Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze DAC-i High-End

Stasiop

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem - chociaż jak mają go pokazywać z Mac Mini jak ostatnio, to może lepiej niech w ogóle go nie pokazują...

Mój znajomy kupił Trinity tylko dlatego, że pożyczyłem mu do kompletu swój komputer i zobaczył jak Trinity może zagrać.

A tymczasem Trinity dostało kolejną nagrodę, tym razem a Australii:

L7wDFD.jpg

Widać konkurencją były daczki za 2 tyś baksów a nagrodę przyznawały kangury. Słyszałem, że Trinity został daczkiem roku w Trynidad i Tobago.

Dakiem wszech czasów został w poniższych krajach:

Anguilla

Brytyjskie Terytorium Oceanu Indyjskiego

Brytyjskie Wyspy Dziewicze

Bermudy

Kajmany

Falklandy

Gibraltar

Guernsey

Wyspa Man

Jersey

Montserrat

Pitcairn

Święta Helena

Georgia Południowa i Sandwich Południowy

Turks i Caicos

Zapomniałbym o Kiribati, Federacji Mikronezji i Tonga!

No coz 'ban'anek Szymon, nie za agresje we wpisach, wprowadzanie czytajacych w blad i pospolite klamstewka juz udowodnione - bo miales czas na sprostowanie zarzutow, ale ban za trolling w watku. A szkoda bo myslalem ze cos ciekawego wniesiesz do watku :(

Różnica zwykły komp vs komp dedykowany, z linowym zasilaniem i karta usb jcat jest bardzo duża.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Widać konkurencją były daczki za 2 tyś baksów a nagrodę przyznawały kangury. Słyszałem, że Trinity został daczkiem roku w Trynidad i Tobago.

Dakiem wszech czasów został w poniższych krajach:

Anguilla

Brytyjskie Terytorium Oceanu Indyjskiego

Brytyjskie Wyspy Dziewicze

Bermudy

Kajmany

Falklandy

Gibraltar

Guernsey

Wyspa Man

Jersey

Montserrat

Pitcairn

Święta Helena

Georgia Południowa i Sandwich Południowy

Turks i Caicos

Zapomniałbym o Kiribati, Federacji Mikronezji i Tonga!

A Bora Bora

A w Nowej Gwinei papuasi podobno przeżyli szok-trinity nie dało się zjeść!

Proszę nie szukać pocieszenia w układach scalonych, dla własnego dobra, to proces uzależnienia, z powodu ciągłego poszukiwania w nich tego, czego w nich nie ma.

Ci, którzy zlekceważą tą przestrogę dziś, za wiele lat przyznają że była uzasadniona.

Nie ma żadnego uzasadnienia, aby ten czas tracić, szkoda femtosekund.

Pozdr.

linowym zasilaniem

Tak zwane liniowe zasilacze, w istocie są straszliwie nieliniowe.

W tym momencie powinna znaleźć się uwaga, lecz moderacja traktuje takowe jako atak personalny, proszę czytelników o chwilowy niewielki wysiłek intelektualny, lub przywołanie pamięci, aby uzmysłowić sobie, treść, którą powinienem w tym momencie przytoczyć na określenie jakości kompetencji osób zajmujących się m in logistyką, a wypowiadających się w dziedzinie dość jednak naszpikowanej wiedzą specjalistyczną z zakresu fizyki.

P.S.

Jeśli konstruktor potrzebuje układu o danych właściwościach, to sięga po dane rozwiązanie, nic nie jest lepsze ani gorsze.

Jednak potrzeba w praktyce zajmować się daną problematyką aby posiadać biegłość czy zdolność oraz świadomość oceny potrzeb i rozwiązań, osoby postronne, nie mogą posiadać takich właściwości z powodów oczywistych.

Transformatory przydatne do pracy w układach będących członami urządzeń służących do przetwarzania sygnału audio, potrzebują specjalnych optymalizacji.

Zniekształceń i niedoskonałości w hi end, nie może być u źródła, czyli wewnątrz danego każdego elementu, w przeciwnym wypadku układy poprawiające same są źródłem opóźnień oraz nieliniowości każdego typu.

Komplikowanie zasilaczy celem odnalezienia w nich wyszukanych parametrów mierzalnych, może okazać się w praktyce przykre dla narządu słuchu..

Urządzenia które rynek wykorzystuje do zatrudnienia w funkcji dostarczyciela energii elektrycznej do członów/bloków urządzeń audio, szczególnie tzw cyfrowych są najczęściej całkowitym nieporozumieniem wynikającym z całej gamy aspektów zarówno merytorycznych dotyczących wiedzy, jak i ekonomicznych co jest oczywiste.

Zasilanie układów scalonych, często następuje kolejnymi układami scalonymi, wydaje się to jednym z największych nieporozumień w branży hi end.

Takie urządzenie w systemie wysokiej jakości jest bezużyteczne.

Żal mi tych osób, którzy otwierając obudowę zakupionego urządzenia, dostrzegają że stali się posiadaczami takich rozwiązań.

Diagnoza - pozbyć się, albo urządzenia, albo układów scalonych jako elementów członu zasilania.

No coz

747 zapewniam Cie ze badania naukowe jesli chodzi o przez tak Ciebie nielubiane uklady scalone ida w bardzo dobrym kierunku. Dzwiek niektorych nowoczesnych scalaczkow n.p. wzmacniaczy operacyjnych zaczyna przypominac to co mozna kiedys bylo tylko posluchac na ukladach lampowych ( chodzi mi tylko o brzmnienia pozytywne ktore wnosza lampy, nie mysle tutaj o wnoszonych przez nie THD ). Naukowcy zaczynaja powoli poznawac o jakie konkretnie parametry chodzi w audio bynajmniej nie chodzi tutaj o wnoszone THD ktore obecnie moze byc na poziomach ultra niskich, bo nawet 0.00001% czy tez ultra niskoszumne, uklady bardzo szybkie, szybko ustalajace sie, itp... Posluchaj n.p. ukladow z japonskiej serii Muses n.p. MUSES02 itp, ale sa inne jeszcze duzo, duzo lepsze. Wybacz ponownie 747, ale mysle ze nie masz rozeznania w temacie pewnych operacyjnych. Oczywiscie nawet najlepszy 'High-Endowy' scalak zle zaaplikowany zle zagra, nie chce prowokowac ale przykladowo to co proponuje sie na forach czy tez na naszym forum, aby podmieniac w ciemno wzmacniacze bez uzycia oscyloskopu i analizatora widma jest moim zdaniem nieporozumieniem. Efekty moga byc pozytywne ale jesli podmieni sie to z uzyciem pomiarow oraz dostosuje odpowiedni operacyjny do odpowiednich zastosowan daje dopiero prawdziwie dobre efekty.

747, scalaki tutaj nie sa problemem, problem byl i jest w tym ze malo osob chce napisac ( chociaz niektore wiedza ) o jakie parametry n.p w operacyjnych chodzi aby zagraly High-Endowo, dziwne nie jest, bo ja tez nie chce, wiesz ile to wymaga pracy nakladow finansowych a najbardziej czasu! ;)

A ze przemysl uzywa przewaznie nieodpowiednich, stad miedzy innymi mamy tak grajace a nie inaczej urzadzenia, ale nie jest to wina technologii a bardziej pola naukowego ktoro jest malo poznane i nie ma nikt interesu aby wytlumaczyc innym o co w tym tak naprawde chodzi.

BADA:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ten DAC pojawia się bardzo rzadko na rynku wtórnym.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

BADA:

Ukryta Zawartość

Ten DAC pojawia się bardzo rzadko na rynku wtórnym.

Nie sluchalem ale sie zgodze! Bardzo dobra platforma do tunningu z tego co widzialem wnetrznosci.

Ukryta Zawartość

Jasno grający, analityczny DAC jakich wiele na rynku.

Tylko ze ta sama plytka z dostawka oraz pancerna obudowa to juz nowy ich DAC w ofercie, ktory jest oceniany lepiej niz caly stack Vivaldi. Bylo juz o tym w tym watku.

Być może. Jak widać sama płytka to nie wszystko. Na Sabre też są robione różne DAC-i i grają zupełnie inaczej. Jeśli myślisz o tym nowym DAC-u w nowej obudowie to wątpię czy ktoś go ma. To dopiero wchodzi na rynek. Nie wydaje mi się by szerzej mógł być porównywany z dCS-em. Na to potrzeba czasu. To można ocenić 1-2 lat od realnej premiery, a ta jeśli w ogóle była to jakoś teraz. To, że coś jest na stronie nie znaczy, że jest dostarczane do sprzedaży. Mola Mola od 2 lat ma na stronie różne rzeczy, których kupić nie można. Gryphon nową końcówkę mocy ma na stronie od pół roku ale sprzedaż w listopadzie.

Jest recenzja tego nowego DAC-a bardzo entuzjastyczna, nie byle jakiego recenzenta, bo Roberta Harley-a, chyba w ostatnim The Absolute Sound. ;) A z tego co pamietam napisal ze lepszego zrodla z cyfry w zyciu nie slyszal ;)

Ja wypowiadam sie tylko na podstawie plytki tego starego DAC-a ktora widzialem w duzych powiekszeniach i w duzym % znam budowe tego DAC-a i moge od siebie powiedziec ze to jest firma ktora wie o co chodzi w DAC-ach i w cyfrze na tle 99% firm ktore nie maja zielonego o tym pojecia. Jeszcze raz powtorze ten stary DAC nadaje sie do gruntownego tunningu i jestem pewny ze mozna byloby z niego bardzo duzo wycisnac.

pozdr

Ten nowy DAC ma na pewno inny filtr cyfrowy, i być może jeszcze jakieś układy (upsampler, input receiver, PLL, może jakiś bufor).

Sam przetwornik C/A i wszystko co po nim są (wyglądają) na identyczne.

Jeżeli ten nowy DAC Reference gra faktycznie o tyle lepiej od zwykłej wersji Alpha, to jest to najlepszy dowód na to, jak istotny jest przesył i obróbka sygnałów cyfrowych, jeszcze przed ich konwersją.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Stasiu, a on używał do odsłuchów transportu CD czy jakiegoś serwera plików?

Z tego co przeczytalem na szybko recenzje to sluchali po BNC z transportu Vivaldiego i Macbooka poprzez konwerter Berkeleya USB->SPdiF

Ten nowy DAC ma na pewno inny filtr cyfrowy, i być może jeszcze jakieś układy (upsampler, input receiver, PLL, może jakiś bufor).

Sam przetwornik C/A i wszystko co po nim są (wyglądają) na identyczne.

Jeżeli ten nowy DAC Reference gra faktycznie o tyle lepiej od zwykłej wersji Alpha, to jest to najlepszy dowód na to, jak istotny jest przesył i obróbka sygnałów cyfrowych, jeszcze przed ich konwersją.

W The Absolute Sound jest pozniej wywiad z konstruktorem mozna sporo sie dowiedziec jak to bylo robione, np duzo mowia o zegarach jakichs ultra, ultra i bardzo drogich... ;) Nie przypomina to Ci czegos? ;)

A w Nowej Gwinei papuasi podobno przeżyli szok-trinity nie dało się zjeść!

To tylko plotka - nie byli wystarczająco głodni;-)

A serio to ciekawe jak to urządzenie gra - bo emocje wzbudza duże....

W The Absolute Sound jest pozniej wywiad z konstruktorem mozna sporo sie dowiedziec jak to bylo robione, np duzo mowia o zegarach jakichs ultra, ultra i bardzo drogich... ;) Nie przypomina to Ci czegos? ;)

Być może posłuchali, lub tylko przeanalizowali budowę Trinity DAC i doszli do podobnych wniosków :)

o właśnie sobie przypomniałem że "ktoś" miał mnie zaprosić na odsłuch Trinity bo wygrałem quiz-zagadka a tu ani odsłuch ani pani Sylwia z kuferkiem pocieszenia

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

A z tego co pamietam napisal ze lepszego zrodla z cyfry w zyciu nie slyszal ;)

Staszek , bój się Boga po SpdiF ?!

Ten DAC nie ma wejście USB !!!

To nie ma prawa dobrze zagrać ( przynajmniej wg. twierdzeń naszego znamienitego forumowego kolegi ).

USB RULEZ !!! ;)

747 zapewniam

Proszę przywołać odpowiedni typ układu scalonego, który zdaniem Kolegi wrażeniami z odsłuchu nawiązuje do lampy.

P.S.

Czas życia, jaki odebrały mojej skromnej osobie układy scalone, można by nazwać pokoleniem.

Proszę o wstrzemięźliwość i zaniechanie emocjonalnych, pochopnych ocen, o czym mam bądź nie mam pojęcia.

Wyważanie szeroko na oścież otwartych drzwi może być etapem w poznaniu, gdyż każdy musi je przejść indywidualnie i wyciągnąć z ich wnioski na swój osobisty użytek, nie mam o to pretensji do nikogo, lecz publiczne przekazywanie danych z aktualnie przeżywanego etapu, może z punktu widzenia obiektywnego wprowadzić w błąd, o czym poinformowałem.

istotny jest przesył i obróbka sygnałów cyfrowych, jeszcze przed ich konwersją.

Tak, jest niezwykle istotny, posiada właściwości źródłowe, nic nie może być istotniejsze od źródła.

'High-Endowy' scalak

Widać powiew nowego pokolenia, typowe dla niego upraszczanie, ułatwianie sobie życia, to jest właśnie wyznacznik ewolucji, robotyka, to również dziedzina służąca wygodzie, ewolucyjna, układy scalone nadają się do zastosowania w takim środowisku wyśmienicie, wręcz modelowo.

Hi end przechodzi ewolucję, od mechaniki do elektroniki, nikt nie jest tym zdziwiony, jeśli już to co najwyżej tego efektami dźwiękowymi..

Jednak elektronika nigdy nie będzie hi end, krzem nie nadaje się do tego celu, a budowane z jego udziałem układy scalone - dowolnego typu i funkcji, w szczególności się nie nadają do zastosowań w technice wysokiej jakości dźwięku, rynek też to dokumentuje, lecz nie miejsce aby to tu rozwijać.

W Reimyo CDP 777 sygnał z sekcji transportu do sekcji przetwornika jest przesyłany kablem optycznym. Ciekawe? Tak samo Watts w swoim słynnym DPA zalecał przesył sygnału z transportu do daca kablem optycznym wraz z drugim kablem zwrotnym taktującym zegary w obu urządzeniach.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

metale średnio się nadają do transmisji przebiegów o stromych zboczach

Słyszałem ,że do transportu po stromych zboczach najlepsi są nepalscy Szerpowie ;)

P.S.

Rozumiem ,że Kolega również uważa transmisję Spdif czy Aes /Ebu za kiepski pomysł?

Staszek , bój się Boga po SpdiF ?!

Ten DAC nie ma wejście USB !!!

To nie ma prawa dobrze zagrać ( przynajmniej wg. twierdzeń naszego znamienitego forumowego kolegi ).

USB RULEZ !!! ;)

Wlasnie w wywiadzie w The Absolute Sound konstruktor przyznaje ze nie opanowali tego w swoim DAC-u z uwagi na zbyt duze zaklocenia plynace z komputerow i do polaczen po USB proponuja swoja przejsciowke USB-> SPDiF. Ale to ze oni nie nie przeskoczyli tematu USB nie oznacza ze tego nie mozna przeskoczyc przeciez! ;)

Spdif czy Aes /Ebu

Nie uczestniczę w ustalaniu standardów.

Rozwiązuje problemy, te dotyczące tego połączenia uważam za dokonane.

Temat mam rozpoznany i przetworzony.

Proszę przywołać odpowiedni typ układu scalonego, który zdaniem Kolegi wrażeniami z odsłuchu nawiązuje do lampy.

To nie jest tak ze sam scalak spowoduje to ze uzyskamy natychmiast dobry dzwiek, to jest tylko cegielka z ktorych to urzadzenie z dobrym dzwiekiem moze zostac zbudowane. Taka jedna solidna cegielka sa uklady scalone o ktorych pisalem n.p. ze stajni MUSES.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Ale to ze oni nie nie przeskoczyli tematu USB nie oznacza ze tego nie mozna przeskoczyc przeciez! ;)

Staszek ale nie o to mi chodziło.

Nie chodziło mi o to co można i co nie można.

Sam przytoczyłeś wypowiedź jakiegoś recenzenta ,że wg. jego wiedzy nic lepszego w życiu nie słyszał (bez względu na rodzaj połączenia).

A słuchał po SpdiF bo USB na pokładzie tego dac-a nie ma.

No chyba ,że to ten magiczny konwerter "robi" cały dźwięk.

Ale o tym recenzent nie wspomniał.

Tylko tyle.

Nie uczestniczę w ustalaniu standardów.

Rozwiązuje problemy, te dotyczące tego połączenia uważam za dokonane.

Temat mam rozpoznany i przetworzony.

Czy kolega uważa, że w DAC-u powinny być lampy? Znam kilka wyśmienitych DAC-ów gdzie na wyjściu są lampy, ale i tak w środku są różne scalaki. Znam też inne równie dobre DAC-i gdzie żadnych lamp nie ma. Czy coś z tego wynika?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.