Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizator DSD DAC

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

Czyżby ktoś czytał forum i sugerował się wpisami mojej skromnej osoby, która ostrzegała przed aluminium ...?

A może posiada własne odniesienia?

.............

Miedź jest lepsza od aluminium, lecz tworzy tyle samo problemów ile rozwiązuje.

Metale raczej nie nadają się na obudowy, z pewnego punktu widzenia mogłoby być srebro, ewentualnie, jako zło konieczne.

Bardzo mi przykro..

A skad ta wiedza, bo z pewnoscia nie wynika z wiedzy naukowej tylko jakiejs doswiadczalnej polaczonej ze zwykla alchemia? ;)

a z Trinity to może przebłysk czegoś tam:)

Tylko co na to Stachu ?

Jesli chodzi o mnie, a pewno tak, to obecnie uwazam oba Dac-i za dosc slabo oddaja prawde Muzyczna, chociaz Lampizator moze nawet troche bardziej, ale i tak jest daleki. Od obu sie czegos dobrego nauczylem, dzieki ;)

A skad ta wiedza

W srebrze podobno, prąd płynie inaczej niż w miedzi, tylko w jednym kierunku, w miedzi w przewodzie, płynie zarówno wzdłuż jak i w poprzek przewodnika.

Powoduje to komplikacje, tu akurat nie ma alchemii, gdyż pół życia sam się zajmowałem opanowaniem na potrzeby audio i nie tylko tego zagadnienia.

W "o mnie" jest napisane że zajmuję się rozwiązywaniem problemów, to właśnie jeden z nich, to poważne zagadnienie, o bardzo poważnych konsekwencjach dla systemu audio, gdzie czasami jest dużo miedzi..

W srebrze podobno, prąd płynie inaczej niż w miedzi, tylko w jednym kierunku, w miedzi w przewodzie, płynie zarówno wzdłuż jak i w poprzek przewodnika.

Bzdury kolega wypisuje, musze podkreslic jak zwykle bzdury kolega wypisuje. Moze i kolega dobrze slyszy ale wnioski bzdurne. Nie maja nic wspolnego z nauka, to jest alchemia nic wiecej. To jest szukanie w moczu opilkow zlota nic wiecej.:D

Stasiop, a w Twoim DAC`u to jak płynie? Od kolumn do źródła, czy na odwrót?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

najlepszy tekst dziś

Najlepszy napisany zapewne, lecz jest jeszcze tekst, którego treści trzeba się domyśleć, a mówiący o nastrojach osób, posiadających wyszukane kolekcje urządzeń, gdzie najbliższym sąsiadem pola magnetycznego, pojawiającego się zawsze podczas przepływu prądu, jest aluminium.

Wydaje się, że trąbki, fortepian czy organy, nie zyskują na takim sąsiedztwie, wokale również.

Co za pech.

• Moderatorzy

Czyżby ktoś czytał forum i sugerował się wpisami mojej skromnej osoby, która ostrzegała przed aluminium ...?

A może posiada własne odniesienia?

.............

Miedź jest lepsza od aluminium, lecz tworzy tyle samo problemów ile rozwiązuje.

Metale raczej nie nadają się na obudowy, z pewnego punktu widzenia mogłoby być srebro, ewentualnie, jako zło konieczne.

Bardzo mi przykro..

Zdradź nam może, z czego w takim razie najlepiej robić obudowy? Może słoma - już kiedyś na tym forum można było wyczytać, że słoma to najlepszy materiał do tłumienia głośników - czyżby był to również materiał na obudowę do DACa? Może to byłby pomysł na następnego lampizatora?

IMG_5589_kopia.jpg?m=1305366993

-----------------

Johanette Zomer z ariami Handla pt Love and Madness, niestety nie ma zajawki na YT.

Szczegolnie przedostatni kawalek.

Można się "poratować" w ten sposób -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na dole strony jest player z fragmentami.

Ukryta Zawartość

Najlepszy napisany zapewne, lecz jest jeszcze tekst, którego treści trzeba się domyśleć, a mówiący o nastrojach osób, posiadających wyszukane kolekcje urządzeń, gdzie najbliższym sąsiadem pola magnetycznego, pojawiającego się zawsze podczas przepływu prądu, jest aluminium.

Wydaje się, że trąbki, fortepian czy organy, nie zyskują na takim sąsiedztwie, wokale również.

Co za pech.

Widzę, że ci ponownie ząbek spuchł i ziejesz jakimś bełkotem. Nie możesz wytrzymać co? Idzesz 747, idziesz jak przecinak z miedzi!

Parker's Mood

ziejesz jakimś bełkotem

Każdy może sobie wykonać doświadczenie demontując elementy obudowy, najlepiej na pozycji źródła cyfrowego, polecam wykonać.

Obudowa powinna być wykonana z izolatora, jeśli potrzebny jest ekran powinien być wykonany z najlepszego materiału do tego celu, oraz z najlepszego przewodnika elektrycznego, będą tam indukować się prądy w tym wirowe, które doskonały przewodnik ma większe szanse odprowadzić szybko do masy, do tego dochodzi jeszcze fizyczny wpływ z racji samej obecności, każdy materiał zbliżony do układu lub przewodu z prądem wywołuje słyszalny wpływ na jakość dźwięku, istotną rolę odgrywa również kierunek czy strona danego materiału.

Obudowy urządzeń w hi end, w tym fizyczne elementy zabezpieczenia kabli, nadające im właściwości wytrzymałościowe, w sposób istotny, a w przypadku przewodów w sposób niemalże podstawowy, wpływają na bezwzględną jakość soniczną.

Przykro mi, to jest hi end, tu wszystko słychać, trzeba tylko posiadać odpowiednią do tego wrażliwość oraz narzędzia.

Można się "poratować" w ten sposób -

Ukryta Zawartość

Na dole strony jest player z fragmentami.

Na tej plycie to jest kawalek nr 8,

8. Rinaldo: Lascia ch'io pianga (Largo)

Z WP to tylko namiastka , trzeba posluchac na lampim, a przedtem dobrze umocowac proteze.

Ukryta Zawartość

Konto w trakcie usuwania

Gość cybant

(Konto usunięte)

Miałem wypożyczć Lampiego, ale jak to zobaczyłem to przeszła mi ochota...

Toż to nawet dobre DIY nie jest ...to żart ...kpina z Klientów .

Sztukowane kable , niechlujstwo , paździerz ..za takie pieniądze...

post-27208-0-41638100-1424328532.jpg

post-27208-0-27000000-1424328541_thumb.jpg

Znalazlem te sama arie na YT z filmu o slynnym kastracie Farinellim :

Jedynie synchronizacja aktora i dzwieku pozostawia do zyczenia

Polecam jednak wykonanie Johanetty Zomer z CCs.

Konto w trakcie usuwania

Świetny, mało popularny film, a przy okazji duży wstyd dla wydawcy - BluRay z dobrym dźwiękiem dostępny jedynie w Japonii.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest wersja zwyczajna bo ma płytę wiórową w połowie obudowy, prawdziwe granie zaczyna się jak masz parkiet egzotyczny merbau!

Szczękę trzeba rzeczywiście mocować żeby nie wypadła... ze śmiechu. Nie wiem jak takie coś może kupować doświadczony audiofil chociaż i tak lepsze toto bo nasze od chinola trinity, którego trzeba będzie teraz sprzedawać do Chin jak MSB. Proponuję wywiesić ogłoszenie na tym samym przystanku w Pekinie co ostatnio. Żeby tylko nie wrócił jak bumerang MSB do właściciela... I znowu na audiomarkt. Pisałem już koledze Adamowi, żeby od razu jak kupił (lub dostał w rozliczeniu za zasługi) ten cud Trinity go wystawiał na sprzedaż bo klient musi być wyjątkowo doświadczony... Życiowo aby go kupić.

Świetny, mało popularny film, a przy okazji duży wstyd dla wydawcy - BluRay z dobrym dźwiękiem dostępny jedynie w Japonii.

Ukryta Zawartość

Ciekawostka jest, ze sopranem, ktory slyszymy w tym filmie jest Ewa Malas Godlewska.

Firm dostepny rowniez jako bluray na amazon.fr

Ukryta Zawartość

Konto w trakcie usuwania

Montaz sie stopniowo poprawia, chociaz ciagle daleko do norm High-endu.

Możesz podać numery Norm oraz ISO, chętnie bym poczytał :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Przykro mi, to jest hi end, tu wszystko słychać, trzeba tylko posiadać odpowiednią do tego wrażliwość oraz narzędzia.

Słychać to co jest nagrane i jak jest nagrane oraz zmiksowane. Jak jest żle, to żadne obudowy, nawet z odległej galaktyki nic nie pomogą, ani kable z upraw biodynamicznych również. Ale rozumiem twoją hiendową duszę i jest fajnie! Mów, pisz, jedż... czekam na dalsze kosmoczne sensacje!

Parker's Mood

Panowie, w kwestii rozdzielania lub nie: Rozdzielanie pierwotnie zrobiłem nie dla oddzielenia tylko z braku miejsca w jednej skrzynce. Potem powstał pomysł dużej skrzynki wzorowanej rozmiarem na wzmacniaczach BAT VK75. Co do kwestii technicznych, to oddzielony zasilacz ma jedną wadę - centrum uziemienia jest za daleko od odbiorników dlatego to linia masy a właściwie jej impedancja jest wąskim gardłem. W zintegrowanym pudle BIG nie ma tego problemu a zasilacze niczego nie sieją. To są jakieś mity. Pole dające się wykryć najczulszymi przyrządami ma zasięg ok 2 cm od trafa toroidalnego i 3 cm od kształtkowego. Pole to nie ma wpływu ani na cyfrę ani na lampy. Pozdrawiam,

To są jakieś mity. Pole dające się wykryć najczulszymi przyrządami ma zasięg ok 2 cm od trafa toroidalnego i 3 cm od kształtkowego. Pole to nie ma wpływu ani na cyfrę ani na lampy.

A czym to bylo mierzone i o jakie pole chodzi?

Zaklocenia roznego typu i o wielu czestotliwosciach maja ta energie ze rozchodza sie na wiele metrow, widac je nawet na analizatorze w odleglych pokojach w gniazdkach sieciowych. A Ty mowisz o 2 cm od trafa? ;) To czym one sa ekranowane i filtrowane, to chyba jakies ultra kosmiczne technologie? ;)

No chyba ze chodzi o pole eletromagnetyczne przy niskich czestotliwosciach do nosnej sieciowej 50Hz...

Tylko z niskimi zakloceniami czy tez zaindukowaniami bardzo latwo sobie poradzic...wiec...

Ale nie zmienia to faktu ze odleglosc traf od elektroniki jest istotna i nie sa to male wplywy, mierzylem wielokrotnie, rowniez wplywy na pasmo akustyczne ;)

Pole to nie ma wpływu ani na cyfrę

:D

A jakeś to te normy Hi-Endu som? Znaczy się Daczek ładny był, parę srebrnych pudełeczek - to był GigaHiEnd - co tam taki Lampi do takich konstrukcji. Jednak jakieś założenia muszą być, tego Hend...uuuu...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Firm dostepny rowniez jako bluray na amazon.fr

Trochę nie na temat, ale należy Ci się kilka słów tyt. wyjaśnienia - przyda się, bo to ważna rzecz. :)

Farinelli na BD został wydany w 3 krajach - Francji, Korei i Japonii - oczywiście nigdzie z PL napisami. :)

Film był kręcony na taśmie filmowej, z prędkością 24 klatek /s - teraz zobacz co zrobili z nim Francuzi.

Aby dostosować wydanie BD do standardu telewizyjnego wydali go w formie 1080i 50, a to oznacza, że nie

przeniesiono go zgodnie z oryginałem (24kl.) a dla tych potrzeb film został "przyspieszony" do zapisu 25kl/s

i do tego nie całych (1080p) a w technice "interlace" (1080i). Najważniejsze dla AUDIO jest to, że film -

a co za tym idzie, to także towarzyszący obrazowi dźwięk - przyspieszono z 24 do 25 klatek na sekundę,

czyli + 4% !!! Jak się łatwo domyślić, jest to zabieg destrukcyjny i głos pani Godlewskiej nie jest naturalny.

Technicy grzebią w takiej ścieżce, aby nie brzmiała wręcz śmiesznie, ale dla wprawnego ucha, to masakra ...

Takie są tajniki tego zapisu, dlatego też napisałem, że jest tylko jedno poprawne wydanie - to Japońskie !

Ukryta Zawartość

Dodatkową, oprócz oryg. prędkości i formatu (1080p), jest to, że to wersja dłuższa o ponad godzinę (180min) !

Ukryta Zawartość

To wydanie , o ktorym pisalem jest chyba wloskie, ale nic nie pisza o formacie czy to jest 24 klatek /s , czy 1080 i.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Konto w trakcie usuwania

nic nie pisza o formacie czy to jest 24 klatek /s , czy 1080 i

Proszę -

Ukryta Zawartość

Bildformat(e): 1920x1080i (1.85:1) @50 Hz , 25 klatek - czyli przyspieszone o 4%. :)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.