Skocz do zawartości
IGNORED

Największe rozczarowania w DIY

notoryczny

Rekomendowane odpowiedzi

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Sama definicja DIY w ostatnim okresie stała się moim zdaniem niejednoznaczna.

Sama definicja jest wbrew pozorom dość jednoznaczna, DIY znaczy ni mniej ni więcej jak tylko ZRÓB TO SAM(-A). Mniej więcej taką postawę propagował jakieś 30 lat wstecz w niedzielnych Porankach telewizyjnych Adam Słodowy to, że dziś idea "zrób to sam" została okraszona angielsko brzmiącym Do It Yourself nie zmienia istoty zagadnienia (zgodnie z definicją OED) jest to po prostu wykonywanie (względnie) prostych rzeczy czy też napraw bez konieczności zatrudnienia profesjonalisty. Przykładanie do tego określeń HiFi bądź HiEnd jest poważnym nadużyciem. Stąd tak wiele rozczarowań a w konsekwencji mnożące się ogłoszenia o sprzedaży nieudanych, niedokończonych, nietrafionych samodzielnych wyrobach "zrób to sam". Fakt istnienia zaawansowanych konstrukcji w wykonaniu amatorskim niczego nie zmienia gdyż zaawansowane konstrukcje tzw "amatorskie" nie są wcale proste, łatwe i dające się bezmyślnie skopiować. Porywanie się na poważne działania (czy projekty) bez zaplecza technicznego jest podobne do próby zdobywania Księżyca z przysłowiową motyką.

Porywanie się na poważne działania (czy projekty) bez zaplecza technicznego jest podobne do próby zdobywania Księżyca z przysłowiową motyką.

Tak, zaplecze techniczne jest wymagane. Potrzebna jest lutownica i miernik za 20 zł. To wystarczy by bawić się w DIY.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Tak, zaplecze techniczne jest wymagane. Potrzebna jest lutownica i miernik za 20 zł. To wystarczy by bawić się w DIY.

A nie jest tak że potrzebna jest superstacja lutownicza,cyna ze srebrem za 100 pierdylionów PLN,supertopniki i miernik za 20zł?Dla niektórych Twoje słowa to szok:)

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Trochę Panowie odeszliście od tematu.

Piszcie po prostu co zrobiliście i nie spełniło oczekiwań, bez rozwijania definicji DIY itp.

Największym moim rozczarowaniem jest GainClone.

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

Tylko to też temat nie o osobistych rozczarowaniach :)

Trzeba napisać, na czym polega wada projektu.

PS.Chociaż, może autorowi wątku jednak chodziło o rozczarowania... ;)

Najlepiej, niech sam to określi.

Nie będe polemizował na temat znaczenia słowa DIY,napiszę konstrukcje/tematy co wg mnie są warte poskładania/poczytania.

Również wypiszę te, na których się zawiodłem

1. Warto :

-DAC prekcz AK4396

-Tubelab 300b - wspaniały set ... właśnie rozbudowuję o GM70 (finalizacja)

-BCL

-konwerter jarka C USB->SPdif

-pre nr 3

-DHT wg magazyniera

-shure class D (znalazło się w dziale DIY więc również wypiszę)

-Naim CLONE

-totem mite/staff

-wszelki upgrade CD

2. zawiodłem się

-HA2013

-AD1865 --> robertus

3. średnio

-accu E450 ... na początku euforia wzmak ma kopa lecz nie czaruje na dłuższą metę ...

-Ugoda (nie wpasował się w system)

Każdy ma inne wymagania inny słuch, mam nadzieję że nie będzie pytań czego to jest takie czy owakie.

Pozdrawiam

M.

Inaczej pozostaje składanie kitu z zakupioinego kitu..

To są może jakieś KITy które nie są kitami? Dla tych co nie "lubieją" samemu sobie robić samemu ale też nie maja w zwyczaju płacić jak cyganowi za babkę i czekać do każdej kolejnej "środy" ?

Bo za każdym razem kiedy czytam pytanie o jakiś KIT od razu odzywaja się "usprawniacze" przekonujacy że to byleco, badziewie i gówno ale generalnie układ doskonały i można go tak przerobić ze będzie fruwał i loda robił.

Tylko potem powstają takie wątki jak ten albo kwitną oferty w działach sprzedaży nieudanych konstrukcji.

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Moim zdaniem Totem Mite - gra tak jak kosztuje. Zbudowałem raczej jako tani zestawik do eksperymentów i obecnie grają jako aktywne z cyfrowymi zwrotnicami i wzmacniaczami. Przy pomiarach i w symulacjach wyszły słabości tej konstrukcji oraz to że słynny GDN13/40/2 jest przereklamowany, a GDWK nadaje się od razu do wymiany na inny głośnik.

nie zgadzam się z powyższym, no chyba, że kolega pisze , że ów trzymający lutownicę za 20 zł sam kleci swój projekt.

wszystkie inne projekty wymagają wiedzy i podstawowej znajomości pracy układu, bo inaczej autor projektu MUSI prowadzić za rączkę delikwenta, a na końcu i tak zostanie obsmarowany,

w przypadku tego forum sa dwie kategorie DIY:

1. Sam zaprojektował i wykonał,

2. Wykonał, tylko wykonał,

Oba światy się nie łączą.

Ale pewne prawidłowości są widoczne.

Ad1 - Szukają lepszego dzwięku za dostępne pieniądze i jeszcze mają radochę. Ci generalnie wiedzą czego oczekiwać po sobie i budowanym urządzeniu.

Ad2 - Szukają tego samego co w drogim sklepie, ale za ułamek procenta. Oczekiwania przeciętnie są tylko nieco niższe względem salonu HiEnd, No i jeszcze ta grupa mocno wierzy w woodoo. Ale zanic nie wierzy własnym uszom.

...

Ad2 - Szukają tego samego co w drogim sklepie, ale za ułamek procenta. Oczekiwania przeciętnie są tylko nieco niższe względem salonu HiEnd, No i jeszcze ta grupa mocno wierzy w woodoo. Ale zanic nie wierzy własnym uszom.

To coś podobnie do "wędkarza", który idzie złowić kg karpia by mu wyszło taniej niż w supermakacie i jeszcze nie jechał błotem :)

Gość piotrektychy

(Konto usunięte)

a mi się podoba DAC Robertusa, powiem więcej, po paru modyfikacjach jest to jeden z lepszych DAC, no i zabawa w modyfikację przednia

to pokazuje, jak różne jest podejście do projektów, dlatego może nie tworzyć żadnych list...

pozdrawiam Piotr

W mojej ocenie:

fajne i warte zrealizowania były:

- SOHAII mk1 i mk2 Robertinusa i Luiisa,

- Naim Clone Pkrecz i Andrejosa,

- Prosty WM_DAC Robertusa,

- DAC na AD1865 Robertusa,

- HA2013 Robertinusa i Jeremiego,

- Klon BCL Pkrecza,

- wszelkie wariacje z Lampucerami - stopnie analogowe a'la McGywer,

- OTL Kamyk,

- DAC PCM179X Waldi_06.

Porażki to:

- Rudi Clone Luiisa,

- prowadzenie projektów przez Robertusa (szczególnie kwestia analogu do AD1685) no ale dzięki temu musiałem troszkę pokombinować i ostatecznie jest OK

- Analog Spencera do PCM1794 Henryka Kwinto.

No i zaczęło się rzyganie.

Myślę że za jakiś czas już nikt nie będzie się angażował, w jakiekolwiek projekty.

Miało być o sprzęcie, a już jest o Userach.

Pewnie, też się okaże, że tych nie skrytykowanych projektów będzie 3-4.

2. zawiodłem się

-HA2013

moim prywatnym zdaniem jeden z lepszych projektów na forum,absolutnie w kategorii"hity"

Fantastycznie prowadzony,co niestety na zdrowie mu nie wyszło.Podpięło się pod niego wielu takich co nie potrafiliby sami żarówki do baterii podłączyć.A autorzy na wszystkie te debilne pytania cierpliwie odpowiadali

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

W mojej ocenie:

fajne i warte zrealizowania były:

- SOHAII mk1 i mk2 Robertinusa i Luiisa,

- Naim Clone Pkrecz i Andrejosa,

- Prosty WM_DAC Robertusa,

- DAC na AD1865 Robertusa,

- HA2013 Robertinusa i Jeremiego,

- Klon BCL Pkrecza,

- wszelkie wariacje z Lampucerami - stopnie analogowe a'la McGywer,

- OTL Kamyk,

- DAC PCM179X Waldi_06.

Porażki to:

- Rudi Clone Luiisa,

- prowadzenie projektów przez Robertusa (szczególnie kwestia analogu do AD1685) no ale dzięki temu musiałem troszkę pokombinować i ostatecznie jest OK

To są jakieś konkrety o ile znajdą więcej głosów - że warto.

Myślę sobie, że dzięki takim sugestiom osoba, która loguje się na tym forum i zechce coś wykonać ( oczywiście na miarę posiadanych umiejętności) spojrzy na ów spis i co nieco jej sie rozjaśni.

Wiem, że jest to trudne do ocenienia, ale już parę "projektów" mamy za burtą. Ale znowu okazuje się, że z jakiegoś badziewia, które poddane stosownemu zabiegowi, można wykonać urządzenie, które zadowoli modyfikującego.

Pewnie macie również doświadczenia z kitami z Ebay,które rozczarowały - innymi słowy - pieniądze wyrzucone w błoto.

Też się zastanawiam nad tymi ostatnio przerabianymi kitami Sure z wątku "rewelacja czy rewolucja Sure klasa D " Wychodzi to, że ów moduł gra, więc raczej rozczarowaniem nie będzie. Ale to pewnie rodzynek w cieście tak jak kilka pre z Ebay-a.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Porażka? Absolutnie się nie zgadzam. To układ wymagający szlifu , staranności , wiedzy. Oczywiście nie jest dla osób robiących z byle czego i na "małpę"

moim prywatnym zdaniem jeden z lepszych projektów na forum,absolutnie w kategorii"hity"

Fantastycznie prowadzony,co niestety na zdrowie mu nie wyszło.Podpięło się pod niego wielu takich co nie potrafiliby sami żarówki do baterii podłączyć.A autorzy na wszystkie te debilne pytania cierpliwie odpowiadali

Miałem wersje bez zasilaczy ...

Złożona poprawnie, nie będę się dalej wypowiadał bo już się wypowiedziałem dawno temu na ten temat.

Potwierdzam,

HA2013 pod względem realizacji zbiorówki i późniejszych modyfikacji było zrobione wzorowo. Sama konstrukcja też jest w pełni dojrzała, nie miałem żadnych problemów z uruchomieniem czy wyregulowaniem, stabilny i mało skomplikowany układ. Dźwiękowo wypadał lepiej niż Socha Mk3 choć to trochę inna półka.

Muszę jeszcze pochwalić układ Waldiego Dac X`a. Bardzo udany projekt. Składa się go przyjemnie i rusza od kopa. Zero kombinacji. No chyba że ktoś ma podzespoły z niewiadomych źródeł. Dźwiękowo nie miałem lepszego przetwornika, szczególnie z PCM1704. Polecam

Pozdrawiam

Piotr

"Porażka? Absolutnie się nie zgadzam. To układ wymagający szlifu , staranności , wiedzy. Oczywiście nie jest dla osób robiących z byle czego i na "małpę""

Nie irytuj się Krzychu.

Napisałem że to tylko moje zdanie. Mam do porównania kilka dac'ów firmowych i diy i ten Spencer jest dla mnie nieakceptowalny. Z dobrego dac'a robi "stare kapcie". Miałem co do niego wielkie nadzieje, władowałem sporo kasy na elementy i poświęciłem dużo czasu na te "szlify", a i tak finale nie podoba mi się, co nie znaczy, że dla wielu osób może być właśnie tym czego chcieliby słuchać.

, co nie znaczy, że dla wielu osób może być właśnie tym czego chcieliby słuchać.

Napisałeś klu i potwierdzasz, że takie zestawienia są idiotyczne.

Nie jesteś "wzorcem słuchu" i twoja ocena jest czysto subiektywna. Nie ma znaczenia ile przewaliłeś klocków!! A co gorsza jeżeli je przesłuchałeś, te wszystkie sprzęty, ktoś inny może sobie pomyśleć że totalnie nie masz gustu.

"Porażka? Absolutnie się nie zgadzam. To układ wymagający szlifu , staranności , wiedzy. Oczywiście nie jest dla osób robiących z byle czego i na "małpę""

Nie irytuj się Krzychu.

Napisałem że to tylko moje zdanie. Mam do porównania kilka dac'ów firmowych i diy i ten Spencer jest dla mnie nieakceptowalny. Z dobrego dac'a robi "stare kapcie". Miałem co do niego wielkie nadzieje, władowałem sporo kasy na elementy i poświęciłem dużo czasu na te "szlify", a i tak finale nie podoba mi się, co nie znaczy, że dla wielu osób może być właśnie tym czego chcieliby słuchać.

Ależ ja się nie irytuję:) Nie podszedł Ci widocznie nie Twoja szkoła. Napisałem tylko tak dlatego, że nie należy go skreślać i traktować jako bubla , bo nim nie jest.

Myślę sobie, że dzięki takim sugestiom osoba, która loguje się na tym forum i zechce coś wykonać ( oczywiście na miarę posiadanych umiejętności) spojrzy na ów spis i co nieco jej sie rozjaśni.

Nic się nie rozjaśni. To nie magazyn, te projekty są już niedostępne.

Sporadyczna wyprzedaż jednej sztuki nic nie zmienia, bo kupi ten kto wie co kupuje.

Już to kiedyś pisałem (temat jest forsowany co jakis czas ) - taki ranking jest juz po fakcie - większość projektów jest już niedostępna. Dlatego też wątek nikogo nie ostrzeże bo nie ma przed czym.

Nic się nie rozjaśni. To nie magazyn, te projekty są już niedostępne.

Sporadyczna wyprzedaż jednej sztuki nic nie zmienia, bo kupi ten kto wie co kupuje.

Już to kiedyś pisałem (temat jest forsowany co jakis czas ) - taki ranking jest juz po fakcie - większość projektów jest już niedostępna. Dlatego też wątek nikogo nie ostrzeże bo nie ma przed czym.

No niestety tak będzie zawsze i w sumie na nic to się nie przyda. Taki ranking po fakcie to trochę bez sensu. Problem liczenia umiejętności na zamiary jest na forum nierozwiązywalny. Wiele razy było mówione, że wiedza kosztuje, a przy audio - diy kosztuje całkiem sporo.

Mnie żaden projekt nigdy nie rozczarował. Wręcz przeciwnie zawsze z przyjemność, z budowy, czyli z ciekawego hobby. Wystarczy trochę rozsądku. Nie ma co oczekiwać do GC, że zatrzęsie pokojem. Do sypialni za to się nadaje.

Mnie żaden projekt nigdy nie rozczarował. Wręcz przeciwnie zawsze z przyjemność, z budowy, czyli z ciekawego hobby. Wystarczy trochę rozsądku. Nie ma co oczekiwać do GC, że zatrzęsie pokojem. Do sypialni za to się nadaje.

Dokładnie nic dodać nic ująć. Najlepiej niczego nie oczekiwać, a już na pewno nie Hi-Endu. Jeśli coś zagra od razu to radocha tym większa. Przypadek osiągnięcia audio-nirwany od pierwszego włączenia jest niemożliwy

Nie jesteś "wzorcem słuchu" i twoja ocena jest czysto subiektywna. Nie ma znaczenia ile przewaliłeś klocków!! A co gorsza jeżeli je przesłuchałeś, te wszystkie sprzęty, ktoś inny może sobie pomyśleć że totalnie nie masz gustu.

wiem że to off ale muszę - po 10-ciu latach na forum, taka opinia o osłuchaniu to czyste banialuki

a może należy podziwiać tych co od 10-ciu lat są wierni radmorowi

za niezmienność uczuć

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Dla mnie też:

Warto:

DAC PCM179x by Waldi_06

WK-WA (każde jeśli dobrze dobrany punkt pracy dla zastosowanych lamp)

Nie warto:

analog Spencera (niezależnie od tego kto projektował płytkę, bo to całkowicie bez znaczenia)

Co do GC. Adik napisał że do sypialni warto, tyle że końcówka w klasie D na IRS2092 za 35$ na ebay-u, jak to mówią niektórzy, rozjeżdża GC na placek.

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

Co do GC. Adik napisał że do sypialni warto, tyle że końcówka w klasie D na IRS2092 za 35$ na ebay-u, jak to mówią niektórzy, rozjeżdża GC na placek.

Tja. Tylko napisz jeszcze pod jakim względem "walcuje" i "miażdży". Bo tak jak napisałeś, to zupełnie jak ze sprzętem Zagra-Kulesza... ;-)

Nie warto:

analog Spencera (niezależnie od tego kto projektował płytkę, bo to całkowicie bez znaczenia)

No dobra następny głos na nie. Ciekawe, bo w sumie raz widziałem "w kostkach" chęć sprzedaży, a złożyło ten układ kilkadziesiąt osób. W wątku bazowym też jakoś specjalnie nikt nie narzekał.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.