Skocz do zawartości
IGNORED

Linuxowe granie

Lucky

Rekomendowane odpowiedzi

Podłączyłem Audiotrak Maya U5 po usb ale niestety cisza w słuchawkach. To znaczy że Dafi nie lubi Audiotraka?

No to cienko, sam myślę o jakiejś budżetówce w stylu: Audinst mini czy Fiio e10, ale widzę jest ryzyko że nie odpali. Przydała by się lista kompatybilnych Dac-ów :-)

No to cienko, sam myślę o jakiejś budżetówce w stylu: Audinst mini czy Fiio e10, ale widzę jest ryzyko że nie odpali. Przydała by się lista kompatybilnych Dac-ów :-)

To nie jest plug'n'play, czasem trzeba coś pokonfigurować. Jak ktoś pisze, że podłączył i nie działa, to nie znaczy że nie da się uruchomić.

Tu masz listę kompatybilnych DAC-ów :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ze swojej strony potwierdzam, działanie pod Daphile Cambridge Audio DAC Magic Plus (24-192 włącznie)

Ukryta Zawartość

Nasz uNOSTROMO działa bez problemów z Daphile.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kupilem niedawno fujitsu futro s550-2, do czasu zakupu jakiegoś DACa używam kartę Asus Xonar D1 (z riserem kątowym PCI), Daphile widzi ją bez problemu jedynie wyjście liniowe się jakby zamieniło gniazdami.

Mam dwa pytania:

1. Czy w Wimpie zdarza się Wam, że kolejność utworów na albumach jest poprzestawiana? Do sterowania używam Squezzboxa Logitech.

2. Czy temperatura terminala w granicach 60-65 st.C po godzinie grania nie jest zbyt duża??

1. Czy w Wimpie zdarza się Wam, że kolejność utworów na albumach jest poprzestawiana? Do sterowania używam Squezzboxa Logitech.

2. Czy temperatura terminala w granicach 60-65 st.C po godzinie grania nie jest zbyt duża??

ad1) Nie stwierdziłem :)

ad2) Taka temperatura jest normalna dla Fujitsu S550-2, kiedy leży płasko.

Gdy postawisz go pionowo (postawisz na podstawce), to temperatury powinny spać o jakieś 10 stopni.

Mi to akurat nie przeszkadza, że i cpu i chipset są nagrzane do 60 stopni, bo takie temperatury są zupełnie w normie - ale jak kto woli :)

I tak oto zostałem zbanowany w wątku o Daphile z zakładki High-end:

Ukryta Zawartość

:D

Moja żywotność tam zawarła się w trzech postach.

"hajendowców" - a szczególnie z branży - po prostu nie można traktować poważnie :)

No nic.. ich strata, niech sami walczą z konfiguracją Daphile, czy tracą czas na porównywanie czy MAC OS gra gorzej od Win8.1 + Jplay, a ten z kolei brzmi lepiej od Daphile :D

Ukryta Zawartość

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

ad2) Taka temperatura jest normalna dla Fujitsu S550-2, kiedy leży płasko.

Gdy postawisz go pionowo (postawisz na podstawce), to temperatury powinny spać o jakieś 10 stopni.

Nie zwróciłem wcześniej uwagi na temperatury jak stał, a teraz leży na wzmacniaczu, może zastosuję większe dystanse bo teraz mają pewnie 6-7mm.

@BeatX - ośmieliłeś się mieć odmienne zdanie niż założyciel wątku i się dziwisz?

muszę Ci powiedzieć (w tajemnicy), że jeśli zdarzy mi się korzystać z wyszukiwarki i wynik jest z działu hi-end to nawet nie sprawdzam, co oni tam raczą na dany temat sądzić

i wcale nie chodzi o to, że się nie znają, tylko ta jakaś maniera arystokratyczna i apodyktyczność wszechwiedzącego mnie strasznie uwiera

oni wszyscy powinni jakieś staże w dziale "dla początkujących" odbywać, żeby się uczyć z maluczkimi obcować

ale co to ja chciałem...

czy zdarza Wam się, że czasem trzeba zresetować wszystkie ustawienia daphile, bo zaczyna coś nie działać?

Już sie cieszyłem po ostatnim updacie, że ta bolączka odeszła, ale niestety - tym razem padło na problem z odtwarzaniem WIMP-a

zwykle jest tak, że jak uruchamiam odtwarzanie jakiejś płyty, to ona się najpierw ładuje z opisem niesformatowanym - prawdopodobnie takim, jaki pobierze sobie z WIMP

dopiero po chwili (kilka sekund) następuje ustandaryzowanie opisu, wczytanie grafiki okładki i ustawienie wyświetlania właściwego bitrate

u mnie przedwczoraj przestało się właśnie to dziać - tak jakby nastąpił jakiś problem łączenia Daphile z bazą WIMP

reset ustawień przywrócił wszystko do porządku, ale jednak musiałem go wykonać, czyli kilkadziesiąt minut niepotrzebnego ustawiania wszystkiego od nowa

czy ktoś z Was ma podobne problemy, czy też to tylko moja przypadłość i wynika z jakiegoś problemu sprzętowego?

I tak oto zostałem zbanowany w wątku o Daphile z zakładki High-end:

Ukryta Zawartość

:D

Moja żywotność tam zawarła się w trzech postach.

"hajendowców" - a szczególnie z branży - po prostu nie można traktować poważnie :)

No nic.. ich strata, niech sami walczą z konfiguracją Daphile, czy tracą czas na porównywanie czy MAC OS gra gorzej od Win8.1 + Jplay, a ten z kolei brzmi lepiej od Daphile :D

Też dostałem tam bana - nie wiem za co. Nikogo osobiście nie obraziłem. Tzw. hi-endowcy są przeczuleni na swoim punkcie i jeśli ktoś spróbuje podważyć ich świętości (np. jplaya) to reagują agresywnie. Zupełnie jakby podświadomie czuli, że to co wypisują o systemach operacyjnych, kablach i innych niedorzecznościach to kompletne bzdury.

Na marginesie autor wątku jest wynalazcą. Wymyślił serwer USB ;-))) Może ktoś wie co to takiego?

..

czy zdarza Wam się, że czasem trzeba zresetować wszystkie ustawienia daphile, bo zaczyna coś nie działać?

Już sie cieszyłem po ostatnim updacie, że ta bolączka odeszła, ale niestety - tym razem padło na problem z odtwarzaniem WIMP-a

zwykle jest tak, że jak uruchamiam odtwarzanie jakiejś płyty, to ona się najpierw ładuje z opisem niesformatowanym - prawdopodobnie takim, jaki pobierze sobie z WIMP

dopiero po chwili (kilka sekund) następuje ustandaryzowanie opisu, wczytanie grafiki okładki i ustawienie wyświetlania właściwego bitrate

u mnie przedwczoraj przestało się właśnie to dziać - tak jakby nastąpił jakiś problem łączenia Daphile z bazą WIMP

reset ustawień przywrócił wszystko do porządku, ale jednak musiałem go wykonać, czyli kilkadziesiąt minut niepotrzebnego ustawiania wszystkiego od nowa

czy ktoś z Was ma podobne problemy, czy też to tylko moja przypadłość i wynika z jakiegoś problemu sprzętowego?

Ze dwa razy musiałem restartować system, bo były kłopoty z dostępem do biblioteki. Po restarcie bez zmiany jakichkolwiek ustawien, wszystko wracało do normy. Działo się tak w wersji 10, w której podobno były wypadki wieszania się LMS. Teraz wszystko działa bezbłędnie i w 32, i w 64 bitowej wersji.

Ukryta Zawartość

BeLesiu, dzięki za zrozumienie :)

Ale co do Twojego pytania.. u mnie nic takiego nie występuje.

Co prawda używam Spotify zamiast WiMP, ale nigdy nie musiałem przywracać jakichkolwiek ustawień do default, bo coś nie działało.

W zasadzie to nawet nie wyczytałem nigdzie, żeby ktokolwiek kiedykolwiek miał taki problem jak ty :/

jutro albo w piątek będę budował nową maszynkę na dellu, o którym ktoś tu już pisał (tym z czerwonymi majtkami - hehe)

mam nadzieję, że błędy, które dotychczas się pojawiały, nie będą już miały miejsca

do tej pory daphile chodzi u mnie na przedpotopowym laptopie - kilkunastoletnim Asusie

wszystko (w tym dyski) oryginalne, więc możliwe, że po prostu coś tam obumiera zabierając ze sobą w ostatnią podróż fragmenty informacji o konfiguracji :(

BeLesiu, może masz nowszą wersję niż 14.09 i stąd problemy. Piopio pisze:

Nie polecam wersji późniejszej niż 14.09. W wersjach 14.10 i wyżej zastosowano nowszy Logitech Media Server, który lubi się zawieszać.

Link to wersji 14.09:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli nie słyszysz kabli USB, SATA to odpowiedź brzmi: nie ma żadnej różnicy pomiędzy podłączeniem napędu CD/DVD do komputera.

Jeżeli jednak grają Ci kable USB, to podłącz napęd CD/dvd z komputerem za pomocą audiofilskiego kabelka ;)

jestem daleki od słuchania kabli sata.

Chodzi mi o coś bardziej trywialnego.

Skoro Daphile zagościło u mnie pod strzechą, nie widzę sensu na granie z pełnoprawnego Pc.

W związku z tym powstał dylemat, czy kupić terminal, czy MiniPC.

Jedyną przewagą MiniPC jest CD na szynie sata.

Stąd pytanie...

Zagadaj do Rambo1234, albo Piopio.

Obaj robią mini PC skonfigurowane pod PC audio właśnie :)

Ja na Twoim miejscu zorganizował bym jakiś mini PC, chłodzony pasywnie z APU najnowszej generacji, w standardzie mini ITX z napędem wewnętrznym typu slim.

Ale jak nie ogarniasz dobrze tematu, to lepiej kupić gotowca od kolegów :)

Zewnętrzny napęd DVD pod USB to imho tak średnio trafiony pomysł pod zastosowania komputera z Daphile.

Z tym medinem bym sie wstrzymal. M govlever 7", 0,5GB RAM procek jednordzeniowy. 1,5 roku temu kosztowalo to 200zl. Muli to strasznie, wifi slabe, jedyne do czego sie nadaje to do filmikow(bajek) puszczanych z karty, bo juz z youtuba to jest mordega.

Niedawno kupilem myphone z biedronki 7" procer 4 rdzrnie 1GB RAM i w loncu nafake sie yo do youtuba i przegladania stron. stron

Dzisiaj napisałem maila do autora Daphile, z propozycją żeby dodał do systemu wskaźniki zużycia CPU i RAM.

zasugerowałem też, że miło byłoby dodać wskaźnik poziomu zasięgu WiFi.

Ciekawe czy w nowej dystrybucji Daphile zobaczymy te usprawnienia :)

Wskaźniki zużycia CPU i pamięci RAM dałyby jasny obraz jakie wymagania ma system co do obsługi/skanowania dużej płytoteki, odtwarzania .flac 192/24 itp :)

Brawi BeatX, świetny pomysł !

Co do rozdzielczości typu 800x600 na 7~10" tabletach to bym się tym nie przejmował, ale fakt że ta najtansze Larki Goclevery i inne Mediony i Biedronki mają wszystko liche, kąty ekranu, wifi, baterie, ale jako pilot to się nadaje całkiem nieźle, nie odczujemy różnic większych między Tabem od Samsunga czy Appla

Z mojego doświadczenia wynika, że jednak odczujemy sporą różnicę .. najtańsze tablety mają złe ekrany, słabe wifi i baterię (jak wspomniano powyżej) . Wszystko to wpływa na komfort użytkowania ... nawet jako pilota.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Mam już to to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w domu (razem z nową Lumią) i powiem że jestem pod wrażeniem.

Na Alle ceny za nowe 150-200 zeta, myślałem że będzie tragedia a chodzi płynnie i nic nie muli. Moje 2 ostatnie wysokie Xperie cięły się jak diabli.

Mam mowy pajlot, jeszcze nowy DAC i odtwarzacz gotowy :)))

Ukryta Zawartość

ciągłe zmiany ...

Mam już to to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w domu (razem z nową Lumią) i powiem że jestem pod wrażeniem.

Na Alle ceny za nowe 150-200 zeta, myślałem że będzie tragedia a chodzi płynnie i nic nie muli. Moje 2 ostatnie wysokie Xperie cięły się jak diabli.

Mam mowy pajlot, jeszcze nowy DAC i odtwarzacz gotowy :)))

OK.

Pochwaliłeś się,fajnie że masz Lumię ale co ma to z daphile

Ukryta Zawartość

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Sorki za off-topa, po prostu w razie co będę miał 2 piloty. Do wyboru, do koloru albo każdy swój :)

Co do Dafi ciekawe czy pójdzie przez integre w HP? Jutro muszę spróbować.

ciągłe zmiany ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.