Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizator DSD DAC

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

Stawiam wniosek przestawić kolegę śpiewaka do sekcji gimnastycznej;......

Czy na forum jest wątek gimnastyczny?

Jest. Uporczywe nawalanki :-)

Zahaczające o psychozę

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Marslo, ale jedna rzecz, piszesz o latach doświadczeń, prób itd. To dlaczego Lampizatory PCM grają tak słabo?

A skąd wiesz, skoro ostatniego Lampiego słuchałeś ponad 2 lata temu ?

Obecnie produkowane modele nie mają nic wspólnego z tym sprzed 2 lat. Zarówno jeżeli chodzi o rodzaj budowy (PCB) jak i zastosowane rozwiązania układowe i komponenty.

Polecam lekturze watki na zagranicznych forach, gdzie ludzie pisza o wersjach PCM (większość Lampich takowe tory posiada; szczerze mówiąc ja i Marslo z naszymi wersjami DSD only jesteśmy w mniejszości).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elb nie osmieszaj się juz z tym Lampizatorem. Tu pewnie tez mnie zbanujesz.

zresztą juz to przewidział em. Skonczysz na Lampizatorze Grajpudlach a wszystko będzie okablowane Bazodrutami. Za źródło posłuży jakis Dell.

ŻENUJĄCE

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

2.5-roku temu zastanawialem nad kupnem wyrobu Pana Fiskusa ,ale wtedy to jeszcze nie bylo to,teraz jak widze ze kolega EB kupuje ten sprzet to jestem zaskoczony,widocznie duzo zmienilo sie na dobre.Lubie wszystko gdzie jest lampa, tak ze jest fajnie ,tylko jedno jest ale !czyli cena,mialo byc dobrze wykonane ,ale cenowo dostepne dla wszystkich,teraz widze ceny z kosmosu,kupie za to w tej cenie piekny gramofon np. od J.Sikory i troche plyt,bardziej bedzie audifilsko.

Mirek, i dalej są to urządzenia bardzo tanie. Lampi DSD only Gen 5, który jest tematem tego wątku dalej kosztuje w detalu 12kzł. Łukasz oferował go w promocji userom Audio Stereo za 9kzł. Najtańszy Amber DAC to 6kzł. Oba są znakomite !

Tu masz recenzję najtańszego Ambera:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To że pojawiły się rzeczy droższe, to naturalny krok w rozwoju firmy. Model Big 7 taki jak mój kosztuje 8k euro, czyli ok 33kzł.

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Może w ramach równowagi sił Elberoth odpowiadaj w swoim wątku gdzie innych zbanowałeś. Wtedy tam będzie tylko twoja nirvanka.

Chyba że masz jaja odbanujesz forumowiczów i wrócimy na sensowniejszą dyskusje na poziomie tego forum z przed 8 lat.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odpowiadam w tym wątku, w którymś ktoś zadał pytanie.

Jeżeli nie wiesz za co przed chwilą kolega babulator dostał bana, to zapraszam do wątku. Wszystko jest czarno na białym (specjalnie nie usuwam, aby nie było wątpliwości). Polecam także jego poprzednie wpisy. Wielokrotnie pisałem, że chamstwa nie będę tolerował.

Jeżeli nie wiesz za co przed chwilą kolega babulator dostał bana, to zapraszam do wątku.

No cóż nie ma takiej opcji być w wątku i być zbanowanym :)

Przypomne Ci że zbanowałeś mnie jak zwróciłem ci subtelnie uwagę że to niestosowne ogłaszać się w wątku o Nirvanie ze sprzedażą aparatu Sony circa 9tysi.

Poniżej rozbierane zdjęcia mojego Big 7 gen 5:

Z tego co widze, jest to juz profesjonalny montaz, no to brawo!

Troche malo widac na tych zdjeciach ale ogolnie robi to juz dobre wrazenie, chociaz troszke mozna byloby jeszcze pomarudzic ale tylko juz troszeczke.

Ale to fakt, pajak w porownaniu z plytkami zagra lepiej, no ale jak zwykle w High-Endzie cos za cos!

Przypomne Ci że zbanowałeś mnie jak zwróciłem ci subtelnie uwagę że to niestosowne ogłaszać się w wątku o Nirvanie ze sprzedażą aparatu Sony circa 9tysi.

Nigdy nie sprzedawałem aparatu Sony, bo nigdy takowego nie posiadałem. Od 7 lat mam lustrzankę Nikon D80s, wartą obecnie 600zł. Sprawdź może najpierw fakty, zanim coś napiszesz.

Twoje wypowiedzi w wielu innych wątkach - a raczej ich forma - co tydzień upewniają mnie, że jakikolwiek był powód dla twojego bana, był słuszny. Ten watek jest tylko tego potwierdzeniem. Dla mnie EOT.

To co widać na fotkach, to składanka popularnych gotowych seryjnych modułów oraz zrzynka po najmniejszej linii oporu freewarowego projektu Arduino, wraz z zastosowanym w nim pilotem Sony. Wstyd!

Plytki ktore obsluguja audio sa w 100% konstrukcja Lampizatora z tego co widzialem te i inne zdjecia Big7, automatyka pewnie jest i arduino, ale jaki w tym problem? Pilot jest z Maca a nie z Sony. ;)

Twoje wypowiedzi w wielu innych wątkach - a raczej ich forma - co tydzień upewniają mnie, że jakikolwiek był powód dla twojego bana, był słuszny.

Strasznie się wzruszyłem ale ja przynajmniej jak testuje sprzęt mam czas podpiąć go do toru a z tego co pamiętam tak szybko przerzucałeś klocki ze nie miałeś ich czasu wyjąć z pudełka ale opis testów pózniej był.

Parkietu pewnie tez nie zauważyłeś w środku, ech!

Tak że rozumiesz mój punkt widzenia i z mojej strony też EOT

W sumie obie strony konfliktu są świadome co dany produkt oferuje i może zapłać za reklamę w jakimś czasopiśmie zamiast tutaj się produkować z reklamą.

Strasznie się wzruszyłem ale ja przynajmniej jak testuje sprzęt mam czas podpiąć go do toru a z tego co pamiętam tak szybko przerzucałeś klocki ze nie miałeś ich czasu wyjąć z pudełka ale opis testów pózniej był.

Po raz drugi w przeciagu 1h kłamiesz na mój temat.

Po raz drugi w przeciagu 1h kłamiesz na mój temat.

Jesteśmy okopani dokładnie po przeciwnej stronie, tak że po co dyskutujesz nawet jak wiesz że nie masz racji!

Trudno dyskutować z osobą, która kłamie w żywe oczy, a następnie idzie w zaparte. Bo i o czym ?

Elb, kłamie w żywy monitor - tak jest dokładniej :) No chyba, że dyskutujecie na Skype`ie :D

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Mirek, i dalej są to urządzenia bardzo tanie. Lampi DSD only Gen 5, który jest tematem tego wątku dalej kosztuje w detalu 12kzł. Łukasz oferował go w promocji userom Audio Stereo za 9kzł. Najtańszy Amber DAC to 6kzł. Oba są znakomite !

Tu masz recenzję najtańszego Ambera:

Ukryta Zawartość

To że pojawiły się rzeczy droższe, to naturalny krok w rozwoju firmy. Model Big 7 taki jak mój kosztuje 8k euro, czyli ok 33kzł.

A to zmienia postac zeczy,myslalem ze juz tylko model Big 7 jest produkowany za te 33tys zl.

Ukryta Zawartość

A to zmienia postac zeczy,myslalem ze juz tylko model Big 7 jest produkowany za te 33tys zl.

Mirek swój rozum masz, to go używaj!

Własnie się dowiedziałem, że powstał także Lite 7 - czyli Big 7 tylko bez lampowego prostownika, bez regulacji głośności i na słabszych kondach.

Ukryta Zawartość

The Lite 7 is an evolution of our most successful design - The Big 7. As the name suggests - we decided to make the super addictive sound of big DHT triodes, in Single Ended mode, affordable to the wider group of audiophiles.

To achieve the very ambitious target of almost halving the price - we stripped it down to the bare bones maintaining the same sound style and economizing on the same hardware platform.

We had to remove the tube rectifier and chokes and use the silicone plus CRC instead, and we use all parts without famous brands. It does not mean the parts are bad or random or mediocre - we use our huge experience and connections in the supplier industry to find inexpensive parts of premium sonic quality.

Cena to 4800 euro, a więc znacznie taniej niż Big 7.

B6klon.jpg

Ukryta Zawartość

Miałeś aktualną wersję, z dużą płytką PCB jak na zdjęciu poniżej, czy coś ze starej produkcji, z pająkiem ?

B7PCB%202.jpg

B7PCB.jpg

Te stare z pająkiem wyglądały faktycznie tak sobie, nawet uwzględniając konsekwencje jakie niesie za sobą montaż przestrzenny punkt-w-punkt.

Najnowsze wykonane są dużo lepiej - w zasadzie to ciężko się teraz do czegoś przyczepić. Może tylko do tego, na co zwracałem uwagę już 2 lata temu, że opisy wejść/wyjść na tylnym panelu nie są naniesione na stało. Łukasz tłumaczy to mnogością oferowanych opcji, ale moim zdaniem jest to do przeskoczenia - nieużywane gniazda powinny być opisane i zaślepione.

Bez lampowego prostownika ale na wyjściu lampy są tak? Dwie? Bo widać jedną. Ten DAC wygląda dużo lepiej i bez gałki też lepiej. Można by zamówić wersje nie na tańszych kondadh tylko Max wypas ale właśnie bez regulacji głośności i ograniczyć ilość lamp do niezbędnego minimum. I to może okazać się najlepsza wersja.

Wlasnie taki mam :) Najprostszy , jaki moze byc. Gra super.

Ale w przyszlym tygodniu mam miec na odsluch golden gate z dsd . Mam nadzieje, ze bedzie sie dzialo.

Konto w trakcie usuwania

No nie powiedzialbym ze DAC aby zagrac musi byc prosty, uwazam ze raczej musi byc niestety dosc skomplikowany, ale tez i prosty mozliwie jak sie tylko da. Lampy duzo uproszczaja w DAC-u ale niestety nie daja rozdzielczosci, powietrza, wejscia w niuanse brzmieniowe, tranzystory znowu aby zagraly musza byc niestety bardzo bardzo skomplikowane, ale moim zdaniem gra jest warta swieczki.

To nie jest tak ze musza byc dwa DAC-i na DSD i PCM oddzielnie, to moze byc w jednej paczce, ale owszem konstrukcyjnie to oba systemy maja bardzo odmienna filozofie konstrukcyjna. Z tym ze jesli DAC dobrze zagra PCM to i z latwoscia poradzi sobie z DSD niestety w druga strone to nie dziala.

Stasiu, jeszcze tylko brakuje w Twojej wypowiedzi - moim zdaniem.

Moim zdaniem lampy musza byc i basta.

Coraz wiecej ludzi od konstrukcji jak i ortodoxyjnych lampowych audiomaniakow zaczyna sie sklaniac ku tranzystorom. Moje wielokrotne doswiadczenia z tranzystorami na wielu przykladach pokazuja ze lampa wcale byc nie musi wrecz jest to mocna droga na manowce. Przy dobrej konstrukcji tranzystorowej lampa jest po prostu cienka. To jest koniec epoki lamp, moim zdaniem oczywiscie.

Ale ponad dwa lata temu pisalem tez o koncu plyty CD i ze wszystko pojdzie w pliki, i co mamy teraz?

Zrodlo: www.stereophile.com

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie byles jedyny i w dodatku nie pierwszy.

Przestan permanentnie promowac konstukcje tranzystorowe, kazdy ma swoje audiofilskie doswiadczenia i zaklinanie rzeczywistosci niczego nie zmieni. Twoje zdanie juz znamy.

Buduj ten tranzystor i potem pogadamy.

Konto w trakcie usuwania

Tu nie chodzi o zadna promocje, tylko lampa jest na tyle zla ze ogromna ilosc informacji po prostu ginie, w lampie dostajemy dzwiek ogolnie bardzo strawny ale mocno pozbawiony niuansow brzmienia i bardzo waznych szczegolow. Oczywiscie, wiekszosc tranzystorow gra malo ciekawie wrecz niestrawnie, to jednak to jest sprawa konstrukcji i 'zrozumienia' tranzystorow aby wyjsc po za ich ograniczenia. Jestem tego pewny ze kolejne lata przyniosa wysyp dobrych konstrukcji tranzystorowych, a lampa to sam problem poczynajac od dzwieku a konczac na ich uzytkowaniu i duzej awaryjnosci.

Uwazam tez ze gdyby Lampizator byl bez lamp wyszedlby po za pewne ograniczenia wlasnie, ktore w tym sprzecie sa wyraznie slyszalne i uwazam ze nie sa one juz do przekroczenia wlasnie z uwagi na stosowanie lamp, tylko jakby nazywal sie w tedy ten sprzet bez lamp wlasnie, i tu bylby tez powazny problem ;)

Choć nie chcę to muszę się zgodzić. Zdecydowana większość sprzętów lampowych oferowanych na rynku to nabijanie ludzi w butelkę. Producenci wiedzą, że jest grupa ludzi, która na hasło "lampa" dostaje małpiego rozumu i kupią każdy szajs jeśli będzie lampowy. I oferują taki właśnie szajs.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.