przy tym kosztować tyle co równowartość 2-3 średnich krajowych to zdecydowanie Supra Trico. Mam go i jestem bardzo zadowolony. Dla porównania zamówię sobie

http://mogami.pl/index.php/high-end/hd/103-hd-rca-digital

Do tej pory nie mogę wyjść z podziwu dla jakości dźwięku kabli XLR tej firmy , więc coax nie powinien być gorszy :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.