Skocz do zawartości
IGNORED

Kierunek - MBL

piano

Rekomendowane odpowiedzi

Gość cybant

(Konto usunięte)

Dziekuje koledzy za 'rzeczowa i merytoryczna' 'dyskusje', 'przekonaliscie' mnie w koncu, 'merytorycznie' ma sie rozumiec :D

Stasiu, przy całej sympatii do Ciebie też nas merytorycznie nie przekonujesz....bez urazy oczywiście..

Twoje prawdy objawione są dla nas niezrozumiałe...ale być może na tym polega Twój geniusz ( piszę to bez złośliwości)

Nasze doświadczenia są zupełnie inne od Twoich ...na tym polega piękno naszego subiektywnego hobby;))

W wypowiedziach Stasia jest tyle sprzeczności, że dawno się w tym pogubiłem. Co tydzień to ma nową koncepcję i kolejną rewelację.

Czy podłączając laptopa i głośniki komputerowe Transparentem Opus będę miał 51% jakości grania obecnego systemu?

Co z tymi 12 bitami w gramofonie. Proszę o jakieś konkrety.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Słuchajcie, a ja ostatnio zrobiłem eksperyment, podłączyłem TV kablem zasilającym Acrolinka. I zaraz pokazały się tylne plany, oczywiście obrazu. I tło zrobiło się ciemniejsze. Przy czym telewizor był typu LCD, z plazmą lepiej wypadają kable typu NBS Monitor Zero :-)

A wiecie koledzy kiedy tło zrobiło się najbardziej ciemne?? Jak piorun huknął w chałupę i spaliło zasilanie:-)

piano założył wątek, dzielił się spostrzeżeniami, a tu tyle wpisów nie na temat, aż wstyd mi za Was.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Gość cybant

(Konto usunięte)

>tomkly

Zgadza się. A na przykład kobieta obwiązana Nordostem wyraźnie szczupleje w dolnych partiach... ;-)

Twonk ma dzisiaj dobry humor , bo mu się teraz DIY rozwinie po tej recenzji;)))

http://www.highfidelity.pl/@main-2130&lang=

A kolumny faktycznie fajne:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A kolumny faktycznie fajne:)

I to jest wlasnie troszeczke szkola dzwieku jaka proponuje wlasnie MBL ( chodzi mi o barwe ), chlopaki moze w jakims tam zakresie cos tam troche dobarwili, ale z tego co sluchalem tych kolumn wielkie dla nich brawa. Jak dla mnie bardzo udana konstrukcja! ;)

Ukryta Zawartość

Teoretyczna max. dynamika zapisu na płycie gramofonowej to 70dB co dopowiada zapisowi cyfrowemu na 12 bitach .

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Teoretyczna max. dynamika zapisu na płycie gramofonowej to 70dB co dopowiada zapisowi cyfrowemu na 12 bitach .

Odstęp od szumów w dobrym gramiaku to i 85dB, dynamika super wkładki dochodzi do 100dB jedynie przesłuch miedzy kanałami kuleje bo dla dobrej wkładki jest na poziomie ok 35dB.

Jak to skomentujecie :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

12 bit to teoretyczny max. rozdzielczości vinylu, wynikający z rozmiaru molekuł tegoż vinylu. Po prostu z klocków Lego nie da się zbudować gładzi zwierciadła teleskopu.

Ludzie szacowali poziom szumów pochodzących od tego zjawiska i wychodziło im ok. -70dB względem max amplitudy możliwej do przeniesienia. Licząc 1 bit na każde 6dB (1 bit to 2x w amplitudzie a więc 6dB) dostajemy ok. 12 bit.

Praktyczne pomiary, uwzględniające jeszcze inne zjawiska, rzadko dają wynik lepszy niż -55dB.

Odstęp od szumów w dobrym gramiaku to i 85dB, dynamika super wkładki dochodzi do 100dB jedynie przesłuch miedzy kanałami kuleje bo dla dobrej wkładki jest na poziomie ok 35dB.

Jak to skomentujecie :)

Już to kiedys skomentowałem, o tutaj:

Ukryta Zawartość

Proponowałbym o kontynuację dyskusji o rozdzielczości vinylu tam albo w innym podobnym wątku.

Ukryta Zawartość

12 bit to teoretyczny max. rozdzielczości vinylu, wynikający z rozmiaru molekuł tegoż vinylu. Po prostu z klocków Lego nie da się zbudować gładzi zwierciadła teleskopu.

Ludzie szacowali poziom szumów pochodzących od tego zjawiska i wychodziło im ok. -70dB względem max amplitudy możliwej do przeniesienia. Licząc 1 bit na każde 6dB (1 bit to 2x w amplitudzie a więc 6dB) dostajemy ok. 12 bit.

Praktyczne pomiary, uwzględniające jeszcze inne zjawiska, rzadko dają wynik lepszy niż -55dB.

Już to kiedys skomentowałem, o tutaj:

Ukryta Zawartość

Proponowałbym o kontynuację dyskusji o rozdzielczości vinylu tam albo w innym podobnym wątku.

Dzięki Stasiop za odpowiedź :)

misiomor czy możesz podać jakiś link do literatury bo chętnie zgłębiłbym ten temat.

Jak technicznie wyjaśnić niezwykłą gładkość dźwięku z gramiaka?

Ukryta Zawartość

<br />Jak technicznie wyjaśnić niezwykłą gładkość dźwięku z gramiaka? <br />

Bo gramiak to takie ludziki ulepione z plasteliny za to cyfra to bardzo pożądane ludki z klocków Lego ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odpowiadam we właściwym wątku, tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bo gramiak to takie ludziki ulepione z plasteliny za to cyfra to bardzo pożądane ludki z klocków Lego ;)

i to jest chyba najbardziej logiczne wyjasnienie;)

No to wychodzi, ze geste pliki najlepsiejsze bo 24 bity;)

A tak na powaznie to Refael najlepiej ujal sprawe. Klocki lego musza byc jak najmniejsze zeby nie bylo widac, ze sa klockami.

Troche jak rozdzielczosc w tv:)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Masz rację ale cały czas masz świadomość, że praktycznie we wszystkich vinylach z ostatnich 25 lat oraz z tych, które zostaną wydane w przyszłości też będziesz miał te same klocki Lego z cyfrowej "matki" z której zrobiono i będzie się robić czarne płyty?

Tak, dopoki to tak wysmienicie gra nie przeszkadza mi to.

Przynajmniej ta matka jest 24 bitowa.

Najchetniej gralbym z dacka, nawet tak zaczynalem, ale jeszcze nie ten czas.

To tak jak ktos woli jezdzic Harleyami zamiast niezawodnymi Hondami;) Przeciez technologicznie sa Hondy lepsze, ale czegos im brak skoro ludzie placa wiecej za "gorsze..".

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

To tak jak ktos woli jezdzic Harleyami zamiast niezawodnymi Hondami;) Przeciez technologicznie sa Hondy lepsze, ale czegos im brak skoro ludzie placa wiecej za "gorsze..".

To też dobre, ja wole wielkie amerykańskie wolnossaki (nie te leśne) niż pierdolniczki 1.0 z trzeba turbinkami, które brzęczą jak komar na diecie :)

Sam użytkuję min. SRT8 i za diabła nie chcę już małej pierdziawki.

Najbardziej lubię odpalić furkę przy wygłaskanym lalusiu w nowiutkim sraudi 2.0 tdi w kredycie, jak usłyszy bulgot pnad 6l i 500km to mu pałka mięknie. Widok bezcenny :)

A później jest dyskusja... A mój mało pali.

Tu w pełni podzielam. Też kocham amerykany V8 ale nie wmawiam ludziom, że są idealne itd.

V8 bardzo dobre pod wzgl. kultury pracy (im więcej cylindrów, tym lepsza kultura pracy, przy tej samej generacji silnika). Problem taki, że spada też ekonomia (stąd np. takie najnowocześniejsze 3-cylindrowce biją rekordy oszczędności paliwa, ale jeśli chodzi o kulturę to już gorzej, bo ludzie mówią że "terkotają")

Z ta zaleznoscia ilosci cylindrow do kultury pracy nie zgodze sie, bo najlepsza kulture pracy ma rzedowa 6 i jej powielenie v12;) Mowiac oczywiscie o samochodach osobowych. V8 ma za to fajny troche leniwy gang, tak uogolniajac.

Ponizej 6 cylindrow to ja nie lubie silnikow i nie ma co sie ekscytowac.

Ale zaraz to temat o MBL.

Pewnie, że spalanie V8 jest większe ale za to z jaką klasą spala to paliwo… :-)

Wirujac w baku;))

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Panowie, a ja się wyleczyłem zarówno z motorów V8, boxerów Porsche, Subaru jak i Lancerów Evolution:-) I mam właśnie obecnie pierdziawkę 2.0 TDI CR:-) I jakoś mi to nie przeszkadza. 177 koni też wystarcza do w miarę dynamicznej jazdy.

Poza tym ja jestem już stary pierdziel, niedosłyszę, niedowidzę:-) Jak byłem ostatnio u Cybanta to mu przestawiłem tyłem obmurówkę. Więc na co mi 500km, skoro już 1/3 tego nie potrafię opanować:-)

Gość cybant

(Konto usunięte)

Wracając do MBL to ja zupełnie nie rozumiem dlaczego do tych cebulek , ktore są metalowe ( w domyśle szybkie ) zastosowali do basu obudowę pasmowo- przepustową ( czyli wolną)????

Jedyne sensowne wytłumaczenie to chyba koncepcja plastyczna....

Może Misiomor coś podpowie?

Czasem trudno jest z całą pewnością stwierdzić co poeta miał na myśli, zwłaszcza w przypadku tak niecodziennych kolumn jak MBL. Sam jestem przeciwnikiem obudowy pasmowo-przepustowej mimo że moja pierwsza konstrukcja z sensownym zejściem basu miała taka właśnie obudowę.

Obstawiałbym trzymanie się tradycji. Trudno znaleźć dobry opis ich flagowca - widać w nim jednak głośniki (chyba że są to membrany bierne układu bandpass) promieniujące na zewnątrz (w układzie zbalansowanym w sensie mas drgających jak dobry silnik he he) więc może jednak odchodzą od bandpassu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.