Skocz do zawartości
IGNORED

Starcie Tytanów….najlepsza lampa SE w bi-ampingu z tranzystorami

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

zresztą to E86C czyli dotychczasowe lampy Artura.

Ja grałem przez trzy miechy na E88C Mullard. W sobotę Telefunken EC86 od Ciebie zastąpił go ... i już ten Mullardzik nie podskoczy, wyląduje w szafie ... albo pójdzie do wiadra :))

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Gość cybant

(Konto usunięte)

Ja grałem przez trzy miechy na E88C Mullard. W sobotę Telefunken EC86 od Ciebie zastąpił go ... i już ten Mullardzik nie podskoczy, wyląduje w szafie ... albo pójdzie do wiadra :))

Sprawdź jeszcze te Siemensy.

Choć ja swoje wrzuciłem do wiadra;)

Muszę

Sprawdź jeszcze te Siemensy.

Pod koniec tygodnia ... bo za dużo zmian na raz. Telefunken, a i cyfraka Siltech'a kupiłem to i też ryło mi się cieszy od zmian.

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

ilość tych bez <> stale rośnie :)))

<> ciekawe?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

.........

Ukryta Zawartość

Gość jt211

(Konto usunięte)

Telefunken i Siemens tak myśę na 97 %

Siemens poza kodami wbijał czasami cyfry między pinami.

Ale w Jugosławii już cyfr nie było i kod był z Nis.

Zamówiłem już Telefunkena EC806S ... jedzie do mnie z US. Zobaczymy jak to "zaśpiewa", bo podstawowa wersja Telefunkena EC86 w stosunku do Mullarda E88C gra bardziej energetycznie, z lepsza artykulacją instrumentów, 3D pikne się prezentuje. Te lampy 86 i 88 są w śmiesznych cenach w stosunku do takich lampiszonów jak 81, 83.

Bo nie sa az tak dobre. 83 sa moim zdaniem lepsze od 88.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Bo nie sa az tak dobre. 83 sa moim zdaniem lepsze od 88.

W jakim urządzeniu słuchałeś E88C? Co ma piernik do wiatraka przecież to dwie zupełnie inne lampy więc jak je porównałeś ze sobą?

Takie sa obiegowe opinie, ze po pierwsze e88c to polowka ecc88 a druga opinia to taka, ze 83 sa poproistu lepiej brzmiacymi lampami od 88. Akurat jedne i drugie mam dosc dobrze przerobione. 82 i 88 mialem w Lammie a 83 w phono. Dodatkowo wielu znajomych mialo w roznych urzadzeniach jeden i drugie i pomimo tego, ze jedne czy drugie to inny typ jednak mozna wychwycic co wnosza lub co zabieraja.

Chyba, ze e88c to zupelnie inna lampa od ecc88

To juz niech sie bardziej kompetetni wypowiedza.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Takie sa obiegowe opinie, ze po pierwsze e88c to polowka ecc88 a druga opinia to taka, ze 83 sa poproistu lepiej brzmiacymi lampami od 88. Akurat jedne i drugie mam dosc dobrze przerobione. 82 i 88 mialem w Lammie a 83 w phono. Dodatkowo wielu znajomych mialo w roznych urzadzeniach jeden i drugie i pomimo tego, ze jedne czy drugie to inny typ jednak mozna wychwycic co wnosza lub co zabieraja.

Chyba, ze e88c to zupelnie inna lampa od ecc88

To juz niech sie bardziej kompetetni wypowiedza.

e88c to zupełnie inna lampa od e88cc więc wprowadziłeś tylko w błąd. To nie jest żadna połówka e88cc. Podobnie e86c, te lampy grają zupełnie odmiennie od e88cc. Wyobraź sobie barwnego telefunkena i przejrzystego mullarda.

Kupowanie dwóch wzmacniaczy do tych kolumn to nonsens. Nigdy nie zgrasz ich ze sobą. Jak chcesz lampę to musisz szukać czegoś w miarę mocnego z 60-100W żeby dobrze wysterować te kolumienki. zacznij od zmian w zwrotnicy i wywal te tandetne kondy bennica i elektrolity. zmiana będzie bardzo słyszalna. Możesz wrzucić na wysokie coś cieplejszego np Audyna True Copper. Zobacz jakie masz wartości tych elektrolitów to postaramy się dobrać coś niedrogiego. Dużo prościej będzie napędzić te kolumny tranem ale w tych pieniądzach barwny ciężko znaleźć.

Tutaj jedyne niedrogie lampki co mi przychodzą do głowy. Warto spróbować.

Ukryta Zawartość

Dzięki za info.

To konkretne informacje dla mnie.

Za Cayinami się rozglądałem, ale mój budżet nie wydoli - dlatego chciałem coś słabego do napędzania tylko góry.

Rozejrzę się za dobrą ofertą w używanych.

Rozumiem że nie polecasz Mingdy czy Yaqina?

Ukryta Zawartość

e88c to zupełnie inna lampa od e88cc więc wprowadziłeś tylko w błąd. To nie jest żadna połówka e88cc. Podobnie e86c, te lampy grają zupełnie odmiennie od e88cc. Wyobraź sobie barwnego telefunkena i przejrzystego mullarda.

Oj Szymon Ty nigdy nie wprowadzasz w błąd;)

Co niby z tym telefunkenem czy mullardem?

Szkoda, że autor od początku nie zaprojektował układu pod doskonałe ec8010 wtedy nie byłoby tego całego kombinowania z poszukiwaniem zamienników.

Oj wprowadza w błąd, wprowadza i to razem z Mr. Clippingiem. Np. uważa że z 4 lamp 2A3/6B4G można wyciągnąć 30w na kanał.

Deus ex machina czy Perpetum mobile ? Specjalista jeden....

Każdemu się zdarza ale lepiej sprawdzić i siebie niż powtarzać po kimś z netu.

W lampkach E88C i E86C Telefunken i Mullard grają zupełnie odmiennie od E88CC/ECC88. Stereotypu w ogóle się w tym przypadku nie sprawdzają.

Oj wprowadza w błąd, wprowadza i to razem z Mr. Clippingiem. Np. uważa że z 4 lamp 2A3/6B4G można wyciągnąć 30w na kanał.

Deus ex machina czy Perpetum mobile ? Specjalista jeden....

Jello wybacz ale nie miałem tych monobloków Abraxasa u siebie. Jako bywalec u Piotrka możesz zadzwonić i się dowiedzieć u źródła. Z 4 lampek da się na pewno wycisnąć 20W. ten 1dB w głośności mniej musisz mi wybaczyć :)

Urządzenia w Twoim sklepie też miały być dostępne na miejscu w stanie mint... Oczywiście nienaprawiane :)

No to te 20W już do Thieli powinny wysraczyć, chiba że ten clipping komuś będzie przeszkadzać...

Wysraczyć to się można co najwyżej w toalecie :)

Szkoda, że nie słuchałeś "moich" kolumn na scanach pędzonych z SETu na diabełku. Byś się zdziwił.

Sam jestem zwolennikiem sporego zapasu mocy i na pewno 100W z lampki SET daje odpowiednią rezerwę ale taka moc o odpowiedniej jakości sporo kosztuje. Nie każdy może sobie pozwolić na końcówki za cenę mieszkania.

Zawsze możesz podpiąć klasę D ze 2KW ale czy zapewni Ci większą radość słuchania od tych 20W z lampki śmiem wątpić.

Ciekawy artykuł. Często na forum mówi się, że sprzęt powinien grać jak muza na żywo i że wielu do tego dąży nie mogąc jednak osiągnąć założonego celu. Swego czasu próbowałem polemizować, bo widzę to jednak inaczej.

Nie chciałbym mieć w domu dźwięku jaki jest na większości koncertów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W tym artykuliku jest mowa o muzyce estradowej i tu sie zgodze, czesto naglosnienie jest fatalne.

Jestem jednak swiezo po symfonii pastoralnej Beethovena w filharmonii berlinskiej.

Zaraz po powrocie do domu odpalilem sprzet i posluchalem wielkiego Ludwiga pod Barenboimem i musze powiedziec, ze choc akustyka filharmonii jest powalajaca to mam bardzo dobry system u siebie.

Barwa i dynamika, te dwa elementy mam super, choc live jest niedoscignione.

Ta barwa smyczkow i w ogole strunowych mnie powalila, bas robily 4 kontrabasy, trzeba to uslyszec.

Konto w trakcie usuwania

Wczoraj wieczorem odbyło się wielkie zamykanie ust przez Paltona, obrona vipów. Rozdawał punkty i bezpodstawnie blokował możliwość pisania, niezgodnie z regulaminem. Chciał zablokować moje konto prywatne po wcześniejszej bezprawnej blokadzie konta branżowego! Pokrzywdzonych zachęcam aby zgłaszać takie samowolne wybryki do administracji. Walczcie o prawdę!

NIGDY NIE USTĘPUJCIE PODOBNYM KREATUROM!

Powyższy wpis nie na temat wątku. Proszę więcej nie trollować w moim wątku.

Wątek się wyczerpał batalia wygrana :) Gdzieś już słyszałem podobną retorykę, proszę wybaczyć ale zostało mało przyjaznych miejsc dla rebeliantów...

Ta złość to pewnie dlatego, że zabrałem monosy.

Grają wg.mnie bardzo podobnie. Ale nie chciałem mieć tego samego w obu systemach. Fajniej jest jeśli sprzęty są różne. I tak teraz będzie. W jednym Vitusy w drugim lampy Amplifona. Pod lampę mam już dobre okablowanie.

Przynajmniej jest różnorodnie. Gdybym miał wybrać jakikolwiek inny sprzęt lampowy to wolałbym drugą parę tych samych Vitusów. Ale te monobloki Amplifona to faktycznie jest bajka.

Grają wg.mnie bardzo podobnie. Ale nie chciałem mieć tego samego w obu systemach. Fajniej jest jeśli sprzęty są różne. I tak teraz będzie. W jednym Vitusy w drugim lampy Amplifona.

Przyznam,że śledzę te Twoje zmagania z lampą i trochę @sly Cię nie rozumiem:"grają tak samo","vitusy bardziej eteryczne..."...etc.Podstaw brzmieniowych,a tym bardziej praktycznych ten ruch z Amplifonem jak widać raczej nie ma,kaprys?

l'enfant sauvage

Bardzo proste. Po co tobie w garażu 2 Mercedesy skoro możesz mieć Mercedesa i np Porsche.

A co ty byś zrobił na moim miejscu? Kupiłbyś drugą taką samą parę Vitusów?

Rozważałem taką opcję.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Bardzo proste. Po co tobie w garażu 2 Mercedesy skoro możesz mieć Mercedesa i np Porsche.

A co ty byś zrobił na moim miejscu? Kupiłbyś drugą taką samą parę Vitusów?

Rozważałem taką opcję.

Lambo ...albo Ferrari;))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.