Skocz do zawartości
IGNORED

Czy to ma grać czy wyglądać ?

_Ged_

Rekomendowane odpowiedzi

Jedno jest pewne - WA Sophia możesz skreślić z listy i rozglądać się za mniejszymi głośnikami.

I to nie tylko Sophie ...W 16 metrach to raczej zdecydowałbym się na monitory ,albo np. coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

I to nie tylko Sophie ...W 16 metrach to raczej zdecydowałbym się na monitory ,albo np. coś takiego:

Dobry pomysł - nie wiem czy ich wygląd się spodoba ale coś na przetwornikach accuton'a powinno spełnić wysokie wymagania jakościowe .

Jeśli kolega chce pomieszczenie i sprzęt w stylu lat '70 to oczywiście polecam McIntosha, rozumiem też że skoro wątek jest w dziale Hi-end to raczej nie ma co wspominać o Quadzie 303/405 czy lampowych Quad II ;-)

JBL i Crown zagra bardzo analitycznie ale nie będzie to przyjemne brzmienie dla relaksu.

Rogers i Accu to nie to jeśli chcemy analityczny dźwięk.

Jeśli kolega chce pomieszczenie i sprzęt w stylu lat '70 to oczywiście polecam McIntosha, rozumiem też że skoro wątek jest w dziale Hi-end to raczej nie ma co wspominać o Quadzie 303/405 czy lampowych Quad II ;-)

Monosy Quad II może designem nie ale np. Leak i do jakieś tego brytyjskie monitory BBC od Rogersa, Splendora, Harbetha itp. Prosta skrzynka w jasnej okleinie pasuje do lat 70-ych idealnie. Tylko trzeba wyrwać takie z epoki a nie z bieżącej produkcji.

Rasowanego Leaka czy Dynaco kupisz w KBL Sound.

Nie doczytałem, mam nadzieję że metalu nie słuchasz bo te kolumny nie do tego.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Pytania do kolegów:

1 - Tak.

2 - Powinny zgrywać się wizualnie z resztą. Jeśli już płacisz to miej z tego frajdę na dłużej.

3 - Koszmarne problemy z synergią. 6 lat zabawy.

4 - Rozwiązanie pojawiło się przez przypadek, kiedy miałem już tej zabawy po dziurki w nosie, byłem w dużej mierze przekonany że gonię za widmem i byłem zdecydowany przesiąść się na smartfon.

6 - Ile się da. Na zasadzie powolny wybór, ale na lata.

7 - Też. Zależy jaki masz gust. Ja pokój 24 m kw. mam prawie pusty. Wszystko co mam pożarła ogromna szafa robiona na zamówienie, reszta to kanapa, dobrana ława, dwie pufy, fotel, roślinki i audio. Mam czym oddychać.

8 - Tak. To trudne, ale możliwe.

9 - Urządzenia to rzecz wtórna. Moja rada - najpierw dokładnie sam sobie sprecyzuj jaki dźwięk zadowoli Cię na lata. Bez tego będziesz latał po sklepach i w końcu i tak nie będziesz zadowolony.

Sly, nazywaj brzmienie Wilsonów jak chcesz, ale dźwięk w tym pokoju (AR + WA Sophia) zauroczył mnie na serio. Do tego ciekawe - bo mały pokoik hotelowy. Być może będę miał podobne wymiary pomieszczenia u siebie (ale tego nie wiem na 100%).

To, ze Cie zauroczyl nie znaczy, ze bedziesz w stanie dlugo z nim zyc. Pierwsze wrazenie mnostwo detalu na gorze ale na dluzsza mete dla wiekszosci osob taki dzwiek jest meczacy. Mozna te cecy rozdzielczosc polaczyc ale tutaj juz trzeba wydac naprawde sporo kasy i do tego dochodzi jeszcze odpowiadajacy Tobie wyglad.

Troche dziwne, ze osoba ktora lubi tak cieple pomieszczenia chce sluchac jazgotu...

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

To, ze Cie zauroczyl nie znaczy, ze bedziesz w stanie dlugo z nim zyc. Pierwsze wrazenie mnostwo detalu na gorze ale na dluzsza mete dla wiekszosci osob taki dzwiek jest meczacy. Mozna te cecy rozdzielczosc polaczyc ale tutaj juz trzeba wydac naprawde sporo kasy i do tego dochodzi jeszcze odpowiadajacy Tobie wyglad.

Troche dziwne, ze osoba ktora lubi tak cieple pomieszczenia chce sluchac jazgotu...

W kwestii zestawienia ARC z WA mogę się wypowiedzieć chyba najbardziej wiążąco;-) Podobnie jak Włodek byłem zauroczony tym zestawieniem na AS 2006, to był dla mnie obok Ancient Audio Holography + Grand Silver dźwięk wystawy. W efekcie zbudowałem podobną konfigurację ARC u siebie. Niestety Wilsony nie dorównują klasie elektronice i kolumny zostały przeze popędzone zaraz podczas testów:-) Wg mnie największym problemem WA jest poluzowany, odklejony od reszty pasma bas, którego jest zdecydowanie za dużo w proporcji do reszty toru. Złośliwi twierdzą, że dziadek Wilson na starość robi się coraz bardziej głuchy i każdą kolejną edycję czy to Sophii czy Watt/Puppy podkręca o 2-3dB w górę na basie, że cokolwiek usłyszeć;-) Mało to obiektywne, ale coś w tym jest. W każdym razie WA jest kolumną dość trudną w ułożeniu i ja bym się w nią nie pchał. Do ARC znajdzie się znacznie więcej dobrych paczek. Ja jestem np zauroczony Vandersteenami, jeśli oczywiście wygląd będzie dla Was akceptowalny. Analogicznie świetnie grają amerykańskie Revele, najlepiej największy model z serii. Cena zbliżona do WA Sophia, a dźwięk znacznie lepszy. Poza tym sedno sprawy poruszyli Lorecci i Ira, to nie są kolumny do 16m2. U mnie nawet moje 30 plus dodatkowe wyloty na schody, otwarte drzwi do gabinetu, itp okazały się niewystarczające. To jest pod amerykańskie salony 50+ m2 oraz szkieletową technologię, która wycina bas. Ja się osobiście dziwię Jarkowi Orszańskiemu, że on wystawiał Sophie w małym pokoiku w Sobieskim, bo to co tam się działo z basem woła o pomstę do nieba. Szkoda Wilsony wystawiać w takich warunkach, bo to jest dla nich niesprawiedliwa próba, one nie są aż tak złe jak można by wnioskować po odsłuchu w Sobieskim. Po prostu to nie są kolumny zaprojektowane do polskich realiów mieszkaniowych. Nie bez powodu Sophie świetnie zagrały w Tulipie z Devialetem, po prostu D-klasowa końcówka; mówiąc wulgarnie; chwyciła bas za mordę tak jak należy :-)

Odnośnie WA to porównywałem Sophie z Sasha i zdecydowałem sie trochę poczekać, dozbierać i kupić te drugie. i odmiennie od Tomkly jestem zadowolony z połączenia z ARC. Tylko do Sashy trzeba było dobrać min Ref150 bo Ref75, nawet z lampami KT150, jest za słaby zarówno do Sashy jak i Sophie. A to podnosi "poprzeczkę"

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Na pewno Ref. 150 na KT120 dawałby sobie radę lepiej niż Ref. 110 na 6550, które miałem wtedy, to prawda. Ref. 110 też jakoś tam dawał radę, natomiast mnie najbardziej przeszkadzał charakter basu z samej kolumny, zdecydowanie preferuję szybkość i uderzenie papierowego woofera. W sumie mam taki prosty kod: papier, conajmniej 90dB oraz uczciwe 8 omów.

Dzięki koledzy.

maxflo - pomijając ceny to wstawianie Sashy do 16 metrów kwadratowych nawet w Japonii jest chyba pozbawione sensu :)

Jakie głośniki zagrają analitycznie w 16 metrach ? Albo jakie powinienem wypróbować ? Coś co jest do pożyczenia u dystrybutora.

Sonus Faber Guarneri Evolution ? Accordo Franko Serblin ? Małe MBL ? Harbethy ? Dynaudio C1 ? Focale Diablo Utopia ? Małych Wilsonów chyba nie ma w Polsce.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Accordo na pewno tak, świetna rzecz. Jak chodzi o Guarnieri to oczywiście wybitna kolumna, ale mam na myśli jej stare wersje. No i wymaga fantastycznej reszty toru. Ja bym szukał starych SF Extrema. Harbethów na tyle dobrze nie znam, żeby się mądrzyć, najlepiej zna markę kolega jamówię, więc jego trzeba zapytać. C1 nie polecam, Diablo Utopię lubię, choć bywa kapryśna i podobnie jak SF wymaga świetnie przemyślanego toru.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Oj nie ja się ciągle uczę:)) ale Harbs kocham,szczególnie te maluchy bo komunikatywność środka z Radial2 i cudowna barwa,stereofonia, oraz sprężysty bas(obudowa zamknięta)powodują emocje warte każdych pieniędzy. 16m2 to limit dla trójeczek ale musisz to odpowiednio napędzić. Accordo znam,chciałem kupić, tylko... No właśnie moim zdaniem są to kolumienki do tzw plumkania i z tego zadania wywiązują się swietnie, ale mocniejszy repertuar np Mahler powodował clipping.SF podobnie jak Tomek znam z poprzedniej inkarnacji,tu najbardziej pomoże Ci Milimetr,Dynaudio wymaga elektrowni ale ja w C1 nie słyszę magii ani krztyny,MBL (małych) nie słyszałem,Focal? Ja nie słyszałem nigdy dobrego grania z Focali ale pewnie reszta toru była do luftu.

Jakie głośniki zagrają analitycznie w 16 metrach ? Albo jakie powinienem wypróbować ? Coś co jest do pożyczenia u dystrybutora.

Sonus Faber Guarneri Evolution ? Accordo Franko Serblin ? Małe MBL ? Harbethy ? Dynaudio C1 ? Focale Diablo Utopia ? Małych Wilsonów chyba nie ma w Polsce.

Pożyczałbym z wyżej wymienionych wszystkie możliwe do dostania, tak na tydzień co najmniej, albo chociaż na weekend. Wtedy będziesz miał wszystko jak na dłoni i nie będziesz musiał ufać pociskaczom kitu. Co głowa, to inna wrażliwość i inne oczekiwania. Mówi się... żeby nie polegać na opiniach z netu... i coś w tym jest!

Parker's Mood

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Pożyczałbym z wyżej wymienionych wszystkie możliwe do dostania, tak na tydzień co najmniej, albo chociaż na weekend. Wtedy będziesz miał wszystko jak na dłoni i nie będziesz musiał ufać pociskaczom kitu. Co głowa, to inna wrażliwość i inne oczekiwania. Mówi się... żeby nie polegać na opiniach z netu... i coś w tym jest!

Nie wiem kogo uważasz za pociskacza kitu ale forum służy wymianie opini, a to że potem trza to zweryfikować nausznie to oczywista oczywistość...

Nie wiem kogo uważasz za pociskacza kitu ale forum służy wymianie opini, a to że potem trza to zweryfikować nausznie to oczywista oczywistość.

Nikogo z Was, powiedziałem to zupełnie ogólnie, bo wiadomo, że pociskaczy, i to nie tylko na tym forum, nie brakuje - powiedziałbym nawet, że jest ich większość. Jak obraziłem Twoje uczucia, to jak najbardziej Sorry! Poza tym, element > 'Co głowa, to inna wrażliwość i inne oczekiwania' jest chyba niedoceniany za bardzo - a forum? Jasne, że służy do wymiany poglądów, chociaż sam wiesz jak jest...!

Parker's Mood

Gość passer

(Konto usunięte)

Jakie głośniki zagrają analitycznie w 16 metrach ?

Kiedyś przed laty kupiłem Lipinski L-707 do pokoju 18,5 m2.

Grają u mnie do dziś. Poprzednio z lampą teraz z trazystorem.

Jak dla mnie - trudno by znaleźć lepsze

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Czytałem bardzo rozbieżne, wręcz skrajne opinie o tych kolumnach i nie wiem z czego one wynikają. Czy jest w nich coś takiego, co mogłoby tak spolaryzować słuchaczy?

Czytałem bardzo rozbieżne, wręcz skrajne opinie o tych kolumnach i nie wiem z czego one wynikają. Czy jest w nich coś takiego, co mogłoby tak spolaryzować słuchaczy?

Tak.

Są liniowe,nie podbarwiają,nie dodają nic od siebie.

Nie umiejętnie zestawione potrafią być suche,nadmiernie analityczne.

Lubiane przez muzyków i fanów grania studyjnego.

Miałem 707,moim zdaniem do 16 metrów trochę za duże,lepiej jeśli już 505tki.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Grają u mnie do dziś. Poprzednio z lampą teraz z trazystorem.

Jak dla mnie - trudno by znaleźć lepsze

Masz kombinację stereo 2.2, czy tylko same monitory?

Parker's Mood

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Tak.

Miałem 707,moim zdaniem do 16 metrów trochę za duże,lepiej jeśli już 505tki.

Dzięki za opinię.

Małych Wilsonów chyba nie ma w Polsce.

Posiadałem kiedyś model Cub 2. Z podobnych jednak wolałbym Jm Lab Mini Utopie. Z tym ,że oba te modele są nie produkowane obecnie i pozostają tylko używki.

Moim zdaniem Mini by się sprawdziły u ciebie.

Ukryta Zawartość

post-1597-0-39387500-1408820276_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niewątpliwie Lipińskie zostały stworzone do celów postprodukcyjnych. Pewnie jeden z nielicznych przykładów, w którym pro sprzęt odzywa się też w domu. Bardzo dużo o nich kiedyś czytałem - były w kręgu moich zainteresowań monitorowych, niestety, nie miałem możliwości głębszego wsłuchania się w ich możliwości - tylko raz, bardzo szybko i pobieżnie - było to dawno temu. Pamiętam, że chyba M.Stryjecki posiadał Lipińskie i nawet pracował na nich przy którejś ze swoich produkcji... chociaż nie jestem tego pewny, w każdym razie jakiś epizod tego typu zapamiętałem, więc coś w tym musi być.

Parker's Mood

Gość passer

(Konto usunięte)

Masz kombinację stereo 2.2, czy tylko same monitory?

Same monitory.

Miałem 707,moim zdaniem do 16 metrów trochę za duże,lepiej jeśli już 505tki

L-505 - może być niedostatek basu. Uważam, że do stereo najlepszym rozwiązaniem z konstrukcji p. Lipińskiego jest 707 do pomieszczeń nawet do 25 m2. W 16 będzie b.dobrze. :) oczywiście przy "właściwym" systemie.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Uważam, że do stereo najlepszym rozwiązaniem z konstrukcji p. Lipińskiego jest 707 do pomieszczeń nawet do 25 m2. W 16 będzie b.dobrze. :) oczywiście przy "właściwym" systemie.

Faktycznie, jeśli są wzorcowe neutralne, tak jak pisał Stefek, czyli nie podbijają i nie przeciągają basu, a system też neutralny, to nawet 16 metrów im wystarczy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.