Skocz do zawartości
IGNORED

Kukliński-zdrajca...doczekał się filmu

storczyk84

Rekomendowane odpowiedzi

JA SIĘ ŻALĘ???:))) Zarzuć flaszkę, modrzew, bo ci nie służy:) PS - gdy rano przeczytasz, coś nabazgrał - poczujesz się głupio. Choć - można bardziej?:) tak - Tusk zajął mi miejsce!:))

Na razie mam za małą wiedzę na temat pułkownika aby wypowiadać się ostatecznie.Ale mam parę uwag do wcześniejszych wypowiedzi( i pytań!).

Ci którzy traktują PRL jako byt niepodległy i oceniają go pozytywnie będą traktować Kuklińskiego jako zdrajcę.A ci którzy uważają przeciwnie jako bohatera.To oczywiste.

Tak to niestety jest, sporo poczytałem wypowiedzi o Kuklińskim - kto koegzystował z Systemem dziś uważa że Kukliński był zdrajcą.

Kluczową sprawą w przechyle szali na którąś z opcji oceny Kuklińskiego jest to czy brał pieniądze. Ale tego się nie dowiemy. Można domniemywać na podstawie jego stanu majątkowego z lat 70'.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Kukliński Kuklińskim ale w tle mamy informacje, że Amerykanie wiedzieli o planowanym stanie wojennym i nie poinformowali o tym Solidarności.

I to, a nie problem jednego faceta jest prawdziwym tematem do dyskusji!!!

Jestem Europejczykiem.

Dodam jeszcze że leczy mnie przy okazji oceny czynów Kuklińskiego relatywizowanie PRLu. Są ludzie którzy uważają że "wtedy" nie było gorzej, tylko "inaczej".

Che, che... A tu o dziwo Miller pozytywnie o Kuklińskim:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Kukliński Kuklińskim ale w tle mamy informacje, że Amerykanie wiedzieli o planowanym stanie wojennym i nie poinformowali o tym Solidarności.

a mieli szeroko poinformowac o tym maciarewicza kaczynckiego??powiadomic SB ze wiedza o wszytkim i doczekac sie dzialan maciarewicza lub jemu podobnym.Ujawniac dzialania idiotom to samym byc idiotom.Stan wojenny to niedogodnosc a wejscie rosjan to masakra.Zreszta po co mieli wchodzic jak tu juz byli wszedzie.Wystarczyło by ze by sie wkurwili.

A co to była ta solidarnosc???Pareset nawiedzonych madrali,tysiace rozwscieczonych gowniarzy jak wystarczy teraz poczytac to forum i garstka madrych facetów.Jak uniknac przecieku i przygotowac sie na cos takiego.

Z trzeciej strony moze to przyczynilo by sie do niewyjasnionego zagniecia maciarewicza,kaczynskiego,i szeregu innych pajacow co wyczyscilo by przyszłą scene polityczna a i szereg idiotow z tego forum by sie nie narodzilo z uwagi na strate tatusia.

.http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Filip-Frackowiak-o-misji-plk-Ryszarda-Kuklinskiego-Polsce-grozil-atomowy-Holocaust,wid,16376184,wiadomosc.htmlTutaj trochę inne spojrzenie na sprawe Kuklińskiego.

Przeczytałem i autor wywiadu chyba mija się z prawdą. Mowa jest o testowym użyciu bomb atomowych w hiroszimie i nagasaki. Oglądałem jakiś czas temu dokument w tv w którym historycy twierdzą że usa uzyło bomb wcale nie do testów tylko do pokazania swojej siły jądrowej ruskim. Usa miało już uzgodnioną kapitulację Japonii a mimo tego bomb użyto z pełną konsekwencją. Twierdzenie w takim przypadku że ruscy mogli użyć bomby atomowej przeciwko krajom w europie wg. mnie mija się z prawdą.

Napisano wczoraj, 08:29

Użytkownik TomekL3 dnia 08.02.2014 - 07:59 napisał

Muls, ciebie nawet w stajni bym nie postawił.o i nawet cie rozumiem z uwagi na mniej zarcia dla was.

bo to zwykle o to chodzi.

Matka z niepełnosprawnym dzieckiem straciła miejsce parkingowe. "Tak chcieli sąsiedzi"

Matka z niepełnosprawnym dzieckiem straciła miejsce parkingowe. "Tak chcieli sąsiedzi"

131

Decyzję o odebraniu kobiecie jej miejsca podjęły władze spółdzielni mieszkaniowej na wniosek sąsiadówTo wy w słupsku,gdansku warsiawce.90 procentowi katolicy>kogo wy chcecie oceniac i na podstawie jakich uwarunkowan........

I to jest klasyczny brak myślenia, wprowadzanie w błąd, manipulacja i wszystko co feee.

Nie jestem ze Słupska ale wyjaśniam:

Pani ma kalekie dziecko i miała na blokowisku w spółdzielni mieszkaniowej przypisane imienne miejsce parkingowe

Tylko dla niej.

Dalej.

Wspólnota mieszkaniowa pozbawiła ją tego miejsca.

Dotąd nawet musl się zgodzi.

Ale dalej czego muls nie chciał usłyszeć:

Nie zlikwidowano tego miejsca dla inwalidy, nadal zostało ono dla inwalidy (dla każdego z 50 tam mieszkających, a nie wyłącznie dla tej pani). Dalej jest tam 6 miejsc parkingowych (koperta) i 50 niepełnosprawnych. Dziennikarz tego nie ukrywał.

I 49 pozostałych nie ma imiennych miejsc do parkowania. Rozumiem iż muls odwiedził pozostałych 49 niepełnosprawnych i wie że ta pani jest najbardziej potrzebująca . A może nie odwiedził ? A może wśród 49 pozostałych jest ojciec bez nogi tez z kalekim dzieckiem ??? Tylko wstydził się prosić o imienne miejsce ???

Rozumiem dziennikarza on musi zrobić tytuł i to sprzedać.

Ale ludzie używajcie mózgów !!! Niech panowie od kształtowania rzeczywistości zarobią chociaż na swoje b. wysokie apanaże !!!

Muls czytam Cię uważnie i już wiesz dlaczego byłem w szoku raz jeden wystawiając Ci plusa.... I nie sądzę żeby to się powtórzyło.

Sorry że może nie na temat, ale przykład manipulacji, bezkrytycznego ślepienia w tv był tak piękny iż grzechem byłoby z niego nie skorzystać

Tak to niestety jest, sporo poczytałem wypowiedzi o Kuklińskim - kto koegzystował z Systemem dziś uważa że Kukliński był zdrajcą.

A kto mówi źle na PIS to złodziej z PO, kto pluje na PO ten wolski z PIS - LITOŚCI PLISSSSSSSSSSSSS

Używajcie zakończenia szyi, tam jest coś więcej niż otwór gębowy - serio !!!

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Na razie mam za małą wiedzę na temat pułkownika aby wypowiadać się ostatecznie.Ale mam parę uwag do wcześniejszych wypowiedzi( i pytań!).

Ci którzy traktują PRL jako byt niepodległy i oceniają go pozytywnie będą traktować Kuklińskiego jako zdrajcę.A ci którzy uważają przeciwnie jako bohatera.To oczywiste.

Kwestia oceny zdrady przełożonych.Czy P.Wysocki i pozostali podchorążowie wywołując Powstanie Listopadowe byli zdrajcami?Przecież wystąpili przeciwko swym zwierzchnikom czyli dowódcy W.Ks. Konstantemu i królowi Mikołajowi I?

(...)

Typowa wypowiedź dla ciebie. Stanie w rozkroku, bez wypowiedzenia się konkretnie tak lub nie. Przypomina mi medialne wypowiedzi liderów SLD nigdy za niczym i nikim do końca.

Porównywanie Piotra Wysockiego z Ryszardem Kulińskim nie jest trafione i wręcz obraźliwe dla tego pierwszego. Wysocki walczył z bronią w reku o niepodległość i to nie pozostawia żadnych wątpliwości. Kukliński był zdrajcą i szpiegiem obcego i w dodatku w owym czasie wrogiego Polsce mocarstwa. USAmerykański nie zawahałby się ani przez chwilę, wydając rozkaz o ataku celów w Polsce. Bez względu na konsekwencje dla Polski i Polaków. Ujawniając USAmeryce plany polskich działań i instalacji militarnych pomagał w tym ówczesnemu nieprzyjacielowi. To warto wspomnieć, że w ówczesnych planach wojennych b. ZSRR nie było ataku rakietowo-jądrowego na terytorium Polski. Kukliński nie podjął tez próby wywołania powstania w kraju przeciwko ZSRR, nie wybrał tez honorowego wyjścia - na wzór dowódców, którzy nie godzili się na bratobójczy Przewrót Majowy, a nie chcieli łamać przysięgi. Nie strzelił sobie w pułkownikowski łeb. W 1947 roku nie musiał pchać się do Oficerskiej Szkoły Piechoty i korzystać z troskliwej piechoty polsko-radzieckich generałów i marszałka.

(...)

Jak wiadomo LWP w ramach wojsk Układu Warszawskiego było przewidziane do działań w krajach Beneluxu,stąd częste forsowanie przeszkód wodnych na manewrach.Czy to była strategia obronna?Mieliśmy się bronić na Renie i Skaldzie?Doktryna radziecka była ofensywna i agresywna a wobec ogromnej przewagi U.Warszawskiego w broni konwencjonalnej było oczywiste,że NATO będzie zmuszone odpowiedzieć natychmiastowym atakiem nuklearnym na NRD i Polskę.To wynika z geopolityki.Tylko ta groźba zapobiegła wybuchowi wojny.

(...)

Jak wiadomo tylko Układ Warszawski był wrogo nastawiony do NATO. Natomiast NATO pałało miłością do Układu Warszawskiego i dlatego Polske i inne kraje bombardowało by Polskę i inne kraje UW wyłącznie płatkami kukurydzianymi, a nie bombami i rakietami z zawartością napalmu czy innego cholerstwa, zwanego wówczas ABC. Tu wręcz udajesz naiwniaka. Jest pewne, że obie strony miały plany obronne i ofensywne wobec siebie. W czasie ćwiczeń na własne oczy widziałem, cele na Zachodzie Europy naniesione na polską mapę sztabową i wyświetlane przy niej siły polskiego lotnictwa przeznaczone do ataku. Ty próbujesz wmówić wszystkim, że wojska NATO miały wyłącznie mapy krajoznawczo-turystyczne.

(...)

Ale wracając do Kuklińskiego.Z tego co wiem to nie brał pieniędzy w Polsce,dopiero jak się znalazł w USA.A co do znaczenia jego informacji to mam sporo wątpliwości.Myślę,że nie były aż tak znaczące.Wielka niewiadoma dla mnie to motywacja jego decyzji.Ryzykował wiele,życie swoje i rodziny.Co spowodowało taką decyzję i w którym momencie?Pewnie nie dowiemy się nigdy.

(...)

Nie wiem skąd ta pewność, że nie brał pieniędzy od CIA - skoro wcześniej napisałeś, masz "za małą wiedzę na temat pułkownika aby wypowiadać się ostatecznie". Żaden z Zachodnich szpiegów złapanych bądź ujawnionych w Polsce nie działał z pobudek patriotyczny. Tego rodzaju opowieści to typowy kwiatek do kozucha. Praktyka tamtych pokazała, że wywiady do końca dbały o swoich wartościowych i dokonywały ich wymian. Tez jestem zdania, że całej prawdy o Kuklińskim nie dowiemy się nigdy - dlatego, że utrzymaniem prawdy do końca są zainteresowane wywiady FR i USAmeryki.

(...)

Historia zna wiele przykładów szpiegów ideowców.Takich,którzy szpiegowali dla idei,nie dla pieniędzy.Np. sowieccy szpiedzy w USA czy W.Brytanii,R.Sorge w Japonii.

(...)

Tak wmawiają nam wywiady.

Twierdzenie, że Kukliński miał jakikolwiek wpływ na to czy będzie w Polsce "atomowy Holocaust", czy nie jest totalna bzdurą. Może mu to właśnie, prowadzący go, agent CIA zagwarantował.

To był jeden z pionków, dobry jak dawał materiały, żadnego innego wpływu na nic nie miał. Później miał znaczenie jedynie propagandowe.

(...)

Wtedy pewnie też wyrzucały,tylko Jaruzela cenzorzy mieli rozkaz.........kamuflować.Taka to różnica jest.

Media w PRL-u były ZA..........kłamane.

(...)

Takie przypadki miały miejsce od zawsze. Były w II RP i w PRL-u. Choć w tym ostatnim dużo, dużo mniej. W PRL-u była liberalna ustawa aborcyjna - o której kobieta mogła przeczytać nawet w "Domowej Encyklopedii Zdrowia" z lat 1960. Zabijanie dzieci ma miejsce tam, gdzie jest przede wszystkim ciemnota i nie ma pieniędzy oraz legalnego dostępu do aborcji. Na polskiej wsi, jeszcze w latach 1960 na własne uszy słyszałem opowieści, jak kobieta pozbyła się brzucha w polu, lesie albo nad rzeką. W miastach natomiast mówiło się, że miała skrobankę.

Nie wychodziło to jednak poza lokalne społeczności, a i KK nie napiętnował tego z ambony.

Przeczytałem i autor wywiadu chyba mija się z prawdą. Mowa jest o testowym użyciu bomb atomowych w hiroszimie i nagasaki. Oglądałem jakiś czas temu dokument w tv w którym historycy twierdzą że usa uzyło bomb wcale nie do testów tylko do pokazania swojej siły jądrowej ruskim. Usa miało już uzgodnioną kapitulację Japonii a mimo tego bomb użyto z pełną konsekwencją. Twierdzenie w takim przypadku że ruscy mogli użyć bomby atomowej przeciwko krajom w europie wg. mnie mija się z prawdą.

:)) Nad Nowym Kleparzem w Krakowie straszyło ówczas plakacisko ( banner dla gimbazy tu piszącej) : Bomba N !!! Tyle. Szybko zdjęli, bo baby z targu gadały: kupuj pan ten kalafior dziś, bo gdy pierdolnie ( tu- środkowy palec na plakat) - w życiu nie będzie tak tanio!:) Te same "baby" - szacunek! - wciąż sprzedają, bombuf nijakich nie ma, wypytywania natomiast o przeszłe lata - mnóstwo!:)
Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

A to może pokazywać, że Kukliński był marionetką na sznurkach wywiadów. Mógł przekazywać informacje, jakie mu pozwalano. Dla mnie na przykład kluczowe było by wyjaśnienie, czy faktycznie w Wietnamie CIA porzuciła w popłochu materiały o nim i czy znalazły się one w rękach GRU.

Bo w takim przypadku służby wywiadowcze b. ZSRR i PRL mogły mu podstawiać określone materiały, a Kukliński mający w przeszłości powiązania z tymi służbami, mógł mieć duże poczucie bezkarności.

Z jakiego powodu nie przekazali informacji o Stanie Wojennym "S"? Bo to się im nie kalkulowało. Polacy sami dezintegrowali państwo i obóz socjalistyczny. Podatnik USAmerykański za to prawie nie płacił. Nie wiadomo natomiast, czy nie poszło jakieś ostrzeżenie do Moskwy. My nie wchodzimy, nie wchodźcie i wy. Oba mocarstwa miały własne interesy na głowami Polaków.

Wartość amerykańskiego sojusznika:

1. 1945 - zgoda na okupację sowiecką. Na lat blisko 50....

2. lata 80 świadome ukrycie przez Solidarnością planów i daty wybuchu stanu wojennego ) (w interesie USA były polskie ulice w polskiej krwi i interwencja ZSRR, lub układu warszawskiego w Polsce - a że było by kilkadziesiąt tysięcy zabitych polaków i xx razy więcej kalek - polegli w słusznej sprawie.- lol...

3. niechęć do przyjęcia Polski do NATO - brak do obecnej chwili jakiegokolwiek planu dla Polski w razie zaatakowania jej terytorium. Uleganie każdemu żądaniu Rosji - wbrew interesom ponoć swojego sojusznika...

4. Udział Polski w obu amerykańskich wojnach za przysłowiowe Bóg zapłać. A taka choćby Turcja dostała za udostępnienie swojej przestrzeni przy zadymie w Iraku ponad 7 miliardów USD.

5. Sprzedaż F-16 i nieudostępnienie kodów do nich do chwili obecnej - a to pozwala zdalnie wyłączyć jankesom każde F-16 ;P A w/w Turcja takie kody dostała (wymusiła je na jankesach). My mamy złom za miliardy który amerykańscy panowie mogą wyłączyć jeśli tylko uznają iż używamy F-16 niezgodnie z ich wolą...

Itd, itd.

Nie chce mi się pisać

Nie jestem komunistą ( odwrotnie)

Nie jestem za wyjściem z NATO (odwrotnie)

Ot taki kubełek zimnej wody na fanów US army. Trzeba się z nimi kumplować, ale trzeba mieć świadomość iż sprzedadzą nas z uśmiechem na ustach ( i mieć swoje kumpelstwo przełożyć na twardą walutę). I przez tą świadomość też patrzeć na kuklińskiego...

P.S. Dziadekwłodek jak nie przestaniesz mi zaglądać w klawiaturę dam po łapach (Kaszpirowski czy cuś ??? ) ;P

P.S. O wizach aż mi się nie chce pisać, to po prostu nam ubliża....Dawno powinniśmy prowadzić wizy dla amerykanów (zasada wzajemności)

A wyciąganie ich przy każdej okazji - jest mi wstyd iż kolejne polskie rządy zachowują się jak rumunka przy trasie szybkiego ruchu

...

Ci którzy traktują PRL jako byt niepodległy i oceniają go pozytywnie będą traktować Kuklińskiego jako zdrajcę.A ci którzy uważają przeciwnie jako bohatera.To oczywiste....

Nieprawda, wyciągasz wnioski błędne. Ja nie oceniam PRLu, jako byt niepodległy a Kuklińskiegoi nie uważam ani za zdrajęcę ana za bohatera. Dla mnie był agentem wywiadu obcego państwa.

Czy naprawdę trzeba widzieć świat jedynie w kategoriach boga i dziabła?

Muls czytam Cię uważnie i już wiesz dlaczego byłem w szoku raz jeden wystawiając Ci plusa.... I nie sądzę żeby to się powtórzyło.

nie wpadne z tego powodu w przygnebienie ale mozna ciagnac to dalej... czy te pozostale inwalidztwo ma sprawdzone karty inwalidy bo ja czesto widze inwalide wychodzacego z samochodu w miejscu inwalidzkim na dwóch nogach a niekiedy obładowanego bagazami.Ale rozumiem tak jak dziennikarz ze sprawdziles tych pozostalych i wiesz ze tamci to nieszczesnicy.Generalnie dzienikarz moze nie sprawdzil ale rozumiem ze ty ...tak.

Sorry że może nie na temat, ale przykład manipulacji, bezkrytycznego ślepienia w tv był tak piękny iż grzechem byłoby z niego nie skorzystać

rozumiem ze manipulacja miala komus sluzyc wiec zachodzi pytanie ...komu???tuskowi???Jesli nie sluzy to co to za manipulacja.A swoja droga to jesli zachodzi taki konflikt to najlatwiej jest...przeglosowac, czyz nie.O to chodzi w tej durnej samorzadowej sprawie i czasami trzeba sie puknac w czolo..

@muls

Bez urazy, ale za cienki tekst. Nawet martwy kot by Ci się nie dał odwrócić ogonem ;P

Ogłaszasz wszem i wobec jak kogoś skrzywdzono - super - jeden sprawiedliwy nam się trafił.

Tylko powinieneś sprawdzić czy może...... nie naprawiono niesprawiedliwości...

Ja tylko pokazałem na Twoim przykładzie bezmyślne patrzenie w TV i równie bezmyślnie robienie później sensacji - bez jakiejkolwiek analizy.

Takie chlapanie ozorem, bo w tv jedna pani/pan powiedziała..... W tym wypadku tylko bezmyślność - w innym można niewinnemu zaszkodzić...

Sorry muls, ale sam się podłożyłeś w wręcz podręcznikowy sposób...............

jako ze nadal nie kumasz to wracajac do sprawy Kuklinskiego.....przeglosowac.

korzystajac z doniesien z prawa i lewa i co któs wie albo sie dowiedział od jasia ogrodnika.Teraz jus lepszy...tekst.

Sorry muls, ale sam się podłożyłeś w wręcz podręcznikowy sposób.....

sorry ale kazda sprawa ma dwa dna ale to juz nie twoj..poziom.

Roztrząsany temat ma niewielkie znaczenie historyczne - ot jeden z wielu przypadków działań wywiadowczych.

Cała zadyma słuzy:

1. robieniu medialnego szumu - to nakręca mediom biznes

2. promocji samego filmu

3. stosowania polityki skłócaniu społeczeństwa zgodnie z zasadą "dziel i rządź".

Na film się nie wybiorę, nie mam potrzeby.

kazda sprawa ma dwa dna ale to juz nie twoj..poziom.

i nie jest wyjątkiem, twój poziom od pewnego czasu porusza się już wyłącznie w ruchu pionowym, w dół

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

wyłącznie w ruchu pionowym, w dół

chiba tak było od zawsze mamlak.... ja CIE pamietam.

zeby jednak jasia ogrodnika ze slupska nie zostawic samopas.Samorzad nie glosuje to jak w sejmie, ale prawdziwy samorzad idzie do inwalidow i szybko orientuje sie kto MA kartke inwalidzka ktora sie załatwialo i to dosc prosto a KTO faktycznie wymaga wsparcia nawet imiennego i wtedy odezwie sie tez niesmialy ojciec synka inwalidy.Samorzad zalatwia sprawy a nie glosuje.Tyle ze kto wie co to jest samorzad jak 90% katolikowk nikt nie nauczył...myslec. A moze wystarczyło by piec miejsc dla wlasciwych inwalidow.Sprawe Kuklinskiego mozna na dwa sposby.Mozna mu dac orla bialego a odebrac jak sie cos zmieni.To jeden sposob...

i tu trzeba dodac ze nie sadze zeby Kuklinski robił to dla orła bialego, tak wiec nie jest to koniecznosc.

Używajcie zakończenia szyi, tam jest coś więcej niż otwór gębowy - serio !!!

sprawdz jednak w lustrze czy ci nie wybilo i nie dostało sie do tego co tam jezd.

serio.

O wizach aż mi się nie chce pisać, to po prostu nam ubliża....Dawno powinniśmy prowadzi

genralnie lepiej było jakbysmy byli w ameryce tak jak kiedys w ZSRR.Zdaje sie ze sa jakies warunki na wize ale osobiscie tez uwazam ze polacy powinni byc pierwsi...wszędzie.Mozna zaproponowac amerykanom zeby...przeglosowali.

(w interesie USA były polskie ulice w polskiej krwi i interwencja ZSRR, lub układu warszawskiego w Polsce - a że było by kilkadziesiąt tysięcy zabitych polaków i xx razy więcej kalek - polegli w słusznej sprawie.- lol

tu genealnie widac to wybicie.Tylko kolonoskopia moze to udowodnic.

niechęć do przyjęcia Polski do NATO

tak jak do wiz.Przeglosuja i wejdziemy JESZCZE raz.

Udział Polski w obu amerykańskich wojnach za przysłowiowe Bóg zapłać.

a masz juz ustalone ile za zabitego Polaka mozna by żądac???

Sprzedaż F-16 i nieudostępnienie kodów do nich do chwili obecnej - a to pozwala zdalnie wyłączyć jankes

ja wiedzac o obecnosci takich idiotow jak maciarewicz w rzadzie i jemu podobnych nie sprzedal bym nawet armaty Polsce.

Trzeba się z nimi kumplować, ale trzeba mieć świadomość iż sprzedadzą nas z uśmiechem na ustach ( i mieć swoje kumpelstwo przełożyć na tw

moze zaproponujesz jakiegoś partnera do którego w koncu dotrze ze jestesmy najlepsi i nalezy nam sie.Kolonoskopia wrecz konieczna.A moze jednak...rosjanie.

A co to była ta solidarnosc???Pareset nawiedzonych madrali,tysiace rozwscieczonych gowniarzy

Siedzom na wygodnych i dobrze płatnych stołeczkach do dzisiaj.

"Jeżeli przywróci się cześć, honor i uniewinni Kuklińskiego, to znaczy, że to my nie mamy czci, honoru - i że to my jesteśmy winni"

Wojciech Jaruzelski, generał.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Co tu nie rozumieć. Ryszard Kukliński to zdrajca. Powodem usunięcia go z Oficerskiej Szkoły Piechoty we Wrocławiu miało być to, że przechwalał się przynależnością do Ruchu "Miecz i Pług". Wielu historyków i publicystów jednak w to wątpi - wysuwając tezę, że był za młody. Uważam, że nie można lekceważyć przechwałek Kuklińskiego. Chłopak w wieku 13 lat mógł działać w konspiracji - tym bardziej,ze działa w tej organizacji jego ojciec.

"Miecz i Pług" w pewnym momencie zadeklarował chęć jawnej współpracy z niemieckim okupantem. Wówczas jego przywódcy uchodzili za agenturę Gestapo. Niemcy odrzucili tę propozycję z uwagi na marginalne znaczenie tej organizacji w Polskim Państwie Podziemnym. Konfidenci Gestapo zostali zlikwidowani w wyniku wewnętrznego przewrotu. I to następuje wżzny moment dla organizacji i (uwaga!) dla samego nastoletniego Ryszarda Kuklińskiego. Organizacja zostaje przejęta przez agenturę NKWD w okupowanej Polsce i nawet zmienia szyld na "Sierp i Młot". NKWD nie miała żadnych zahamowań w pozyskiwaniu agentury wśród nastolatków. Nie wykluczył bym, że już wtedy nastolatek Ryszard Kukliński został "urobiony" przez NKWD i sprawował nad nim pieczę.

To mogło mu pomóc w znalezieniu zajęcia w Miejskiej Służbie Ochrony Obiektów we Wrocławiu, bezkarnym wyjściu z udziału w ciężkim przestępstwie kryminalnym, dostaniu się do OSP i przywróceniu do niej oraz do PZPR po wyrzuceniu. Pamiętam do dziś rozmowę w WKU: " Czy chcecie zostać elewem PSZ WSW? Umiemy dbać o swoich ludzi." Mówię (na szczęście) nie. "Zastanówcie się jeszcze. Możemy wyciągnąć was zaraz po unitarce."

Przez całe lata 1950 i 60 wśród kolegów uchodził za agenta służb radzieckich. W ZSRR skończył nie tylko kurs w akademii im. Woroszczyłowa, ale i Frunzego (GRU). Znał dobre strony opieki służb: zero konsekwencji, pomoc sytuacyjna, korzyści materialne - zawsze wyróżniał się wystawnym trybem życia. W pewnym momencie mógł polubić bardziej dolara od rubla.

I co tu dużo mówić o patriotyzmie. Zamienił dobrego wujka na lepszego.

Wartość amerykańskiego sojusznika:

1. 1945 - zgoda na okupację sowiecką. Na lat blisko 50....

2. lata 80 świadome ukrycie przez Solidarnością planów i daty wybuchu stanu wojennego ) (w interesie USA były polskie ulice w polskiej krwi i interwencja ZSRR, lub układu warszawskiego w Polsce - a że było by kilkadziesiąt tysięcy zabitych polaków i xx razy więcej kalek - polegli w słusznej sprawie.- lol...

3. niechęć do przyjęcia Polski do NATO - brak do obecnej chwili jakiegokolwiek planu dla Polski w razie zaatakowania jej terytorium. Uleganie każdemu żądaniu Rosji - wbrew interesom ponoć swojego sojusznika...

4. Udział Polski w obu amerykańskich wojnach za przysłowiowe Bóg zapłać. A taka choćby Turcja dostała za udostępnienie swojej przestrzeni przy zadymie w Iraku ponad 7 miliardów USD.

5. Sprzedaż F-16 i nieudostępnienie kodów do nich do chwili obecnej - a to pozwala zdalnie wyłączyć jankesom każde F-16 ;P A w/w Turcja takie kody dostała (wymusiła je na jankesach). My mamy złom za miliardy który amerykańscy panowie mogą wyłączyć jeśli tylko uznają iż używamy F-16 niezgodnie z ich wolą...

Itd, itd.

Nie chce mi się pisać

Nie jestem komunistą ( odwrotnie)

Nie jestem za wyjściem z NATO (odwrotnie)

Ot taki kubełek zimnej wody na fanów US army. Trzeba się z nimi kumplować, ale trzeba mieć świadomość iż sprzedadzą nas z uśmiechem na ustach ( i mieć swoje kumpelstwo przełożyć na twardą walutę). I przez tą świadomość też patrzeć na kuklińskiego...

P.S. Dziadekwłodek jak nie przestaniesz mi zaglądać w klawiaturę dam po łapach (Kaszpirowski czy cuś ??? ) ;P

P.S. O wizach aż mi się nie chce pisać, to po prostu nam ubliża....Dawno powinniśmy prowadzić wizy dla amerykanów (zasada wzajemności)

A wyciąganie ich przy każdej okazji - jest mi wstyd iż kolejne polskie rządy zachowują się jak rumunka przy trasie szybkiego ruchu

Ale polski rząd nadal uważa USA za strategicznego partnera, nadal czeka jak pies pod drzwiami na decyzję o tarczy rakietowej. Nadal nie wprowadza retorsyjnych wiz dla Amerykanów w PL. Dumnym trzeba być z tego i wcześniejszych rządów polskich.

Powrót po dłuższej przerwie...

"Miecz i Pług" w pewnym momencie zadeklarował chęć jawnej współpracy z niemieckim okupantem. Wówczas jego przywódcy uchodzili za agenturę Gestapo. Niemcy odrzucili tę propozycję z uwagi na marginalne znaczenie tej organizacji w Polskim Państwie Podziemnym. Konfidenci Gestapo zostali zlikwidowani w wyniku wew

no i tak pierdu pierdu ,cipu cipu, cipulenka ..leci.Mozna by jeszcze wrocic do wagrow na nosie i i wieczornej masturbacji.

Nieprawda, wyciągasz wnioski błędne. Ja nie oceniam PRLu, jako byt niepodległy a Kuklińskiegoi nie uważam ani za zdrajęcę ana za bohatera. Dla mnie był agentem wywiadu obcego państwa.

Czy naprawdę trzeba widzieć świat jedynie w kategoriach boga i dziabła?

Filmy mają różną tematykę: o mordercach, dziwkach,,,,czasami o szpiegach.

Po aferze likwidacji WSI jest to przekazanie: my (ameryka) dbamy o swoich szpiegów- zabieramy do amerykańskiego raju. Dla ameryki warto szpiegować!

Chociaż dziś i tak wszystko wiedzą z internetu

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.