Skocz do zawartości
IGNORED

Monachium HIGH END: 15. - 18.05.2014

Stasiop

Rekomendowane odpowiedzi

róznicę miedzy equalizerami analogowymi i cyfrowymi, przyrównałbym do całki oznaczonej liczonej za pomocą funkcji pierwotnej czyli analogowo lub riemanna czyli kwantowo, różnymi drogami otrzymujemy to samo

Ponownie, o ile generalnie analogia jest pomiedzy calką ciągłą i skwantowaną jest OK to to akurat niewiele mówi bo jest kolosalna różnica w aplikacji tych całek trzymając się tej przenośni. Twoją analogową całką możesz działać na bardzo ograniczonej klasie bardzo prostych funkcji a cyfrową całką DSP możesz działać na bez porównania szerszej klasie funkci więc to kompletnie nie będzie ten sam wynik, jeżeli analogowa po prostu nie da żadnego wyniku dla bardziej złożonych funkcji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Niewiarygnie dobre i ultra naturalne granie MBL-a, dla mnie liga galaktyczna ;)

TAD - dla mnie, wypelnione bardzo muzykalne granie

Tez bardzo dobre granie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ponownie, o ile generalnie analogia jest pomiedzy calką ciągłą i skwantowaną jest OK to to akurat niewiele mówi bo jest kolosalna różnica w aplikacji tych całek trzymając się tej przenośni. Twoją analogową całką możesz działać na bardzo ograniczonej klasie bardzo prostych funkcji a cyfrową całką DSP możesz działać na bez porównania szerszej klasie funkci więc to kompletnie nie będzie ten sam wynik, jeżeli analogowa po prostu nie da żadnego wyniku dla bardziej złożonych funkcji.

podstawową funkcją equalizera jest kreowanie charakterystyki głośności jego podzakresów częstotliwości, nie wnikam w dodatkowe mozliwosci któregokolwiek typu equalizera, bo uwazam je za zbędne, jesli studyjne nagranie zostało w odczuciu słuchacza pozbawione lub wzbogacone jakims zakresem czestotliwości to zazwyczaj winne są mikrofony studyjne, ich wąskie pasmo przenoszenia powoduje powstawanie zniekształceń dynamicznych obnizających czytelność nagrania i nie naprawi tego zaden equalizer

Ukryta Zawartość

Soulution + Magico Q5, ultra dynamiczne sprezyste granie o bardzo duzej pozornej rozdzielczosci, jednak suchawe w wybrzmieniach

Ukryta Zawartość

Avantgarde zero - udana prezentacja, wokale piekne i bez ostrosci w kazdej sekundzie grania

Ukryta Zawartość

Spowolnione zmulone brzmienie, wata w uszach, a takie drogie :/

Ukryta Zawartość

Udana prezentacja za sumarycznie nie takie duze pieniadze

Ukryta Zawartość

Niestety prezentacja tylko na +3, przyklad jak mozna zepsuc dzwiek wspanialego DAC-a jakim jest stack DCS Vivaldi zlym zestawieniem toru

Ukryta Zawartość

Obsolare i Rockporty, bylem kilka razy w pokoju, gralo zjawiskowo, chociaz lampke w torze bylo jednak slychac. W kazdym badz razie piekne nasycone granie

Ukryta Zawartość

Magico U3, spektakularne granie ale nie warte swojej ceny. Byc moze gdyby nie w mojej ocenie kiepski DAC Meitnera zagraloby o niebo lepiej, byly tez momenty bardzo slabe na kawalku perkusyjnym ...moim zdaniem kompromitacja, bo znalem ten utwor. Same glosniki to moze klasa ponad klase jednak towarzyszaca elektronika jak tanie wzmaki Passa to troche mezalians.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kompromitacja

Trafne określenie, biznes tak już ma, ludzie biznesu im dalej są od hi end, tym lepiej dla nich samych oraz dla hi end.

Jeśli ktoś jest chory, lepiej niech uda się do lekarza, zamiast działać w sposób narażający innych na zarażenie.

P.S.

Nie ma takiej możliwości aby normalny zdrowy Twórca, pozwolił sobie na takie przedstawienie swojego pomnikowego dzieła, innego niż położenie na kolana konkurencji, jeśli się to nie dzieje, powstaje problem, a w zasadzie rozwiązuje się, ukazując rzeczywistość dalece odbiegającą od wyobrażeń potencjalnych zainteresowanych stron.

DCS Vivaldi

Przereklamowany, znacząco przereklamowany.

suchawe

To dziś norma, nie może być inaczej, patrząc na to co aktualnie wyczyniają konstruktorzy-biznesmeni-ambicjonerzy, poprawni technologicznie.

Liczą się dziś, piloty, wyświetlacze, zabezpieczenia...tylko czego..skoro dźwięku na wysokim poziomie brak.

MBL-

Dobrze że jest.

TAD - dla mnie

Dla każdego, polecam.

@ Stasio z filmików reprezentujących systemy w Monachium w 2014 roku wg. mnie galaktyczny dzwięk to jedna

z niewielu najlepszych firm: FM Acoustics

1.FM Acoustics - absolutny lider wystawy na moje ucho i świetna prezentacja urzadzeń - 10 pkt.

2.Absolare i Rockporty system o wysokim ilorazie wspaniałego dżwieku .............................9 pkt.

3.TAD System , gęste i interesujące granie na ' Fanfarach dla przeciętnego człowieka' - Coplanda - 8 pkt.

4.Vivid Audio i CH Precision naprawdę ciekawe brzmienie w stronę analogu .......................8 pkt.

5.MBL system jak dla mnie trochę za bardzo natarczywa góra ale ogólnie OK można by było zrównoważyć dżwiek

interkonektami. Ale czy system wart jest tej ceny ? Dwa monobloki na każdy kanał ? pytam po co ..... 7 pkt.

Gość cybant

(Konto usunięte)

@ Stasio z filmików reprezentujących systemy w Monachium w 2014 roku wg. mnie galaktyczny dzwięk to jedna

1.FM Acoustics - absolutny lider wystawy na moje ucho i świetna prezentacja urzadzeń - 10 pkt.

2.Absolare i Rockporty system o wysokim ilorazie wspaniałego dżwieku .............................9 pkt.

3.TAD System , gęste i interesujące granie na ' Fanfarach dla przeciętnego człowieka' - Coplanda - 8 pkt.

4.Vivid Audio i CH Precision naprawdę ciekawe brzmienie w stronę analogu .......................8 pkt.

5.MBL system jak dla mnie trochę za bardzo natarczywa góra ale ogólnie OK można by było zrównoważyć dżwiek

interkonektami. Ale czy system wart jest tej ceny ? Dwa monobloki na każdy kanał ? pytam po co ..... 7 pkt.

Ty na poważnie ...!!!!

Ja Cię sunę....obłęd...

Jakość oceniać z filmików....???

Ale to słychać nawet z Ytuba. Odsłuch w realu potwierdził by tylko powyższą klasyfikację.

Figlarz z Ciebie

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ja niestety nie trafilem na prezentacje FM acoustics, zaluje ale co zrobic :( moze na drugi rok sie uda.

Dwa monobloki na każdy kanał ? pytam po co

Jak najbardziej ma sens takie sterowane bo wzmacniacz wtedy lepiej kontroluje glosnik. Na wystawie tak sadze z odzielnych wzmacniaczy zasilane byly moduly niskotonowe. Jak najbardziej ma to sens

Jak najbardziej ma sens takie sterowane bo wzmacniacz wtedy lepiej kontroluje glosnik. Na wystawie tak sadze z odzielnych wzmacniaczy zasilane byly moduly niskotonowe. Jak najbardziej ma to sens

@Stasio , dwa wzmacniacze na kanał mają uzasadnienie przy wysokich modelach Magnepana MG 3.6R; 3.7 R i MG 20.1.

W MBL dwa monosy na kanał do cebulek to przesada - mają wysoką skuteczność.

Cebule MBL mają wysoką skuteczność ? Od kiedy? Od zawsze miały bardzo niską ok 82dB i każdy kto chciał je napędzić innymi wzmacniaczami niż MBL miał z tym problem i musiał szukać super mocnych klocków. A teraz mają wysoką skuteczność? Nic o tym nie wiem.

Cebule MBL mają wysoką skuteczność ? Od kiedy? Od zawsze miały bardzo niską ok 82dB i każdy kto chciał je napędzić innymi wzmacniaczami niż MBL miał z tym problem i musiał szukać super mocnych klocków. A teraz mają wysoką skuteczność? Nic o tym nie wiem.

Byłem przekonany ze mają coś 88 db.

Stasio,

W zależności od modeli, różnic pomiędzy zwrotkami, wytłumieniem obudowy itd są pewne, choć niewielkie różnice;

MBL 101D - 81 dB

MBL 101E - 81 dB

MBL 101E Mk II - 82 dB

Ukryta Zawartość

MBL 101 Extreme

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stasio,

W zależności od modeli, różnic pomiędzy zwrotkami, wytłumieniem obudowy itd są pewne, choć niewielkie różnice;

Czyli MBL X-treme to sa jednak glosniki zaprojektowane od nowa a nie zlozenie dwoch pojedynczych 'cebulek' mowi o tym skutecznosc 88db oraz duzo bardziej liniowa charakterystyka pasma przenoszenia. Fiu-fiu mamy dokladnosc w pasmie od okolo 100Hz do 10kHz: +-2dB to naprawde wyjatkowy wynik i to moim zdaniem slychac. Srodek i gora sa ekstremalnie dobrze scalone, srodek jak tego sluchalem jest wybitny i absolutnie neutralny, gora rowniez bardzo dobra. To samo dotyczy niskiego srodka i wysokiego dolu sa moim zdaniem wybitne. Jesli mialbym sie do czegos przyczepic do minimalnie zabraklo mi jakiejs takiej romantycznosci, ale z drugiej strony byc moze moj gust jest w tym zakresie spaczony. Bo z plyty na plyte a sluchalem ich ponad godzine w dobrym miejscu bylo sluchac wiele niuansow sal koncertowych czy tez studiow nagraniowych, ten system wchodzi bardzo gleboko w nagranie. Wlasciwie moim zdaniem chyba nie ma konkurencji.

I co jeszcze ciekawe wcale nie narzekalem na rozdzielczosc DAC-a, nie wiem na 100% co gralo ale chyba markowy MBL DAC bo muzyka puszczana byla z plikow z komputera Mac. Jesli chodzi o tor cyfrowy jestem zazwyczaj bardzo wybredny i jakos latwo zazwyczaj dostrzec mi jakies niedorobki w przetwarzaniu C/A a tutaj nie moglem narzekac bylo wszystko jak trzeba. A MBL DAC to DAc oparty o juz dosc stary przetwornik bo CS4398 - widocznie to wystarczajaco dobra kostka.

wystarczajaco dobra kostka.

Kostka w DAC, ma swoją robotę do wykonania, nic więcej, dźwięk generalnie zależy od wielu czynników znajdujących się poza nią.

Elementarz.

nie narzekalem na rozdzielczosc

Rozdzielczość sama w sobie nie posiada mocy nadania jakości, to dziedzina czasu oraz poziom i gęstość mikrosygnałów, są tym elementem, dobre wyniki w tych domenach wytworzą treść sygnału zbliżoną do rzeczywistości, rozdzielczość wtedy pojawia się niejako automatycznie, do tego nie tylko w szerz ale i w głąb sceny, co wytwarza lokalizację, a w dalszej kolejności, poczucie rzeczywistości i naturalność, czego efektem jest złudzenie odejścia od efektów natury elektrycznej działania systemu i granie czystą składową muzyczną, co fascynuje odbiorcę.

84dB

Decybele nie mają znaczenia, liczy się treść sygnału, jaką wtłaczają do pomieszczenia odsłuchowego, jeśli priorytetem ma być bezwzględna jakość dźwięku.

Czy Ty to wszystko sklasyfikowales po youtubie?

Co do FM acoustics nie slyszalem, ale podobno niezly przekret, moze sie myle

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Co do FM acoustics nie slyszalem, ale podobno niezly przekret, moze sie myle

Mylisz sie!

Ukryta Zawartość

post-31719-0-67558800-1401113569_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

<br />Rozdzielczość sama w sobie nie posiada mocy nadania jakości, to dziedzina czasu oraz poziom i gęstość mikrosygnałów, są tym elementem, dobre wyniki w tych domenach wytworzą treść sygnału zbliżoną do rzeczywistości, rozdzielczość wtedy pojawia się niejako automatycznie, do tego nie tylko w szerz ale i w głąb sceny, co wytwarza lokalizację, a w dalszej kolejności, poczucie rzeczywistości i naturalność, czego efektem jest złudzenie odejścia od efektów natury elektrycznej działania systemu i granie czystą składową muzyczną, co fascynuje odbiorcę.<br />
posługujesz się bardzo nietypowym, jak dla elektroakustyki, jezykiem, "rozdzielczość sama w sobie" to rozdzielczość amplitudowa i reprezentuje ją długość słowa zastosowanego w formacie i nie ma ona tak wielkiego znaczenia jakie mu próbują nadać niektórzy konstruktorzy stosująć efektowne formaty 24- lub 32-bitowe, dla słuchania nagrań studyjnych wystarczy słowo 12-bitowe co przekłada się na dynamikę rzędu 72db, czyli odstęp od szumu kwantyzacji- 20log(2do12-tej}, wazniejsza jest jednak, jak mówisz, dziedzina czasu, czyli rozdzielczość czasowa, która reprezentowana jest przez częstotliwość próbkowania, która powinna być jak najwyższa, ze względu na "gęstość i poziom mikrosygnałów" jak to nazwałeś a chodzi o transjenty, które są bardzo gwałtownymi zmianami ciśnienia akustycznego spowodowanymi nagłą aktywnością zródła dźwięku, np uderzenie pałką w talerz perkusji, to właśnie transjenty decydują o przestrzenności dźwięku i ich wierne odtworzenie umożliwia lokalizację dźwięku oraz poczucie rzeczywistości i naturalność, człowiek reaguje na różnice fazowe rzędu pojedyńczych mikrosekund, dlatego najlepszym formatem zapewniającym powyższe warunki jest dsd

Swoje słowa kieruje do świadomego odbiorcy, proszę oceniając, nie imputować im znaczenia, jakie im sam nie nadałem.

potraktuj mój post jako komentarz w świetle aktualnego stanu wiedzy w dziedzinie elektroakustyki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Takie wystawy to ceny dla niemieckich lekarzy a dźwięk dla dzieci uczących się muzyki w podstawówce !!

Bębenek marszowy i rasowa perkusyjka- niestety pokazuje gdzie te graty dla szejków powinny wylądować.

Mojemu koledze tylko MBL się podobały - a ja na to i tak to jest oszustwo ,acz z paru płyt pewne dźwięki mogą się podobać.

Większość artystów - niestety tylko z nazwy ,że są artystami

Większość nagranych płyt to bardzo przeciętnej jakości nagrania

Większość gratów to pantomima

Graty rozwijają prędkość 80-250km każdy to rozumie "słyszy " i czuje

Ale F1 bez ograniczeń to jest inna bajka - pomijam rakiety kosmiczne... :-)

Olewam hi-end

biorę łychę i idę pograć -dziś perkusyjka

ostry sex ,dobry cox i tajski box

walczcie dalej

Gość cybant

(Konto usunięte)

Takie wystawy to ceny dla niemieckich lekarzy a dźwięk dla dzieci uczących się muzyki w podstawówce !!

Bębenek marszowy i rasowa perkusyjka- niestety pokazuje gdzie te graty dla szejków powinny wylądować.

Mojemu koledze tylko MBL się podobały - a ja na to i tak to jest oszustwo ,acz z paru płyt pewne dźwięki mogą się podobać.

Olewam hi-end

walczcie dalej

Frustracja, obłęd....czy coś bardzo nielegalnego....

Też Cię kochamy !!!!!

Olewam hi-end

walczcie dalej

nie obrażaj się na hi-end, tylko posłuchaj na masterze w studio jak realizator zmasakrował twoją perkusję, żaden hi-end tego nie odkręci

nie obrażaj się na hi-end, tylko posłuchaj na masterze w studio jak realizator zmasakrował twoją perkusję, żaden hi-end tego nie odkręci

I tu sie z kolega zgodze 95-99% wszystkich nagran ma zajechana perkusje, dobrze nagrana perkusje slychac na prymitywnych nagraniach bez kompresorow ( co jest tych nagran jak na lekarstwo ) w innych przypadkach nie slyszymy pradziwych harmonicznych perkusji tylko ich zamienniki wynikajacy z pracy sprzetu, glownie konwertera C/A. Na dobrych konwerterach slychac na tym 1% prawdziwa barwe perkusji, co jest charakterystyczne, perkusja ma byc ponad wszystkie instrumenty i przebijac sie przez wszystko nawet pierwszoplanowy wokal. Tak wlasnie slychac to w naturze.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.