Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizator DSD DAC

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

A wpisy znikają, czyli dziadzio Alton działa jak burza :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Chyba sprzedam swoje Trinity.

Lampi Big 7 zamówiony.

Będę miał oczywiście wersję DSD only 256 (a więc jedyną, jaka moim zdaniem ma sens). Granie będzie tylko

po upsamplingu wszystkiego w komputerze do DSD. Najnowszy CAPS v4 Pipeline sprawdza się tu znakomicie.

Świat oszalał ! :)

StasioP chyba utraci chęci do konstruowania - na bank siedzi teraz i wyrywa pozostałe na głowie włosy ... :)

BTW polecam plyte DSD Johanetty Zomer z channelclassics z ariami Handla pt Love and Madness, niestety nie ma zajawki na YT. Szczegolnie przedostatni kawalek.

Slucham przynajmniej 3 razy dziennie, niesamowite.

Właśnie ją nabyłem i czekam aż przyjdzie. Ja natomiast polecam Sarah Brightman LA LUNA SACD DSD wyd. EMI. Moim zdaniem jeden z najlepszych głosów operowych A tu namiastka możliwości.

To może odkupić Trinity od Elba.

Już cieszy nowego właściciela :)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elb, gratulacje.

Czytalem ze poszedles na calosc i bedziesz teraz wszystkiego sluchal w konwersji do 256 dsd.

Moj lampi gra tylko 128 dsd , mam kilkanascie utworow natywnych w tym formacie , w tym swietna plyte z muza Mozarta i Chopina z nativedsd.

Prawde powiedziawszy podobnie jak z hiresami pcm wyzsze czestotliwosci oznaczaja dla mnie wieksza rozdzielcozsc , ale kosztem tzw muzykalnosci. No i ogromne pliki, ta 1 plyta to 5,3 GB do sciagniecia.

No to teraz zrobie Ci quiz :

Czy 256 nie jest zbyt kliniczne ? I czy nie szkoda wybitnych hires pcm jak np RR , zeby je konwertowac do dsd ? Jak sie prezentuje pcm z big 7 na tle Trinity , czy to tylko zmiana sygnatury dzwiekowej, czy rowniez roznica klas ?

Konto w trakcie usuwania

Panowie a czemu nie DSD 512, przeciez Amanero na ktorym oparty jest Big7 obsluguje rowniez i DSD 512 :D

A tak na powaznie to jest szalenstwo z tymi czestotliwosciami probkowania, DAC ma byc przede wszystkim dobry juz na 44.1Khz gdzie nagrane jest 99% calej swiatowej muzyki, to ze DAC zaczyna byc lepszy na wyzszych samplingach nie wynika z tego ze te samplingi niosa wieksza ilosc informacji ale zegar nosny jest znacznie znacznie wyzej z czym lepiej radza sobie filtry koncowe DAC-ow. Swiadczy to tylko o jednym, o niedopracowaniu konstrukcji Big7 jak i koniecznosci stosowania lampy ( co jest niezaprzeczalnym minusem w kategoriach rozdzielczosci ) do usuwania aliasingu DAC-a Sabre.

Pozdrawiam

Co sie dzieje?widze ze nawet najbardziej znani audiofile i oczywiscie najbardziej zasobni w gotowke pozbywaja sie zagranicznych sprzetow i kupuja polskie wyroby.

Sly30 polski wzm lampowy,ELb polski Lampizator,czy to nowa moda czy ktos zauwazyl ze cos moze kosztowac parokrotnie taniej a grac na takim samym wysokim poziomie?

Gratulacje dla polskich wykonawcow,sam marze o kupnie gramofonu wlasnie polskiego, wykonanego przez Janusza Sikore ,tego samego ktory wykonal kolumny Goodmansa ,ktore wlasnie kupilem,jeszcze gramofon i bede mial caly tor odsluchowy, ktory najpiekniej gral na wystawie AS w Warszawie ,wlasnie w pokoju J.Sikory,mam nadzieje ze ktos z kolegow byl i slychal w tym pokoju.

Swiadczy to tylko o jednym, o niedopracowaniu konstrukcji Big7 jak i koniecznosci stosowania lampy ( co jest niezaprzeczalnym minusem w kategoriach rozdzielczosci ) do usuwania aliasingu DAC-a Sabre.

To świadczy wręcz odwrotnie - o dopracowaniu konstrukcji. Wszystkie przetworniki DSD muszą mieć na wyjściu filtry o bardzo stromych zboczach ,Zrobić taki filtr na jednym stopniu jest wręcz niemożliwe , dlatego kolejnym stopniem filtrującym w tej konstrukcji jest filtr lampowy i bufor wyjściowy w jednym .

Co jest rozwiązaniem optymalnym i świadczy o doskonałym dopracowaniu konstrukcji.

To świadczy wręcz odwrotnie - o dopracowaniu konstrukcji. Wszystkie przetworniki DSD muszą mieć na wyjściu filtry o bardzo stromych zboczach ,Zrobić taki filtr na jednym stopniu jest wręcz niemożliwe , dlatego kolejnym stopniem filtrującym w tej konstrukcji jest filtr lampowy i bufor wyjściowy w jednym .

Co jest rozwiązaniem optymalnym i świadczy o doskonałym dopracowaniu konstrukcji.

Gdyby DAC byl dobrze dopracowany to powinien dobrze glownie grac 44.1khz a nie gra, bo filtr nie jest skuteczny, twierdzenie wiec moje jest poprawne. ;)

Nie wiem jak zbudowany jest ten filtr ale wynika z tego jasno ze nie jest on wystarczajacy, jesli kilka juz osob ktore pisaly ze ten DAC gra glownie dobrze DSD a PCM juz nie. ;) No wiec?....

Ja odnoszę się do DSD ,a nie do PCM więc moje jest poprawne.

PCM nie wymaga filtracji ,PCM I DSD to dwa oddzielne tory odtwarzania

Ja o niebie ty o chlebie.

Nie można wszystkiego wrzucać do jednego worka w ocenach.

Nie wiem jak zbudowany jest ten filtr ale wynika z tego jasno ze nie jest on wystarczajacy, jesli kilka juz osob ktore pisaly ze ten DAC gra glownie dobrze DSD a PCM juz nie. ;) No wiec?....

Lampizator z modułem DSD engine ma w sobie dwa oddzielne stopnie konwersji cyfrowo analogowej: do PCM i do DSD.

Do konwersji PCM wykorzystywany jest tradycyjny przetwornik ESS.

Do konwersji DSD zamiast przetwornika wykorzystywany jest filtr dolnoprzepustowy. Nie ma tu klasycznego przetwornika, jak ma to miejsce zazwyczaj.

I z tego wynikają różnice w brzmieniu.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość jt211

(Konto usunięte)

Swiadczy to tylko o jednym, o niedopracowaniu konstrukcji Big7 jak i koniecznosci stosowania lampy ( co jest niezaprzeczalnym minusem w kategoriach rozdzielczosci ) do usuwania aliasingu DAC-a Sabre.

Pozdrawiam

Czekaj Stasiu to np. lampa 45 w Big7 działa jako filtr ???

Sama 45 ??? W jakim to niby ona zakresie działa jako ten filtr ???

Pytam bom oniemiał z lekka :>)

StasioP !!

chcesz sprawdzić sobie dsd zrób tak

amanero filtr i nic więcej nie potrzeba możesz dołożyć sobie jakiś analog lampa, opa ,dyskret do woli ...

kilka rezystorów kondensatorów i mamy daca dsd i amanero :)

amanero_lpf.jpg

No wiadomym jest ze sygnal DSD po zwyklym filtrze RC nadaje sie juz do sluchania. Mnie DSD nie zachwyca w zadnej konfiguracji. Ale powalcze jeszcze z tym w DAC-u, mniej wiecej wychodzi mi jakis plastikowy ten dzwiek. Nie slyszalem dobrze grajacego DSD jeszcze w porownaniu z PCM.

No wiadomym jest ze sygnal DSD po zwyklym filtrze RC nadaje sie juz do sluchania. Mnie DSD nie zachwyca w zadnej konfiguracji. Ale powalcze jeszcze z tym w DAC-u, mniej wiecej wychodzi mi jakis plastikowy ten dzwiek. Nie slyszalem dobrze grajacego DSD jeszcze w porownaniu z PCM.

chodziło mi że w lampizatorze filtr robiony to prawdopodobnie jest tak

amanero > flitr rc>(układa do mute by nie trzaskała zwiera sygnał do masy przy przeskakiwaniu utworu) analog lampowy

niema tu jako takiego filtru na lampie to nie opamp by tak sie tu działo :)

pozdrawiam Marcin.

No i teraz StasioP pokusi się i w procesie odwróconej inżynierii zbuduje takiego DAC-a DSD, że cała

konkurencja osiwieje z podziwu. I to dopiero będzie moment posypania głowy popiołem i uznania zalet DSD.

Historia pokazała jak często dokonywane były zmiany w preferencjach - tak będzie i tym razem, czego mu życzę.

BTW - a może i główny konstruktor wyjdzie na przeciw i opublikuje dokładny schemat, jak i

wskaże miejsca i elementy krytyczne, aby nasz Nadkonstruktor z marszu i bez tracenia czasu

mógł się od razu wziąść za niezbędne usprawnienia ? :)

Sorry, nie mogłem sobie odmówić. :)

Bruce Lee jeśli dobrze pamietam wspominał, że o zwycięstwie decyduje wiara w wygraną. Jeśli to prawda to Stasio już jest nr 1 w świecie DAC-ów i nawet nie musi nic wypuszczać na rynek... :-)

Niestety ale jest .Ten LPF 34 khz ,(jak wyżej )nie jest wystarczający do odfiltrowania śmietnika wysoko częstotliwościowego . W Lampizatorze jest wielostopniowa filtracja.

filtry robi się nie tylko na OP-ampach

Bruce Lee jeśli dobrze pamietam wspominał, że o zwycięstwie decyduje wiara w wygraną. Jeśli to prawda to Stasio już jest nr 1 w świecie DAC-ów i nawet nie musi nic wypuszczać na rynek... :-)

Taka znana z filmu, pokazowa w wykonaniu Bruce walka bez walki ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość jt211

(Konto usunięte)

No i teraz StasioP pokusi się i w procesie odwróconej inżynierii zbuduje takiego DAC-a DSD, że cała

konkurencja osiwieje z podziwu. I to dopiero będzie moment posypania głowy popiołem i uznania zalet DSD.

Historia pokazała jak często dokonywane były zmiany w preferencjach - tak będzie i tym razem, czego mu życzę.

BTW - a może i główny konstruktor wyjdzie na przeciw i opublikuje dokładny schemat, jak i

wskaże miejsca i elementy krytyczne, aby nasz Nadkonstruktor z marszu i bez tracenia czasu

mógł się od razu wziąść za niezbędne usprawnienia ? :)

Sorry, nie mogłem sobie odmówić. :)

Zapomniałeś dodać że idąc z duchem AS użyje 833A jako filtra :>)))

chodziło mi że w lampizatorze filtr robiony to prawdopodobnie jest tak

amanero > flitr rc>(układa do mute by nie trzaskała zwiera sygnał do masy przy przeskakiwaniu utworu) analog lampowy

pozdrawiam Marcin.

Dlaczego ma cokolwiek trzaskac na wyjściu podczas przełączania kanałów, amanero produkuje wtedy jakieś syfy?

Niestety ale jest .Ten LPF 34 khz ,(jak wyżej )nie jest wystarczający do odfiltrowania śmietnika wysoko częstotliwościowego . W Lampizatorze jest wielostopniowa filtracja.

filtry robi się nie tylko na OP-ampach

Na jakich elementach jest ta wysublimowana filtracja, można jaśniej bo nie rozumiem tego.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.