Skocz do zawartości
IGNORED

Monachium HIGH END: 15. - 18.05.2014

Stasiop

Rekomendowane odpowiedzi

Bylem w Horten na targach. Moze jest tak, ze wystawcy sami decyduja co ma zagrac lepiej zaleznie od tego na promocji czego bardziej im zalezy w danym momencie.

Przy dzisiejszych cenach w high-endzie to co jak gra ma coraz mniejsze znaczenie. Większość sprzętu gra dobrze lub bardzo dobrze. Niektóre wybitnie.

Wszyscy chyba zdajemy sobie sprawę, że wśród nabywców drogiego audio tylko mały procent to faktyczni audiofile-znawcy. Większość to ludzie, którzy po prostu mają wysokie dochody i kupią jakiś wypasiony system aby stał i robił odpowiednie wrażenie. I dla tego powstają takie produkty jak Magico Ultimate. Ultimate ma zwrócić uwagę na markę, ma się o nim mówić i ma przyciągać klientów na inne wyroby Magico.

Do właściwego słuchania muzyki potrzeba dużo wolnego czasu oraz spokojnej głowy a to coś czego najbardziej brakuje większości super zarabiającym prawnikom, lekarzom, CEO, itd...

Wolny czas, spokojna głowa i dużo kasy - takie zestawienie dotyczy tylko promila mieszkańców naszej planety...i dlatego tylko promil to faktyczni audiofile. To hobby staje się coraz bardziej niszowe. Wystawy High-End stają się jednak coraz bardziej rozdmuchane. Czemu? Bo przybywa milionerów...

Polski akcent :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10804-0-58108600-1400223474_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość jamówię

(Konto usunięte)

To są nowe piątki? Co jest w nich nowego?

Intenser mi pisał,że Radial 2 na midwoofer.Konkretów nie znam co tam jeszcze ale pewnie i zwrotnica się zmieniła...czekam na fotki, na HUGu nic nie znalazłem ale szukałem pobieżnie:))

swietnie wygladaja, gdzie dokładnie macie stoisko?

W katalogu Albedo jest pod F223, też tam jutro chętnie zajrzę.

Miejsce dzis wieczór jeżeli ktoś chciałby się dołączyć i wymienić wrażeniami z wystawy i generalnie pogadać o hobby:

Ukryta Zawartość

Leopoldstr. 65, bezpośrednio przy stacji U-Bahn Muenchner Freiheit, od 21-ej.

Bedzie mnie mozna namierzyc po koszuli w zywą niebieską krate jak na obrazku :) lub kontakt na priv, podam komuikację do siebie.

Parę moich wrażeń z dzisiejszych odsłuchów. Generalnie moim zdaniem nie było dużo dobrego dźwięku. Najczęstsze problemy dotyczyły fundamentu basowego. Częsta dość przypadłośc to uzyskiwanie przejrzystości kosztem odchudzenia dźwięku i pozbawienia go właściwej masy – przykład PMC w F123, WBS w E207. Problemy z większym basem ale słabo kontrolowanym odnotowałem u Vitus-a i Tannoy-a.

Nie ukrywam, że jestem fanem technologii, więc grupa zawodników DSP ma u mnie naturalny kredyt, a jednak muszę przyznać, że się raczej nie popisali – ani Meridian, do którego jakoś nigdy nie mam szczęścia ani Genelec. Stosunkowo najlepiej słuchało się u Devialet-a, ale tu szczerze mówiąc mam wielki problem, bo to jest wzmacniacz, grał dzisiaj zdaje się z jakimiś B&W – czy ktoś postawiłby większe pieniądze na to na ile słyszał wpływ Devialeta, a na ile charakterystyczną sygnaturę dźwiękową B&W ? Bo ja jakoś skłaniam się ku temu drugiemu …

Elektrostaty – ta technologia jakoś za każdym razem nie może mnie przekonać.

Nie inaczej z tubami – od bardzo złych do znośnych, ale nienaturalnych – przykład – wielkie głośniki w pokoju obok TAD-a, zdaje się F129. Ale przyznam, że nie zaglądałem jeszcze do Albedo, nie dostałem się też jeszcze do Magico.

No i teraz co do faworytów jak i tych też dobrze ocenianych przez Sly we wczorajszym poście.

- Magico + Soulution – wchodziłem kilka razy, bo byłem dobrze nastawiony i chciałem usłyszeć dobry dźwięk. On mógł mieć sporo zalet, ale miał dla mnie jedną wyraźną wadę, która mnie nie pozwala dalej oceniać całościowo – był suchy i mało angażujący.

- TAD – rzeczywiście efektowny, dynamiczny, przejrzysty, co dla mnie jest kryterium konieczne dla high-endu, ale wg mnie dość twardy, a to spora wada,

- podzielam dobre wrażenie z MBL-a – cebulki podawały większość pasma bardzo przejrzyście, efektownie i całkiem muzykalnie. Ta większość pasma to od dolnej średnicy do końca. Bas niestety był z trochę innej ligi, ale całościowo wysoka nota.

Z mojej osobistej listy podobało mi się granie w F122 – Harmonic + Reimyo, jeśli czegoś nie pokręciłem.

A z „czarnych koni”, bardzo in plus zaskoczylo mnie granie w E111 – Lansche Audio, wyróżniające się plazmowym tweeterem – wracałem kilka razy, bo dźwięk był bardzo zrównoważony, w pierwszej chwili mniej efektowny (a raczej efekciarski) niż w innych pokojach, ale już po chwili można było docenić połączenie przejrzystości, miękkości i ciepła – rzadkie i szlachetne połączenie. Troszkę gorzej mogło być z dynamiką i basem, ale generalnie miło było posłuchać w odróżnieniu od wielu pokoi.

post-3506-0-35128800-1400256212_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W katalogu Albedo jest pod F223, też tam jutro chętnie zajrzę.

Miejsce dzis wieczór jeżeli ktoś chciałby się dołączyć i wymienić wrażeniami z wystawy i generalnie pogadać o hobby:

Ukryta Zawartość

Leopoldstr. 65, bezpośrednio przy stacji U-Bahn Muenchner Freiheit, od 21-ej.

Bedzie mnie mozna namierzyc po koszuli w zywą niebieską krate jak na obrazku :) lub kontakt na priv, podam komuikację do siebie.

Parę moich wrażeń z dzisiejszych odsłuchów. Generalnie moim zdaniem nie było dużo dobrego dźwięku. Najczęstsze problemy dotyczyły fundamentu basowego. Częsta dość przypadłośc to uzyskiwanie przejrzystości kosztem odchudzenia dźwięku i pozbawienia go właściwej masy – przykład PMC w F123, WBS w E207. Problemy z większym basem ale słabo kontrolowanym odnotowałem u Vitus-a i Tannoy-a.

Nie ukrywam, że jestem fanem technologii, więc grupa zawodników DSP ma u mnie naturalny kredyt, a jednak muszę przyznać, że się raczej nie popisali – ani Meridian, do którego jakoś nigdy nie mam szczęścia ani Genelec. Stosunkowo najlepiej słuchało się u Devialet-a, ale tu szczerze mówiąc mam wielki problem, bo to jest wzmacniacz, grał dzisiaj zdaje się z jakimiś B&W – czy ktoś postawiłby większe pieniądze na to na ile słyszał wpływ Devialeta, a na ile charakterystyczną sygnaturę dźwiękową B&W ? Bo ja jakoś skłaniam się ku temu drugiemu …

Elektrostaty – ta technologia jakoś za każdym razem nie może mnie przekonać.

Nie inaczej z tubami – od bardzo złych do znośnych, ale nienaturalnych – przykład – wielkie głośniki w pokoju obok TAD-a, zdaje się F129. Ale przyznam, że nie zaglądałem jeszcze do Albedo, nie dostałem się też jeszcze do Magico.

No i teraz co do faworytów jak i tych też dobrze ocenianych przez Sly we wczorajszym poście.

- Magico + Soulution – wchodziłem kilka razy, bo byłem dobrze nastawiony i chciałem usłyszeć dobry dźwięk. On mógł mieć sporo zalet, ale miał dla mnie jedną wyraźną wadę, która mnie nie pozwala dalej oceniać całościowo – był suchy i mało angażujący.

- TAD – rzeczywiście efektowny, dynamiczny, przejrzysty, co dla mnie jest kryterium konieczne dla high-endu, ale wg mnie dość twardy, a to spora wada,

- podzielam dobre wrażenie z MBL-a – cebulki podawały większość pasma bardzo przejrzyście, efektownie i całkiem muzykalnie. Ta większość pasma to od dolnej średnicy do końca. Bas niestety był z trochę innej ligi, ale całościowo wysoka nota.

Z mojej osobistej listy podobało mi się granie w F122 – Harmonic + Reimyo, jeśli czegoś nie pokręciłem.

A z „czarnych koni”, bardzo in plus zaskoczylo mnie granie w E111 – Lansche Audio, wyróżniające się plazmowym tweeterem – wracałem kilka razy, bo dźwięk był bardzo zrównoważony, w pierwszej chwili mniej efektowny (a raczej efekciarski) niż w innych pokojach, ale już po chwili można było docenić połączenie przejrzystości, miękkości i ciepła – rzadkie i szlachetne połączenie. Troszkę gorzej mogło być z dynamiką i basem, ale generalnie miło było posłuchać w odróżnieniu od wielu pokoi.

jak do tej pory w relacjach z monachium nie padło ani jedno słowo na temat repertuaru muzycznego? jakość nagrania i gatunek muzyczny to połowa sukcesu w odsłuchu, co bardziej zapobiegliwe firmy znają gusty swoich klientów z badań socjologicznych?

Ukryta Zawartość

Różną muzykę grają, jazz, klasykę, vocale, pop, industrial i bez problemu płyty przywiezione z sobą. Niestety dziś było już tłoczno a jutro to będzie meksyk.

Jeśli TAD daje twardy dżwięk to...jestem chudą blondynką!! TADy grają wybitnym, soczystym dźwiękiem, lekko po ciepłej i miękkiej stronie ale bez kluchy i buły na basie.

W tym roku nie byłem w Lansche ponieważ znam już ich brzmienie i nie lubię.

Po 1- mają właśnie za bardzo rozmiękczone, rozkazły bas bez kontroli. To może się podobać komuś ale to nie jest dobry bas.

Po 2- jonowy tweeter gra w oderwaniu od reszty i to słychać. Nie sądzę by w tym roku było lepiej ale, może coś nowego zrobili.

Jeśli TAD daje twardy dżwięk to...jestem chudą blondynką!! TADy grają wybitnym, soczystym dźwiękiem, lekko po ciepłej i miękkiej stronie ale bez kluchy i buły na basie.

Jakie TAD-y miały kable i co je napędzało, jak się to ma do tego co słuchasz z TAD-ami w domu?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

TADy grały z ich topową elektroniką. Kable to nie wiem jakie były. Grało nieco inaczej niż u mnie, bo u mnie cieplej i bardziej miękko ale to przez okablowanie Harmonixa. Gdy robiłem próby z Acrolinkami to grało bardziej jak na show w Monachium, czyli z większym wykopem ale nadal soczyście i barwnie.

TADy grały z ich topową elektroniką. Kable to nie wiem jakie były. Grało nieco inaczej niż u mnie, bo u mnie cieplej i bardziej miękko ale to przez okablowanie Harmonixa. Gdy robiłem próby z Acrolinkami to grało bardziej jak na show w Monachium, czyli z większym wykopem ale nadal soczyście i barwnie.

Czy do kolumn dali taką mocno płaską plecionkę?

Nie patrzyłem na podłogę. Może ktoś kto będzie jutro rzuci okiem. Ja już wracam.

Nie, nie! Zostań tam nasz zagraniczny korespondencie :)

Hehe....dobre. Napiszę jutro jeszcze kilka wrażeń z dzisiejszego dnia.

No i wstaw jakieś 1 zdjęcie i pokaż że masz lepsza cyfrówkę od Elba, może być ta chuda blondynka którą nie jesteś; będziemy wiedzieć lepiej o co chodzi ;)

Jako ze zaliczam sie do tej mniejszości audiofili,do której bardzo przemawiają sonicznie konstrukcje tubowe, skupiam sie w Monachium głownie na nich.

Bardzo dobry dźwięk był w Marriott Hotel na stoisku z Antelope jako źródłem , hinduskim kolumnami Rehm i lampami z Brazylii Audiopax na KT 88.

Wczoraj zaliczałem ze StasiemP właśnie Marriotta i miałem po raz pierwszy kontakt z jedna czołowych konstrukcji - Acapella Apollon. Jak to mówią po angolsku - by far był to najlepszy dźwięk tej wystawy- hifideluxe .Po powrocie wkleję fotki ze smartfona.

Dziś porównam Acapella z kontrukcjami Avantgarda, Cessaro i jesli sie dostanę- U3 od Magico.

Konto w trakcie usuwania

miałem po raz pierwszy kontakt z jedna czołowych konstrukcji - Acapella Apollon. Jak to mówią po angolsku - by far był to najlepszy dźwięk tej wystawy- hifideluxe .Po powrocie wkleję fotki ze smartfona.

Jak się tak podobało to może zapytaj o pozostała konfigurację sprzętu do kolumn bo ktoś kupi i następne 10 lat mu w innej tak nie zagra :)

Obiecanki, cacanki….. :-)

W drugim dniu słyszałem 2 dobre prezentacje z gramofonów. Jedna to super gramofon TechDas z kolumnami Vivid Audio i lampami Engstrom&Engstrom i prawie nie było trzasków, a reszta aspektów brzmienia na super poziomie, a druga prezentacja to topowy gramofon Avid z Luxmanami oraz kolumnami Egglestonworks, przy czym bas był tam kiepski ale to wina tych kolumn. Rok temu większy model tej firmy siał basową grozę i trzeba było uciekać… :-)

Fajnie grało w Kaiser Kawero z Total DAC i znów z lampami Engstrom-a. Dobrze było też w pokoju gdzie były ogromne monobloki Viola z nieznanymi mi kolumnami. Za to cały system Esoteric z ich nowymi wzmacniaczami oraz kolumnami German Phisic ogólnie średnio.

Jak się tak podobało to może zapytaj o pozostała konfigurację sprzętu do kolumn bo ktoś kupi i następne 10 lat mu w innej tak nie zagra :)

Tak szybko nie kupi, wyjściowo 102 k euro:).

Zródło- jakiś niesamowity gramiak własnej konstrukcji , wzmak La Musica tez własnej konstrukcji i coś od Einsteina, moze pre? Mam zdjęcie tego gramiaka wkleję po powrocie.

No. Teraz krótkie podsumowanie na gorąco . Mówiąc o tubach nie da sie nie mowić o Magico U3.

Poszedłem z rana od razu do nich aby uniknąć kolejek. Faktycznie, kolejki nie było, prezentacji także nie. Wisiała za to karteczka ,ze zaczną o 12.00. Pytam gościa , czy nie dają karteczką na rezerwacje a on ze nie mam przyjść o 11.30 !

Przyszedłem 11.25, kolejka na jakieś 15 osób i przybywają nowi. Po 5 minutach wpuszczają na sale, trafiło mie sie dobre miejsce, nice.

No to gościu przychodzi i mówi, ze prezentacja sie zacznie o 12.00. O nie , tyle nie będę czekał.

Po 2 godzinach spróbowałam ponownie, dostałem sie co,prawda do środka ,ale tylko za przepierzenie, nic niw widać, nic nie słychać. Powrót na pięcie do innych pokoi.

Trzecie podejście ok 14 . 45. Wszedłem , nawet znalazłem wygodne miejsce stojące:) i stoję . Po chwili gościu mówi - prezentacja zacznie sie o 15.00.

Traktowali ludzi jak przygłupów , z wysoka swojej wielkości Magico, skandaliczne.

No i teraz chciałbym sie zemścić i napisać, ze nie warto było, ale nie moge.

Dźwięk galaktyczny, nic sie nawet nie zbliżyło do tego , co U3 zagrało.

Rozmach, dynamika ,scena,precyzja ,kontrola ,barwa ,było wszystko. Moze jedynie w porównaniu dla inncyndobrych tub pierwiastek przekazywania emocji nieco odstawal od pozostałych aspektów, a moze byłem za bardzo wku...ny.

Czyli Magico U3 - liga galaktyczna.

Spośród pozostałych ziemskich tub , Acapella pierwsza, Living Vox Olimpian z całym torem Kondo drugie, Avantgardy Trio z elektronika Vitusa trzecie, potem długo nic, potem Avantgardy Duo Grosso z firmowa integra ( debiut światowy) zEosterica x05 ( miałem),na końcu Cassaro Liszt, największe rozczarowanie.

Dobrze zagrały rownież niemieckie ( jak tuby to Niemcy ) Horn Fabrik z lampami Atma Sphere.

Kolumny Jacka Zagai pięknie wyglądały , ale miały grać po 14 i już nie wróciłem.

Z pozostałych podobały mi sie bardzo

1. Gebel Audio Epoque Reference z nieznana mi elektronika i dac od MSB

2 Lansche 5.1 z Mola Mola

3 Kawero Chiara z monosami Engstrom and Engstrom z Total Dac

4 Zestaw Metronome z kolumnami Kharma

5 Giya z Ch Precision

6 Oba zestawy MBL, mały i duży

No i oczywiście najlepszy dla mnie zestaw z kolumnami pasywnymi : TAD Reference.

Przyzwoicie z kultura: Reimyo z Harmonixem.

Nie podobały mi :

Q5 z Soulution - gdzie ta dusza? DCS - gdzie ta muzyka? ARC sie zagubił, McIntosh tylko ładnie świecił itd.

Byłem 6 godzin bez przerwy ,więcej nie dałem rady, za duzo dźwięków, za duzo ludzi , za duzo wszystkiego.

Jedyne miejsce, gdzie na moje pytanie ,czy mozna posłuchać plikow dsd facet odpowiedział twierdząca to Auralic. Pokazali nowy stremer i za te pieniądze to był świetny dźwięk, kolumny od Vienna Acoustic, kable Kubala Sosna Master Reference.

Duzo prezentacji z analogu dla mnie jedyna udana to Acapella, trochę cd playerow- najlepszy Metronome, mało serwerów, ale tam gdzie były dźwięk był duzo lepszy ( TAD, Gebel).

Organizacja świetna.

Konto w trakcie usuwania

To mamy podobne odczucia choć na mnie tuby Magico nie zrobiły aż takiego wrażenia. Może dlatego, że po prostu nie lubię tub. Ale pisałem wcześniej, że to najlepszy tubowy dźwięk jaki było dane mi słyszeć. A Gebel grało ze wzmacniaczami Analog Domain. Ponoć to czarny koń. Wiele osób polecało mi ich wzmacniacze.

Wiesz Sylwek co jest najśmieszniejsze?

Ja przed napisaniem mojego posta nie przeczytałem Twojego wcześniejszego posta, ze Ci sie te Engstromy podobały. Myślałem ,ze pierwszy o nich napisze:)

Tak mi sie spodobały , ze sobie pogawędkę ucialem z właścicielem, była bardzo miła do chwili , kiedy go o ceny zapytałem. Świetny skandynawski design, pomyślałem sobie, ze bardzo by mi pasily do Avantgardow.

No ale przy tych cenach...

A z ciekawostek w torze Kawero/ Engstrom grały jednocześnie dwa Total Daki, po jednym na kanał, spięte firmowym zegarem. Czad,nie?

A co do Kawero to już na AS 2013 pisałem , ze Chiara to był jeden z najlepszych dźwięków. Wtedy grały Auralikiem , tu dostały super lampy i biją te większe kolumny Kawero na głowę imo. Śmieszne, bo amplifikacja do głośników za 15 k euro kosztowała z 5 x tyle. Obok grały większe Kawero z Thraxem i już nie było tak swietnie,za duzo basu jak na mój gust.

Konto w trakcie usuwania

Te co grały 65 k euro. Są jeszcze takie za 75 k euro, mam ulotkę , ale nie przy sobie, jakbyś chciał wiedzieć więcej.

Za to ręczna szwedzka robota, giete drewno wg życzenia specjalnie w Niemczech itp bajery.

Piękne są, czekam aż nasi zdolni konstruktorzy wzmakow lampowych - bo mamy takich- zatrudnia zdolnych młodych designerow, żeby im obudowy na takim poziomie zrobili. Wtedy będzie klasa światowa.

Konto w trakcie usuwania

Mam jednak wątpliwości czy ta obudowa ze szkła to taki super Design. Poza tym uźytkowo też może być średnio. Grały one dobrze ale dla mnie wyglądały trochę jak sprzęt kuchenny AGD.

Kawero Classic potrzebują porządnego pieca. Z Engstrom Engstrom zagrać nie mogło. Dla mnie dźwięk rozmyty bez konturu. Ale rozumiem, że może się podobać :) Te same kolumny grają w SPECu / Acoustic Revive (C08). IMHO dużo lepiej niż z totaldaciem/EE

A Chiary jutro pakuję do auta :)

Mariusz, wpadnij jutro jak znajdziesz chwilę. Zdaje się, że się dzisiaj minęliśmy

pozdro

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.