Skocz do zawartości
IGNORED

Kierunek - MBL

piano

Rekomendowane odpowiedzi

Rafaelu do Maćka wal na PW jak masz jakies ciekawe propozycje. Moderacji nie straszna wtedy jest ...

Jakoś tak nie lubię wkuwać całego forum na pamięć bo co chwilę coś znika!!!

Ostatnie dni w wątku Bocznica gdzie podobno? można swobodniej rozmawiać oczywiście w ramach kultury osobistej zaczęły niknąć po 4 dni wpisów.

Nie mnie oceniać działania poszczególnych moderatorów, sygnalizuję tylko bardzo niezdrową znów dla tego forum sytuację. Zróbcie taki mały eksperyment i w swoich wątkach usuńcie tylko przez Was robione zdjęcia od 1 lutego 2016 roku. Zrozumiecie o co chodzi a i moze dacie do zrozumienia Moderacji że to nie tędy droga.

W wątku Bocznica brak humoru ten obrazek utrzymał się 30 sekund !

Lekka przesada i hipokryzja z tą poprawnością patrząc jakie tam dziadostwo obecnie jest wstawiane!

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

T&F Isis

Jeszcze parę słów..

Jak wyżej już wspomniałem, Isis postawił na barwę i dynamikę.To cechy reprodukcji przez wielu bardzo poszukiwane.Do tego, niejako na deser, mamy kolumny utrzymane w klasycznej konwencji z bardzo ładną stolarką i możliwością doboru forniru, no ale za te $ to bez łaski.

Z walorów sonicznych, to ciekawie prezentują się w niemalże każdym repertuarze.

Ogólnie, bez dzielenia na czworo, napiszę, że;

Kapitalnie wypadają na Kameralistyce, bardzo ciekawie na Klasyce z różnych okresów.

Bardzo dobrze wypadły(!) na np. AC/DC "The Razors Edge".

....

Prawdopodobnie poprzez położony akcent na barwę, kolumny wydają się "łaskawsze" dla nieco gorszych realizacji co wydaje się czynnikiem o sporym znaczeniu.

Miłym zaskoczeniem jest scena i sposób jej kreowania.

Szerokie fronty skrzyń początkowo sprawiają wrażenie pewnych problemów na tym polu, jednak w rzeczywistości, kolumny zasilone dobrą elektroniką i właściwie ustawione, zazwyczaj giną w pomieszczeniu, zostawiając nas z ich niewątpliwym dźwiękowym urokiem....

W sumie, bardzo ciekawy produkt zarówno sonicznie jak od strony wykończenia.

Tutaj, wypada mi serdecznie podziękować koledze Umka za umożliwienie i zapoznanie się z tą nietuzinkową konstrukcją.

Bez kitu:)do cebul yo nawet sie nie umywaja:)nie ta bajka nie ta dolina:)

Bez kitu:)do cebul yo nawet sie nie umywaja:)nie ta bajka nie ta dolina:)

W czym się nie umywają?

Podaj jedną cechę,poza budowaniem przestrzeni,choć niektórym ten sposób nie odpowiada,mi akurat pasuje,której MBLe są lepsze niż Isisy.

Podaj także może przykłady,gdzie w kontrolowanych warunkach słuchałeś jednych i drugich.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

W czym się nie umywają?

Podaj jedną cechę,poza budowaniem przestrzeni,w której MBLe są lepsze niż Isisy.

Podaj także może przykłady,gdzie w kontrolowanych warunkach słuchałeś jednych i drugich.

Wzadnych kontrolowanych nie sluchalem tylko AS ale to wystarczy zeby poznac charakter tych kolumn,Mbl sa moim zdaniem bardziej prawdziwe a Isis koloryzuja i tyle,ja lubie bardziej neutralne,naturalne brzmienie ,i tyle, zestaw Isis z reymo do takich na AS nie nalezal, to juz wolalem 10 razy Goldmunda,ale wielu audiofili lubi takie ocieplone brzmienie,nawet wiem dlaczego ale nie bede sie wysmetnial:) wielu pewnie wie dlaczego im to pasuje.

Wzadnych kontrolowanych nie sluchalem

Tak myślałem.

Znam doskonale MBLe,jak i Isisy,jedne i drugie uwielbiam.

Także byłem ciekaw,skąd te wnioski,że jedne nie umywają się do drugich.

ocieplone brzmienie

Isisy to nie jest żadne ocieplone brzmienie,tylko naturalne.

Ale żeby to docenić to trzeba znać brzmienie żywych instrumentów,już pisałem i nie tylko ja,.

że wszelkie instrumenty dęte drewniane,instrumenty ze strunami,brzmią na Trennerach niebywale,właśnie przez to,

że wydają się naturalne.

słuchałem dwa razy na AS

To tylko Ci powiem,że na AS grały na 60% swoich możliwości :)

MBL zresztą też.

To tylko Ci powiem,że na AS grały na 60% swoich możliwości :)

MBL zresztą też.

Stefek, mnie wystarczy te 60% aby powiedzieć ze to jest moje granie

może zamiast przesiadki z m40.1 na m40.2 to wstawię ISIS...;-)

mnie wystarczy te 60% aby powiedzieć ze to jest moje granie

O to chodzi.

Jeśli,gdzieś w słabych warunkach coś nam się spodobało,to znaczy,że warto to sprawdzić w lepszych.

może zamiast przesiadki z m40.1 na m40.2 to wstawię ISIS...;-)

Chciałbym :)

Ale to są chyba zbyt wielkie kolumny do Ciebie,do mnie zresztą też,bo dawno stały by u mnie ;)

Zapytam żonę jest w kuchni:)

Jako,że dzisiaj 14 lutego,to jej decyzja może być wiążąca :)

.

Chciałbym :)

Ale to są chyba zbyt wielkie kolumny do Ciebie,do mnie zresztą też,bo dawno stały by u mnie ;)

..40tki też są za duże i kilkakrotnie zostałem za to zlinczowany ;-) ...co mnie tam, jeden lincz więcej ;-)

...ISIS, chyba są nawet łatwiejsze do wysterowania niż 40tki...

Jako,że dzisiaj 14 lutego,to jej decyzja może być wiążąca :)

Cwanie:))

Ps. Żona już wybrała :)

++++++++++++++++++++++++++++++

Mam do czynienia z jedną i drugą konstrukcją.

W moim odczuciu, żadna nie jest lepsza - idą łeb w łeb.

W kategorii ok. 90.000 pln, to napisze tak;

Isis, to mistrz nastroju, barwy, koniec kropka.

Mbl, to mistrz realizmu, koniec kropka.

Są aspekty, które Mbl robi lepiej i to nie podlega dyskusji - mz.

Są też inne, które Isis robi lepiej - mz.

Może kto połączy jedno z drugim, będzie ideał:)))Są chętni:)

Realizm powiadasz...

Nie tyle powiadam co twierdzę bez dwu zdań.

Jak wspomniałem, jedną i drugą miałem u siebie, a nie.., przypadkiem słuchałem na AS.

Słuchałem na tej samej elektronice w tym samym pomieszczeniu. Jedna i druga stają w b. podobnym ustawieniu.

Jednym słowem - sparing 1:1

Choć po prawdzie, to nie równy, bo Mbl 101 grały na jednej końcówce, a to mało, za mało jak na 81dB.

Kiedyś Avalon stanął w pokoju obok WLM. Też zapowiadane jako objawienie. I chyba tym samym skończyła się sprzedaż Avalona w Polsce. W razie czego w marcu mogę zaprosić do kolegi (ma odpowiednie pomieszczenie) na małe porównanie. Dla uczciwości dodam, że preferujemy przedział muzyczny jazz/blues/ rock a mniej klasykę. Jesli chcesz...

To porownanie ma pewien błąd....cenowy. MBL są kilka razy droższe.

Z punktu widzenia detalu, tak( Mk II ), ale punktu realnej możliwości nabycia, to już nie, bo jedna i druga jest nowa za te same $.

Dla pełnej jasności mówię o Mbl 101E MkI ( 1) Mogę kupić za 80.kpln. nowe.

W razie czego w marcu mogę zaprosić do kolegi (ma odpowiednie pomieszczenie) na małe porównanie. Dla uczciwości dodam, że preferujemy przedział muzyczny jazz/blues/ rock a mniej klasykę. Jesli chcesz...

ale co chcesz porównywać?

Chyba nie sądzisz, ze tu wszystkim wyśpiewam na tacę swoje możliwości i kontakty w ramach Mbla:)

Jeśli piszę, ze nowe, to nowe:)

Jeśli chcesz więcej, to na PW.

40tki też są za duże i kilkakrotnie zostałem za to zlinczowany ;-) ...co mnie tam, jeden lincz więcej ;-)

...ISIS, chyba są nawet łatwiejsze do wysterowania niż 40tki...

Jak duży masz pokój?

Dla pełnej jasności mówię o Mbl 101E MkI ( 1) Mogę kupić za 80.kpln. nowe.

To naprawdę świetna cena, Ty to masz wtyki;-)

Zapytam żonę jest w kuchni:)

To świętujecie w starym, dobrym stylu;-)

Chyba nie sądzisz, ze tu wszystkim wyśpiewam na tacę swoje możliwości i kontakty w ramach Mbla:)

Jeśli piszę, ze nowe, to nowe:)

Jeśli chcesz więcej, to na PW.

Jak duży masz pokój?

To tak samo można mieć super kontakt u Trennera i znów jesteśmy w punkcie wyjęcia, gdzie MBL jest 2x droższy.

Sly30 idź przynajmniej Ty na spacer, Maciek i ja mamy grypsko, Ciesz się że masz taką opcję!

Z Maćkiem na tela sobie wiele spraw wyjaśniliśmy o których Ty nie masz nawet pojęcia (bo nie wszystko musisz wiedzieć)

Ja mogę dostać jeszcze lepszy upust u Trennera, widziałem się z nimi sporo lat temu jak nikt u nas nie znał tej firmy i co z tego? Czy to aż tak istotne te wszystkie upusty?!! Trennery mają masę czaru w sobie ale nie oddadzą tej holografii MBL-i choćby nie wiem co!

I co następne lata szukania kablami, wzmacniaczami pierdułkami proponujesz Maćkowi?

Ogarnij się kolego.

To ty się ogarnij, bo od kilku miesięcy wypisujesz takie bzdury nie na temat, że aź trudno uwierzyć! Gdzie ja cokolwiek zaproponowałem Maćkowi? No gdzie? Czy namawiam go na inne kolumny niż MBL? Kiedy? Gdzie? Napisałem tylko, że porównywanie kolumn X i 3x droższych Y jest trochę niesymetryczne. A to, że on może mieć starą wersję 101 jako nówki i duźo taniej nie ma znaczenia. Ja mogę mieć Trennery za darmo, bo żona mi sprezentuje... :-) Poza tym kultura wymaga by nie wtrącać się w rozmowę innych osób.

Panowie,

Dajcie spokój, to kolumny, tylko kolumny, a nie być lub nie być:)

To tak samo można mieć super kontakt u Trennera i znów jesteśmy w punkcie wyjęcia, gdzie MBL jest 2x droższy.

Akurat :))

Napisałem tylko, że porównywanie kolumn X i 3x droższych Y jest trochę niesymetryczne

Tak działanie półkul mózgowych też takie przeważnie jest a jednak człowiek jednak o dziwo potrafi dożyc do stu lat.

Ty Sly30 masz jeden problem! Problem z metką z ceną zasłania Ci widok; TOTALNIE ! Ja zupełnie nie mam z tym problemu bo w ogóle na to nie patrzę w ten sposób!!! Albo mi się coś podoba i stać mnie na to to kupuję a jak nie to też da radę z tym żyć UWIERZ!

Już nieraz było na tym i na wielu innych forach wałkowane że cena na audio a przeważnie na High End jest brana z sufitu i tylko małe dziecko może nie zrozumieć że po wojnie lokomotywy były w cenach szklanek (tak tez było) W High Endzie niem a nie było i nie będzie rzetelnie wycenianych topowych produktów a właśnie o czymś takim rozmawiamy.

Podsumowując jesli nie ma dobrego oszacowania dwóch wyrobów to ich jakiegokolwiek porównanie wartościowe nie ma sensu gdy najstotniejsza jest wartośc pozaekonomiczna jaką jest dźwięk!

Czy coś z tego Sly30 zrozumiałeś czy mam Ci napisać tekstem jak dla 6 latka?

Widzę, że się nie rozumiemy. Normalna cena na Trennery to ok 90 tys, normalna cena na MBL 101 to ok 250 tys. I powinno się to uwzględnić w porównaniach kolumn. A to, że ktoś, coś, gdzieś tam ma super kontakty i może coś taniej kupić to fajnie, ale nie każdy takie możliwości ma. Porównania zawsze robi się w określonej kategorii. Pewnie, że można porównywać Lexusa do Opla, tylko czy to ma sens.

a jak nie to też da radę z tym żyć UWIERZ!

Nie interesują mnie twoje opinie i nie zamierzam wdawać się z tobą w jakiekolwiek rozmowy.

Powyższy tekst był do Piano.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.