Skocz do zawartości
IGNORED

Monachium HIGH END: 15. - 18.05.2014

Stasiop

Rekomendowane odpowiedzi

Nie! to efekt błyskawicznego rozkwitu radosnego home recordingu; każdy nagrywa w domu tanio i na bele czym.

nie mam nic przeciwko home recordingowi, myślę o poważnych współczesnych produkcjach renomowanych studiów nagrań, które nie zyskują uznania u wystawców hi-endu

Prezentacja DCS Vivaldi + 2x Dagostino Momentum + Wilson = porazka. Wine za to ponosza chyba bloki Dagostino ktore slyszalem juz drugi raz z takim wlasnie dzwiekiem, tzn dzwiekiem malo angazujacym i malo muzycznym. Dodatkowo wplyw na to chyba tez mialy nienajlepsze glosniki Wilson Audio ktore maja slyszalna dziure na charakterystyce w zakresie srodek - gora. To jest wlasnie klasyczny przyklad jak mozna spieprzyc taka klase urzadzenia jak DCS Vivaldi, zlym zestawieniem systemu.

Pewna klase bylo slychac tych urzadzen, ktore kiedys byly moim wyznacznikiem najlepszych konstrukcji jakie znalem. Musze jednak stwierdzic ze konkurencja wzmacniaczowa nie spi. Chodzi mi tu glownie o MBL-a, ktory jest podobny konstrukcyjnie do Soulutionow. Ale polaczenie z Magico Q5 niestety ukazaly drastycznie suchosc urzadzen Soulution. Dzwiek byl doskonaly dynamicznie wlasciwie ultra doskonaly, to jednak w zakresie odbioru muzyki i zaangazowania wypadlo to slabo, bylo sztuczne. Glosniki Q5 pokazaly swoja klase bo wyszly na jaw niedoskonalosci Soulutiona. Soulution jednak musi pracowac z lagodniejszym glosnikiem i wtedy jest OK, ale i tak swiadczy to o tym ze jest lepsza konstrukcja topowy MBL - ten pracowal z ultra szybka kolumna i dawal sobie rade w kazdej kategorii kosmiczno/galaktycznie.

Dodatkowo dwa razy jak bylem w pokoju Soulutiona byla taka sytuacja ze sluchalismy na jednym glosniku co nikomu nie przeszkadzalo oprocz mnie :D. Za pierwszym razem nie bylo slychac lewego kanalu a za drugim razem prawego, usterki owszem byly naprawiane restarem koncowek Soulution co jednak dobitnie oznacza o wadzie konstrukcyjnej tych wzmacniaczy najprawdopodobniej wine za to ponosza moduly zabezpieczen wzmacniacza.

A był ktoś na demonstracji cyfrowej korekcji charakterystyki SAM firmy Devialet ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niestety ten news mnie ominął, i nie poszedłem na demonstrację. To będzie przyszłość reprodukcji dźwięku (cyfrowa korekcja charakterystyki) - zobaczycie, wspomnicie jeszcze moje słowa :)

Szkoda że na razie działa to tylko do 150Hz.

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ja bylem dluzsza chwile w pokoju Devialeta ale nie wiem czy byla tam jakas korekcja poniewaz nie bylo tam nic napisane ani nic mowione. Byly tam dwa urzadzenia Devialet + Glosniki B&W gralo naprawde bardzo przyzwoicie az sie zdziwilem.

Elb....ale korekcja cyfrowa jest juź od dawna i to nie tylko do 150hz a w całym paśmie.

Kiedyś dobił to TacT, teraz Lyngdorf, najlepsze robi Trinnov, ale ma to teź np Accuphase w serii DG, najnowszy to DG-58. Są jeszcze inne ale nr 1 to Trinnov z zaawansowanym mikrofonem 3D i studyjnym, profi oprogramowaniem. Będę wiecej wiedział na ten temat po wakacjach.

Dodałbym może jeszcze Kondo.

Nie bylo zle, ale oczekiwalem czegos znacznie znacznie wiekszego znajac Kondo. Lekkie rozczarowanie poprostu, ale gralo bardzo dobrze, chociaz nie wybitnie.

Nie bylo zle, ale oczekiwalem czegos znacznie znacznie wiekszego znajac Kondo. Lekkie rozczarowanie poprostu, ale gralo bardzo dobrze, chociaz nie wybitnie.

Nie grało wybitnie ze względu na głośniki, które do tej sali kompletnie się nie nadawały.

Korekcja Devialeta jest trochę bardziej zaawansowana niż zwykły pomiar charakterystyki.

Plusem jest także to, że firma tworzy profile najpopularniejszych głośników, które można sobie samodzielnie ściągnąć z ich strony i wgrać do urządzenia. Nic nie trzeba kupować, więc koszt dla posiadacza Devialeta = 0zł.

Oczywiście, pomiar taki nie uwzględnia naszego pomieszczenia odsłuchowego, ale i tak powinien dać bardzo dużą poprawę.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Korekcja Devialeta jest trochę bardziej zaawansowana niż zwykły pomiar charakterystyki.

Pomiar + korekcja = plik, który zostaje wgrany do Devialeta przy współpracy z danym zestawem.

Naprawdę nie wiem co mogłoby być tam jeszcze. Może większe zaawansowanie polega na wielopunktowym

hiper-precyzyjnym pomiarze, no ale to ciągle "pomiar" - może tylko bardziej niezwykły. :)

Oczywiście wpływ kabla jak i pomieszczenia może to całkowicie rozwalić, ale teoretycznie na starcie było "idealnie" :)

Można np. mierzyć zachowanie membrany głośnika przy pomocy wiązki lasera i jego zniekształcenia ...

A był ktoś na demonstracji cyfrowej korekcji charakterystyki SAM firmy Devialet ?

Ukryta Zawartość

Niestety ten news mnie ominął, i nie poszedłem na demonstrację. To będzie przyszłość reprodukcji dźwięku (cyfrowa korekcja charakterystyki) - zobaczycie, wspomnicie jeszcze moje słowa :)

Szkoda że na razie działa to tylko do 150Hz.

Działa tylko do 150Hz bo tak ma właśnie działać;-). SAM to jest autorskie rozwiązanie Devialeta i procedura pomiarowa dotyczy konkretnego modelu konkretnej kolumny danego producenta.

Konkretny model (np. Magico S1) jest wysyłany do jednego z nielicznych laboratoriów które posiadają odpowiednie urządzenia mogące mierzyć pracę membran głośnikowych za pomocą lasera (potwierdzam to co napisał Kolega Elberoth) Procedura taka trwa przez wiele dni. (info od dystrybutora, który rozmawiał na ten temat z pracownikami Devialeta). Dane z laboratorium przekazywane są do inżynierów Devialeta, którzy opracowują odpowiednie ustawienia zapisując je w pliku konfiguracyjnym jaki użytkownicy nagrywają na kartę SD. W ustawieniach dotyczących wyjść głośnikowych wybieramy wtedy konkretny model kolumn posiadanych przez nas dla których opracowano konkretny SAM.

Na forach użytkowników Devialeta dominuje zadowolenie z zastosowania SAM, choć nie jest to taka euforia w jaką popadają pewni recenzenci piszący o tym. Użytkownicy piszą, że poprawie ulega motoryka basu, jego szczegółowość i reakcja na sygnał dźwiękowy. Ponieważ opracowanie SAM nic nie kosztuje użytkowników Devialeta jest to ciekawy bonus. Na razie tylko kilka kolumn posiada swoje SAM (np. Magico S1, B&W 802D i 805D, KEF LS50, Focal Utopia Diablo seria 3,...). Devialet informuje że ma zamiar opracować w bliskiej przyszłości SAM dla 200 różnych modeli kolumn

Aby przekonać się jak to działa nie trzeba być w Monachium. W Warszawie na Andersa mają Devialety jak i 802D oraz 805D...

Ukryta Zawartość

Czy graly Extremy SF ?czy tylko staly na pokaz!!!

Tylko na pokaz.

Można np. mierzyć zachowanie membrany głośnika przy pomocy wiązki lasera i jego zniekształcenia ...

To robiono pod koniec lat 70" a obecnie zrobiliśmy ogromny krok na przód?

Aby przekonać się jak to działa nie trzeba być w Monachium. W Warszawie na Andersa mają Devialety jak i 802D oraz 805D...

Tak mnie się to kojarzy z ustawianiem świateł w samochodzie poprzez siadanie określonej ilości osób na bagażniku; no ale przecież sam głośnik powinien być lepiej zrobiony a nie tylko udawać że tak jest.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

To robiono pod koniec lat 70" a obecnie zrobiliśmy ogromny krok na przód?

A obecnie zrobiliśmy ogromny krok na przód? Czy tym krokiem są przełomowe technologie zawarte w Rafaell's Cable G-UP Bubble RCA?

Ponieważ to wątek ,,Monachium HIGH END: 15. - 18.05.2014" to może przypomnisz nam kto stosował ww. kable podczas wystawy High-End w stolicy Bawarii? Jakoś chyba ta informacja nie przedarła się do nas z powodu nadmiernego szumu medialnego.

Gość cybant

(Konto usunięte)

To nie jest moja konstrukcja - model zaprojektowany przez Autotech.

Proszę informację , te tuby kojarzą sie z Pana działalnością ( dla mnie to zaleta dla wyjaśnienia)... Wyglądają super ..,byłem ciekawy jak grają..

to może przypomnisz nam kto stosował ww. kable podczas wystawy High-End w stolicy Bawarii? Jakoś chyba ta informacja nie przedarła się do nas z powodu nadmiernego szumu medialnego.

Coś Ty taki ... ? w miejsce kropek wpisz w wolne miejsce właściwe słowo.

Nienawidzisz tych polaczków jak mało kto a sam nim jesteś.

Coś Ty taki ... ? w miejsce kropek wpisz w wolne miejsce właściwe słowo.

Nienawidzisz tych polaczków jak mało kto a sam nim jesteś.

Rafaello, przepraszam że się wtryniam ale mam wrażenie ze czasami sam prosisz się o pstryczek w nos szukając

zaczepki. Wrzuć na luz, pobiegaj [+] i doceń że możesz cieszyć się życiem.

przepraszam że się wtryniam ale mam wrażenie ze czasami sam prosisz się o pstryczek w nos szukając

zaczepki. Wrzuć na luz, pobiegaj [+] i doceń że możesz cieszyć się życiem.

Nie szukam zaczepki jesli tak to ktoś opacznie zrozumiał to publicznie PRZEPRASZAM.

Pomyśl kurcze prawie 15 lat XXI wieku technologie są dostępne prawie dla kazdego a dalej mam wrażenie że klapy na oczach wiodące towarzystwo ma i potyka się przy takich możliwosciach co chwile o Graala. Popatrz żaden np. nie zrobił wtyczek pokrytych w miejscu styku nanorurkami, jak bym miał potencjał juz bym to dawno zrobił i zarabiał.

• Redaktorzy

Taka forma dzialalnosci audiostereo jest niezgodna z polska konstytucja RP, to jest zamach na wolnosc slowa. Do sadu mozna smialo z tym isc, wygrana gwarnatowana.

Nie sądzę.

Nie sądzę.

1000% lamiecie prawo kazdy sad da taki sam wyrok, tu nie ma zadnego ale, i nie ma nie sadze ;)

Konstytucja RP

Art. 54.

Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji.

Cenzura prewencyjna środków społecznego przekazu oraz koncesjonowanie prasy są zakazane. Ustawa może wprowadzić obowiązek uprzedniego uzyskania koncesji na prowadzenie stacji radiowej lub telewizyjnej.

W zaistanialej sytuacji chce rozpowszechnic informacje o adresie: www.sound rebels.com i nie moge bo musze pisac z odstepem nie jest to zgodne w prawem poniewaz stosujecie cenzure prewencyjna. A mam takie prawo pisac co mi sie podoba w zakresie przyjetych norm spolecznych.

Koniec kropka!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.