Skocz do zawartości
IGNORED

Starcie Tytanów….najlepsza lampa SE w bi-ampingu z tranzystorami

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Na komputerowych.... :-)

Co to za komputer że jedna kolumna waży 46kg ? :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Co to za komputer że jedna kolumna waży 46kg ? :)

Kochany, kochany….jedna waży 150kg… :-) ale już tak na serio pojedynek lamp będzie na Utopiach, a na TAD-ach pojedynek tranzystorów. Teraz testuję MBL serię Corona i jest całkiem fajnie, choć ciekawi mnie bardziej nowa linia Noble, która w Polsce pojawi się we wrześniu.

Na jakich lampach grasz, miedź czy grafit?

Lampy są grafitowe ale ten egzemplarz gra inaczej niż testowy poprzednik. Jest większa gęstość, nasycenie, nieco cieplejszy jest i ciemniejszy w pozytywnym sensie, przy zachowaniu selektywności i detaliczności poprzednika. Ma więcej kolorytu i głębszą barwę.

Sly czy możesz dla sprawdzenia popędzić Focala tylko z samej GMki?

Piękne te gniazdka Furutecha. Ponoć Twoja wersja gra wybitnie z jeszcze lepszą barwą i dociążeniem tym samym zbliża się charakterem do moich monobloków na Duelundach.

Gratuluję i czekam na dalsze opinie po rozgrzaniu.

Grono właścicieli nam się powiększa. Czy wersja SE MAX EDITION :) nadal jest taka cichutka?

Sprawdź jeszcze miedziaki, powinno być mega kolorowo. Kiedy wpadasz z GMką do Marslo?

Jest tak jak napisałeś i ten egzemplarz gra zupełnie inaczej, barwniej, soczyściej, ciemniej, bardziej dociążonym dźwiękiem.

Jest zupełnie cichy, nic nie brumi. Dopiero przyłożenie ucha do tweetera pokazuje leciutki szum, ale tak delikatny, że z 20cm już go nie słychać. Żaden inny lampowy wzmacniacz pod tym względem nie może się równać. Wszystkie inne brumią i szumią. Taka jest prawda.

Co do podłączenia całej Utopii tylko z GM-ki to kiedyś zrobię taką próbę ale nie teraz. Mam wszystko pospinane, a terminale w kolumnach blisko dyfuzora i ciasny dostęp.

Marslo ma do mnie stałe zaproszenie, co tydzień odnawiane przez Attaché.... :-)

A słuchałeś jakichś innych konstrukcji hybrydowych i jak wypadły z porównaniu do Thrax - a?

Dawno to było,Thrax chyba wtedy jeszcze nie istniał ;).

Jedyny jaki mi zapadł w pamięć to Tenor Audio,zdaje się 175 czy coś takiego.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Podobał się tobie Tenor? Nie miałem okazji słuchać ale ponoć świetne granie.

Podobał mi się,tyle tylko pamiętam,bo to było ze trzy,a może i cztery lata temu.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jedyny jaki mi zapadł w pamięć to Tenor Audio,

Tutaj akurat się Tobie nie dziwię ;)

Na mnie (i nie tylko na mnie) ten sprzęt zrobił ogromne wrażenie.

Jak na razie to dla mnie jest referencja w audio.

Ale w przyszłym tygodniu wjeżdżają do mnie Ypsilon - y , które podobno są rewelacyjne i "porównywalne" do Tenora.

Jestem ogromnie ciekawy jak to zagra bo opinie od ludzi , którzy tego słuchali są b.optymistyczne a słuchali "tylko" podstawowych monosów i pre.

SET 100 ultimate mają grać na poziomie Tenora Audio.

Ale Amplifona też posłucham i zobaczymy jak się obroni.

To nie będzie sensowne porównanie. Nie można porównywać integry w monoblokami + pre. Poza tym będziesz miał okazję posłuchać podstawowej wersji Amplifona, a dla twoich wymagań musiałbyś porównywać taką jaką obecnie wygrzewam.

Sly podstawowa wersja Amplifona jest wystarczająco dobra do porównań i na pewno się obroni. Ja obecnie nie poznaję płyt, które znam nas pamięć:)

Sly podstawowa wersja Amplifona jest wystarczająco dobra do porównań i na pewno się obroni. Ja obecnie nie poznaję płyt, które znam nas pamięć:)

Wiem, że się obroni ale Jarek chce robić porównania z najlepszymi wzmakami za setki tysięcy.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

podstawowa wersja Amplifona jest wystarczająco dobra do porównań i na pewno się obroni.

Rozumiem ,że zarówno Tenora jak i Ypsilona miałeś u siebie i słuchałeś stąd taka pewność?

To nie będzie sensowne porównanie. Nie można porównywać integry w monoblokami + pre. Poza tym będziesz miał okazję posłuchać podstawowej wersji Amplifona, a dla twoich wymagań musiałbyś porównywać taką jaką obecnie wygrzewam.

Chodzi bardziej o barwę i ogólną sygnaturę brzmienia. Jak integra zagra na takim poziomie , że warta będzie zainteresowania to może warto będzie poczekać na monobloki i pre.

Rozumiem ,że zarówno Tenora jak i Ypsilona miałeś u siebie i słuchałeś stąd taka pewność?

Raczej mała ekscytacja nowym sprzętem:)

Moim zdaniem tak ogólnie. Oddzielne pre, oddzielne monobloki, z wielu względów mają szanse zagrać lepiej niż Integra w zbliżonej klasie.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Dotyczy to Amplifona czy tak ogólnie

Tego co cytowałeś ja nie napisałem więc nie wiem jakim cudem udało się Tobie mnie zacytować ? ;)

Cuda Panie , cuda ....

Gość passer

(Konto usunięte)

Tego co cytowałeś ja nie napisałem więc nie wiem jakim cudem udało się Tobie mnie zacytować ? ;)

Cuda Panie , cuda ....

???

Oczywiście był to cytat z wypowiedzi sly30

Cuda Panie, cuda

Moim zdaniem tak ogólnie. Oddzielne pre, oddzielne monobloki, z wielu względów mają szanse zagrać lepiej niż Integra w zbliżonej klasie.

Zapewne dobranie brzmienia systemu pod indywidualne oczekiwanie jest b. prawdopodobne w przypadku systemu dzielonego ze względu na różnorodność konfiguracji.

Określenie jednak "nie można porównywać integry...." jest nieprawdziwe. Można.

Pewnie, można, 150 konnego Passata z 450 konną S-klasą też można tyle, że wynik łatwy do przewidzenia.

sly30 -zależy jaka integra :)

Nie forował bym tak szybko, tak zdecydowanych wyroków.

Jest wiele wzmacniaczy zintegrowanych tylko obudową, np. twój amplifon, o ile się nie mylę, to właśnie takie rozwiązanie (masz monobloki w jednej obudowie - czyli S-klasę w obudowie passata - mówiąc twoim obrazowym językiem).

Słucham tylko muzyki.

No tak, jasne ale jak postawi się obok monobloki tej samej klasy jakościowej to jednak one wypadną lepiej. Choćby przez fakt, że nie są blisko siebie i nie oddziałują na siebie elektromagnetycznie, w monoblokach jest więcej miejsca przez co poszczególne podzespoły mają więcej miejsca a to ma znacznie. Monobloki siłą rzeczy mają oddzielne zasilanie, każdy swoje. Poza tym sekcja preampa jest wrażliwa na oddziaływanie wszystkiego w pobliżu. W integrze ma to znaczenie ale w dzielonym układzie preamp jest z dala od monobloków i to jest lepiej.

EEEE, argumenty na siłę :). Oczywiście wszystko zależy od konstrukcji o jakich mówimy. W twoim amplifonie masz pełne dual mono - co oznacza, że i zasilanie dla każdej końcówki jest osobne - dokładnie jak w monoblokach. Jedyną różnicą z audiofilsiego punktu widzenia - to pre, do którego nie można się dostać innymi kablami niż te, które zaplanował konstruktor :), Osobne pudełka mają jedną przewagę - są lżejsze i łatwiejsze do przenoszenia (tu znów piję do amplifona).

Słucham tylko muzyki.

Oddzielne zasilanie dla kazdego elementu osobno napewno ma ogromne znaczenie.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Czytam,czytam..............i co?

Amplifon bez wad jest?

Tak od razu go zdołaliście ułożyć i okiełzać go w swoich systemach?

Kondy jeszcze nieuformowane i takie larum?

Czy aby nie przesadzacie z tym wszystkim?

Czego dotychczas słuchaliście,..........że nagle wszyscy dostali takiego olśnienia?

A barwa w amplifonie się zapytam jest jak trzeba?

Narastanie i wygaszanie ciśnienia w klasyce właściwe?

Wielkość instrumentów i ich rozpoznawalność tzn. prawdziwość nie budzi zastrzeżeń?

Proponowałbym mniej zachwytów wyglądem zewnetrznym,a więcej opisów dotyczących całych systemów w których on funkcjonuje.

Zauwazyłem pewna prawidłowość,którą zainicjował Szymon,a mianowicie-proszę podłączcie amplifona jak normalny wzmacniacz-tzn.

niech samodzielnie napędzi kolumny-bo przetworniki basowe powinny naprawdę zacząć żyć i pracować właściwie.

To nie jest wzmacniacz do łatwych kolumn i małej powierzchni do napędzenia.

Proszę o więcej konkretów tzn. w jakim gra systemie i pomieszczeniu-wtedy opis będzie rzetelny i rzeczywisty.

pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.