Skocz do zawartości
IGNORED

Firma Sony dzisiaj ogłosiła że pozbywa się działu telewizorów i laptopów

Rekomendowane odpowiedzi

Gość JacekMadera

(Konto usunięte)

Oczywiście! Tak, jak w sprawie dźwięku każdy ma swoje preferencje również co do obrazu, a niektóre osoby po prostu zmian obrazu nie zauważają lub uwielbienie danej marki wyłącza im zmysły... Moim zdaniem kąty widzenia w tegorocznych modelach SONY (na szczęście innych nie znam i znać nie zamierzam!) są nie do zaakceptowania! Nazwanie tego urządzenia telewizorem jest wielkim nieporozumieniem. Nigdy w życiu żadne urządzenie mnie tak nie rozczarowało! To po prostu bubel! No i żeby czekać aż to coś umożliwi przełączenie źródła sygnału czy zmianę głośności wywołuje tylko przypływ "wyjątkowego wzburzenia". Jeszcze dziś, kiedy wspominam ten "telewizor" nadal podnosi mi się ciśnienie!

A może ja zbyt wiele wymagam od telewizora XXI wieku...? Może teraz jest taki trend, że do oglądania telewizji z żoną i dwojgiem dzieci trzeba kupić tv o przekątnej ze 200 cali...?! A włączać telewizor trzeba wcześniej, żeby się "nagrzał"... Jeśli tak, to przepraszam... Za chwilę zaczniemy tęsknić za kineskopami... ;-)

Jeszcze raz wielkie ukłony dla fanów marki...

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Oczywiście! Tak, jak w sprawie dźwięku każdy ma swoje preferencje również co do obrazu, a niektóre osoby po prostu zmian obrazu nie zauważają lub uwielbienie danej marki wyłącza im zmysły... Moim zdaniem kąty widzenia w tegorocznych modelach SONY (na szczęście innych nie znam i znać nie zamierzam!) są nie do zaakceptowania! Nazwanie tego urządzenia telewizorem jest wielkim nieporozumieniem. Nigdy w życiu żadne urządzenie mnie tak nie rozczarowało! To po prostu bubel! No i żeby czekać aż to coś umożliwi przełączenie źródła sygnału czy zmianę głośności wywołuje tylko przypływ "wyjątkowego wzburzenia". Jeszcze dziś, kiedy wspominam ten "telewizor" nadal podnosi mi się ciśnienie!

A może ja zbyt wiele wymagam od telewizora XXI wieku...? Może teraz jest taki trend, że do oglądania telewizji z żoną i dwojgiem dzieci trzeba kupić tv o przekątnej ze 200 cali...?! A włączać telewizor trzeba wcześniej, żeby się "nagrzał"... Jeśli tak, to przepraszam... Za chwilę zaczniemy tęsknić za kineskopami... ;-)

Jeszcze raz wielkie ukłony dla fanów marki...

Na czyje zamówienie to napisałeś?

Bo po tych kilku zdaniach widzę,ze na pewno nie miałeś do czynienia z żadnym tv sony np. serii W605. Dla mnie jest to zwykła klaka.

Nie pozostaje mi nic innego, jak ostrzec innych przed twoimi opiniami.

Dziadku Włodku chyba nie do końca się rozumiemy. Słowo "klaka" znaczy wynajęci ludzie do entuzjastycznego popierania jakiejś sprawy lub towaru.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Dziadku Włodku chyba nie do końca się rozumiemy. Słowo "klaka" znaczy wynajęci ludzie do entuzjastycznego popierania jakiejś sprawy lub towaru.

Doskonale rozumiem sens użytego słowa. Działanie klaki zawsze miało i ma wpływ na recenzje. Pozytywny bądź negatywny.

Od razu widać, że JacekMadera jest na nie. Nie operuje żadnym konkretnym przykładem odbiornika, opisem jego działania, oceną parametrów czy funkcjonalności. Chodziło mi o osobiste doświadczenia użytkownika związane z konkretną serią, a nie czarny pijar. Wcześniej zapoznałem się szczegółowo z wątkiem "Kontrowersje wokół nowej serii tv Sony W6", który założył Krak_oN i w którym aktywnie dyskutowałeś. W miarę możliwości przeanalizowałem i pogłębiłem wszystkie poruszane tam kwestię. Wiele z nich było mi bardzo pomocnych przy wyborze nowego odbiornika tv - w grę wchodziły własnie produkty Sony w przedziale cenowym ok. 2500-3500 PLN zawężone prze ostatecznym wyborem do modeli KDL-48W605B, KDL-40W605B, KDL-42W829B, KDL-42W805B, KDL-42W705B i KDL-48W585B. Ostatecznie wybór padł na KDL-40W605B, jako najbardziej mi odpowiadający.

Uruchomienie, wraz z zamontowanie podstawy, podpięciem kabli i przebrnięciem przez wstępną konfigurację zajęło mi nie więcej niż 5 minut. Już ustawienia fabryczne pozwalają pozytywnie ocenić jego obraz. Na razie współpracuje tylko z tunerem SAT Pace HDS7241/91 po Euro i anteną kierunkową DVB-T Maximum. Przełączanie sygnału następuje bardzo szybko i bez zakłóceń. Na razie skupiam się na przyjemności oglądania piłki nożnej. I zapoznaję się z tym: http://pdf.crse.com/manuals/14HM154111/PL/index.html

- gdyż instrukcje w znalezione w kartonie oceniam, jako mało przydatne.

Edytowane przez dziadekwłodek

Wychodzi na to, że Sony już nie jest zainteresowane produkcją telewizorów.

Z uwagi na brak zgody akcjonariatu.

Pozostaje bicie piany przez osamotnionych fanów produktów z logo SONY.

A to jeszcze mieć będzie miejsce przez wiele m-cy.

Szkoda prądu ...

Podobnie jak z plazmami.

To już było ...

Edytowane przez janunio
Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Wychodzi na to, że Sony już nie jest zainteresowane produkcją telewizorów.

Z uwagi na brak zgody akcjonariatu.

Pozostaje bicie piany przez osamotnionych fanów produktów z logo SONY.

A to jeszcze mieć będzie miejsce przez wiele m-cy.

Szkoda prądu ...

Podobnie jak z plazmami.

To już było ...

Sprzedawcy, z którymi rozmawiałem w sklepach twierdzili, że akurat seria W6 budzi spore zainteresowanie i sprzedaje się całkiem dobrze. Widocznie ich nabywcy nie czytają negatywnych wpisów na tym Forum.

Podobnie jak z plazmami.

To już było ...

Plazmy są. LG i Samsung. I nie wiadomo, czy wobec faktu że Twoje OLED-y cały czas nie mogą wyjść z etapu raczkowania (niektórzy wręcz zastanawiają się czy w ogóle kiedykolwiek wyjdą) nie będą jeszcze długo produkowane.

W poprzednim roku Sony pozbawiło serię 6 systemu poprawiającego płynność i ostrość obrazu w ruchu, jednak nadal pozostał atut dobrze zestrojonych kolorów i wysoki kontrast i dobra czerń. Samsung w serii 6 w podobnej cenie miał jednak system poprawiający parametry obrazu w ruchu, ale jednak jego kolory wymagały kalibracji co podnosiło koszt aby podciągnąć go do poziomu Sony. Jednak w tym roku Sony rozszerzyło tą oszczędność na systemie poprawy obrazu w ruchu również o serię 7 i 8 aż do rozmiaru 42'' teraz tzw upłynniacze są dostępne dopiero od 50'' wzwyż. I o ile w poprzednim roku wybór był albo brak upłynniacza i lepsze kolory albo upłynniacz ale kolory do poprawki, to od tego roku Samsung wprowadził nowe matryce i może zmienił jeszcze elementy podświetlające matryce, w efekcie czego kolory, czerń i kontrast są już na poziomie Sony a według niektórych recenzji udało im się uzyskać nawet bardziej naturalne kolory twarzy niż na Sony. Tak że jak Sony w modelach na następny rok nie da znowu upłynniaczy do telewizorów poniżej 50'' to nie wiem czy będą mieć jakieś atuty w odniesieniu do samsunga zwłaszcza poniżej 50''.

Poniżej jest test nowego Samsunga wykonany przez Macieja:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Krak_oN
Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Oglądając reklamy stadionowe na brazylijskich mistrzostwach i widząc główny motyw reklamowy "Sony 4K", zastanawiam się, jak to jest naprawdę z zapowiedzią o pozbyciu się produkcji telewizorów.

Poniżej jest dyskusja i linki do testów nowej serii H Samsunga, w ostatnim linku jest test z porównaniem do Sony.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oglądając reklamy stadionowe na brazylijskich mistrzostwach i widząc główny motyw reklamowy "Sony 4K", zastanawiam się, jak to jest naprawdę z zapowiedzią o pozbyciu się produkcji telewizorów.

W warszawie mowi sie w sklepach Sonego, ze Sony bedzie zajmowac sie wylacznie tv 4k, ze raczej zrezygnuja ze zwyklych tv, ale poczekamy jeszcze troszke to zobaczymy co uchwala...

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Czy 4k czy bedzie to 8k to dalej to bedzie tv ...mowienie ze sony przestawi sie na tv 4k jest co najmniej dziwne...przeciez tv HD umrą smiercią naturalną

Edytowane przez Tomas73

Sharp AQUOS 80" Full LED LC-80LE645E .......Benq w1070 120" ... clone Pro-Ac d100 kino+ tannoy mercury 7.4 stereo... 4K... 4k ultrabox+

Tak. Za jakieś 15 do 20 lat.

W produkcji za 2-3 lata ,a mowa jest o firmie a nie o użytkownikach

Sharp AQUOS 80" Full LED LC-80LE645E .......Benq w1070 120" ... clone Pro-Ac d100 kino+ tannoy mercury 7.4 stereo... 4K... 4k ultrabox+

Mam tak zwane "mięszane (błąd w pisowni intencjonalny) odczucia". W przypadku Full HD najpierw powstał standard tegoż, potem pojawiły się nadajniki i odbiorniki. W przypadku 4K jest dokładnie odwrotnie. Odbiornik można sobie kupić, co z tego skoro nie ma co na nim oglądać. Standard emisji 4K (zarówno DVB-T, jak i DVB-S) nadal nie powstał i raczej cisza czy ktoś nad tym w ogóle pracuje. Standard zapisu 4K na BD również nie powstał, cały czas jest "mielony" w komisjach roboczych Blu-ray Disc Association (a to oni muszą go zatwierdzić). W związku z tym nie ma stosownych odtwarzaczy 4K. Liczenie, że strumieniowanie sieciowe załatwi sprawę wydaje się być deleko idącą naiwnością.

Gwoli ścislości: standard DVB-T już jest, ale dotyczy on od razu 8K i tylko w Japonii. Są tam emisje testowe w 8K, które w 2015 stanie się stałym formatem emisji publicznej NHK. Jak dotąd naśladowców brak.

W produkcji za 2-3 lata ,a mowa jest o firmie a nie o użytkownikach

Tak właśnie będzie w użytkowaniu. Dokładnie tak. 4K telewizji u nas nie będzie.

Tak właśnie będzie w użytkowaniu. Dokładnie tak. 4K telewizji u nas nie będzie.

Kiedys kiedys moze i bedzie ale jakosc tych programow na pewno bedzie odbiegac od filmu nagranego w 4k. Dokladnie tak samo jak jest w chwili obecnej z tv cyfrowej i kanalow hd w stosunku do jakosci filmow na bluray...

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Kiedys kiedys moze i bedzie ale jakosc tych programow na pewno bedzie odbiegac od filmu nagranego w 4k. Dokladnie tak samo jak jest w chwili obecnej z tv cyfrowej i kanalow hd w stosunku do jakosci filmow na bluray...

Protestuję. Jakość niektórych (powtarzam: niektórych) programów HD na platformie NC+ jest naprawdę bardzo wysoka, co m.in. wynika także z ich dobrego bitrate.

Proponuję by firma , którą sobie skądinąd cenię, skupiła się na poprawie jakości 2K a nie sięgala po nikomu niepotrzebne 4K.

Proponuję by firma , którą sobie skądinąd cenię, skupiła się na poprawie jakości 2K a nie sięgala po nikomu niepotrzebne 4K.

Mi jest potrzebne 4k nie wsadzaj wszystkich do jednego wora he he ....miło bedzie poogladac programy nadawane niby w 4k, wtedy bedzie to dopiero prawdziwe full Hd oczywiscie chodzi mi o bitrate ktore wtedy nasza platforma będzie miala na poziomie 25Mb/s...ja stawiam na 2030r

Tak wiem są tacy co żyją przeszłością, są tacy co przyszłością ale liczy się teraźniejszość.A teraz mamy kiepskie HD.

Tak 8k dla nas w swerze marzeń w tv ,pozostaje czekac na projektory 8k w dobrej cenie

Mi jest potrzebne 4k nie wsadzaj wszystkich do jednego wora he he ....miło bedzie poogladac programy nadawane niby w 4k, wtedy bedzie to dopiero prawdziwe full Hd oczywiscie chodzi mi o bitrate ktore wtedy nasza platforma będzie miala na poziomie 25Mb/s...ja stawiam na 2030r

Dokladnie wtedy dopiero bedzie prawdziwe full hd a nie oszukane tak jak jest to teraz...

Gość JacekMadera

(Konto usunięte)

Na czyje zamówienie to napisałeś?

Bo po tych kilku zdaniach widzę,ze na pewno nie miałeś do czynienia z żadnym tv sony np. serii W605. Dla mnie jest to zwykła klaka.

Nie pozostaje mi nic innego, jak ostrzec innych przed twoimi opiniami.

Kolego, czytać to trzeba ze zrozumieniem i wtedy będziesz wiedział o jaki konkretnie model mi chodziło we wcześniejszym poście...

Masz rację, jestem na "NIE", chyba mam do tego prawo...?

Z Japonii w 2015 publiczna telewizja NHK będzie nadawana w 8K.

Niezły bezsens ... biorąc pod uwagę, że ostatnio udowadniano mi na tym forum, że przy odległości 3m od ekranu, nawet na 80" TV nie widać różnicy między FullHD a 4K. ... czyli do 8K to 160" będzie mało przy takim dystansie.

Jakbyście wiedzieli jakie tv mają typowi Japończycy w swoich malutkich mieszkankach i domach, to byście pękli ze śmiechu. Bardzo nieliczna elita to oczywiście ma.

Niezły bezsens ... biorąc pod uwagę, że ostatnio udowadniano mi na tym forum, że przy odległości 3m od ekranu, nawet na 80" TV nie widać różnicy między FullHD a 4K. ... czyli do 8K to 160" będzie mało przy takim dystansie.

Nie wiem dla mnie na 80" full hd juz jest obraz rozmyty jak mleko i mydło rozdzialka się rozjezdza porownując oczywiscie z mniejszym tv full hd stojacym obok 40" i monitoromem 27" .....4k ma sens i to bardzo duzy juz od 55" wzwyż

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tomas73

Nie wiem dla mnie na 80" full hd juz jest obraz rozmyty jak mleko i mydło

Z odległości 3 metry od ekranu?

4k ma sens i to bardzo duzy juz od 55" wzwyż

... przy dystansie 3 metry od ekranu? Bo wiesz ... na 24" 4K już ma jak najbardziej sens ... przy odległości 75cm od ekranu.

ps. ja tam byłem zdania, że z 3 metrów na 80" może być już widać różnicę ... ale koledzy "wiedzieli lepiej", możesz poszukać na tym forum ... jednak na 55" z 3 m to nawet ja jestem zdania, że nie rozróżnisz 4K od FHD

Edytowane przez Kyle
  • Pokaż nowe odpowiedzi