Skocz do zawartości
IGNORED

Kierunek - MBL

piano

Rekomendowane odpowiedzi

Widzę, że się nie rozumiemy. Normalna cena na Trennery to ok 90 tys, normalna cena na MBL 101 to ok 250 tys. I powinno się to uwzględnić w porównaniach kolumn. A to, że ktoś, coś, gdzieś tam ma super kontakty i może coś taniej kupić to fajnie, ale nie każdy takie możliwości ma.

Sylwek,

Pudło! :))

Przecież porównuje Trennery nie do Mbl 101E Mk 2 tylko do tych, które miałem - 101D, a tym daleko do wersji Mk 2 :))))))))))))))))))))))))

Realna wartość 101D to +- 10 tyś euro - to 50 % Trennera!

I kto tu jest do tyłu :)))

Widzę, że znasz się na wszystkim... :-)) A wiesz skąd mam ten screen? Sam bym tego nie zauważył. Dostałem na maila od ludzi, którzy mają z ciebie polewkę.

Sylwek,

Pudło! :))

Przecież porównuje Trennery nie do Mbl 101E Mk 2 tylko do tych, które miałem - 101D, a tym daleko do wersji Mk 2 :))))))))))))))))))))))))

Realna wartość 101D to +- 10 tyś euro - to 50 % Trennera!

I kto tu jest do tyłu :)))

Ale możesz iść dziś do salonu i kupić nowe 101D za 10000 euro? W Audio porównywanie ceny kolumn w roku 1995 z cenami z roku 2015 też jest niesymetryczne. Bynajmniej nie chcę bronić Trennerów, czy atakować MBL. Zauważam tylko pewien błąd motodologii porównań.

Skąd wy Panowie bierzecie te ceny i wysokości rabatów ?

Czy osoby wypowiadające się na temat cen nowych urządzeń kiedykolwiek takowe kupiły ?

Już kiedyś na forum była dyskusja na ten temat i skończyła się kolejną awanturą.

Zluzujcie majty ... wiosna idzie ;)

Widzę, że znasz się na wszystkim... :-))

Wysil się w końcu, bądź chociaż ułamek sekundy inteligentnie złośliwym, takich ludzi przynajmniej respektuję.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

ale symetryczne jest porównanie sztuka do sztuki bez zaglądania w metkę:)

Tak, ale wtedy możemy iść dalej i np wystawić do walki Altusy vs Magico Q7mkII, albo Fiata Pandę vs BMW 760i... :-) I właśnie dlatego w walkach i pojedynkach wymyślono...kategorie... :-)

Nie. Fajne i są warte rozważenia ale u mnie, do mojej muzy nie pokonały Grande Utopii. Jeśli wymienię to na coś wyraźnie lepszego. Być może Duke są lepsze w pewnych aspektach. Z tym nie dyskutuję ale całościowo już nie. Na razie nie mam na widoku nic co dawałoby nadzieje, na pokonanie żabojadów... :-) Może X-Treme?... :-)

Czy osoby wypowiadające się na temat cen nowych urządzeń kiedykolwiek takowe kupiły ?

Jeśli to było po części do mnie, to informuje, ze kupiłem nowe Pre Mbla 6010D za cenę, o której można tylko pomarzyć:) Podobnie było z Transportem i DACiem Mbla.

Nie. Fajne i są warte rozważenia ale u mnie, do mojej muzy nie pokonały Grande Utopii. Jeśli wymienię to na coś wyraźnie lepszego. Być może Duke są lepsze w pewnych aspektach. Z tym nie dyskutuję ale całościowo już nie. Na razie nie mam na widoku nic co dawałoby nadzieje, na pokonanie żabojadów... :-) Może X-Treme?... :-)

To myślę, ze w jakimś stopniu rozumiesz moje wątpliwości.:))

Nie ciągnij za kieckę, bo i tak nie powiem:) ale w pełni nowe.

Tak czy inaczej super okazje i znajomości nie są miarodajne dla rozważań statystycznych.

To myślę, ze w jakimś stopniu rozumiesz moje wątpliwości.:))

A ty masz jakieś wątpliwości? Sądziłem, że Trennery wziąłeś z ciekawości żeby coś grało do czasu gdy pojawią się kolejne cebule. Nawet przez sekundę nie sądziłem, że możesz mieć jakieś dylematy... :-)

Jeśli to było po części do mnie,

To było pytanie retoryczne.

Ale skoro kupowałeś coś nowego to masz już jakąś orientację na temat rabatów itp.itd. dlatego uważam ,że " nie taki diabeł straszny ... " - oczywiście relatywnie ;)

A ty masz jakieś wątpliwości? Sądziłem, że Trennery wziąłeś z ciekawości żeby coś grało do czasu gdy pojawią się kolejne cebule.

Wiesz Sylwek.., nie należę do tych co trują i zawracają tyłek ludziom, bo mam widzimisię coś posłuchać na przeczekanie.

Ktoś to musi przewieźć, wnieść, przyjechać odebrać - to jest czas i pieniądz.

Nie lubię tak komuś zawracać czterech tylko dla samej chęci posłuchania.

Normalna cena na Trennery to ok 90 tys, normalna cena na MBL 101 to ok 250 tys

Ja bym raczej napisał, nienormalna;-)

Porównania zawsze robi się w określonej kategorii.

To ma sens, i trudno tego nie brać pod uwagę...

50 % Trennera!

Cholera, zostaje tylko tren..

Jeśli wymienię to na coś wyraźnie lepszego.

A może jesteś już w tym punkcie, że nie ma wyraźnie lepiej, tylko może być inaczej? I jak Utopie wpasowały się w Twój gust, to możesz nie znaleźć nic lepszego, chyba, ze niewyraźnie;-)

Nienormalne jest to ze narzucają tak wysokie marże, kupuje tylko nowy sprzęt i zawsze muszę coś wyrwać, nie raz widziałem używane jak sprzedają drożej niż ja kupiłem nowe, dziwny jest ten świat

Wiesz Sylwek.., nie należę do tych co trują i zawracają tyłek ludziom, bo mam widzimisię coś posłuchać na przeczekanie.

Ktoś to musi przewieźć, wnieść, przyjechać odebrać - to jest czas i pieniądz.

Nie lubię tak komuś zawracać czterech tylko dla samej chęci posłuchania.

Przypuszczam, ale to trochę kłoci się z twoimi deklaracjami, że po latach prób w grę wchodzi już tylko MBL. A jeśli coś w zamian za MBL to tylko...nowszy MBL... :-)

A może jesteś już w tym punkcie, że nie ma wyraźnie lepiej, tylko może być inaczej? I jak Utopie wpasowały się w Twój gust, to możesz nie znaleźć nic lepszego, chyba, ze niewyraźnie;-)

Dużo w tym racji, dlatego myślę jedynie o rozwinięciu koncepcji Utopii. I nie oczekuję cudów. Max.20% poprawy.

To tak samo można mieć super kontakt u Trennera i znów jesteśmy w punkcie wyjęcia, gdzie MBL jest 2x droższy.

U Trennera może tak, ale Friedl już tak HOJNY NIE JEST!

Szkoda, ze to ja miałem rację.

Reszty się pewnie domyślasz...

Podaj jedną cechę,poza budowaniem przestrzeni,choć niektórym ten sposób nie odpowiada,mi akurat pasuje,której MBLe są lepsze niż Isisy.

Oj.., trochę by się znalazło:)

To mz poza przestrzenią;

- wysokie

- separacja

- scena

- rozdzielczość

- uniwersalność repertuarowa ( dobrze skonfigurowany zagra wszystko bez wyjątku)

- spektakl jako całość ( podam przykład; Rachmaninov Piano Concertos No 1&2 same smyczki mz ciekawiej na Isis, ale już sekcje dęte za firanką, budowa sceny, poszczególne rzędy i cały spektakl jako całość, lepiej na 101)

--------------------------------------

Zgodzę się z Tobą, Stefku, że wszystko drzewniane na Isis wypada naturalnie i wciągająco - to b. mocna strona Isis(!!!)

Za te barwę, można dać się pokroić.:) noo.., papier, to papier.

Jest jeszcze jedna cecha mz chyba ciekawsza niż w 101 - klimat, szczególnie Kwartety smyczkowe, kameralne koncerty Jazzowe, ale już oddanie klimatu całości na wspomnianym Piano Concertos 1&2 ciekawiej na 101.

Bardzo dobrze wypadł na AC/DC The Razors Edge - każda konstrukcja zagrała ciekawie, na swój sposób, ale już np. Vigil Corei zdecydowanie lepiej na 101.

Dyskusyjna jest już dla mnie reszta. Owszem, b. ciekawa, wciągająco czarująca, ale czy naturalna, to już dyskusyjna.

Co by nie było Isis, to b.ciekawa kolumna(!)

Duke niestety nie słuchałem.

Isis, wciągają swym urokiem. Można się poddać ich czarowi nawet kosztem pewnych wyższych cech Mbl 101.

Są mniej wymagające w kontekście elektroniki ( deklarowane 91dB) i ich ustawienie nie zajmuje tyle miejsca co 101. Sa też znacznie lżejsze i bardziej mobilne.

Osobiście z wad głównych, mnie brakuje rozdzielczości i góry. Szczotki, blachy i cały mikroświat, to królestwo Mbl 101.

Tylko nie mówcie mi, ze gdy dokupię najdroższe żelazko na świecie:) , to będę miał to samo. Być może, ale mówię o Tu i Teraz.

The Duke też wspaniałe grały muzykę klasyczną i od razu napisałem, że stworzone do muzyki poważnej.

Ale to jest chyba najlepszy materiał do oceny prawdziwości brzmienia, barwy, neutralności, sceny, dynamiki itp....

Do tego chyba najtrudniejszy, więc jeśli w tym materiale prezentowały się najlepiej to raczej świadczy o nich dobrze, i dla miłośnika tego rodzaju muzyki może być doskonałym wyborem.

Gdy gusta muzyczne są inne, to i wybory sprzętowe mogą być inne..

Masz rację. Świetne kolumny.

Może tu mi odpowiesz, pisałem do Ciebie? a odpowiedziała? Moderacja

Tylko nie mówcie mi, ze gdy dokupię najdroższe żelazko na świecie:) , to będę miał to samo. Być może, ale mówię o Tu i Teraz.

Kup Extreme za parę lat i nie zawracaj sobie czasu szyciem dobrze wyglądającym na garbatym garnituru.

Od razu nim oberwę to powiem że TF to bardzo fajne kolumny już! lub w końcu! (przepraszam ale ceny nie ja ustalam)

Wracając do topowych MBLów to o dziwo w nich najmniej podoba się mi w nich sekcja basowa ale clou programu to ten cebulkowy D' Apolito

W życiu na innym systemie nie będziesz miał tak perfekcyjnej przestrzeni!

Kup Extreme

Lubię taki extremalny scence fiction, szczególnie w 30m2 :))

Poważniej, to zastanawiam się nad jeszcze jedną opcją - kupnem Isisa na jakiś czas i dozbieranie na Mbl 101 Mk 2, bez kupowania "po drodze" Mk 1.

Zobaczymy Sylwek jak tam humor u Trennera, bo Friedl póki co łaskawy zbytnio nie jest:))

A ten Austriak co więził dzieciaki w piwnicy przez wiele lat to jak się nazywał?....może powinieneś wyciągnąć asa z rękawa i przypomnieć im, że my teraz po "dobrej zmianie" w Polsce dużo wiemy i że obcy germański okrutny najeźdźca nie będzie nam pluł w twarz i że podnosimy się z kolan bo wreszcie....tweeter jest nieco wyżej...:-)) zawsze możemy zadać kolejne pytania, o pradziadka, o prapraprababcie i o psa! Niech liczą się z...cenami!!

A ten Austriak co więził dzieciaki w piwnicy przez wiele lat to jak się nazywał?....może powinieneś wyciągnąć asa z rękawa i przypomnieć im, że my teraz po "dobrej zmianie" w Polsce dużo wiemy i że obcy germański okrutny najeźdźca nie będzie nam pluł w twarz i że podnosimy się z kolan bo wreszcie....tweeter jest nieco wyżej...:-)) zawsze możemy zadać kolejne pytania, o pradziadka, o prapraprababcie i o psa! Niech liczą się z...cenami!!

Sylwek nie wiem czy to dobry pomysł, może puki możesz wyedytuj ten tekst?

Dziś pochmurno ale humor ani grama po tym w górę nie poszedł. Żeby nie było u mnie też ciężki ten dowcip jakoś jednak z tym musimy żyć ;)

Lubię taki extremalny scence fiction, szczególnie w 30m2 :))

Gadaj z MBL-em jak nie ma gdzie wstawić to u mnie te 6 metrów więcej jest, same niskotonowce poszły by sobie dyskretnie w ścianę jest w niej miejsce. Kiedyś tak o tym myślałem z innymi kolumnami, trudno mogę te Extreme przygarnąć ;(

To żarty przecież. Teraz mamy nową politykę i jak widzę odgrażamy się całemu światu!!

Może ten nowy trend trzeba wykorzystać w audio... :-)

Tych z MBL też trzeba będzie zapytać o dziadka i prababcie... :-) Na pewno ceny spadną... :-)

Sylwek nie wiem czy to dobry pomysł, może puki możesz wyedytuj ten tekst?

Dziś pochmurno ale humor ani grama po tym w górę nie poszedł. Żeby nie było u mnie też ciężki ten dowcip jakoś jednak z tym musimy żyć ;)

Gadaj z MBL-em jak nie ma gdzie wstawić to u mnie te 6 metrów więcej jest, same niskotonowce poszły by sobie dyskretnie w ścianę jest w niej miejsce. Kiedyś tak o tym myślałem z innymi kolumnami, trudno mogę te Extreme przygarnąć ;(

Nie , to świetny pomysł aby iść w tę nutę.......bo Austriacy mają poczucie winy w stosunku do Polaków za II wojnę i w

przeciwieństwie do Niemców ochoczo przyznają się do błędów z przeszłości.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.