Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze DAC-i High-End

Stasiop

Rekomendowane odpowiedzi

Sabre jest ultra trudnym scalakiem w aplikacjach, raczej odradzam tanie DAC-i oparte na tym ukladzie. Dzwiek zazwyczaj bedzie dosc natarczywy i poszatkowany, brak bedzie muzycznej spojnosci jak i barw.

Duzo latwiejszymi scalakami w aplikacjach sa uklady Wolfsona i Crystala i z wlasnego doswiadczenia wiem ze duzo latwiej na nich uzyskac poprawny strawny dzwiek.

O Trinity DAC-u w koreanskim czasopismie.

wersja pdf:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Caly art tutaj

Ukryta Zawartość

post-31719-0-58684500-1403784963_thumb.jpg

post-31719-0-44210700-1403784969_thumb.jpg

post-31719-0-42343700-1403784975_thumb.jpg

post-31719-0-06652100-1403785015_thumb.jpg

post-31719-0-00440000-1403785021_thumb.jpg

post-31719-0-23378600-1403785034_thumb.jpg

post-31719-0-98549900-1403785043_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najlepiej całość tej recenzji podsumowuje dodany śródtytuł - 'Astonishing Performance' oraz fakt, że recenzent Lincoln Cheng, właściciel Vivaldego, kupił po teście tego DACa. Vivaldi został tylko do odtwarzania płyt SACD.

Czasopismo jest z HK, a nie z Korei.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

A ty jaki lubisz DAC? Gryphon Kalliope też jest na Sabre i Meitner jest daleko w tyle. Miałem lepszą wersję MA-1 z lepszym zasilaniem i na lepszych podzespołach czyli EMM Labs DAC-2X i bardzo mi się podobał. Nawet chciałem go kupić, byłem blisko zakupu. Był pod każdym względem wyśmienity. Tyle, że Gryphon jest jeszcze o klasę lepszy w każdym aspekcie.

Sly ja nie mam Bóg wie jakiego doświadczenia. Na tym etapie, znam bardzo dobrze około 10 DACówe, od tych tańszych po te droższe. Większość z przedziału 2 do 7k euro. Wszystkie te DACi znam z odsłuchów w swoim systemie oraz z kilku innych dobrze mi znanych systemów. Sporo z tych DACów oprócz odsłuchów w różnych zaprzyjaźnionych systemach, i co najmniej kilkugodzinnych u siebie miałem także na kilku tygodniowe lub kilku dniowwe sesje a kilka na kilka miesięcy lub dłużej. Nie oceniam niczego po filmikach z YT, wystawach czy nawet salonach dealerskich. Oceniam jedynie to co słyszałem u siebie w systemie, choć opinie buduje także na podstawie kilku systemów moich znajomych, które znam bardzo dobrze i biorę ciągły udział w ich rozwoju tak jak i oni w rozwoju mojego.

Zgodnie z tymi kryteriami najlepiej grającym ze znanych mi DACów, pod mój gust, jest właśnie Meitner MA-1, którego też dlatego ostatnio kupiłem dla siebie. Samą konstrukcję i jej brzmienie znam od dawna bo kolega ma ją od kilka ładnych lat u siebie (ten sam znajomy zresztą właśnie kupił Lampiego lvl 7 (big 7) z DSD także już zacieram rączki na kolejne ciekawe porównanie choć przyjedzie nam jeszcze trochę na lampiego poczekać nim zostanie wyprodukowany i do nas dotrze).

Myślę, że nie należy się dziwić, że dwa razy droższy większy brat MA-1 z EMM labs (DAC-2X) jest od niego lepszy bo to jednak produkty z tej samej firmy i deski kreślarskiej więc to było by co najmniej dziwne, gdyby stojący wyżej w hierarchii i kosztując 2x więcej lepszym miał by nie być. Też wcale mnie nie dziwi, że sporo droższy Gryphon od DAC-2X może być tak jak piszesz co najmniej o klasę lepszy od EMM labs bo różnica cen zdecydowanie pozostawia margines na takie różnice w jakości :)

Nie mniej jednak na razie jestem bardzo zadowolony z MA-1 i wydaje mi się, że jest on w miarę dopasowany do możlwości pozostałych komponentów mojego systemu.

Co natomiast odróżnia nasze grono w Dubline od 99% audiofilskich systemów to maksymalnie stuningowane transporty audio-pc... które pokazują i wyciskają z DACów jak i całych systemów rzeczy niedostępne dla żadnego ze znanych nam transportów CD.

Ogólnie to bardzo ciekawy jestem co pokaże Lampi Big 7 z DSD oraz VC.

Pozdrawiam

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

Ciekawa rzecz podaje sam konstruktor Trinity DAC-a (Dietmar Bräuer) na temat DSD, pisze ze muzyka w DSD w porowanium z PCM-em traci swoje krawedzie! Ja mam dokladnie takie same spostrzezenia.

Sam David Chesky z Chesky Records ponoc uzywa tego DAC-a, wiec cos w tym musi byc.;)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Ciekawa rzecz podaje sam konstruktor Trinity DAC-a (Dietmar Bräuer) na temat DSD, pisze ze muzyka w DSD w porowanium z PCM-em traci swoje krawedzie!

Ameryki raczej nie nie odkrył, jest tak jak pisze ten gościu.

Ale jak ktoś ma jazgotliwy system to takie granie może być zbawieniem i może się wydawać ,że to PCM jest jazgotliwy.

Na tym ? A jeszcze nie tak dawno popierałeś stanowisko Kena Ishiwaty o wyższości DSD ... tak chorągiewka z Ciebie.:)

Tak byl moment ze uwazalem DSD za lepsze ale minal wraz z rozwojem DAC-a. I nie choragiewka, tylko to byl wynik pewnego rozwoju urzadzenia.

Pisalem juz o tym wielokrotnie zeby nie bylo. ;)

Singer Audio

Fajna nazwa nawet wam wyszla, z pewnoscia dobra bylaby marketingowo i u kolegow bez napletkow mialaby wziecie :D

Musze to przemyslec...kto wie, kto wie...;)

Edit moderator

Ostrzeżenie za obraźliwe zachowanie (Regulamin §6 pkt. 5, Netykieta pkt. 10)

A Matrix x sabre? Nie ma możliwości wypożyczenia i trzeba kupować w ciemno. Recenzje ma b. dobre.

Zapytaj w Audiopunkcie o ten sprzęt jeszcze nie tak dawno mieli go u siebie.

Ukryta Zawartość

Na tym ? A jeszcze nie tak dawno popierałeś stanowisko Kena Ishiwaty o wyższości DSD ... tak chorągiewka z Ciebie.:)

Świat się zmienia kup se trompke ...........pozdrowienia

Sam David Chesky z Chesky Records ponoc uzywa tego DAC-a, wiec cos w tym musi byc.;)

Co pewnie Davidowi nie przeszkadza w wydawaniiu płyt SACD.

Ukryta Zawartość

Tutaj jest lepiej. Czuć zapach napalmu o poranku. Brakuje tylko za oknem Bell UH-1 Iroquois :)

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

to już chyba po ataku? dymu pełno.

jedno jest - klimat

hi-endu niestety nie stwierdzono.

tak to na jutubie bywa

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Sly, oczywiście rozumiem co miałeś na myśli :). W swoim przydługawym poście chciałem nakreślić cały obraz sytuacji, z którego można by wywnioskować skąd taka a nie inna moja opinia o sabre.

W skrócie, można by to podsumować tak, że moje opinie o DACkach, który znam nie są przypadkowe bo miałem okazję z wszystkim bliżej się poznać ale jednocześnie z high-endowymi implementacjami sabre pokroju Gryphona nie miałem do czynienia.

Jeżeli piszesz, że gra świetnie to na pewno tak jest, zresztą przy tym pułapie cenowym byłbym bardzo zdziwiony gdyby tak nie było więc nie pozostaje mi nić innego jak mieć nadzieje, że uda się gdzieś Gryphona posłuchać, choć szanse są małe w Dublinie.... przynajmniej jak na razie.

Pozdrawiam

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

Tutaj jest lepiej. Czuć zapach napalmu o poranku. Brakuje tylko za oknem Bell UH-1 Iroquois :)

Ukryta Zawartość

Co ta ma być za rzeźnia, nowe wcielenie Altusów? Po co zamieszczać antyreklamę salony krawieckiego, przecież takim (nie wiem jak to nazwać) "systemem" można wystraszyć wszystkich chętnych do przeszycia.

Brakuje jedynie ryczenia krów i odgłosów prujących się gaci.

______

Edit moderator

Ostrzeżenie za prowokacyjny trolling, w celu eskalacji kłótni o charakterze personalnym.

Trolling (Netykieta pkt. 11)

Ukryta Zawartość

Co ta ma być za rzeźnia, nowe wcielenie Altusów? Po co zamieszczać antyreklamę salony krawieckiego, przecież takim (nie wiem jak to nazwać) "systemem" można wystraszyć wszystkich chętnych do przeszycia.

Brakuje jedynie ryczenia krów i odgłosów prujących się gaci.

Szymon daj spokój. Nie kopie się szyjącego;-)...Stasiop wytrzymały jest na krytykę ale kiedyś, może nawet jutro, może nadejść przeciągnięcie struny i zabierze Stasiop swojego DACa Singera i pojedzie z nim do Łodzi szyć jak z nut...i nie będzie już naszego forumowego Stańczyka...i co wtedy zostanie? Tylko swąd napalmu o poranku...

Stasiop mam pytanie dotyczące firanek...one są żółtawe na dole tak od nowości czy ze starości?

______

Edit moderator

Ostrzeżenie za prowokacyjny trolling, w celu eskalacji kłótni o charakterze personalnym.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

pytanie dotyczące firanek...one są żółtawe na dole tak od nowości czy ze starości?

Eeeee..... tam , nie znasz się . To jest taki materiał vintage , chiba to organza czy cuś podobnego ;)

Patrząc na ten filmik to uważam ,że Stanisław marnuje swój talent w branży audio i powinien pójść raczej w kierunku filmowym , może taki Bollywood?

Scenografia na filmie jak w najlepszych horrorach Hitchcocka .

Ścieżka dźwiękowa równie horrorystyczna ;)

______

Edit moderator

Moderacjo/Administracjo - Takie wpisy jak ten uzytkownika Szymon, wogole nie powinne sie pojawiac na forum, jedynym chyba skutecznym rozwiazaniem jest moderowanie i zatwierdzanie kazdego jego wpisu. Tym bardziej ze tego typu jego postow bylo i jest ciagle wiele :(

Ścieżka dźwiękowa równie horrorystyczna ;)

rzeczywiście. stasiop lubi coś ala "teksańska masakra piłą mechaniczną", iwentualnie "piła" część dowolna, czy też "wzgórza mają oczy"

ten ostatni dobrze oddaje...

Hitchcock nie. to zbyt... wydumana prezentacja... :)

______

Edit moderator

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Eeeee..... tam , nie znasz się . To jest taki materiał vintage , chiba to organza czy cuś podobnego ;)

Cos troche slyszalem jak sluchasz w zagraconej kuchni na jednej kolumnie ;) Moze sie pochwalisz? :D

No chyba ze to bezczelne plotki ??? :D

OK Panowie wracamy do tematu, nastepne wpisy nie w temacie nagradzane beda natychmiastowymi banami, bez ostrzezen i bez wyjatkow ;)

rzeczywiście. stasiop lubi coś ala "teksańska masakra piłą mechaniczną", iwentualnie "piła" część dowolna, czy też "wzgórza mają oczy"

To jedno z pomieszczen mojej pracowni :) Widocznie malo pracowni kolega widzial :) Dodatkowo, zalozenie mialem takie ze to ma grac a nie wygladac, na robienie wyglady powoli nadchodzi czas.

Edit moderator

Zasady obowiązują wszystkich. Moderacja nie da się wciągnąć w ciuciubabkę, gdzie użytkownik domaga się reakcji na docinki pod Jego adresem, gdzie jednocześnie sam prowokuje w identyczny sposób.

To jedno z pomieszczen mojej pracowni :) Widocznie malo pracowni kolega widzial :)

wporzo jest. naprawdę...

przecież pisałem, że trzyma klimat moich ulubionych...

wolę to niż obrazoburczą biel chłopców z "funny games" :)

a Jason z jeziora to mój idol. albo może odwrotnie :)

to ma grac a nie wygladac, na robienie wyglady powoli nadchodzi czas.

Czyli rozumiem że faza dopracowania technicznego Twojego DACa jest ukończona skoro bierzesz się za kwestie wzornictwa. Mam bardzo poważne pytanie i proszę o poważną odpowiedź. Czy TWÓJ StaioP DAC będzie gotowy na Audio Show 2014 i czy go zaprezentujesz na nim? Liczę na szczerą i jak najbardziej poważną odpowiedź.

Czyli rozumiem że faza dopracowania technicznego Twojego DACa jest ukończona skoro bierzesz się za kwestie wzornictwa. Mam bardzo poważne pytanie i proszę o poważną odpowiedź. Czy TWÓJ StaioP DAC będzie gotowy na Audio Show 2014 i czy go zaprezentujesz na nim? Liczę na szczerą i jak najbardziej poważną odpowiedź.

Odpowiem na priv pozniej, nie chce zasmiecac watka.

Uzytkownicy Sly30, Jamowie, paavloff, zgodnie z ostrzezeniem zostali zabanowani na kilka dni z uwagi na wpisy nie w temacie.

Pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.