Skocz do zawartości
IGNORED

Linuxowe granie

Lucky

Rekomendowane odpowiedzi

Nowy update Daphile

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

• Bug fixes and kernel upgrade to 3.18.3
  • Improved VMWare support (kernel modules & open-vm-tools)

Ukryta Zawartość

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Witam.

Po kilku dniach porownan musze powiedziec ze bardzo wygodny programik(daphile).Swietne rozwiazania odnosnie sterowania i bardzo latwa obsluga.To +y.

Niestety dzwiekowo (u mnie) flaki graja gorzej(nic nie zmienialem w ustawieniach) niz z foobara+wasapi na windowsie.

Nie mozna rowniez uzywac TIDAL co jest w/g mnie i dla mnie najwieksza wada.Darmowy Spotify nie dziala a Deezer dzwiekowo slabiutko.Probowalem wrzucic Wimpa ale w to miejsce wskakuje Absolute Radio UK,to chyba "uroki" tego kraju.

Takze niestety czy chce czy nie musze dzialac przynajmniej narazie na windowsowskich rozwiazaniach.

Pozdr.

A ja twierdzę, że flac grany Z Daphile i Windows + JRiver brzmią identycznie. Przynajmniej w moim systemie. Porównywane na dwóch identycznych komputerach grających równocześnie to samo.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

zainstaluj sobie

Ukryta Zawartość

u mnie działa to picoreplayer i lms 7.73 postawionym na sinologu.

Na daphile nie testowałem bo mam tam wgraną aplikację wimpa.

Ukryta Zawartość

.

To nie zależy od Daphile a od www.mysqueezebox.com

Ja też lubię Wimpa ;-)

pzdr

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

zainstaluj sobie

Ukryta Zawartość

Dzieki.W weekend oblukam.

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Poradźcie jak wyłączyć UEFI. Zainstalowałem Daphile na dysku zewnętrznym i za chiny nie mogę z niego wystartować. Mini komputer jaki posiadam to Guleek.

rpi3, digione, tara labs, audio gd, vincent 226mk2, chord epic twin, audio academy rhea

Ja sobie odpuściłem Daphila. Najpierw mu nie pasował pendrive, dopiero z trzeciego wystartował, potem okazało się, że najnowsza wersja się wykrzacza i trzeba ściągać starszą. Potem znowu nie mógł połączyć się z moją siecią wifi. Niby się łaczy ale za pare sekund się rozłącza i tak w kółko. Więcej z tym zachodu niż przyjemności ze słuchania. Zainstalowałem na netbooku Logitech media server i wszystko śmiga włącznie ze sterowaniem ze smartfona. Całość zajęła mi 20 minut

Do tej pory nie miałem problemów. Na laptopie Asusa w BIOSIE pozmieniałem ustawienia i startowałem z pena bez problemu. Teraz jak zakupiłem mini pc guleek pojawiły się schody.

rpi3, digione, tara labs, audio gd, vincent 226mk2, chord epic twin, audio academy rhea

Myślę, że tutaj nie ma znaczenia do którego wejścia podepnę. W Biosie mi dysk zewnętrzny widzi, tylko nie wiem jak wyłączyć UEFI.

zainstaluj sobie

Ukryta Zawartość

Witam.

Sprawa przesadzona.Daphile+Laptop+Dac sa moim docelowym odtwarzaczem w skromnym, domowym systemie audio.

Pozdr.

P.S dankam jeszcze raz dzieki za namiar na ickstream.

Ukryta Zawartość

Właśnie odpaliłem Daphile + Wimp hifi na terimalu HP. Jednym słowem - rewelacja! Przy okazji dziękuję wszystkim zwłaszcza forumowiczowi Piopio za popularyzację tego systemu i cenne rady :)

Tak się zastanawiam...czy jest możliwe postawienie w jednej sieci domowej dwóch maszyn z Daphile na pokładzie i identycznym modelem DAC ?

Czy aplikacja sterująca na smartfonie i sterowanie przez www na laptopie to ogarnie i rozróżni DAC-ki i maszyny ? Muszę coś wymyśleć do drugiego mojego zestawu bo pomysł z muzyką przez bluetooth póki co u mnie nie wypalił , a Daphile działa bez zarzutu.

I od razu drugie pytanie - czy Daphile nr 2 będzie widziało dysk udostępniony przez Daphile nr 1 ?

Ł.

tak.

Zakładasz dwa konta na mysqueezebox.com - do każdej maszyny z Daphile osobno

Zmieniasz nazwę jednego daphile na daphile2 i jedziesz ;-)

Jaki niedrogi tablet polecacie do obsługi Daphile? Jestem w tym temacie laikiem, sprawdzałem tylko jeden model Goclever Quantum 700n i jak dla mnie jest ok.

Każdy tablet, smartfon, laptop, PC, będzie sterował Daphile po sieci. Nie ma znaczenia co.....wszystko się nada. Więc nie ma znaczenia jaki tablet czy to Android czy WINDOWS cz OSX - pełna dowolność :)

Goclever będzie ok ewentualnie inny z Andoidem - mnóstwo programów w sklepie Play Googla.

Można też spróbować tego:

Ukryta Zawartość

Nie wiem jak to w Windowsie wygląda, ale z tego co słyszałem nawet Microsoft robi najpierw programy na Adroida, a dopiero potem wrzuca coś do sklepu Windows Phone (albo i nie). Generalnie Windows jako system mobilny umiera.

Ipad też będzie ok, z tym, że dla mnie to przerost formy nad treścią i strata pieniędzy, no chyba, że jesteś brodatym hipsterem ;)

Ukryta Zawartość

Witam

Pewnie ci, co bardziej zaawansowani mnie wyśmieją, ale jednak zaryzykuję podzieleniem się tym, co niedawno odkryłem.

Informacja ta wprawdzie parę razy przewinęła się przez ten wątek, ale zawsze w tak nieśmiałej formie, że jakoś nigdy nie próbowałem jej sprawdzić.

Dopiero niedawno i zupełnie przypadkiem gdzieś znalazłem, że warto spróbować wpisać w przeglądarkę:

Ukryta Zawartość

i nacisnąć enter :-)

Pozdrawiam

Leszek

Ukryta Zawartość

Panowie krótkie pytanie:

Czy wersja 14.09 (ta najbardziej stabilna) ma możliwość sterowania myszą? A jeśli nie to jakiej szukać.

Pozdrawiam, Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Ok, dziękuję jeszcze jedno pytanie:

"2. Komputer z Daphile ma wbudowaną kartę wifi, Daphile uruchamia własny hotspot. Z komórki łączysz się z tym hotspotem uruchomionym przez Daphile (będzie widoczny jako jeszcze jedna sieć wifi) i podajesz hasło do połączenia - secret1234. "

Tak napisał 'janicniewiem" we wpisie nr.1373 proszę wyprostujecie mnie czy dobrze rozumuję, ponieważ w/g mnie to znaczy że do późniejszego sterowania wystarczy tablet który paruję tylko z Daphile i nie potrzebuję routera. tworzę tylko połączenie między tabletem a terminalem z kartą. Nie mam zamiaru korzystać z radia internetowego ani stacji streamingowych przynajmniej na początku. Ma być tylko podpięty dysk twardy po USB.

Tablet jaki posiadam to iPad taki z nadgryzionym jabłkiem (nie wiem czy to nazwa ogólna). Nada się do takich celów?

Zadałem kilka tego typu pytań na innym forum ale tam użytkownicy dali do zrozumienia jak się nie znasz to spadaj na drzewo i nie zadawaj głupich pytań. Albo nie potrafią czytać ze zrozumieniem bo ja o chlebie a oni o niebie.

pozdrawiam, Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Komputer z Daphile tworzy własnego hot-spota, który nie potrzebuje routera do działania. Niestety aplikacja sterująca na android potrzebuje połączenia z internetem (a dokładnie ze stroną mysqueezbox.com) aby działać ... choć nie zawsze - od czego to zależy - nie wiem.

Może w przypadku softu na apple może jest inaczej.

Innymi słowy - łącząc się z hotspotem Daphile na pewno możemy nim sterować przez stronę WWW ale nie koniecznie poprzez aplikację do sterowania.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.