Skocz do zawartości
IGNORED

dac do 3000zl, pomozcie:-)

Adam_85

Rekomendowane odpowiedzi

Nie zrozum mnie, źle też nie jestem żadnym ekspertem i nie słyszałem 1000 daców. Tak się po prostu składa, że mamy tu Meitenera, Eximusa, Ciunasa i kilka innych daców w tym miałem Myteka 192 DSD więc akurat o nich mogę się wypowiedzieć.

Ciunas ma niemalże identyczną sygnaturę do DP-1 i MA-1 czyli bardzo muzykalny z dużą ilością detalu. Co do reszty trudno mi się dokładnie wypowiedzieć bo było to stosunkowo krótkie porównanie ale z pewnością nieco gorszą scenę od DP-1 ale na razie jeszcze nie spotkałem daca z lepszą więc to żadna ujma i bynajmniej nie jest to zła scena.

Czy są lepsze DACi za 300e naprawdę nie mam pojęcia ale ten za 300 to niezła propozycja jak C się uda znaleźć używanego w tej cenie oczywiście.

Czy zapłacił bym 600 za nowego? Raczej nie bo jak dodasz do tego Pre i HP wzmak i jeszcze funkcjonalność to szybko dochodzisz do cen za urządzenia typu Eximus DP-1, który moim zdaniem jest po prostu świetny i dlatego też go posiadam :) (oczywiście kupiony był po miesięcznych intensywnych testach w różnych systemach i wielu porównaniach).

Pozdrawiam

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

Ja od niedawna korzystam z daca lampowego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Za 300e albo taniej można dostać używanego Jkenny Ciunasa (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), który gra na zbliżonym poziomie do Eximusa DP-1 i Meitnera MA-1, w sposób o którym Mytek może jedynie pomarzyć.

Majtek nie jest zły, ale ma taki sposób prezentacji jak napisali wcześnie Koledzy...

Lampizator - dotychczasowe doświadczenia raczej odstraszają od tego typu urządzeń - zwłaszcza "transportu plikowego"

A Meitner to chyba zupełnie inny poziom cenowy chyba...

Ukryta Zawartość

Majtek nie jest zły, ale ma taki sposób prezentacji jak napisali wcześnie Koledzy...

Lampizator - dotychczasowe doświadczenia raczej odstraszają od tego typu urządzeń - zwłaszcza "transportu plikowego"

Transportu od Lampiego nie znam ale sam DAC jest bardzo dobry moim zdaniem. Nie słyszałem co prawda wyższych leveli a to co słyszałem miało pewne braki ale barwa, wypełnienie, muzykalność, scena stały na bardzo wysokim poziomie.

To oczywiście pokazuje jednie, że gusta są różne i to co jednemu się podoba dla drugiego będzie nieakceptowalne, i nie ma w tym nic złego.

Ja od niedawna korzystam z daca lampowego:

Ukryta Zawartość

Ten DAC cieszy się dużą popularnością wśród anglików. Z tego co rozumiem to coś w stylu lampiego. Jak Twoje wrażenia z posiadania?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

― Oscar Wilde

Słuchałem w komplecie, może to wina tego mega-transportu...

Były to klocki za dwadzieścia parę tyś. komplet, a nie grał....

Ale może "się nie wpasował"

No i wykonanie jak z garażu....

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Nie słyszałem co prawda wyższych leveli a to co słyszałem miało pewne braki ale barwa, wypełnienie, muzykalność, scena stały na bardzo wysokim poziomie.

Miałem niedawno okazję trochę posłuchać Lampizatora, bodajże level 5, ale zabijcie mnie, nie mam pewności odnośnie wersji. Dźwięk naprawdę wysokiej próby.

Lampizator Level 5 to dwa pudełka.

Ja słuchałem Level 4 z lepszymi kondami i lampą. Bajka !

Choć wybrałbym Auralic VEGA ;-) Może ma mniej wypełnienia, za to wokale lepsze niż Lampi.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Lampizator Level 5 to dwa pudełka.

Ja słuchałem Level 4 z lepszymi kondami i lampą. Bajka !

Choć wybrałbym Auralic VEGA ;-) Może ma mniej wypełnienia, za to wokale lepsze niż Lampi.

No to powiem Ci, że cały wątek o Vedze tak mnie nią nie zainteresował jak to co napisałeś bo co jak co ale wokale to na pewno mocna i robiąca wrażenie strona Lampiego.

Pozdrawiam

― Oscar Wilde

Uważam, że VEGA z zegarem exact odtwarza wokale lepiej niż Lampi. Generuje też lepszą scenę, bardziej precyzyjną. Jednakże Lampi dzięki lampie ma lepsze wypełnienie w dolnej średnicy.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Podepnę się pod watek. Mam podobny dylemat jak założyciel tematu. Różnica jest taka, że tymczasowo (kilka miesięcy) muszę przemęczyć się na DAC ze zintegrowanym przedwzmacniaczem podłączonym do klona Accu P-7100 (oczywiście linią zbalansowaną XLR). Czy ktoś z Was porównywał jakość pre w tych DAC'ach? Budżet max 3000zł - może być używka. Docelowo oczywiście będzie dedykowany przedwzmacniacz bo podejrzewam, że te zintegrowane w DAC to shit. Jest coś, co pozytywnie się wyróżnia? Wszelkie zamulacze, ocieplacze dźwięku odpadają. Ostatecznie aby nie pakować się w koszty wybiorę DAC Magic Plus (2000zł).

Pozdrawiam

Podepnę się pod watek. Mam podobny dylemat jak założyciel tematu. Różnica jest taka, że tymczasowo (kilka miesięcy) muszę przemęczyć się na DAC ze zintegrowanym przedwzmacniaczem podłączonym do klona Accu P-7100 (oczywiście linią zbalansowaną XLR). Czy ktoś z Was porównywał jakość pre w tych DAC'ach? Budżet max 3000zł - może być używka. Docelowo oczywiście będzie dedykowany przedwzmacniacz bo podejrzewam, że te zintegrowane w DAC to shit. Jest coś, co pozytywnie się wyróżnia? Wszelkie zamulacze, ocieplacze dźwięku odpadają. Ostatecznie aby nie pakować się w koszty wybiorę DAC Magic Plus (2000zł).

Pozdrawiam

Problem jest taki ze nie ma zbyt wielu dac'ow z pre na rynku. Sam szukam bo za tydz lub dwa bede mial koncowke mocy i mylsalem ze zaoszczedze na pre kupujac dac'a z pre wlasnie. Przeskanowalem fora polskie i angielskie i widze tylko kilka modeli w tej kategorii: Audiolab Mdac, ASUS Xonar Essence One MUSES i pewnie jakis mode Audio GD. Chyba cos jescze tam bylo ale zapomnialem. Poprzednim razem kiedy bylem w takiej sytuacji skonczylo sie na zakupie pasywnego pre (DIY) ktory podlaczylem do Mdac'a i koncowki Densena Dm30. Mdac'a szybko sprzedalem bo gral efektownie ale jakos tak troche malo muzylkanie i nie pasowal mi do reszy toru charaktrem brzmienia. Na dzien dzisejszy poprobuje raz jescze pasywnego pre oraz aktywnego przedwzmacniacza Audiolab'a 8000q ktory kupilem kilka dni temu. Mam tez nowego dac'a do testow Metrum Octave wiec bedzie sie dzialo :)

Na twoim miejscu sprobowalbym Mdac'a. Nie wiadomo moze akurat Ci podejdzie? A jak kupisz za mniej niz 3k to chyb bedzie latwo sprzedac gdyby okazal sie pudlem. Tak czy siak daj znac co wyszlo z twoich eksperymentow.

Pzdr

Transportu od Lampiego nie znam ale sam DAC jest bardzo dobry moim zdaniem. Nie słyszałem co prawda wyższych leveli a to co słyszałem miało pewne braki ale barwa, wypełnienie, muzykalność, scena stały na bardzo wysokim poziomie.

To oczywiście pokazuje jednie, że gusta są różne i to co jednemu się podoba dla drugiego będzie nieakceptowalne, i nie ma w tym nic złego.

Ten DAC cieszy się dużą popularnością wśród anglików. Z tego co rozumiem to coś w stylu lampiego. Jak Twoje wrażenia z posiadania?

Pozdrawiam

Ja jestem b. zadowolony. W cenie do 3 k nie widziałem nic ciekawszego. W mini recenzji opisałem swoje doznania.

Mam tez nowego dac'a do testow Metrum Octave wiec bedzie sie dzialo :)

Nie zapomnij się podzielić wrażeniami bo to podobno ciekawa skrzynka.

Pozdrawiam

― Oscar Wilde

Przeskanowalem fora polskie i angielskie i widze tylko kilka modeli w tej kategorii: Audiolab Mdac, ASUS Xonar Essence One MUSES i pewnie jakis mode Audio GD

Właśnie zainteresowałem się Audio GD NFB 10ES3 na Sabre ES9018

Ukryta Zawartość

Najpierw muszę odpalić klona i zamówię do testowania. Fajnie, że można odesłać w razie rozczarowania.

Ukryta Zawartość

Nie zapomnij się podzielić wrażeniami bo to podobno ciekawa skrzynka.

Pozdrawiam

Naskrobie kilka slow jak dostane koncowke w swoje rece a to niestety nie nastapi zbyt szybako. Moze 2-3 tyg? Chcialbym rowniez dokupic Hiface 2 bo jak pisze wielu uzytkownikow jakosc konwertera usb/spdif jest kluczowa dla jakosci dzwieku uzyskanego z Octave Metrum.

Właśnie zainteresowałem się Audio GD NFB 10ES3 na Sabre ES9018

Ukryta Zawartość

Najpierw muszę odpalić klona i zamówię do testowania. Fajnie, że można odesłać w razie rozczarowania.

Daj znac jak go wygrzejesz. Wyglada na dosc ciekawa propozycje :)

Tak tylko dodam ze zadalem podobne pytanie (Dac z pre ampem) na ang forum i zaproponowano mi oprocz tych wyzej wymienionych dac'ow Benchmark DAC1 oraz Emotiva Stealth DC1. Jesli chodzi o Benchmark DAC1 to chyba nie jest to moj typ. Recenzje z reguly mowia o bardzo precyzyjnym-studyjnym (sterylnym?) dzwieku a takiego raczej unikam.

Ukryta Zawartość

Co sądzicie o Asus XONAR Essence One MUSES dużo czytałem o nim, recenzje są pozytywne szczególnie tego bez oamp MUSES01 jak to pisali wysokie loty lecz ja widze tam słabiutkie oampy reszte ok nawet kondy mi się podobają jak dla mnie nie słuchałem ale powinno być (bajka) recenzja wypadła lepiej niż z muses tak jak by się bali prawdy napisać co do wersji muses recenzja jest oschła, dodam napisali tak w tańszej wersji (frunął na około 10-11tyś metrów - dla jasności źródła klasyfikujące w kategorii A fruwają powyżej 12-13 Asus niebezpiecznie zbliża się do bram niebios (high-endu) podoba mi się też opcja modyfikacji poprzez wymianę tych oampów ciekawa opcja mam w tej chwili Progigy HD2 po wymianie kondensatorów w tych ważnych miejscach i oampów jestem bardzo zadowolony, mam zamiar kupić w najbliższym czasie jakiegoś daca po głowie chodzi mi ten muses czy ktoś słuchał i ma, zapytam się tak czy poniżej tej kwoty będzie coś lepszego.

Dodam czego oczekuje ważne dla mnie jest dobre wyjście słuchawkowe dużo z niego korzystam podpięte będą słuchawki bayerdynamic dt150 i Koss A/250, tył możliwość podpięcia pod samą końcówkę mocy musi mieć zbalansowane XLR a od komputera chcę sygnał dać tylko przez usb najlepsza opcja i możliwość wymiany oampów wzmacniaczy operacyjnych w podstawki.

Aktualnie mam Prodigy HD2 po modyfikacji ciekawe jaki będzie przeskok jakości w dźwięku co do Asus XONAR Essence One MUSES.

Mam pytanie o Bufor co on daje czy jest ważny w mojej karcie nie ma bufora, czy starczą te oampy co tam są za bufor może dużo by wniosło np wstawiając tam muses01, wzmacniacze operacyjne w torze słuchawkowym po zakupie chętnie bym jeszcze wymienił na lepsze.

Wzmacniacz operacyjny:

●Zbalansowany/Niezbalansowany I/V:4 x MUSES 01

●Zbalansowany/Niezbalansowany LFP: 2 x MUSES 01

●Zbalansowany/Niezbalansowany bufor: 3 x NE5532

●HSłuchawki: 1 x I/V: NE5532; 1 x LPF: NE5532; Bufor zasilania: LME49600

A może ktoś się wypowie kto słuchał wyższy model ASUS Essence III jak to gra czy wart jest tej ceny.

TEAC UD-501 dla mnie odpada nie każdemu przypadł do gustu, mi też pewnie nie będzie pasował myślę że też bym się rozczarował z tego co przeczytałem na dodatek brak wymiany oampów a te co tam są hm, plus za wygląd ale to ma grać.

Jak na razie pięknie wciągającą gra mi Progigy HD2 po modyfikacji naprawdę to gra można słuchać bez końca jestem zadowolony ale coś może było by lepiej z zewnętrznym zasilaniem jak dac czy ktoś z doświadczonych kolegów forumowiczów doradził by mi czy warto zastanowić się nad Asus XONAR Essence One MUSES lub wskazał by coś godnego zainteresowania oprócz słuchawek nie napisałem ale będzie też podłączony wzmacniacz Accuphase przez zbalansowane XLR tego też brakuje mi w karcie wzmacniacz będzie grał z kolumnami na głośnikach scan speak, dac chce kupić nowy najlepiej jak bym odwiedził sklep i porównał tylko daleko i czasu mało w Q21 mają wybór.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

TEAC UD-501 dla mnie odpada nie każdemu przypadł do gustu, mi też pewnie nie będzie pasował myślę że też bym się rozczarował z tego co przeczytałem

I wszystko jasne! Powodzenia w czytaniu :)

I wszystko jasne! Powodzenia w czytaniu :)

Bez obrazy ale myślę że można lepiej w tej cenie, aż takie złe oampy tam nie siedzą nie wiem czemu aż takie negatywne opinie na forum może zależy od pozostałej elektroniki, są tam dobrej firmy muses 8920 - to w zasadzie muses 01 tylko w wersji niskobudżetowej na I/V na LFP jest n5532a wszystkie przylutowane na stałe bez możliwości wymiany.

Wygląda fajnie, wzmacniacz też prezentuje się ładnie tej firmy.

TEAC UD-501 dla mnie odpada nie każdemu przypadł do gustu, mi też pewnie nie będzie pasował myślę że też bym się rozczarował z tego co przeczytałem na dodatek brak wymiany oampów a te co tam są hm, plus za wygląd ale to ma grać.

Jak na razie pięknie wciągającą gra mi Progigy HD2 po modyfikacji naprawdę to gra można słuchać bez końca jestem zadowolony ale coś może było by lepiej z zewnętrznym zasilaniem jak dac czy ktoś z doświadczonych kolegów forumowiczów doradził by mi czy warto zastanowić się nad Asus XONAR Essence One MUSES lub wskazał by coś godnego zainteresowania oprócz słuchawek nie napisałem ale będzie też podłączony wzmacniacz Accuphase przez zbalansowane XLR tego też brakuje mi w karcie wzmacniacz będzie grał z kolumnami na głośnikach scan speak, dac chce kupić nowy najlepiej jak bym odwiedził sklep i porównał tylko daleko i czasu mało w Q21 mają wybór.

Bez obrazy ale po przeczytaniu Twoich postów mam wrażenie, że swoją wypowiedź powinieneś zacząć:

- "Jaki DAC kupić i dlaczego ma to być Asus XONAR Essence One MUSES?"

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Bez obrazy ale myślę że można lepiej w tej cenie, aż takie złe oampy tam nie siedzą nie wiem czemu aż takie negatywne opinie na forum może zależy od pozostałej elektroniki, są tam dobrej firmy muses 8920 - to w zasadzie muses 01 tylko w wersji niskobudżetowej na I/V na LFP jest n5532a wszystkie przylutowane na stałe bez możliwości wymiany.

Wygląda fajnie, wzmacniacz też prezentuje się ładnie tej firmy.

No to teraz do czytania doszło jeszcze oglądanie! Zawsze jakiś postęp :) Szczerze mówiąc to mam w nosie co tam w środku siedzi, nawet nie wiedziałem jakie opampy i czy przylutowane czy nie. To ma grać muzykę. I gra. A jak chcesz sobie pobiegać z lutownicą to proponuję używany DAC. Jakikolwiek. Tak do 300 zł styknie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.