Skocz do zawartości
IGNORED

Kierunek - MBL

piano

Rekomendowane odpowiedzi

Byłbyś skłonny zapłacić za ściągnięcie do siebie jakiegoś sprzętu 2000zł?

Oczywiście,jeśli to byłby ułamek % wartości sprzętu,a wszelkie znaki na niebie i ziemi wskazywałyby na potencjalnie dobry rezultat.

Mimo,że nie chodzę w tej wadze to bywało,że pomyłki brzmieniowe/sprzętowe kosztowały mnie znacznie więcej niż 2k...

Zresztą ja mam trochę inny pomysł na audio,uważam,że w zakresie średnio-nisko budżetowym istnieje bardzo duży i często niewykorzystywany potencjał konfiguracyjny i to tutaj jest moja piaskownica,zdaję sobie sprawę,że pewnych rzeczy nie da się i tak przeskoczyć ale przy odrobinie cierpliwości można na prawdę sporo z tego pułapu wycisnąć.Jeśli dochodzę do momentu kiedy dalszy postęp oznaczałby podwojenie kosztów-odpuszczam i zaczynam od nowa w zupełnie innym obszarze,z nowymi pomysłami;)

@piano,uwierz,nie jestem nic a nic poirytowany:)

Wiem,że logistyka ciężkich klocków to nie bułka z masłem ale mówimy o tych zabiegach z pozycji sprzedającego i potencjalnego,było nie było,sporego zysku.Wtedy stracony czas i odciski od noszenia skrzyń już tak nie powinny uwierać...

l'enfant sauvage

Jeśli się jest pewnym swego,a konfiguracja dobrze rokuje to nawet przy niewielkim zainteresowaniu zakupem trzeba ryzykować i nieraz "tracić dzień,dwa".Zawsze istnieje prawdopodobieństwo,że po odsłuchu optyka decyzyjna ulegnie istotnej zmianie.

Z grubsza, trudno odmówić temu racji, tym bardziej z handlowego punktu widzenia:)

Jednak w tym przypadku mamy do czynienia z produktem drogim, delikatnym, wrażliwym na transport .., i wydaje się zrozumiałe, ze właściciel oczekuje " nieco większej motywacji" ze strony ewentualnego kupca, a nie tylko chęci posłuchania. To ostatnie, też może przynieść owoc w postaci "właściwej reklamy" produktu. Jednak tutaj Sly i Szymon zrobili już wystarczająco:))

• Użytkownicy+

Ależ ładnie to wyjaśniłeś, bo już Cię podejrzewałem o spiseg:))

Ps.

Ciekawe:) To już nie pierwsza propozycja, abym posłuchał u siebie Ampiego:))

Oczywiście wszystkie przedstawione zostały z taktem, bez nacisków i przez bibułkę:))

Urocze:)

Można się było tego spodziewać. Nie rozumiem kompletnie tych metod, to dobre na krótką metę, ale na dłuższą ten zacny producent straci na takich "dystrybutorach".

Maciek powiedz lepiej, czy źródło też docelowo będzie MBL-a?

Nie dziwię się, że sklepy wprowadzają opłaty za takie usługi. Jeśli klient coś kupi to ma to potem odliczone od ceny. To chyba uczciwie.

Biorąc pod uwagę naszą polską specyfikę nie widzę w tym nic nagannego.

Ale dla przeciwwagi:w ostatni weekend w jednym ze skandynawskich miast wchodzę do sklepu audio ze znajomym,który jest zainteresowany zakupem wzmacniacza,słuchamy jakiś czas,prosimy jednak o wypożyczenie sprzętu do domu na kilka godzin,nie pobrano żadnej kaucji,jedynym zabezpieczeniem były dane personalne z dokumentu,po powrocie i odłożeniu pudła ze wzmacniaczem obok kasy nikt z obsługi nawet nie spojrzał do środka czy tam nadal znajduje się sprzęt(!).Znajomy koniec końców kupił wzmacniacz,wartość sprzętu:+/- 13kzł

l'enfant sauvage

zabezpieczeniem były dane personalne z dokumentu

W Skandynawii takie dane wystarczą aby odpowiednio szybko Ciebie znaleźć w przypadku narozrabiania. Policja oprócz swoich umiejętności ma tam niezłe wsparcie w lokalnej społeczności. To takie nieźle zorganizowane ,,policyjne" społeczeństwa.

nikt z obsługi nawet nie spojrzał do środka czy tam nadal znajduje się sprzęt(!).Znajomy koniec końców kupił wzmacniacz,wartość sprzętu:+/- 13kzł

Co tam jakiś sprzęt Audio...

W Norwegii kluczyki od samochodu z Hertza wartego 120 tyś PLN wrzucałem do drewnianej skrzyneczki na lotnisku na Lofotach. Facet z tego oddziału Hertza spał sobie w swoim domku w tym momencie i nie interesowało go to w jakim stanie zostawiam samochód. W końcu był ubezpieczony, mieli moje dane, numery mojej karty kredytowej...czego tu się bać?

Jak Cię znam. to masz już poważny i realny pomysł na zastąpienie AR...

Chyba musimy się jeszcze napić:)))

Poważny, owszem, ale problem:)

Miałem pretendenta Esotetic K-01, ale dziś już nie jestem go pewien.

W sumie, stan zbliżony do dziewicy, która chce zgrzeszyć, ale nie bardzo wie z kim:))

Chyba musimy się jeszcze napić:)))

Poważny, owszem, ale problem:)

Miałem pretendenta Esotetic K-01, ale dziś już nie jestem go pewien.

W sumie, stan zbliżony do dziewicy, która chce zgrzeszyć, ale nie bardzo wie z kim:))

To może rozwiązać ten dylemat, ale tylko na chwilę i może się okazać, że jak diabełki wywietrzeją, to czar prysł;-)

AR to dobra maszyna, musisz uważać, żeby nie zamienić siekierki na kijek..

Może powinieneś zrobić ankietę na AS, co powinieneś kupić, żeby potem nie było, że zdaniem tęgich głów nie gra;-)

Jak się spotkamy to pogadamy, ja pakuję walizki i lecę się z moją Panią resetować w pięknych okolicznościach przyrody.

Pozdr!

AR to dobra maszyna, musisz uważać, żeby nie zamienić siekierki na kijek..

Staram się z Waszą pomocą nie wdepnąć..:)

Co do Esoteric K-01 zdania są podzielone. Jedni ZA, inni PRZECIW.

Zapewne jest to podyktowane składowymi systemu, okolicznościach w których słuchali, stanem psychofizycznym, wrażliwości i preferencjach.

Co by nie było, bez odsłuchu w swoim systemie, to czysta fusologia i klepanie w klawiaturę.

Ktoś jeszcze ma/miał dłuższą styczność z K-01/ ewentualnie K-03?

ARC,a dalej nie wykluczam, ale jeśli już, to tylko Ref 9.( bo co innego - koniec listy):))

W sumie, wydaje się, ze w porównaniu z np. K-01 jest mniej selektywny, nieco gorzej radzi sobie z dalszymi planami, a same pozorne kreśli trochę grubszą kreską. Z drugiej, wydaje się bardziej angażujący( muzykalny) łaskawszy dla nieco gorszych realizacji i o większej palecie barw.

Całościowo ARC Ref 9 kusi mnie, bo nie ma cyfrowego nalotu tak charakterystycznego dla wielu bardziej analitycznych playerów.

Z jeszcze innej strony, warto uderzyć od razu w dzielonkę np. Matronome czy choćby Acoustic Arts, ale to nieco przekracza mój budżet na źródło( + - 35k pln z s/h)

Radźcie Panowie, radźcie do bólu:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość cybant

(Konto usunięte)

Staram się z Waszą pomocą nie wdepnąć..:)

Co do Esoteric K-01 zdania są podzielone. Jedni ZA, inni PRZECIW.

Zapewne jest to podyktowane składowymi systemu, okolicznościach w których słuchali, stanem psychofizycznym, wrażliwości i preferencjach.

Co by nie było, bez odsłuchu w swoim systemie, to czysta fusologia i klepanie w klawiaturę.

Ktoś jeszcze ma/miał dłuższą styczność z K-01/ ewentualnie K-03?

ARC,a dalej nie wykluczam, ale jeśli już, to tylko Ref 9.( bo co innego - koniec listy):))

W sumie, wydaje się, ze w porównaniu z np. K-01 jest mniej selektywny, nieco gorzej radzi sobie z dalszymi planami, a same pozorne kreśli trochę grubszą kreską. Z drugiej, wydaje się bardziej angażujący( muzykalny) łaskawszy dla nieco gorszych realizacji i o większej palecie barw.

Całościowo ARC Ref 9 kusi mnie, bo nie ma cyfrowego nalotu tak charakterystycznego dla wielu bardziej analitycznych playerów.

Z jeszcze innej strony, warto uderzyć od razu w dzielonkę np. Matronome czy choćby Acoustic Arts, ale to nieco przekracza mój budżet na źródło( + - 35k pln z s/h)

https://www.youtube.com/watch?v=sgn7VfXH2GY

Acoustic Arts kupisz z takim budżetem bez problemu

http://www.hifishark.com/search?q=accustic+arts

Jeżeli zależy Ci na lepszej selektywności możesz spróbować Ancienta Lectora AIR.

Mój Prime czyli model niżej grał na zbliżonym poziomie do Tomkowego ARC .

W pewnych aspektach ARC był lepszy , dokładnie tak jak piszesz , czyli grał bardziej gęściej , ciemniej generalnie bardziej " analogowo"

Natomiast pod względem dynamiki , selektywości i rozdzielczości przewagę wykazywał Ancient Prime.

Wiem natomiast , że Ancient AIR w wersji V cap , takiej jaką posiada Pacuła to jest poziom wyżej.

Co do ceny to z budżetu pozostanie jeszcze na 40 kg płyt ;))

Nawet bym się nie zastanawiał i brał 1531, albo jak budżet pozwala to 1621/1611 do kompletu i sprawa załatwiona w kontekście pełnego, firmowego brzmienia i design. W końcu o to Ci chodziło - firmowe brzmienie MBL. W przyszłości dokupiłbym drugi odtwarzacz, bo gdzie jest napisane, że nie można mieć dwóch cdp - i w tym wypadku miałoby to jak najbardziej sens; będziesz miał więcej fanu i oczywiście możliwości do jakichkolwiek porównań z pełnym zestawem MBLa. Możliwości jest wiele, ale opcja posiadania pełnego firmowego brzmienia wydaje mi się być opcją najlepszą.

Parker's Mood

• Użytkownicy+

Nawet bym się nie zastanawiał i brał 1531, albo jak budżet pozwala to 1621/1611 do kompletu i sprawa załatwiona w kontekście pełnego, firmowego brzmienia i design. W końcu o to Ci chodziło - firmowe brzmienie MBL. W przyszłości dokupiłbym drugi odtwarzacz, bo gdzie jest napisane, że nie można mieć dwóch cdp - i w tym wypadku miałoby to jak najbardziej sens; będziesz miał więcej fanu i oczywiście możliwości do jakichkolwiek porównań z pełnym zestawem MBLa. Możliwości jest wiele, ale opcja posiadania pełnego firmowego brzmienia wydaje mi się być opcją najlepszą.

Popieram. Po co szukać, jak wszystko jest podane na tacy?

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jarek,

U siebie masz transport Metronome T-8 i Dac C-8 + zasilacz i grasz na wyjściu lampowym czy coś się zmieniło?

Jak ten set oceniasz(sound) po czasie?

Ja mam u siebie C8 + Calypso Reference ;)

Powiem krótko niczego lepszego nie słyszałem.

Jeżeli masz obecnie źródło z lampą w torze to ciężko będzie się Tobie przestawić na takie , które jest czystym tranzystorem.

Inne granie.

Nie wiem jaki masz budżet ale C8 + Calypso do tanich nie należy , a używek praktycznie brak na rynku ( z wiadomych powodów ).

T8 to już inny poziom niż Calypso.

Miałem CD8 i różnica w stosunku do Calypso jest wyraźna na korzyść tego drugiego.

Napisz Maciek czego oczekujesz lub co chcesz zmienić w dźwięku.

Ja bez lampy w torze nie wyobrażam sobie dźwięku ale nie jestem już taki ortodoksyjny w moich preferencjach i w obecnej konfiguracji mam lampy tylko w źródle.

Reszta toru to same tranzystory ... ;)

Napisz Maciek czego oczekujesz lub co chcesz zmienić w dźwięku.

Dzięki, :)

Właśnie. Chcieć, a móc:)

Ktoś chce kupić moje źródło( swoją drogą już czas na nie) i to na dniach, a mnie owa propozycja nieco zaskoczyła. Owszem, myślałem o zmianie źródła, ale dopiero po zakupie drugiego monoblocka 9011 i Pre 6010D + dopracowaniu akustyki. Wiadomo, wszystko kosztuje i to nie mało, więc na te chwile na źródło zostaje tyle, ile mógłbym zebrać do kapelusza po niedzielnej Mszy.

Nie słuchałem u Ciebie, ale model kształtowania systemu mamy zbliżony - lampa na źródle, a reszta tranzystory.

Chciałbym, a ściślej, wydaje mi się, ze chciałbym podobny model zachować. Problem w tym, ze nie mam bladego pojęcia jak wypadłoby źródło bez udziału lampy. Słuchanie gdzieś tam, to nie to samo co u siebie.Czas chyba coś pożyczyć i się przekonać.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Nie słuchałem u Ciebie, ale model kształtowania systemu mamy zbliżony - lampa na źródle, a reszta tranzystory.

Ja czekam na zamówiony sprzęt , który będzie u mnie na początku kwietnia.

Na razie gram na starym.

Problem w tym, ze nie mam bladego pojęcia jak wypadłoby źródło bez udziału lampy. Słuchanie gdzieś tam, to nie to samo co u siebie.Czas chyba coś pożyczyć i się przekonać.

Ja słuchałem kilku takich źródeł i żadne nie zostało u mnie.

Są dobre źródła bez lamp ale nie ma co się czarować , graja one po prostu chudziej na średnicy i z mniejszym wypełnieniem.

Można podłączyć do takiego źródła jakiś "tłusty" kabel ale jak powszechnie wszystkim wiadomo będzie może większe dociążenie dźwięku ale kosztem detali i szybkości.

Musisz posłuchać kilku dzielonych źródeł albo kombinacji transport + dac.

Na pierwszy rzut wziąłbym na Twoim miejscu dac Gryphona.

Nie wiem czy Twój ARC ma wyjście cyfrowe i czy będziesz mógł użyć go jako transportu.

Jak nie to czeka Ciebie kolejny wydatek. Bez dobrego transportu szkoda kasy na dobry dac.

pozdr.

P.S..

Jest już w Polsce najnowszy dac C8 Metronome.

Mam go dostać po wygrzaniu w środę do posłuchania ale w związku z przeprowadzką będę musiał zrezygnować i poczekać.

Pogadaj z Kamilem z Korisa na temat wypożyczenia i posłuchania u siebie.

Warto na pewno wziąć to urządzenia pod uwagę jako ew. alternatywę.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

No ciekawe, ciekawe bardzo co poprawili, od strony technicznej cos Ci wiadomo?

Z tego co słyszałem to cała płyta główna jest nowa , nowe kości i DSD.

Ale czy zagra lepiej niż jego starszy brat okaże się po odsłuchu.

Ważne aby sygnatura brzmienia nie uległa większym zmianom.

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

Właśnie:)

Stereo, to dwa kanały jak mi się wydaje, więc mniemam, że drugi monoblock chyba jest potrzebny.

Ja też myślę że wtedy będzie tak po bożemu.....

Ogólnie czekam na owoce...przepraszam efekt dżwiękowy.

Koniecznie opisz jak już " to " zapniesz.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.