Skocz do zawartości
IGNORED

Oppo darbee czy warto

tecnoselfrx

Rekomendowane odpowiedzi

Zdjęcia może nie najlepiej ujmują temat, ale mi najlepiej podoba się ta najniższa fotografia. Jest najbardziej naturalna. Te wyżej oczywiście są bardzo efektowne i też się mogą podobać. Dzięki za wyjaśnienia.

Na pewno nie, ale zasada działania wyostrzenia jest podobna, każdy tego typu filtr działa efektownie, ale powoduje też pewne artefakty obrazu, jeśli zostanie użyta zbyt mocna maska. Osobiście wolę normalny materiał HD taki, jaki został nakręcony bez bajerów, a tego typu filtry masz za darmo w każdym rozbudowanym programie do odtwarzania filmów na PC :)

Najprościej efekt działania Darbee można opisać tak: bez Darbee na twarzy aktora nie widać zmarszczek czy syfów a z Darbee widać

Dokładnie TEN SAM argument był użwany w dyskusji plazma vs LCD: na LCD nie widać zmarszczek i syfów na twarzach, na plaźmie widać. Teraz okazuje się, że na PDP jednak nie widać i dopiero procesor Darbee pozwala je zobaczyć. Z zaciekawiem czekam na dalszy rozwój technologii, w wyniku którego dowiem się, że tak naprawdę z Darbee również nie można było dostrzec rzeczonych detali obrazu, no ale z tym nowym wynalazkiem - jaknajbardziej tak.

Apeluję o powagę.

Nie napisałem na jakim ekranie oglądam ;-)

Moje spostrzeżenia odnoszą się do projektora i dużego ekranu. Na PDP efekt Darbee jest mniej spektakularny ... ale jest łatwo zauważalny.

Z Darbee po prostu lepiej się ogląda i tyle. Czy warto - na to pytanie to już każdy musi sobie sam odpowiedzieć po własnych testach.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Czy istnieje procesor Darbee w postaci oddzielnego klocka? Tak aby mając już określony sprzęt - włączyć doń odtwarzacz BD i tuner Sat, następnie wyjść z niego na telewizor i zobaczyć efekt działania?

Odtwarzacz ten idealnie sprawdza się przy większych ekranach, na małych przekątnych tego aż tak nie widać.

Co do jakości obrazu jaki uzyskujemy z Oppo to jest to jeden z nielicznych odtwarzaczy który wypuszcza sygnał taki jaki jest fizycznie nagrany - bez żadnych zniekształceń (a wbrew pozorom nie uzyskamy tego na każdym odtwarzaczu - tym bardziej tym za 200zł).

Ogólnie jest to jeden z najlepszych odtwarzaczy obecnie dostępnych na rynku.

[Wymoderowano]

Edit mod

Na podstawie zgłoszenia naruszenia regulaminu, wymoderowano treści o charakterze reklamowym.

Jednocześnie przypominamy, że do zamieszczania takich treści mamy dział z wątkami sponsorowanymi.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Czy istnieje procesor Darbee w postaci oddzielnego klocka? Tak aby mając już określony sprzęt - włączyć doń odtwarzacz BD i tuner Sat, następnie wyjść z niego na telewizor i zobaczyć efekt działania?

Tak.

http://www.ebay.de/itm/GSP-Darbee-Darblet-HDMI-Video-Processor-Enhancer-DVP-5000-DarbeeVision-Visual-/400670609566?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item5d49d4509e

Na pewno nie, ale zasada działania wyostrzenia jest podobna, każdy tego typu filtr działa efektownie, ale powoduje też pewne artefakty obrazu, jeśli zostanie użyta zbyt mocna maska. Osobiście wolę normalny materiał HD taki, jaki został nakręcony bez bajerów, a tego typu filtry masz za darmo w każdym rozbudowanym programie do odtwarzania filmów na PC :)

Jestem tego samego zdania, ale byłem ciekawy czy może ten gadżet ma jakieś inne cudowne działanie lecznicze obrazu TV ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Piopio widzę że się kompletnie nie rozumiemy.

Chyba nie ;-)

Ja się cieszę jak widzę więcej szczegółów na filmie. Jak wspomniałem większosć filmów próbuje naśladować rzeczywistość i Darbee im w tym pomaga.

Każdy film DVD jest zniekształcony. Darbee sprawia, że subiektywna jakość obrazu się polepsza. Nad czym się tu zastanawiac ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

@KotSylwester @HQ150

Dzięki za odpowiedź. Nie jest to aż tak droga zabawka, jak początkowo myślałem. Szczególnie jeśli sprowadza się z Niemiec, rozumiem że cło i VAT nie mają w tym przypadku zastosowania (w podanej cenie jest już niemieckie cło i niemiecki VAT, dwa razy się tego na terenie Unii nie płaci). Pytanie tylko czy warto? Chyba trzeba będzie skorzystać z zaproszenia salonu Audio Świat i przejechać w wolnej chwili na ulicę Jórskiego celem przekonania się na własne oczy. Rozumiem, że wprawdzie w formie oddzielnego klocka nie mają, ale w Oppo 103D/105D można tę funkcję włączyć i wyłączyć dla porównania.

Tylko ten pilot jak od chińskich kolorowych listew LED zniechęca. Ale cena rzeczywiścienie jest zła :)

Jak znam życie to firma mieści się wprawdzie w Richmond, Texas, ale tak naprawdę to klocek jest robiony w znanym amerykańskim mieście Dongguang. Albo innym Shenzhen :)

Cena jest zła? Czy nie miało być "nie jest zła"?

Wracam do kina i kończy sie ten jej program, jakiś talent show dla projektantów. I wychodzą te dziewczyny z wybiegu do czarnego pomieszczenia z ostrym oświetleniem. Czyli widać praktycznie dziewczyny dobrze oświetlone i czarne tło. i powiem szczerze że TAKIEJ czerni od zakupu projektora na nim nie widziałem. To była wylana smoła. Czego to może dowodzić?

Tego, że Twój zmysł postrzegani to bestia, którą niezwykle łatwo zmylić ;) Tu zwykły efekt kontrastu symultianicznego sprawia, że chwilowo widzisz czerń jak w czarnej dziurze. Wszystkie rzeczy do których dopłacamy nierzadko słone pieniądze dają swój efekt, ale nie musi być to oczywiste czy ewidentne.

Chyba nie ;-)

Ja się cieszę jak widzę więcej szczegółów na filmie. Jak wspomniałem większosć filmów próbuje naśladować rzeczywistość i Darbee im w tym pomaga.

Każdy film DVD jest zniekształcony. Darbee sprawia, że subiektywna jakość obrazu się polepsza. Nad czym się tu zastanawiac ?

Tak się zastanawiam czy rzeczywiście widzisz więcej szczegółów czy tylko widzisz je wyraźniej. To urządzenie nie doda przecież szczegółów. Oczywiście rozumiem że wrażenie jest dodatnie tylko pytanie czy adekwatne do wzrostu ceny. Ta przystawka z filmu to ~300$ a ostrość i kontrast w normalnym Oppo działa bardzo podobnie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Nie mam projektora i jak wiesz nie jestem ich zwolennikiem. Jeśli oględziny wypadną pozytywnie - widział bym zastosowanie przy moim G30 42". Prezentację działania Darbee mają zrobić na Sony 40", tak więc (jak mi się wydaje) będę miał możliwość wyrobić sobie osąd czy w moim konkretnym przypadku ma to w ogóle jakikolwiek sens.

Bobcat, szczerze mówiąc nie śledzę Twoich upodobań. Jakby mieli "do testów" to może i ja bym się zdecydował wziąć ale sam nie wiem. Q21 ma do testów do domu. Ale zaraz wiosna i moje chęci na wydawania na kino spadną do bardzo niskiego poziomu i tak do późnej jesieni.

Ta przystawka z filmu to ~300$ a ostrość i kontrast w normalnym Oppo działa bardzo podobnie.

Widże Lechu, że lubisz się mądrzyć. Wszystko wiesz najlepiej.

Otóż powiem Ci, że Darbee nie działa jak ostrość i kontrast w normalnym Oppo.

Sprawdzałem i efekt jest inny. Darbee działa wybiórczo, "inteligentnie".

Proponuję wizytę w jakimś salonie celem zapoznania się z Oppo z Darbee a potem powrót do dyskusji.

Jakby mieli "do testów" to może i ja bym się zdecydował wziąć ale sam nie wiem.

Przejadę się i zobaczę "w akcji". Jeśli stwierdzę że "gra warta świeczki" będę się zastanawiał jak go kupić (oczywiście w formie oddzielnego klocka).

Proponuję wizytę w jakimś salonie celem zapoznania się z Oppo z Darbee a potem powrót do dyskusji.

Tylko jak będę to mógł zrobić w domu. Porównać w czasie rzeczywistym tak żeby eliminować wpływ niedoskonałych zmysłów. Nawet mam do takich celów dwie takie same płyty BD (jedna z nich to nietrafiony prezent) z bardzo dobrym nagraniem koncertowym. Na razie jestem bardzo zadowolony z obrazu w moich TV i nie odczuwam potrzeby polepszania ich tym urządzeniem, ale jak wiarygodnie je porównam do tego co mam to mogę zmienić zdanie. Zdjęcia zamieszczone wcześniej przez 'malikali' nie przekonały mnie, a ten film to bardzo fajny marketing.

Widże Lechu, że lubisz się mądrzyć. Wszystko wiesz najlepiej.

Jestem tylko ostrożny. Lubię wiedzieć jaki jest rzeczywisty wpływ takich urządzeń na poprawę wrażeń z oglądania. To chyba nie jest mądrzenie się tylko ciekawość. Forum jest po to żeby w miarę tego jaką kto ma wiedzę w temacie dzielić się nią z innymi kolegami po hobby. Tak mi się wydaje, ale może się mylę (?).

Pozdrawiam.

Ta przystawka z filmu to ~300$ a ostrość i kontrast w normalnym Oppo działa bardzo podobnie.

To jest twierdzenie. Mówisz jak znawca teamtu. A przecież nie widziałeś Darbee na oczy. Tak nie można.Jeśli nie opieramy swoich przemysleń na własnych doświadczeniach to cała dyskusja staje się jałowa.

A przecież nie widziałeś Darbee na oczy.

To prawda, ale oglądam ten film reklamowy i zdjęci wklejone przez 'malikali' i stąd takie a nie inne spostrzeżenie. W naturze oczywiście może być inaczej. Jak będzie okazja to na pewno sprawdzę. Też jestem zainteresowany wszystkim co służy poprawie jakości wideo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ja poczekam jak będzie dostępne w naszym kraju no i jak kupię większy TV.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Jako zwolennik obrazu na plazmie nie przychylę się do opinii kolegi Piopio, że "ostrzej znaczy lepiej".

Trenowałem Oppo 103D (potem 105) i nie zachwyciła mnie ta użyteczność. Nie mam wielkiego telewizora (Sharp 46"), więc może i efekt bardziej bruździ niż pomaga.

Dla mnie to marketingowa wojna/wyścig, podobna do Hz w telewizorach albo ilości pixeli na matrycy aparatów.

Zdjęcia może nie najlepiej ujmują temat, ale mi najlepiej podoba się ta najniższa fotografia. Jest najbardziej naturalna. Te wyżej oczywiście są bardzo efektowne i też się mogą podobać. Dzięki za wyjaśnienia.

Stwierdzam dokładnie to samo.

Tamte pokazując coś czego nie ma, czego oko nie widziało.

Pozdro

Tak się zastanawiam czy rzeczywiście widzisz więcej szczegółów czy tylko widzisz je wyraźniej. To urządzenie nie doda przecież szczegółów. Oczywiście rozumiem że wrażenie jest dodatnie tylko pytanie czy adekwatne do wzrostu ceny. Ta przystawka z filmu to ~300$ a ostrość i kontrast w normalnym Oppo działa bardzo podobnie.

Wprawdzie nie w Polsce ale jest np. tu:

Ukryta Zawartość

Jest też także cos takiego:

Ukryta Zawartość

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.