Skocz do zawartości
IGNORED

Muzyka elektroniczna - najlepsze plyty

antymalkontent

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko nie jestem pewien, czy ta płyta została wydana osobno, czy tylko jako integralna część pakietu z grą...

Co do tego rutrackera, to kurde słabo u mnie z rosyjskim, jet tam w ogólne jakaś wyszukiwarka?

Jak najbardziej warto się zapoznać!

Czy inne płyty też są warte zainteresowania?

powiem Ci szczerze, że dziś to odkryłem pod wpływem informacji o koncercie w Gdańsku, w kwietniu :)...

Ale wg info na allmusic ten projekt istnieje już wiele lat, są i gwiazdki przy płytach

Na pewno będę drążył ten temat.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Oneohtrix Point Never (Daniel Lopatin) - Returnal.

Nieco hałaśliwy początek płyty (Nil Admirari) może co niektórych zrazić, ale potem jest znacznie łagodniej i równie ciekawie.

Choć podobno wielu uważa tę płytę za najsłabszą w dorobku artysty.

Najlepsze płyty elektorniczne? Przecież można by tu siedzieć miesiącami i wpisywać! Nie macie litości.

Na początek kompletnie arbitralnie wrzucam moją listę z biodra. Są to płyty, które lubię, część z nich jest ogólnie ceniona.

1. Monolake – Silence. Współczesne post dub techno wycieczki. Organiczna dźwiękowa inżynieria – haj endowa produkcja

2. Porter ricks – Biokinteticks – chronologicznie powiązani z Monolake, ale akurat ta płyta to już retro – ’90. Wciąż powala głębią. Podwodna podróż.

3. Autechre wcześniej wspomniane – wczesne płyty są śliczne, późne odjechane. To już jest sound dezajn, cyfrowa apokalipsa. Ale perwersyjnie przyjemne i dobrze nagrane.

4. Również wspomniany V. Delay – na początek coś ze starszych płyt polecam np. Multila albo Anima (choć ta druga to jeden długi utwór i może przygnieść neofitów)

5. Tim Hecker – ogólnie około ambientowe pejzaże – lekko hałaśliwe, ale w miły sposób – ciepłe.

6. Ricardo Villalobos – mnóstwo produkcji, bardzo dopieszczone z afrykańskimi wpływami, ale ogólnie jest to tzw. minimal house. Nadaje się jednak do słuchania w domu idealnie. Np. Vasco polecam.

7. Ekipa z dial/smallville – ktoś wspomniał wcześniej Lawrence’a i w tym właśnie duchu jego koledzy grają: Efdemin, Moomin, Pantha du Prince. Romantyczne piosenki house’owe, oszczędne produkcje.

8. Moritz Von Oswald Trio – pewnie znany tu, ale zawsze warto przypomnieć. To już zachodzi na dżez i współczesne wygibasy, ale jest jednak elektroniczne.

9. Fennesz – gitarzysta abstrakcyjny – silnie modyfikowana elektronicznie gitara. W stronę noise’u, ale z wyczuciem i poetycko.

10. SND – klasycy ultraminimal glitch elektroniki. Same trzaski i bleepy a jednak ładne.

11. Laurel Halo – Quarantine – cudowna płyta. Trudno ją mi opisać to może cytat: “Halo has developed a unique take on electronic music, combining the machine pulse of hardware and software instruments (synthesizers, samplers, drum machines) with her own voice to address physical process, liminality and virtual violence” z Discogs.

12. Actress – każda płyta jest godna uwagi – R.I.P i ostatnia Ghettoville chyba najbardziej. Koleś na ostatniej okładce Wire ;)

A jeszcze mamy np. Torococorot, Jana Jelinka, The Black Dog, Hype Williams. Alva Noto oczywiście też, Oneohtrix Point Never też świetny a ja akurat lubię Returnal ;)

????

Kiedyś, dawno temu miałem nagraną płytę Roberta Schroedera "Brian Voyager". Bardzo mi się podobała.

DJ Shadow "Endtroducing" to również kapitalna płyta.

Nie wiem czy Massive Attack mieści się w gatunku ale "Blue Lines" i "Mezzanine" to płyty świetne.

bolą mnie nogi, izba pusta

w piecu Lewiatan tak się pluska

Ukryta Zawartość

Jesli muzyka elektroniczna to obowiazkowo Kraftwerk i ich Man Machine z 1978 :-) Pozdrawiam!

Nie wiem czemu co innego mi sie skopiowalo!!

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Alva Noto i Ryuichi Sakamoto Vrioon, piękna płyta, choć nie całkowicie elektronika

Jedna z moich ulubionych płyt.....ale to chyba nie ten wątek, bardziej ambient elektroniczny.

Może łapie się pod szerokie pojęcie muzyki elektronicznej. ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Myślałem że znajdę tu dyskografię Tangerine Dream, Klausa Schulze, Ash Ra Tempel, Vangelisa, Jean Michela Jarre'a czy innego Gandalfa. A tu cisza.

To może z nowszych :

No i z rodzimego podwórka :

• 1 rok później...

Ktoś już przesłuchał Jean-Michel Jarre "Electronica" 2015 ? Wrażenia?

Chwilowo jestem unieruchomiony, więc wyprawa na odsłuch nie wchodzi w rachubę, będę wdzięczny za opinie ;)

Ja się skusiłem, ale nie bardzo wiem jak mogę Ci pomóc w podjęciu decyzji ?

Póki co, to gram w aucie, bo chyba do tego jest stworzona - komercha z bitem, a nawet chyba w pięciu

utworach z wokalizami. Jest dużo smaczków w cytatach - pewne sekwencje z Oxygene, Arpegiatora, itd.

Kilka projektów bardziej ambitnych - słychać smaczki Tangerine, jest też Lang-Lang i inni. Taki misz-masz,

ale całkiem możliwe, że trafi w Twój gust, choć wiekopomnych kompozycji tam nie ma - bynajmniej dla mnie.

Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem, ale liczę się z tym, że bardziej Ci namieszałem .... he,he,he ...

Fan kupi, choćby z ciekawości lub z sentymentu.

Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem, ale liczę się z tym, że bardziej Ci namieszałem .... he,he,he ...

Dzięki za podpowiedzi, nie jest tak źle... ;) "Przekonująco" wyglądała ekipa wspomagająca, ale co z takich mariaży może wyjść?

Właśnie słucham.

Słabizna:-(

... takimi opiniami w necie, w większości ta płyta jest opisywana - sinusoida...

Szkoda..., a mogło być tak pięknie.

"Nie wiem, czy ten projekt wypali" - mówi JMJ.

Otóż - czarno to widzę/ słyszę...

Smutno patrzeć, jak na naszych oczach kończy się i marnieje - Legenda.

Super..., thx. Gdzieś te płyty są do zdobycia w Polsce? znalazłem 3 tytuły...

Ukryta Zawartość

Znalazlem do sciagniecia we flac-u z tej stronki.

Ukryta Zawartość

Ktoś już przesłuchał Jean-Michel Jarre "Electronica" 2015 ? Wrażenia?

Chwilowo jestem unieruchomiony, więc wyprawa na odsłuch nie wchodzi w rachubę, będę wdzięczny za opinie ;)

Akurat zastanawiam się co by tutaj posłuchać. Więc wlaczamy tidal i posluchamy tego jm Jarre.

chwilowy brak działalności w audio.

Jarre kiepściutki.Przerost formy nad treścią.Pozapraszał gościu muzyków, aby stworzyć epokowe dzieło i wyszła kaszana bez ładu i składu,Kawałków instrumentalnych jeszcze da się słuchać mimo wtórności i przy tym mógł pozostać.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.