Skocz do zawartości
IGNORED

MARANTZ PM 8005

Tomas20

Rekomendowane odpowiedzi

a ten pm8005 lepszy brzmieniowo od starszego pm8000? Przypuszczam że wątpię...:-) a skoro nie to mam jasnosc co lepsze marantz czy denon...jasne że zależy od kolumn, na Dali ikon może faktycznie marantz lepszy...

Niedawno.słuchałem pm7001, porażka totalna...brak basu...

Bo od PM7001 już zaczeły się oszczędności, straszny słabiak. Zbudowany w ogole inaczej niż poprzedni PM7000. I to ma być jego następca? Pfff. Nie wspomne że od groma lżejszy. Najgorsze jest to że później wszystkie Marantze były budowane tak samo.

Pm8005;

030391021c5771c5518d968f5071805c_1.jpg

PM7001:

9edf98dc0ec46d55b3666eb9976082c6_1.jpg

PM7004:

23acec9a60451cb13943428613933aa7_1.jpg

itd

?👈

7001 to dałeś fotke KI, zwykły jest jeszcze gorszy...bez tego ładnego trafa...ogólnie seria KI to odpowiednik serii wyzszej bez KI. czyli 7001 KI to odpowiednik serii 8000.

Te KI to dla oka wszystkie byly. CD-63KI za którego krzyczą po 800zł nie jest lepszy od zwyklego CD-67SE, tak samo PM-66. KI kosztuje z 700-800zł to zwykly PM-68 i tak go roznosi pod kazdym względem. Miedziowana obudowa i toroidalne trafo, które i tak nie jest lepsze, a według wielu wręcz gorsze od zwykłego kwadrata.

?👈

a w Denonie nie widać oszczednosci pomiędzy 1500R a 1520AE...

moc rzeczywista w 1510AE i 1520AE jest nieco mniejsza niz w 1500R i 1500AE...99W przy bodajże 129W...

choć producent podaje zawsze tyle samo - 70W.

Denony zawsze były lepiej zbudowane.Może brakuje im nieco finezji, ale dzieki solidnemu zasilaniu mają taki fajny, pulsujący bas. Dla każdego co innego. Seria 20xx jest pod tym wzgledem bardziej poukładana, ale ma ten sam charakter.

?👈

pora sprzedać yamahe uszy będą miały lżej i półka tylko nie wiem co ma kurier do wiatraka i która to wróżka ogłosiła swoją gwiazdkę odebrałem osobiście w salonie (nie tylko w GB są po niego kolejki) właśnie słucham Elvisa i Moody Blues - jest to czego szukałem a znalazłem jeszcze więcej ale rozumiem frustrację nie martw się szczególnie po testach 2100 nie zarobisz na wzmaku ale wespre Cię i uczciwie powiem że końcówki w as 1000 i 2000 są niezłe moim zdaniem sekcja przedwzmacniacza psuje wszystko a im bliżej do firmowego źródła tym jest gorzej więc wypakuj się z tematu na prawdę szkoda czasu

Co do zasady, to rafal735r ma rację. Miałem pm7001KI i następcy to praktycznie to samo (8003, pearl lite, 8005). Jednak zdjęcie ostatnie to nie jest pm7004. Wersja KI różniła się nie tylko miedziowaniem oraz trafo. Lepszy był przedwzmacniacz gramofonowy, kondensatory główne, potencjometr, chyba też tranzystory i wiele innych drobnych elementów. Co nie zmienia faktu, że posiadany obecnie przeze mnie pm15 s1 gra zdecydowanie lepiej.

Zarówno Denon jak i Yamaha grają z większym wykopem. Szkoda tylko, że AS 2100 podrożał tak znacznie w porównaniu do serii 2000. Zresztą pm7001KI był wyceniony na ok 3 tys., a jego obecny następca też kosztuje swoje. Dlatego 15-kę 3 lata temu kupiłem używaną...

Ja słuchałem u siebie PM7004 bo w między czasie miałem SR7008 i chciałem sprawdzić różnice. I AV zagrał lepiej tzn bardziej dynamicznie od PM7004 i to się dało słyszeć. Myślałem wtedy że moc wzmaka stereofonicznego przełoży się na lepsze granie nic z tych rzeczy.

Słuchałem też pm8005 i lepiej gra na pewno od 7004 ale w dalszym ciągu uważam że jest wart maksymalnie połowy swojej ceny choć i tak bym go nie kupił nawet wtedy. Nie słuchałem Yamahy As2000 ale słuchałem inne słabsze Yamahy i one zawsze dynamiczne były nawet stare AV grały z pazurem.

• 2 tygodnie później...

Skoro Marantz utrzymuje podobną konstrukcję od iluś tam lat znaczy to tylko tyle że konstrukcja się obroniła. Uważam że PM KI PEARL lite czy seria 8005 jest to jedna z lepszych konstrukcji na rynku pod względem jakości dźwięku, funkcjonalności i budowy.

Obiektywnie Denon 1520ae jest cięższy 16kg vs 12kg PM 8005 i mocniejszy ale czy gra lepiej od Marantza to już ocena subiektywna. W sumie też jest to bardzo przyzwoita konstrukcja mająca swoich fanów.

Skoro Marantz utrzymuje podobną konstrukcję od iluś tam lat znaczy to tylko tyle że konstrukcja się obroniła. Uważam że PM KI PEARL lite czy seria 8005 jest to jedna z lepszych konstrukcji na rynku pod względem jakości dźwięku, funkcjonalności i budowy.

Albo, ze polityka merketingu sie sprawdzila i nie trzeba knwestowac w zmiany a dalej w reklame.

Mialem pm8005 ponad pol roku. Porownywalem z innymi wzmakami. Mam punkty odniesienia i sluchalem dobrze skonfigurowanych systemow o dobrym stosunku jakosci do ceny. Uwazam, ze pm8005 jest wart maks 2500 zl .

Za nowy czy używany? Jakbyś decydował o cenach to było by wszystkim łatwiej :) jestem za

Marantz gra swoim dźwiękiem i użytkowników Yamahy czy denona do siebie nie przekona. Jest jednak cała masa odbiorców która właśnie stwierdzi że ten gra lepiej, mimo ograniczonej mocy na wyjściu.

Pozdrawiam

Albo, ze polityka merketingu sie sprawdzila i nie trzeba knwestowac w zmiany a dalej w reklame.Mialem pm8005 ponad pol roku. Porownywalem z innymi wzmakami. Mam punkty odniesienia i sluchalem dobrze skonfigurowanych systemow o dobrym stosunku jakosci do ceny. Uwazam, ze pm8005 jest wart maks 2500 zl .

I w UK tyle właśnie kosztuje, myślę o nim ale mam starą yamahe ax 596 2 x 100W i obawiam się że marantz może być za słaby.

Jest jednak cała masa odbiorców która właśnie stwierdzi że ten gra lepiej, mimo ograniczonej mocy na wyjściu.

Przez te słabe zasilanie nie maja one żadnego sensownego basu. Nie wiem jak akurat PM8005, ale patrząc na budowę to jest mizerny jak wcześniejsi bracia.

?👈

I w UK tyle właśnie kosztuje, myślę o nim ale mam starą yamahe ax 596 2 x 100W i obawiam się że marantz może być za słaby.

Zero kłopotu masz przynajmniej porównanie.2x100 to nie w kij dmuchał.Jednak wydajność prądowa to zupełnie coś innego.

De gustibus non est disputandum

Jeżeli chodzi o wydajność prądowa to yamaha zjada tego marantza na śniadanie miałem przyjemność porównania na głośnikach kef r300.

Jeżeli podłączysz skuteczniejsze kolumny to wynik mógłby być inny.

De gustibus non est disputandum

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.