Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizator DSD DAC

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Auralic gra na poziomie leciwego Elgara.

Mimo sympatii dla Auralica sądzę, że to nie jest jeszcze poziom Elgara. Ten ostatni ma większość czystość i mimo wszystko więcej detali. Auralic ma kontur ale pewne uproszczenia w wypełnieniu sceny mikrodźwiękami, nasyceniem, pogłosami. Stary DCS robi to lepiej.

Ja mialem vege kilka miesiecy a dac Vivaldiego przez dobry tydzien.

Sadze,ze opinia, ze Vega gra prawie jak Vivaldi jest przesadzona, podobnia zgadzam sei z Szymonem, ze Vivaldi w torze wyklucza ofensywnie grajace elementy.

Chyba nie powinien byc zestawiany z tubami.

Jednak jakosc Vegi jest dla mnie bezdyskusyjna w klasie do 20-30 k pln .

Z tego co wiem o playerach cd , Vega jest od nich lepsza w mojej ocenie.Na dluga mete i ze wzgledu na jakosc plikow dsd wolalbym ja w torze od arc ref 8 mimo jego barwy.

Byc moze prowonania,o ktorych pisze kolega cybant sa oparte albo o nieoptymalne polaczenia transportu z dakiem, albo o slaby transport albo o oba te elementy naraz.

Mam takie wrazenie, ze osoby, ktore preferuja dzwiek napedu cd maja inne kryteria , lubia inny dzwiek. Z napedu prawie zawsze brzmi w sposob bardziej nasycony, ale mniej precyzyjny i selektywny.

Jak ktos takich cech nie szuka , naped wydaje mu sie lepszy.

Dla mnie przejscie na pliki oznacza duzo lepszy wglad w nagranie,mniej znieksztalcen i zazwyczaj duzo lepsza dynamike.

Konto w trakcie usuwania

Użytkownik Szymon dnia 19.10.2014 - 22:15 napisał Az taki mlody to nie jestem ale czuje sie na 18 lat:) Z Amplifona to zaden transport.

Z pewnością lepszy niż laptop;))

Generalnie CD to słabe transporty po coax. Choć na pewno zdarzają się wyjątki.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

A choćby AR CD7/8 ;-), Mark Levinson.

I trochę tańszego sprzętu.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Cały czas mylisz odtwarzacze CD z transportem CD. Odtwarzacze mają co prawda wyjście cyfrowe i może podłączyć je jako transport ale to jest lipa i gra to na 50-60% możliwości prawdziwego, czystego transportu CD. Transport CD nie ma wyjść analogowych, nie ma wbudowanego DAC-a i cała sekcja zasilania, wszystkie rozwiązania techniczne kładą nacisk na to by z wyjść cyfrowych wychodził jak najlepszy sygnał. W odtwarzaczach CD tak nie jest. Nie kupuje się odtwarzacza CD za powiedzmy 30 tys.żeby grał jako transport, skoro można kupić czysty transport, który zagra wyraźnie lepiej z naszym, oddzielnym DAC-iem. Ty po prostu nie miałeś żadnego transportu CD.

Masz rację, nawiązałem do wcześniejszych postów a Tobie chodziło o czysty transport.

Z transportów to słyszałem: jakiś TEAC, EAD T-1000 i kiedyś CEC, Audiomeca Mephisto II.

Dwa ostatnie słyszałem dawno, CEC to jakieś nieporozumienie było, TEAC zagrał jak zwykły CD, EAD zagrał bardzo dobrze. Tak jak trzeba.

Do niedawna też byłem zwolennikiem teorii, że wszystkie transporty/CD po coax grają tak samo. Póki nie rozpocząłem testów ;-) I ziarnko prawdy w teorii jednakowego grania jest. Większość CD po coax gra tak samo czyli kiepsko ;-) Są natomiast perełki, które podają dźwięk taki jakim on powinien być. To zadziwiające ile wnosi do systemu dobry transport ... bez niego nawet najlepszy DAC zagra dużo poniżej swoich możliwości.

Ciekawe jak by grały stare odtwarzacze CD Pioneera w formie napędu z szufladą wysuwaną, gdzie płyty kładło się odwrotnie.

Pioneer już dawno zaprzestał stosowanie tego napędu do swoich odtwarzaczy.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Dla mnie przejscie na pliki oznacza duzo lepszy wglad w nagranie,mniej znieksztalcen i zazwyczaj duzo lepsza dynamike.

Mariusz , siódma rano a Ty sponiewierany przez francuskiego jabola siedzisz przed kompem i nawijasz makaron na uszy ;)

Daj spokój z tymi teoriami.

W Twoim wieku to już na prawdę nie wypada ;)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

ARC CD 8 w roli transportu spisuje się słabo, czego mieliśmy okazję wspólnie z Piopio doświadczyć. W takiej roli wraz z Vegą nie osiąga nawet 50% swojego pierwotnego poziomu dźwięku, tzn. wtedy gdy gra jako integra.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

To zadziwiające ile wnosi do systemu dobry transport ... bez niego nawet najlepszy DAC zagra dużo poniżej swoich możliwości.

No nareszcie !!!

Ktoś w końcu dobrnął do końca całej historii.

Brawo.

Przekonaj jeszcze Mariusza do tego no i oczywiście do włoskich win ;)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Ciekawym testem byłoby też porównanie najlepszych dzielonych źródeł CD z topowymi odtwarzaczami zintegrowanymi. Ja robiłem porównania kilku najlepszych CD oraz jednego źródła dzielonego w roku 2010, przy okazji przymiarki do zakupu obecnego odtwarzacza. Ale 4 lata to szmat czasu jak chodzi o postęp w dziedzinie źródeł.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Ciekawym testem byłoby też porównanie najlepszych dzielonych źródeł CD z topowymi odtwarzaczami zintegrowanymi. Ja robiłem porównania kilku najlepszych CD oraz jednego źródła dzielonego w roku 2010, przy okazji przymiarki do zakupu obecnego odtwarzacza. Ale 4 lata to szmat czasu jak chodzi o postęp w dziedzinie źródeł.

Jeżeli ktoś ma ochotę zapraszam do mnie , może nie mam topowego CD , ale chętnie sprawdzę raz jeszcze Vegę z lepszym transportem lub jakiegoś innego daczka.

Takie odsłuchy dają dużo do myślenia.

Oczywiście odsłuchy bez napinki jak te w stolicy;))

Jarek,

Problem z Twoim sprzetem polega na tym ,ze stoi on w wilgotnym , morskim klimacie.

W dodatku morze ciagle szumi , dlatego zle slyszysz:)

U mnie na wsi jest cisza jak makiem zasial i dokladnie slysze co jest lepsze.

Mysle ,ze juz od dawna wiadomo kto na forum woli pliki, a kto cd czy winyle.

Na razie nie zauwazylem zadnego transferu miedzy tymi obozami, wiec nie ma o czym gadac. Zawsze konczy sie na sie golono/strzyzono, wole bajki Tuwima od tych dyskusji.

Cieszmy sie zatem muza, to nas zawsze laczy.

Konto w trakcie usuwania

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Na razie nie zauwazylem zadnego transferu miedzy tymi obozami, wiec nie ma o czym gadac. Zawsze konczy sie na sie golono/strzyzono, wole bajki Tuwima od tych dyskusji.

Nigdy nie należy mówić nigdy ;)

Kto wie co będzie kiedy posłucham transportu Amare.

Może wtedy okazać się ,że przejdę do Twojego obozu plikowego.

Zapytam nieśmiało czy Ty jako Harcmistrz Plikowy raczyłbyś przyjąć zbłąkaną owcę pod swoje skrzydła i otoczyć mnie swoją ojcowską opieką? ;)

Czuwaj !!!

P.S.

Sorry za offtop .

Już znikam.

Ja byłbym daleki od takich kategorycznych stwierdzeń.

W tej chwili odtwarzam muzykę zarówno z płyty CD, plików PCM/DSD a także winyli.

Nadal bronię mojego stanowiska, że dla jakości dźwięku nośnik jest kwestią drugorzędną. Ważna jest jakość nagrania, realizacja.

To jest nawet ważniejsze niż to ile gwiazdek dostał dany DAC w jakiejś sponsorowanej gazetce i czy kosztował 30K czy 6K.

Łatwość obsługi to już inna sprawa. Nieustanne wstawanie do 45-tek bywa męczące ale z drugiej strony daje przyjemność obcowania ze sprzętem:)

Smarowanie palcem po tablecie jednych bawi innych nie.

Tak długo jak jest wybór jest radość:)

Z transportów to słyszałem: jakiś TEAC, EAD T-1000 i kiedyś CEC, Audiomeca Mephisto II.

Dwa ostatnie słyszałem dawno, CEC to jakieś nieporozumienie było, TEAC zagrał jak zwykły CD, EAD zagrał bardzo dobrze. Tak jak trzeba.

Miałem kiedyś tego EAD-a i napiszę szczerze, że to jeszcze nie to, co dają lepsze transporty.... Stara Theta grała nieporównywalnie lepiej, EAD poszedł do ludzi, a w sumie to do jednego człowieka;-)

EAD gra dobrze. To już jest akceptowalny poziom. A że istnieją transporty grające lepiej to tym lepiej ;-) Szkoda, że przedstawiciele tego gatunku są na wymarciu ... ;-)

Jeżeli ktoś ma ochotę zapraszam do mnie , może nie mam topowego CD , ale chętnie sprawdzę raz jeszcze Vegę z lepszym transportem lub jakiegoś innego daczka.

Takie odsłuchy dają dużo do myślenia.

Oczywiście odsłuchy bez napinki jak te w stolicy;))

Nie zauwazylem, zeby ktokolwiek sie napisal u mnie na odsluchach.

Tym bardziej, ze spotkanie jest odpowiednio oliwione.

;).

A że niektorym forumowiczom z tego powodu gul skacze to ca ja biedny robaczek poradze?

A w temacie chyba dzisiaj przyjechal Philips 960. Posluchamy tej legendy.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Gość cybant

(Konto usunięte)

Nie zauwazylem, zeby ktokolwiek sie napisal u mnie na odsluchach.

Tym bardziej, ze spotkanie jest odpowiednio oliwione.

;).

A że niektorym forumowiczom z tego powodu gul skacze to ca ja biedny robaczek poradze?

A w temacie chyba dzisiaj przyjechal Philips 960. Posluchamy tej legendy.

Pozdro

Niestety stolica na Tobie się nie kończy..;)

Celebrytą zostałeś czy co...:)))

Nie wszystko wokół Pmcomp się kręci :)))

Nigdy nie należy mówić nigdy ;)

Kto wie co będzie kiedy posłucham transportu Amare.

Może wtedy okazać się ,że przejdę do Twojego obozu plikowego.

Zapytam nieśmiało czy Ty jako Harcmistrz Plikowy raczyłbyś przyjąć zbłąkaną owcę pod swoje skrzydła i otoczyć mnie swoją ojcowską opieką? ;)

Czuwaj !!!

P.S.

Sorry za offtop .

Już znikam.

Jak sobie transport plikow kupisz, to nie pozostanie mi nic innego ,niz pic wloskie wina,

wiec lepiej nie kupuj:)

W razie co zblakana owce sie przyjmie do harcerzy, nawet dostaniesz przybocznego na poczatek:)

Z tym harcerstwem to trafiles, bo sie za komuny podharcmistrza dosluzylem ,ale glownie ze wzgledu na obozy i akcje Bieszczady 40.

Lubilem spac pod namiotem...

Konto w trakcie usuwania

Niestety stolica na Tobie się nie kończy..;)

Nie wszystko wokół Pmcomp się kręci :)))

Całe szczęście !!!

Bogu niech będą dzięki.

;)

Ale wojenka krakowsko-warszawska była ...

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Jak sobie transport plikow kupisz, to nie pozostanie mi nic innego ,niz pic wloskie wina,

wiec lepiej nie kupuj:)

W razie co zblakana owce sie przyjmie do harcerzy, nawet dostaniesz przybocznego na poczatek:)

Z tym harcerstwem to trafiles, bo sie za komuny podharcmistrza dosluzylem ,ale glownie ze wzgledu na obozy i akcje Bieszczady 40.

Lubilem spac pod namiotem...

Druhu zastępowy prowadź nas świetlistym szlakiem DSD

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Gość rochu

(Konto usunięte)

EAD gra dobrze. To już jest akceptowalny poziom. A że istnieją transporty grające lepiej to tym lepiej ;-) Szkoda, że przedstawiciele tego gatunku są na wymarciu ... ;-)

Przy następnej okazji poproś McGyvera aby ci pokazał co w środku ma ten konkretny EAD, którego słuchałeś.

Pioneera PD-S501 : )

Theta Pearl też ma tego Pioneera. I Wadia 830.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Przy następnej okazji poproś McGyvera aby ci pokazał co w środku ma ten konkretny EAD, którego słuchałeś. Pioneera PD-S501 : )

Ale McGyver również mówił, że wyjście coax jest w EAD głęboko modyfikowane. To nie jest po prostu wsadzony Pioneer w inną obudowę ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.