Skocz do zawartości
IGNORED

Kierunek - MBL

piano

Rekomendowane odpowiedzi

Te monobloki MBL to mega wielkie potwory!Trzeba mieć na nie sporo miejsca.

U Piano tam gdzie stoją monobloki.................tam tak stoją kolumny-a to dla dzwięku jest przestępstwem)

Piano gdybyś tak był przejazdem w Warszawie........-tak samo jak wtedy,gdy kupiłeś od Elbka cd AR CD7 modyfikowany na cd8

-to wdepnij do mnie,zapraszam-to sobie posłuchasz wreszcie czego chcesz na ponad 50-ciu metrach,zreszta byłeś to wiesz)

Nie słuchaj Sly,poniewaz twierdzi,ze u Elbka jego adaptowane 23 metry graja jakby pokój miał z 50 metrów-to sa bzdury nie z tej ziemi.

Jak mozna przez taki nie za długi czas bycia na forum popełnić tyle wpisów i być rekordzista pod tym względem-przy czym wiele wpisów Sly

jest pozbawione ładu i składu.Opisuje w sposób dla siebie tylko wiadomy taką ogromną ilość urządzeń jak jakiś napalony lobbysta.

To co pisze Sly jest mało wiarygodne............to jakaś komedia pomyłek jest.

Stary jest jak komandos - pojawia się nie wiadomo skąd, uderza i znika:)))

Tak właśnie dziej się z jego postami.W ogóle nie widziałem tego wpisu!

Piotruś,:)

Kurna, jak mam Ci to wyjaśnić, aby Cię słownie nie kaleczyć:)?!

Dobra, mógłbym napisać krótko i po męsku - jak Sly - nie pier...l !Ale że na swój (niewiadomy dla mnie) sposób, żywię do Ciebie rodzaj sympatii, to cierpliwie i ze spokojem, nakreślę jeszcze raz;

1.Pisałem, ze drogę mam wytyczoną - to MBL.

2.Piszesz, abym nie słuchał Elba i Sly... hm, to samodzielne myślenie już całkowicie wykluczasz!?

3.Chyba masz w tym interes, abym właśnie Ciebie posłuchał, bo co by Cię obchodził los mojego wydanego szmalu, nawet jeśli twoim zdaniem, źle wydanego???!!!

Zastanawiam się co jeszcze może być powodem namawiania?!

a. może boisz się, że mój system zagra lepiej i jeszcze ktoś to usłyszy i zapoda na AS?

b. może namawiając mnie, chcesz, abym w ramach wdzięczności za pomoc i "właściwą drogę", głosił i wychwalał Twoje Imię.

.., i nad systemem powiesił TO;

Piotr,:)

Co by mnie fantazja dalej nie poniosła:) napisz nam tu po co uparcie zabiegasz, abym miał Cię posłuchać, ale wiesz, tak jak u dziadzi na kolanach - po kolei, powolutku, wszystko i szczerze:))

Serdecznie pozdrawiam i czekam:))

Jestem ciekaw kto jest mniej wiarygodny?...ja, skromnie sugerując Piano by nie słuchał wszystkich dobrych rad tylko własnego serca i konsekwentnie dążył do obranego przez siebie celu, czyli MBL i nie kombinował z innymi sprzętami bo sensu to nie ma. Czy Stary Audiofil związany z HiFi Clubem, co od dawna nie jest już żadną tajemnicą, podobnie jak związany z produkcją lamp znanych jako MPW, który namawia Piano właśnie na MPW, kable Transparenta(Hi Fi Club), kolumny Rockport(HiFi Club) i chyba też źródło McIntosha(HiFi Club)?... :-)))

Prawdą jest, że przez ostatnie 3 lata przerzuciłem i przetestowałem u siebie bardzo dużo sprzętów. Miałem taką możliwość, chęci i czas. Teraz już z tym kończę bo wiem co mam, co jeszcze chciałbym mieć, wiem w jakim zakresie zmian można się poruszać przy sprzętach poszczególnych marek, wiem co nie co o ukrywanych przez firmy "sprawkach", niewątpliwie sporo się przez ten czas dowiedziałem oczywiście w ramach swojego amatorskiego, hobbystycznego podejścia. Nie mam ambicji konstruktorskich, ani recenzenckich, nie zamierzam też czerpać dochodów z tej branży. To fajna przygoda i miłe 3 lata również na forum. Teraz będzie już tylko muzyka, może od czasu do czasu coś tam nowego posłucham ale cudów nie oczekuje. Na forum też jest w sumie fajnie, jest wielu sympatycznych ludzi, jeszcze więcej zawistników i wrogów ale przynajmniej nie jest nudno i można się pospierać, pokłócić, a czasem nawet "pociąć na noże". Coś się dzieje.

jamówię,

Wiem, ale udaje, ze nie wiem:)

Te monobloki MBL to mega wielkie potwory!Trzeba mieć na nie sporo miejsca.

U Piano tam gdzie stoją monobloki.................tam tak stoją kolumny-a to dla dzwięku jest przestępstwem)

Sly by się uśmiał:)))

Jesteś lepszy od Stasia!

On chociaż z YT, a Ty rozpoznajesz dźwięk ze zdjęcia!

Absolutne Mistrzostwo Świata!!!

Ps. Wiesz co SA, nie chce mi się pisać, marnować czas na przepychanki z Tobą.

Widzę, że tracisz fason.Nie tyle czujesz, co już wiesz, ze nic u mnie nie sprzedasz, więc.., zaczynasz gnoić(!) a jak się domyślasz, nie bardzo mnie się to podoba.

Nie podoba mi się również to, że nie zapraszasz mnie do siebie tylko w jednym i bardzo określonym celu

Komu Ty chcesz oczy zamydlić, mnie i paru innym osobom!?

Komu chcesz wcisnąć ten twój mega dźwięk, mnie?!

Byłem, słuchałem i co..? I nic..!

SA, koniec żartów!

Zapomnij!

jamówię,

Wiem, ale udaje, ze nie wiem:)

Sly by się uśmiał:)))

Jesteś lepszy od Stasia!

On chociaż z YT, a Ty rozpoznajesz dźwięk ze zdjęcia!

Absolutne Mistrzostwo Świata!!!

Ps. Wiesz co SA, nie chce mi się pisać, marnować czas na przepychanki z Tobą.

Widzę, że tracisz fason.Nie tyle czujesz, co już wiesz, ze nic u mnie nie sprzedasz, więc.., zaczynasz gnoić(!) a jak się domyślasz, nie bardzo mnie się to podoba.

Nie podoba mi się również to, że nie zapraszasz mnie do siebie tylko w jednym i bardzo określonym celu

Komu Ty chcesz oczy zamydlić, mnie i paru innym osobom!?

Komu chcesz wcisnąć ten twój mega dźwięk, mnie?!

Byłem, słuchałem i co..? I nic..!

SA, koniec żartów!

Zapomnij!

Wyszło szydło z worka, o ktorym i tak wiadomo było?

:)

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Coś się dzieje.

Oj tak...ostatnio na tym forum to głównie dopieprzanie innym, idiotyczne uwagi i tworzenie koalicji przeciw komuś...

W zakładce high-end pisze maksymalnie 5 osób...a tak zwykle to 2-3 osoby wymieniają sobie prywatne info...

Zero świeżej krwi. No ale poziom high-endu to już obecnie wzmaki po 100 tyś i kolumny po 150 tyś...świeżynki jak wejdą to szybko uciekają;-)

Sam uczestniczyłeś w koalicji przeciw komuś, więc co się dziwisz? Co do cen sprzętów to faktycznie tak jest i nikt z nas nie ma na to wpływu. Ale na rynku wtórnym jest taniej i to jest dobre opcja.

Potwierdzam po raz wtóry swój wpis -to prawda.

Akustykę masz w dechę za to............byś się nie wystawiał na pośmiewisko.Akustyk TWÓJ jest z trzyletnim doświadczeniem..............to jest czad!!

Chłopie zapamiętaj ,że to co było akustycznie dobre do Cardeasów nie jest dobre do Mbl-a.........to jest elementarz.

lepiej kup od Elba amplituner Harmana-Kardona to jest dobre urządzenie jest aktualnie na allegro)

Piano a mam świadka na to,że gdy byłeś u mnie to mówiłeś moje granie-więc nie bądż dwulicowy,albo sam się nie oszukuj lub sprawdż swój słuch

Jutro jeśli pozwolisz wkleję system złożony dość przemyslanie-porozmawiamy jesli chcesz.

Zwracam Ci grzecznie uwage ,że popełniasz kardynalne błędy przy składaniu swego systemu marzeń.

Mała powierzchnia Twoego pomieszczenia odsłuchowego do kupionych kolumn to naprawdę jest problem-tylko dlaczego tego nie zauważasz.

Sly

Z nikim nie jestem związany,a o audio chcesz rozmawiać ze mną?............. jak o lampie i winylu nie masz pojęcia.

Odstaw swoje kolumny od ściany-taka dobra rada i w dodatku szczera.

Sly

Nie mędrkuj ze mną nt. audio.............bo jesteś lepszy i będziesz lepszy ode mnie tylko ilością wpisów.

Ilość przerzuconych klamotów o niczym nie swiadczy-bo zarówno dystrybutor jak i Ty sam nie znasz magicznego słowa w audio-tzn. DEDYKACJA.

To jest Ci całkowicie obce-bo podłączasz tym co masz i szukasz zazwyczaj na ślepo i po omacku-to nie swiadczy dobrze o Twoich opisach grania

Nie chcesz tej konfrontacji u Ciebie?...........na wszystko się zgadzam co zaproponujesz-BĘDĘ GRAŁ Z WINYLA-pasuje CI?

Jakie masz lepsze kable od mita i transparenta we właściwie złożonym systemie?............nie ma takich.

Taaa, co by nie było, to "ta krew" jest z całą pewnością dobra!:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Już chyba wspominałem o tym projekcie, ale nie zawadzi ponownie.

Coś wspaniałego!Gorąco polecam i krew się gotuje!:))

Patitucci od 24'20 i dalej w Joy Ryder!!!

----------------------------------------------------------------------------------------

Dla jednego z kolegów, który czyta wątek:)

Z wczorajszych, wieczornych odsłuchów...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale zrobiłeś skok! Z przestrzeni poza barierą dżwięku do prostej standardowej formy - teraz już tak nie gram, ale w przeszłości też miałem takie zrywy. Projekt 'Beyond the Sound Barier' to chyba jeden z najlepszych, chociaż byłoby może nawet i ciekawiej, gdybyś zaczął od 'Footprints live!' - to pierwsza płyta kwartetu. Nie można też zapomnieć o rozbudowanej Alegrii - zachwyci Cię ta płytka. Fajnie, że słuchasz takiej muzyki - nie jest ona zarezerwowana dla wszystkich.

Parker's Mood

Widzisz MarkuN, Maciej jest typem, który dąży do posiadania b.dobrze grającego zestawu po to, by na nim słychać dobrej muzyki - moim zdaniem to najlepsza i najsensowniejsza droga w całej tej audio-zabawie, Ty akurat myślę, doskonale to rozumiesz...

Piano a mam świadka na to,że gdy byłeś u mnie to mówiłeś moje granie-więc nie bądż dwulicowy

Jaka dwulicowość?!Grało no i co!? Ładne, ale to było granie jakich słyszałem dziesiątki, a może setki.

Nie było to jakieś nadzwyczajne i nad czym się dalej rozpisywać.

A co dwulicowości... hehe, i kto to mówi:)))

Jutro jeśli pozwolisz wkleję system złożony dość przemyslanie-porozmawiamy jesli chcesz.

Nie, nie chcę.JUż wystarczająco napisałeś(!)

Jeśli chcesz, załóż własny.

Mała powierzchnia Twoego pomieszczenia odsłuchowego do kupionych kolumn to naprawdę jest problem-tylko dlaczego tego nie zauważasz.

Każdy zauważa to co chce.

Ja np. zauważyłem, ze wiele osób było mi życzliwych, bo czuli interes, szczerzyli dwulicowym uzębieniem.

hłopie zapamiętaj ,że to co było akustycznie dobre do Cardeasów nie jest dobre do Mbl-a.........to jest elementarz.

Wklej swoje pomiary, bo nie mam punktu odniesienia.

A w ogóle, najlepiej już nic nie wklejaj w moim wątku.

Ps. NIE JESTEM ZAINTERESOWANY DALSZĄ KŁÓTNIĄ Z TOBĄ , ESKALACJĄ itp. Proszę o wyluzowanie i nie czepianie się moich gości!

Jako gospodaż wątku, nie będę tego tolerował(!)

Masz coś do Mirka, Sly, załów własny, ale w swoim nie pozwolę!

Nie zmuszaj mnie do bana.

Projekt 'Beyond the Sound Barier' to chyba jeden z najlepszych, chociaż byłoby może nawet i ciekawiej, gdybyś zaczął od 'Footprints live!'

:) Bodaj dwa lata temu, albo i lepiej, wklejałem w wątku "Czego słuchacie..."

Z nikim nie jestem związany,

Nie, nie, ależ skąd!! Sowietów też nie ma na Ukrainie. To tylko kochający Rosję Kucharze i kelnerzy z pobliskich knajp z ciuchach z militarnych sklepów… :-)

o audio chcesz rozmawiać ze mną?............. jak o lampie i winylu nie masz pojęcia

Vinyl stanowi margines dzisiejszego audio, może kilka procent. Nie muszę wiedzieć o nim więcej niż wiem z przeszłości, gdy byłem użytkownikiem. Obecnie nie jestem zainteresowany graniem z czarnych płyt.

Odstaw swoje kolumny od ściany-taka dobra rada i w dodatku szczera.

Wcześniej były odstawione dalej od ściany i było gorzej.Tak więc twoja rada jest chybiona.

Nie mędrkuj ze mną nt. audio.............bo jesteś lepszy i będziesz lepszy ode mnie tylko ilością wpisów

Nie interesuje mnie bycie lepszym w czymkolwiek. Mam to w… :-)

Ty sam nie znasz magicznego słowa w audio-tzn. DEDYKACJA.

Tak, tak…dedykacja, czyli to co można wyrwać na dobrych warunkach od zaprzyjaźnionego dystrybutora? Wiem, wiem…najbardziej dedykowany dla siebie jest sprzęt McIntosha, Thiela, VTL, Wilson Benesch, Rockport i oczywiście kable tylko Transparenta… :-)

podłączasz tym co masz i szukasz zazwyczaj na ślepo i po omacku

I tak w tej ślepocie jestem lepiej widzący niż ty. Podłączam sprzęty od wielu dystrybutorów, czyli jednak znacznie większy wybór. Ty podłączasz tylko od jednego dystrybutora, więc twoja ślepota jest znacznie większa, a możliwość konfiguracji bardzo skromniutka.

:) Bodaj dwa lata temu, albo i lepiej, wklejałem w wątku "Czego słuchacie..."

O, to sorry! Prawie nie walczę na tym froncie, to i nic nie mogłem wiedzieć. Czy dwa lata temu byłeś gotowy na tę muzykę? Miałem tak, że do wielu klimatów nie mogłem dojrzeć w przeszłości i potrzebny był czas na wchłonięcie wybranych dżwięków - za to teraz mam frajdę jak diabli!

szczerzyli dwulicowym uzębieniem.

... pełnym czy częściowym?

Parker's Mood

Jakie masz lepsze kable od mita i transparenta we właściwie złożonym systemie?............nie ma takich

Daj spokój. Mam MITy i to takie, które widziałeś tylko na zdjęciach. Nie wysilaj się. Ale są też inne bardzo dobre firmy. Na MIT-ach świat się nie kończy.

Oj tak...ostatnio na tym forum to głównie dopieprzanie innym, idiotyczne uwagi i tworzenie koalicji przeciw komuś...

W zakładce high-end pisze maksymalnie 5 osób...a tak zwykle to 2-3 osoby wymieniają sobie prywatne info...

Zero świeżej krwi. No ale poziom high-endu to już obecnie wzmaki po 100 tyś i kolumny po 150 tyś...świeżynki jak wejdą to szybko uciekają;-)

Panowie,

Zagladam na to forum ale faktycznie to jest jakas taka typowa polska masakra. Niby ma byc o MBL a moze 10% postow jest na temat. Eh, co tu pisac. Lepiej odwiedzic whatsbestforum lub audioafficionado.

Pozdrawiam i zycze mniej emocji a wiecej kultury.

Daj spokój. Mam MITy i to takie, które widziałeś tylko na zdjęciach. Nie wysilaj się.

Masz takie Mity których nie możesz od dawna sprzedać-masz problem ............i to poważny.

Kto ma panele binarne.........to ma słuchanie marne..............tu zaden wypasiony mit nie pomoże.

• 2 tygodnie później...

Patenty zostały uwolnione ! :) Pościg za liderem rozpoczęty ... :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Masz takie Mity których nie możesz od dawna sprzedać-masz problem ............i to poważny.

Kto ma panele binarne.........to ma słuchanie marne..............tu zaden wypasiony mit nie pomoże.

Po co wysilasz się na te złośliwości?Co chcesz udowodnić? Akurat na akustyce nie znasz się za bardzo, więc po co te gadki?

Po 1- kable, które miałem na sprzedaż to drugi komplet do systemu kinowego. A że przechodzę tam na bi-amping, to bi-wire MIT-a nie były mi już tam potrzebne. Ten komplet jest już sprzedany, a że nie jest łatwo sprzedać okablowanie droższe niż cały twój system to chyba oczywiste! Drugi taki mam w głównym systemie i nie zamierzam sprzedawać.

Po 2- panele binarne połączone z absorberami, bass trapami, panelami membranowymi oraz rezonatorami to najlepsze co można zrobić w akustyce. Układ mieszany daje najlepsze rezultaty. Ale ty o akustyce wiesz mniej niż ja o regulacji gramofonów… :-) Widziałem na zdjęciu twoją adaptację akustyczną. Nie chcę być złośliwy ale to nie jest najwyższa półka, delikatnie mówiąc.

Jak chcesz wiedzieć to miałem takie na samym początku. Owszem pewną poprawę wnoszą. Nie są złe. Później zamieniłem je na znacznie lepsze, znacznie bardziej zaawansowane, bo typu 1D, ale okresu N11 i do tego fraktalowe. Wiem, że nie wiesz o co chodzi, to już tłumaczę. Fraktalowe to oznacza, że każda tzw studnia czyli wklęsła komora w dyfuzorze jest też samoistnym dyfuzorem N7, czyli na chłopski rozum, każde dno, każdej z 11 komór głównych nie jest powierzchnią płaską tylko na całej swojej długości jest dyfuzorem N7, ponacinanym przez specjalistyczną obrabiarkę do drewna. Do tego głębokość głównego dyfuzora to 30cm. To nie to co masz u siebie. To zupełnie inny poziom. Większy zakres pasma jakie rozprasza, oraz większa efektywność takiego rozpraszania. I mam takie 4, stoją w garażu, gdyż po czasie wymieniłem na hybrydowe panele binarno-absorbcyjne ze strojonymi bass trapami.

Jeśli chcesz to te fraktalowe są do wzięcia za 2000zł komplet 4 sztuk, czyli prawie za darmo. To 1/6 ceny jaką płaciłem. Każdy ma 110cm x 100cm x 31cm. I są o 2 klasy lepsze niż to co masz u siebie.Ustawiając to za sprzętem lub za miejscem słuchacza można mieć ścianę fraktalową o wymiarach 220cm x 200cm i co ważne, można ustawić to pod pewnym kątem, wklęsłym, lub wypukłym, w zależności jak będzie lepiej w danym pokoju.

Pozdrawiam serdecznie… :-)

Szanowny kolego Sly jedynymi zaletami ustrojów opartych o siatkę binarną jest ich niska cena wytworzenia oraz mała głębokość. W stosunku do dyfuzorów Schroedera, zaprojektowanych na więcej niż skromne 7-11 okresów są po prostu dużo mniej efektywne. Działają na innej zasadzie tj. zmiany współczynnika pochłaniania dla fali o różnych długościach. Do tego jest wrażliwy na kąt padania fali i w zależności od niego absorbuje je w różnym stopniu. W rzeczywistych warunkach nie spotkałem jeszcze idealnie dobranego dyfuzora tego typu bo jego zaprojektowanie zajęłoby niesamowicie dużo czasu. Rozważania o tworzeniu z jego udziałem ustroi hybrydowych nie ma sensu bo to samo można wykonać używając wielu innych typów dyfuzorów i absorberów. Nie jest to więc żaden cud objawiony. Jedyne co się zgadza to możliwa duża redukcja czasu pogłosy w stosunku do rozpraszania. To by tłumaczyło Twoje spostrzeżenia i konieczność głośniejszego słuchania. Nie jest to niestety akustyka naturalna ale często wybierana przy zbyt ofensywnie grających kolumnach. Dróg do sukcesu jest wiele i najważniejsze, że Tobie się podoba.

Dyfuzory fraktalne, o których wspominasz to jedne z najdoskonalszych rozwiązań niestety obarczone kilkoma ważnymi cechami:

Najważniejsza to minimalna odległość słuchacza od dyfuzora. Im głębszy tym dalej musimy siedzieć bo czoło fali wychodzącej ( najniższej, na jaką nastrojony jest dyfuzor) jest coraz dłuższe i siedząc zbyt blisko po prostu nie odczujemy jego działania w tym zakresie. Mało kto, nawet profesjonalnie zajmujący się akustyką o tym wspomina kupującemu.

Kolejna rzecz to ilość okresów czyli selektywność działania dyfuzora na szereg częstotliwości. Moim zdaniem w profesjonalnych pomieszczeniach powinno się używać dyfuzora o 43 okresach lub więcej co z kolei powoduje olbrzymie jego skomplikowanie i bardzo wysoki koszt wykonania.

Ze względu na połączenie powyższych cech wielkość takiego dyfuzora fraktalnego musi być na tyle duża, że praktycznie wyklucza go ze stosowania w pomieszczeniach mieszkalnych. Sprawdza się idelanie w salach koncertowych, gdzie słuchacze siedzą kilkanaście metrów od niego i można go bardzo nisko stroić. Taki pseudo fraktal z 7 szczelinami wewnątrz każdej studni działa bardzo wąsko pasmowo i raczej dobrze wygląda niż faktycznie działa.

Chcąc działać tylko od 200Hz musiałbyś siedzieć minimum 3m od tego ustroju wiec ustawienie na ścianach bocznych czy suficie odpada. Czy możesz napisać jakie masz odległości od poszczególnych ścian i sufitu?

Czy najbardziej szkodliwą powierzchnię odbijającą czyli sufit (głownie miejsce pomiędzy słuchaczem i kolumnami) masz zaadaptowane?

Czy wiesz, że najlepsze efekty brzmieniowe uzyskuje się stosując ustroje i dyfuzory różnych typów. Sam pomiar to jedno a "brzmienie: takiego pomieszczenia to drugie. Przekonałem się o tym projektując dyfuzory sufitowe. Nie tylko ich specyfikacja i nastrojenie na konkretne częstotliwości ma wpływ. O dziwo olbrzymie znaczenie ma rodzaj materiału, z którego są wykonane a często pokryte! Ten sam ustrój glazurowany lub nie brzmiał odmiennie w zakresie wysokich częstotliwości co niezwykle przekładało się na przestrzenność i informację pogłosową o akustyce nagrania. Jakbyś zmienił same płyty binarne , o identycznym wzorze czyli nastrojonej na ten sam zakres a wykonane ze stali, sklejki, PCV, poliwęglanu to uważasz, że brzmienie za każdym razem będzie identyczne. Pułapek jest wiele, nie tylko te basowe :)

Ogólnie im więcej wiesz tym mniej wiesz i więcej niedoskonałości zauważasz. Ideału jak zwykle nie ma, zawsze jest coś za coś. Grunt to możliwość przetestowania samemu wielu rozwiązań akustycznych a nie poleganie na jednej obcej osobie, która owszem może dostroić pomieszczenie "pod wykres" ale Twojego gustu nie jest w stanie uwzględnić. Najlepsze adaptacje to przeprowadzane stopniowo pod dyktando świadomego słuchacza. Uzupełniają one słabości systemu a jest to prawdziwa sztuka.

Pozdrowienia od mordercy świnek.

Masz sporo racji choć nie w przypadku mojego pomieszczenia.

Po-1 wcześniej miałem kilka różnych adaptacji akustycznych i zmieniane były stopniowo w kilku etapach. Mam więc pogląd co działało lepiej, a co gorzej.Zajmowało się tym kilka różnych firma akustycznych, więc ten temat też przerabiałem.

Po-2 przecież napisałem, że mam różne ustroje, a więc układ mieszany. Podobnie jak ty napisałem, że uważam iż układ mieszany jest najlepszy.

Po-3 takie dyfuzory Schroedera jak ma Piotrek też miałem i wiem jak działają. Było ok, ale fraktalowe okazały się lepsze. U mnie były za sprzętem, czyli ok 3.5m od głowy słuchacza. Binarne, strojone na konkretne miejsce okazały się jeszcze lepsze niż fraktale, a o 2 klasy lepsze niż Schroedery n7 czy n11.

Po-4 słusznie kolega pisze, że dobre ustroje binarne muszą być specjalnie obliczone nie tylko dla danego pokoju ale też dla konkretnego miejsca w którym staną. Jest to bardzo czasochłonne, a przez to kosztowne. Ale właśnie na taką opcję się zdecydowałem i wiem na własnym przykładzie, że efekt jest nieporównywalnie lepszy od tego co miałem wcześnie czyli np od Schroederów. Nigdy nie zdecydowałbym się na ustroje binarne, robione jako uniwersalne, czyli takie, które niby można wszędzie używać. Być może Stary Audiofil i ty myślicie właśnie o takich. Nie wiem nawet, czy są takie dostępne.Być może.

Po-5 u mnie czas pogłosu wcale nie jest krótki, a nawet dość długi. Ale głośność systemu audio w większości przykładów wynika z sumy dźwięków ze sprzętu audio oraz dźwięków odbitych. Gdy jest dobra adaptacja akustyczna, to udział dźwięków odbitych mocno spada, dlatego odczucie głośności jest mniejsze ale za to czystsze.

Masz sporo racji choć nie w przypadku mojego pomieszczenia.

Po-1 wcześniej miałem kilka różnych adaptacji akustycznych i zmieniane były stopniowo w kilku etapach. Mam więc pogląd co działało lepiej, a co gorzej.Zajmowało się tym kilka różnych firma akustycznych, więc ten temat też przerabiałem.

Po-2 przecież napisałem, że mam różne ustroje, a więc układ mieszany. Podobnie jak ty napisałem, że uważam iż układ mieszany jest najlepszy.

Po-3 takie dyfuzory Schroedera jak ma Piotrek też miałem i wiem jak działają. Było ok, ale fraktalowe okazały się lepsze. U mnie były za sprzętem, czyli ok 3.5m od głowy słuchacza.

Po-4 słusznie kolega pisze, że dobre ustroje binarne muszą być specjalnie obliczone nie tylko dla danego pokoju ale też dla konkretnego miejsca w którym staną. Jest to bardzo czasochłonne, a przez to kosztowne. Ale właśnie na taką opcję się zdecydowałem i wiem na własnym przykładzie, że efekt jest nieporównywalnie lepszy od tego co miałem wcześnie czyli np od Schroederów. Nigdy nie zdecydowałbym się na ustroje binarne, robione jako uniwersalne, czyli takie, które niby można wszędzie używać. Być może Stary Audiofil i ty myślicie właśnie o takich. Nie wiem nawet, czy są takie dostępne.Być może.

Na rynku dostępne jest wszystko, istotą pozostaje czy jesteś w stanie sprawdzić konkretne działanie i dobór ustroi w Swoim pomieszczeniu czy tylko myślisz, że wiesz...

Najważniejsze to dobre samopoczucie, chociaż mam wrażenie po dłuższej przerwie że naraziłeś się wielu osobom bo dają Ci popalić. Czy możesz wyjaśnić dlaczego?

Jak przebiega obecnie dobór wzmaka na sekcję basową. Czy przewidujesz pędzenie całych kolumn z jednych monobloków? Czy jest na forum spec od obliczenia mistycznego DF i wpływu rezystancji kabli oraz cewek w zwrotnicy na jego wartość końcową?

Naraziłem się wielu osobom bo nikt nie lubi niepochlebnych opinii o sprzęcie posiadanym lub o takim, którym się handluje. Tak to już jest. Każdy uważa, że jak napiszesz coś nie tak o jego sprzęcie to znaczy, że atakujesz jego osobę. To non sens ale tak już jest. A pisząc cokolwiek negatywnego o czymkolwiek w audio to zawsze komuś się narazisz i zawsze będzie to komuś nie pasować. Nic na to nie poradzę. Poza tym tu na forum, jak sam wiesz, wiele osób ma różne audio interesiki i wiele osób próbuje coś tam na audio zarobić. Każda niepochlebna opinia psuje komuś interesik i wzbudza złość.

Naraziłem się wielu osobom bo nikt nie lubi niepochlebnych opinii o sprzęcie posiadanym lub o takim, którym się handluje. Tak to już jest. Każdy uważa, że jak napiszesz coś nie tak o jego sprzęcie to znaczy, że atakujesz jego osobę. To non sens ale tak już jest. A pisząc cokolwiek negatywnego o czymkolwiek w audio to zawsze komuś się narazisz i zawsze będzie to komuś nie pasować. Nic na to nie poradzę. Poza tym tu na forum, jak sam wiesz, wiele osób ma różne audio interesiki i wiele osób próbuje coś tam na audio zarobić. Każda niepochlebna opinia psuje komuś interesik i wzbudza złość.

Ja lubię niepochlebne opinie. zwłaszcza cieszę się jak Marslo nazywa mnie chamem. Proszę napisać coś niepochlebnego o moim sprzęcie bo po ostatnich wizytach wszyscy mi tylko słodzą aż się po.gać można :)

Muszę zacząć handlować sprzętem. Może tak jak ELB wejdę w amplitunery kina domowego za 3 patyki?

Nie masz wyjścia musisz być jak Pierduła i wszystko chwalić. Tylko nie puszczaj gości w skarpetkach!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.