Skocz do zawartości
IGNORED

Neutralnie brzmiący DAC

shin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Mam mały dylemat co zakupić... Tak jak w tytule, szukam DAC`a który nie zamuliłby (nie zdominował basem) mojego zestawu. Obecnie mam Rotela RA-04, NADa 521i oraz kolumienki Usher S-520... do tego lapek na atomie do gęstych plików. Do szczęścia brakuje mi odpowiedniego przetwornika. Próbowałem ostanio Nostromo Wolf (na WM8741 oraz WM8804) ale dźwięk okazał się zbyt podbity a tego nie lubie. Szukam czegoś zupełnie innego. Neutralnego, dającego przestrzeni...

Budżet to max 1000 zł. ale oczywiście wolałbym taniej i dobrze by było gdyby DAC miał wejście USB.

https://www.audiostereo.pl/topic/109908-neutralnie-brzmi%C4%85cy-dac/

Dlaczego uważasz, że to DAC jest głównym wyznacznikiem "podbicia basu" ?

Nie twierdzę że jest głównym wyznacznikiem ale wiem co usłyszałem po jego podpięciu (Nostromo Wolf) i nie spodobało mi się to. Zarówno mój CD jak i Muse DAC Mini którego podłączyłem nie wywołały takiego efektu dudnienia. Stąd moje pytanie o radę...

Testowałem Nostromo Wolf i rzeczywiście coś jest na rzeczy. Miał lekkie podbarwienie niskich tonów.

Obecnie mam CA Dacmagic 100 i on już tych przebarwień nie ma, tak mi się wydaje...

Czy jest neutralny to nie wiem, bo innych DACów nie słuchałem.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

obeznawałes juz sprawe

smsl sd 650

smsl sd 1955+

dopasujesz je pod siebie i zgrywanie ze sprzetem

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

Witaj,

proponowałbym posłuchać przetwornik iFi Audio iDac, powinien w pelni Cię usatysfakcjonować. Ewentualnie już w tym tygodniu będzie dostępny model iFi Audio iDSD Nano.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsluchy, jest także możliwość wypożyczenia urządzenia i przetestowania we własnym systemie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

tylko ODAC. około 500zł, a jakość i neutralność jest na pozomie daców za 8tys. sprawdz sobie moje inne posty na jego temat. gdzies w internecie jest też polska recenzja - zdaje się że na dzwiękożercy. to najlepszy wybór jeśli rzeczywiście szukasz naturalnego, transparetnego urządzenia

proponowałbym posłuchać przetwornik iFi Audio iDac, powinien w pelni Cię usatysfakcjonować.

Zwykle doradzasz z sensem, ale teraz... przetwornika iFi bym nie polecił nawet najgorszemu wrogowi. Granie szare, bez ciała, stłumione. Chyba że faktycznie pod kątem tego basu polecasz to wówczas zgoda, bo iFi nie ma basu. :)

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Dzięki za zainteresowanie :)

A co sądzicie np. o Beresfordzie TC-7520 ? Ponoć też jest dość neutralny... Albo o poniższych przykładach z "alle"?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie maiłem tylko smsli

bo ciezko dostac uzywane

a nowych nie kupuje -nie stac mnie co chwila na utrate wartosci przy odsprzedawaniu

to wszystko co jest ponizej i około1000 nie jest warte tyle ile sobie liczą

smsl jet przynajmniej tanszy i mozna go "upgraedowac"

reszty nie polecam

ze wzgledu na przepłacenie

jedyne cos warte - mowie o stosunku cena do uzysku

muse 4x tda 1543 --- nie znam wlasnie ale ponoc

xonar u7 - raczej nie dla ciebie ale....

fiio e10 - nie dla Ciebie

reszta gra jak zwyłe sb 0410 z modem sterownikowym +plus minus NIUANSE wyczuwalne na ekstermalnie drobiazgowym wnikaniu w powtarzalnym elemencie utworu

to wszystko nie warte pieniedzy :)

albo kupowac powazne albo "nic" - to wszystko autosugestia i platanie figli przez mozg kiedy wie ze powinno grac lepiej

kiedy podłaczasz pod jedno wejscie tania karte a pod drugie "driogiego" daca

i odtwarzasz na dwu playerach wz porzesubnieciem o 3 sek

odsluchujesz "wejscie drozsze" - jest super

myslisz teraz (na elemencie trudnym) przełacze wejscie i odslucham jak zle zagrała to tanizna

- i tu nastepuje zonk bo zagrala identycznie

kiedy sie porownuje nie bezposrednio zawsze jest wrazenie ze drogie i fajnie zbudowane gra duzo lepiej- złapalem sie na tym setki razy i nie tylko ja z tego co wiem

tym sie jeszcze zainteresuj - robia je spejalnie pod neutalnosc nie efektownosc - reszta bazuje na efektownosci i gra tak samo jak druga reszta ktora ma sprawic dobre wrazenie

emu 0204

emu 0404

ps

jesli ktos ma inne odczucia nie zaprzeczam

to sa moje - koniec szukania cudów za "1zl" takie nie istnieją nawet jesli wygladają

czym mniej wydasz tym lepiej dla Ciebie ;) (oczywiscie nie ponizej rozsadku usb nie moze kosztowac mniej niz 200 bo to znaczy ze sklada sie tylko z obudowy)

sanskryt mnie osobiscie nie initeresuje ale nie chce mu zaprzeczac

ad ma swoje cechy unikalne - choc to tez pewnie iluzja byc moze ze wlasnie pcm bedzie lepszym wyborem

bres nic nie robi - to samo zrobi tda x 4 ale lepiej (bo gorzej nie mozna ;)

brest to tania dzwiekówka w obudowie zasilana z zewnatrz - zmiana zadna -sb elite gra bardziej neutralnie - szkoda na to pieniedzy

szkoda ze nie miałem w tym samym czasie ale bres a emu pci 0404 to wydaje sie przepasc

a skoro to przepasc to podobna 0204 usb kosztuje mniej niz połowe i nadal jest bardziej neutralna (zreszta tych dwu tez nie mialem razem ale jakby cos miedzy nimi jest)

ed2 (ogolnie - nie bede wnikał w jakosc tego konkretnego ushera)

przypuszczalnie o ile nie masz powazniejszej klasy kolumn to wiecej uzyskasz zmieniajac kolumny niz przerzucaniem sie tanimi dacami

- duzo wiecej i to nawet za mniej wydanej kasy (grzebiac wsrod leciwych)

fizyki nie przeskoczysz dacem

tu potrzeba minimum

ma silver rx2 (nawet wymieniajac na nowe mniej wydasz)

mikro kolumienki to bardziej zabawki i obojetne co o nich popisano

zmien zamiast daca

kolumny na usher 601 ;) - zapomnisz o dacach i problemach

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

Witam :)

Mam mały dylemat co zakupić... Tak jak w tytule, szukam DAC`a który nie zamuliłby (nie zdominował basem) mojego zestawu. Obecnie mam Rotela RA-04, NADa 521i oraz kolumienki Usher S-520... do tego lapek na atomie do gęstych plików. Do szczęścia brakuje mi odpowiedniego przetwornika. Próbowałem ostanio Nostromo Wolf (na WM8741 oraz WM8804) ale dźwięk okazał się zbyt podbity a tego nie lubie. Szukam czegoś zupełnie innego. Neutralnego, dającego przestrzeni...

Budżet to max 1000 zł. ale oczywiście wolałbym taniej i dobrze by było gdyby DAC miał wejście USB.

To musiał być na prawdę tragiczny DAC. Nie przypominam sobie bym kiedyś widział DAC z podbitą częscią pasma (zwykle wszystko mieści się w +-0,1 dB, tak od kilkunastu Hz do kilkudziesięciu kHz)

nie maiłem tylko smsli

bo ciezko dostac uzywane

a nowych nie kupuje -nie stac mnie co chwila na utrate wartosci przy odsprzedawaniu

to wszystko co jest ponizej i około1000 nie jest warte tyle ile sobie liczą

smsl jet przynajmniej tanszy i mozna go "upgraedowac"

reszty nie polecam

ze wzgledu na przepłacenie

jedyne cos warte - mowie o stosunku cena do uzysku

muse 4x tda 1543 --- nie znam wlasnie ale ponoc

xonar u7 - raczej nie dla ciebie ale....

fiio e10 - nie dla Ciebie

reszta gra jak zwyłe sb 0410 z modem sterownikowym +plus minus NIUANSE wyczuwalne na ekstermalnie drobiazgowym wnikaniu w powtarzalnym elemencie utworu

to wszystko nie warte pieniedzy :)

albo kupowac powazne albo "nic" - to wszystko autosugestia i platanie figli przez mozg kiedy wie ze powinno grac lepiej

kiedy podłaczasz pod jedno wejscie tania karte a pod drugie "driogiego" daca

i odtwarzasz na dwu playerach wz porzesubnieciem o 3 sek

odsluchujesz "wejscie drozsze" - jest super

myslisz teraz (na elemencie trudnym) przełacze wejscie i odslucham jak zle zagrała to tanizna

- i tu nastepuje zonk bo zagrala identycznie

kiedy sie porownuje nie bezposrednio zawsze jest wrazenie ze drogie i fajnie zbudowane gra duzo lepiej- złapalem sie na tym setki razy i nie tylko ja z tego co wiem

tym sie jeszcze zainteresuj - robia je spejalnie pod neutalnosc nie efektownosc - reszta bazuje na efektownosci i gra tak samo jak druga reszta ktora ma sprawic dobre wrazenie

emu 0204

emu 0404

ps

jesli ktos ma inne odczucia nie zaprzeczam

to sa moje - koniec szukania cudów za "1zl" takie nie istnieją nawet jesli wygladają

czym mniej wydasz tym lepiej dla Ciebie ;) (oczywiscie nie ponizej rozsadku usb nie moze kosztowac mniej niz 200 bo to znaczy ze sklada sie tylko z obudowy)

sanskryt mnie osobiscie nie initeresuje ale nie chce mu zaprzeczac

ad ma swoje cechy unikalne - choc to tez pewnie iluzja byc moze ze wlasnie pcm bedzie lepszym wyborem

bres nic nie robi - to samo zrobi tda x 4 ale lepiej (bo gorzej nie mozna ;)

brest to tania dzwiekówka w obudowie zasilana z zewnatrz - zmiana zadna -sb elite gra bardziej neutralnie - szkoda na to pieniedzy

szkoda ze nie miałem w tym samym czasie ale bres a emu pci 0404 to wydaje sie przepasc

a skoro to przepasc to podobna 0204 usb kosztuje mniej niz połowe i nadal jest bardziej neutralna (zreszta tych dwu tez nie mialem razem ale jakby cos miedzy nimi jest)

ed2 (ogolnie - nie bede wnikał w jakosc tego konkretnego ushera)

przypuszczalnie o ile nie masz powazniejszej klasy kolumn to wiecej uzyskasz zmieniajac kolumny niz przerzucaniem sie tanimi dacami

- duzo wiecej i to nawet za mniej wydanej kasy (grzebiac wsrod leciwych)

fizyki nie przeskoczysz dacem

tu potrzeba minimum

ma silver rx2 (nawet wymieniajac na nowe mniej wydasz)

mikro kolumienki to bardziej zabawki i obojetne co o nich popisano

zmien zamiast daca

kolumny na usher 601 ;) - zapomnisz o dacach i problemach

Niestety na moje obecne warunki mieszkaniowe nie widzę sensu by pakować się w kolumny za ponad 3ooo zł. (czy więcej). Może w przyszłości pokuszę się o rozbudowę sprzętu ale na chwilę obecną chcę tylko poprawić jakość dźwięku z komputera. A że same kolumny nie są idealne (a które są) sam zdaję sobie sprawę ale są i gorsze... A co do DACa to cudów także nie oczekuję lecz chciałbym coś co nie będzie mi dudnić podczas odsłuchu. Troszkę ciepełka mnie nie zraża ale ten Nostromo którego miałem to generalnie nie moje klimaty.

To musiał być na prawdę tragiczny DAC. Nie przypominam sobie bym kiedyś widział DAC z podbitą częscią pasma (zwykle wszystko mieści się w +-0,1 dB, tak od kilkunastu Hz do kilkudziesięciu kHz)

Nie mam w tym temacie wielkiego doświadczenia lecz ten wybitnie pokaleczył moje uszy :)

może taki...?:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.