Skocz do zawartości
IGNORED

Starcie Tytanów….najlepsza lampa SE w bi-ampingu z tranzystorami

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Sly chyba tym wpisem wywołasz wojnę:) bo sam nie do końca się z nim zgadzam. Dobry preamp lampowy w żaden sposób nie powinien robić tego o czym piszesz. Faktem natomiast jest że takich pre jest niewiele. Mnie natomiast dziwi popularność pre lampowych wstawianych na siłę w system żeby zmiękczyć brzmienie tranzystora uszlachetnić cz jak by to nazwać.

A jeśli chodzi o szum z pre lampowych to jeszcze nie słyszałem takiego który nie ma tej przypadłości. A niektóre renomowane marki to szumią nawet bardzo.

Nie powinien tego robić ale robi!! Może nie każdy lampowy preamp wycina niektóre pasma czy obcina zakres ponad 20khz, a czasem nawet 16khz ale wiele tak robi. Człowiek, który robił pomiary twierdził, że wszystkie które mierzył robią kaszanę. Co do szumów to też nie spotkałem takiego, który nie szumi.

Z pre lampowymi jest problem taki że często mają zbyt wysoką impedancję wyjściową i w niektórych połączeniach może powodować to o czym piszesz.

Sly30, nie no, mógłbyś porównać Burmester'a 077 lub 808 MK5 z referencyjnym dzielonym Mark Levinson'em No.52 ?

Jest jeszcze starsza referencja: Mark Levinson No.32 ...ale wątpię aby dała radę nowemu No.52

...to będzie, na pewno inne granie, starszy może być ciut przyjemniejszy (bardziej kolorowy), kosztem precyzji.

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Prośba do moderacji.

Z uwagi na wszechobecny zachwyt produktami MPW i innymi wnoszę o wydzielenie tej części wątku i przeniesienie do odpowiedniej zakładki, to jest DYI.

Dziękuję

Moje jak na lampowe szumi bardzo malo, co sprawdzenia, galka musi byc glosniej niz przy glosnym odsluchu muzyki by to uslyszec stojac przy kolumnach.:))

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Nota bene poziom zachwytu tymi "produktami" przypomina jako żywo zachwyt Yaquinami z wątku McGyvera o miłośnikach chińskich wzmacniaczy sprzed paru lat. Tudzież ich jedynie słusznym "tjuningiem".

Prośba do moderacji.

Z uwagi na wszechobecny zachwyt produktami MPW i innymi wnoszę o wydzielenie tej części wątku i przeniesienie do odpowiedniej zakładki to jest DYI.

Dziękuję

A nie DIY?

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Szymon ... musisz jeszcze chwilę odczekać :)

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Dzień przed spotkaniem u Starego miałem przyjemność gościć Piotrka ze słynnymi MPW po przeróbkach oraz Wojtka, również fana konstrukcji Pana Waldemara. Dziękuję Wam za przybycie i mile spędzony czas.

Jako jedyna osoba słuchałem w tym samym systemie MPW przed przeróbkami, po poprawkach, Amplifonowej Gmki oraz monobloków Amplifona WM300 (to te moje skromności).

Wszystkie te konstrukcje mają Swoje niezaprzeczalne zalety i wady i nigdy nie odważyłbym się napisać o miażdżeniu bo gra cały system, co było u mnie wyraźnie słychać. MPW wpasowały się u mnie jak Amplifon u Piotrka tyle mogę napisać.

Dziwi mnie tylko niezdrowa atmosfera towarzysząca tej dyskusji. Porównania to się powinny odbyć ale z zachodnimi sprzętami aby pokazać ile nasi konstruktorzy są w stanie wycisnąć w przedziale do 50kzł.

Osobiście oceniając sprzęt biorę pod uwagę kilka czynników:

1. Jakość wykonania i bezpieczeństwo

2. Cichość układu, dopracowanie konstrukcji w tym solidne i stabilne zasilanie

3. Gwarancja ewentualnych napraw w PL

4. Koszty użytkowania w tym ceny optymalnych brzmieniowo lamp

5. Brzmienie możliwe neutralne i wyrównane jeżeli to możliwe

Pozdrawiam i dajcie na pożarcie moim monobloczkom jakieś zachodnie wypasy :)

Jednak to jest po prostu masakra. Dwie konstrukcje w starej przestarzalej technice lampowej i tyle zamieszania. Dziwie się koledze SLY30 ktory ma wspaniale wzmaki i bawi sie w jakis vintage.

Jednak to jest po prostu masakra. Dwie konstrukcje w starej przestarzalej technice lampowej i tyle zamieszania. Dziwie się koledze SLY30 ktory ma wspaniale wzmaki i bawi sie w jakis vintage.

Nie wiem na czym Kolega gra, ale proponuję sprawdzić u siebie w systemie obie konstrukcje "vintage" ... to wtedy Kolega zrozumie, czy to vintage i dlaczego Sly wybrał "na chwilę" GM70.

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Nota bene poziom zachwytu tymi "produktami" przypomina jako żywo zachwyt Yaquinami z wątku McGyvera o miłośnikach chińskich wzmacniaczy sprzed paru lat. Tudzież ich jedynie słusznym "tjuningiem".

racja przenieść do zakladki DIY

Nie wiem na czym Kolega gra, ale proponuję sprawdzić u siebie w systemie obie konstrukcje "vintage" ... to wtedy Kolega zrozumie, czy to vintage i dlaczego Sly wybrał "na chwilę" GM70.

juz temat vintagowego DIY przerabialem - po prostu zenada jak ktos to pkrownuje to swiatowego topu

Z tą różnicą że Amplifon to zdecydowanie nie DIY ... nie wiesz o czym piszesz ... posłuchaj u siebie a później możesz pisać co ślina przyniesie na usta.

Fajnie sie zaczelo, Piotrek zrobil u siebie fajne przyjecie, przyjechali forumowi koledzy z bliska i daleka i spedzili mily wieczor. Nic , tylko gratulowac.

Posluchali roznych dobrych sprzetow, nadal nic zlego, jedne przypasowaly lepiej w systemie gospodarza, inne mniej, bywa.

No ale ta mila atmosfera nie wystarcza, trzeba sobie udowodnic , ktory jest naprawde najlepszy.

Piotr od dawna pisze, ze gra caly system , wielu sie z nim zgadza, dobiera kable, podkladki antywibrqcyjne , ustroje akustyczne, aby caly system spelnil ich wyobrazenia o najlepszym dzwieku przy danym repertuarze.

Ale to nie wystqrcza, trzeba jeszcze oglosic urbi et orbi, ze moj system/wzmak/zrodlo/pomieszczenie jest najlepsze.

Po co? Bo samce gatunku ludzkiego uwielbiaja rywalizacje:)

To jedyny powod tej dyskusji o wyzszosci jednego wzmaka nad drugim.

Moim zdaniem nie ma czegos takiego jak najlepszy wzmak w ogole, moze byc najlepszy w danym systemie i dla danego gatunku muzyki.

A liczy sie tylko to, zescie sie spotkali i w ramach wspolnego hobby milo spedzili czas.

Za to naleza sie gospodarzowi, jego zonie i uczestnikom serdeczne gratulacje.

Konto w trakcie usuwania

Amplifon GM70 to full profi sprzęt i nie jest DIY. Możesz mi sebryl wierzyć, a nie lubię klamizersta i tandeciarstwa.

Sebryl zapraszam do Siebie na porównanie najlepszych tranzystorów świata z przestarzałymi lampami vintage (do tego ruskie i PP -tfu! ). Niedługo też bardzo przestarzałe 833 z jeszcze bardziej przestarzałymi driverami ale okraszone nowoczesnym układem i zasilaniem :) Topowe źródła w tym najwyższy DCS Vivaldi czy Esoteric zapewnione. Jest też "zamulająca" Audiomeca, i "bezduszny" plikowiec się znajdzie. Jako forumowy "świeżak" było by miło gdybyś wkleił zdjęcia Swojego systemu.

Dzieki Panie Andrzeju. Zaproszenie do mnie ciagle otwarte, posluchamy sobie GM 70 z Avantgardami, bedzie miarodajne porownanie integra do integry.

A teraz to by sie przydal jakis dobry tranzysor przy tych upalach:)

Jak sie klime wlaczy to szumi za bardzo:)

Chyba pojde na kajak zamiast sluchac muzy ...

Konto w trakcie usuwania

Głos Sebryla to typowy przykład dyletanctwa

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Ja pier....

stary pokaz fotki tego diy MPW - przynajmniej się troszkę posmieje

Naprawdę tyle czy kosztuja czy zer za duzo ?

pokaż prosze foty tych monoblokow

Dla Ciebie jestem Pan Piotr a pokazywałem jak byłem mały teraz jestem już duży.

Hamuj się troszkę ze swoimi dywagacjami-piszesz jak dzieciak-zmień to i troszkę kultury poproszę-wiesz o co chodzi?...jak nie to przemyśl sobie to

marslo

"Bo samce gatunku ludzkiego uwielbiaja rywalizacje:)"

Bardzo trafnie to ujales i nie ma co sie oszukiwac, ze tak nie jest:))) LAto, testosteron podwyzszaja dodatkowo kobitki skapo ubrane:)

Ale sprowokowal WLM a teraz go nima:)

Stasiu drogi Stasiu

Piszesz aby zaistnieć....czy masz inny cel-aby przeszkadzać?.

Jak nie bawisz swe dzieci to podjedż do mnie.......wtedy posłuchasz i może Ci się odmieni........spojrzenie na świat audio.

Dobra już ,dobra............pokaż swój system-bo madralków to mamy tu multum,a dobrych systemów nie za wiele.........Stasiu Aniele)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.