Skocz do zawartości
IGNORED

High End-owe, markowe odtwarzacze, transporty plików.

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Czytając wpisy w tym temacie właściwie poza kilkoma wpisami które są na temat(dotyczą urządzeń słuchanych we własnym torze) reszta to tylko dywagacje. Postanowiłem podzielić się kilkoma uwagami w oparciu o moje doświadczenia.

Z odtwarzacza sieciowego korzystam już od około 8 lat. Pierwszym moim odtwarzaczem był Transporter Slim Device(później sprzedawany pod marką Logitecha) Jak na tamte czasy grał bardzo dobrze, jedyny kłopot sprawiał zatykający się NAS i brak odczytu plików powyżej 24-96. Używałem go wyłącznie jako transport plików z oddzielnym DAC-iem.

Potem był serwer plików MUSA + specjalizowane karty. Przeskok w jakości był ogromny. Praktycznie bezproblemowa obsługa pomijając beznadziejną obsługę JPplay’a. Całość muzyki na serwerze, więc dostęp do utworów natychmiastowy, duży ekran wyświetlający okładki ,sterowanie z tabletu z Androidem( nie jestem fanem filozofii Apple),czego chcieć więcej. Dwa dyski systemowe z Win 8 oraz Serwer 2008.Dzwięk,szczególnie w gęstych plikach porównywalny z CD.

W ostatnim czasie pojawiło się sporo nowości i czytając entuzjastyczne recenzje w prasie postanowiłem sprawdzić przynajmniej dwa może trzy urządzenia jak zagrają w moim systemie.

Na pierwszy ogień poszedł Ayon NW-T. Wybrałem go ze względu na bufor lampowy w torze oraz możliwość ominięcia bufora z wykorzystaniem super dokładnego zegara. Już po wyjęciu z pudełka widać ,że sprzęt jest audiofilski, duża świetnie wykonana obudowa, kolorowy wyświetlacz-nie by nic a cieszy oko i wieczorem ładnie prezentuje okładki.

Dźwięk z Ayona bez bufora jest bardzo zbliżony do MUSY, ładna dobrze poukładana przestrzeń , duża głębia, barwny bas , dobry atak. Po włączeniu bufora lampowego następuje duża różnica, bas co prawda staje się wolniejszy, ale poprawia się mikrodynamika, pojawia się powietrze wokół instrumentów, wokale wychodzą przed linię kolumn z zachowaniem głębokości sceny.- w moim odczuciu zmiany na plus.

Kolejnym urządzeniem który trafił pod mija strzechę był Lumin T( podobno ta sama elektronika co A1 i takie samo brzmienie.) Ładny sprzęt z brzydkim nieczytelnym z daleka wyświetlaczem. Dedykowana nawigacja niestety tylko z urządzeń Apple, ale dało się sterować w Androidzie aplikacjami na Lina. Dźwięk, no właśnie zastanawiam się jak to napisać po entuzjastycznych opiniach na tym forum i w testach. Dla mnie kompletna pomyłka, znacznie gorzej niż z MUSY. Na korzyć można zapisać b. dobry bas, nisko schodzący i dobrze kontrolowany, przestrzeń płytsza, lokalizacja źródeł pozornych zamazana, góra pasma pozbawiona wszelkich niuansów.

Miałem jeszcze w planie posłuchanie Aualica Aries ale po Luminie chyba przeszła mi ochota.

Auralic Aries to tylko transport. Za brzmienie Lumina odpowiada DAC, który jest w środku. Jedno nie mi nic wspólnego z drugim.

Podobno Aries po USB brzmi dobrze. Sam jestem ciekaw. Oczywiście tylko wersja LUX jest warta zainteresowania.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

u mnie jedyne kolumny w Polsce

Kolumny piękne to trzeba przyznać,wyglądają jakby wyszły z fabryki Sonusa ;)

Grają bardzo dobrze,robią wrażenie nie tylko gabarytami :)

kabel głośnikowy w tri-wiringu

Robi wrażenie nie mniejsze niż głośniki.

Dżwięk z winylu u mnie każde pliczki walcuje na miazgę..

Twój nowy VPI pasuje kolorystycznie do kolumn,więc chyba muszą zostać :)

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

O jak miło, że kolega Stefek się pojawił. Co tam u kolegi? Jakieś…zmiany, zmiany, zmiany?

U mnie jak u trenera Smudy ;)

To posłucham,tam popatrzę,a i tak robię swoje :).

Chciałem zobaczyć te kolumny u Starego,potężne dwa kloce,ale Twoje i tak jeszcze większe :)

A w temacie plików,no to czytam co niektórzy piszą,i tak czekam na tą śmierć płyt CD,i nie mogę się doczekać,bo kupuję ilości większe niż kiedykolwiek :).

Dzwięk,szczególnie w gęstych plikach porównywalny z CD.

To się chyba nie wszystkim spodoba :)

Porównywalny czyli gorszy ? Porównywalny z jakim CD ?

Czyli gorszy ;)

Ja "wnioskuję",że dopiero gęste pliki zbliżają się poziomem grania do dobrych CD playerów,tylko właśnie pytanie,które są dobre :)

Panowie, nie wiem co się dzieje. Wymieniłem dzisiaj w daphile dysk twardy. Nie wiem co to oznacza, ale wyraźnie poprawiła się przestrzeń, bas schodzi niżej i jest lepiej kontrolowany. I dzieje się tak i przy odsłuchu przy pomocy kolumn jak i na słuchawkach.

Co o tym sądzicie?

Panowie, nie wiem co się dzieje. Wymieniłem dzisiaj w daphile dysk twardy. Nie wiem co to oznacza, ale wyraźnie poprawiła się przestrzeń, bas schodzi niżej i jest lepiej kontrolowany. I dzieje się tak i przy odsłuchu przy pomocy kolumn jak i na słuchawkach.

Co o tym sądzicie?

Po prostu stajesz się audiofilem (choroba narasta), zaraz zaczniesz słyszeć kable i kupisz sprzęt od Elbika :)

Auralic Aries to tylko transport. Za brzmienie Lumina odpowiada DAC, który jest w środku. Jedno nie mi nic wspólnego z drugim.

Podobno Aries po USB brzmi dobrze. Sam jestem ciekaw. Oczywiście tylko wersja LUX jest warta zainteresowania.

Lumin był testowany z własnym DAC oraz jako transport poprzez złącze BNC z moim DAC.

Co o tym sądzicie?

Dobre. Niezła prowokacja…. :-)

Kolumny piękne to trzeba przyznać,wyglądają jakby wyszły z fabryki Sonusa ;)

Grają bardzo dobrze,robią wrażenie nie tylko gabarytami :)

Te kolumienki to zagonią do kąta każdego Focala i nie tylko:)

A tego to ja już nie wiem :)

Gość cybant

(Konto usunięte)

Napisz coś więcej , czy to jest rozwinięcie projektu Akustyka ILR 3SE w obudowie zamkniętej ?

I dlaczego na górze nie użyłeś głośnika berylowego...?

Strojenie jest takie jak w pozostałych konstrukcjach Akustyka , czyli z podkręconym wyższym basem , czy raczej pasmo jest rościągnięte do dołu równomiernie?

Co o tym sądzicie?

to od stałego zagladania do tej zakladki tak sie wszystkim robi

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Panowie, nie wiem co się dzieje. Wymieniłem dzisiaj w daphile dysk twardy. Nie wiem co to oznacza, ale wyraźnie poprawiła się przestrzeń, bas schodzi niżej i jest lepiej kontrolowany. I dzieje się tak i przy odsłuchu przy pomocy kolumn jak i na słuchawkach. Co o tym sądzicie?

To akurat całkiem możliwe ;-)

Dyski HDD i SSD sieją zakłóceniami. Jedne bardziej, drugie mniej. Jak wstawi się dysk co mnie sieje to poprawia się dźwięk. Żadne voodoo.

Dlatego najlepiej dyski zasilać z osobnej linii albo baterii.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Chyba Panowie nie wierzycie, że Bum usłyszał jakieś zmiany? Wiadomo,że to była wkrętka. Tak zatwardzały sceptyk nie usłyszy żadnych zmian nawet, gdyby je…usłyszał… :-)

Z pomiarow widmowych zaklocen szerokopasmowym analizatorem widma w pasmie do 4Ghz ;) Zyjemy z zupie roznych zaklocen elektromagnetycznych obecnie.

I to są zakłócenia w paśmie akustycznym?

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Panowie .....................czuję się fatalnie.

Piszę i zazwyczaj nic nie wchodzi na czas.........wpisy kontrolowane,czyli wchodzą z opóżnieniem.

Nie mam zamiaru robić z siebie debila.

Niech inni lepiej napiszą prawdę-bo właściciele portalu i niektórzy moderatorzy mi nie wierzą.

Także Stefek wielkie dzięki za prawdę-bo prawda zawsze zwycięży,a obłudników należy ..........na stos!!

Oczywiście, że to była prowokacja. Ale przez przypadek trafił w 10 ;-)

Miałem jeszcze w planie posłuchanie Aualica Aries ale po Luminie chyba przeszła mi ochota.

na pewno niezaprzeczalna zaleta MUSA i podobnych sprzetow jest jego modulowosc i mozliwosc w miare bezproblemowej wymiany / upgrade jego elementow, co w przypadku "normalnych" odtwarzaczy nie jest juz tak oczywiste.

no ale kazdemu co kto lubi

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Oj MUSA nie ma żadnych zalet. To zwykły składak włożony w skrzynke z wyciętym otworem na monitor. Przecież to pracuje pod microsoftową niedoróbką.

Oj MUSA nie ma żadnych zalet. To zwykły składak włożony w skrzynke z wyciętym otworem na monitor. Przecież to pracuje pod microsoftową niedoróbką.

pracujacy z wybajerzonymi kartami dzwiekowymi. system jaki tam zapodasz jest dowolny. przeciez nie musisz ograniczac sie do windowsa, mozesz dac linuxa itd.

a tak btw. slyszales jak to gra?

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Przyjechał Philips CD-960. Juz z lepszymi opampami na pokładzie.

Zrobiłem szybki test i porównałem go do mojego toru cyfrowego. Jestem w szoku.

On zagrał we wszystkich aspektach dźwięku porównywalnie z moim zestawem LINN Majik DS + Transparent Audio Digital Reference + Weiss Engineering Minerva/DAC2 tylko ... o ton, może dwa tony cieplej, bardziej muzykalnie co mi się bardzo, bardzo, bardzo podoba.

Philips jedzie jutro na tuning. Zrobimy z niego NOS i dorobimy wyjście cyfrowe AES/EBU ponieważ ma elektrycznego SPDIFa 75 ohm ale to wejście w DACu mam zajete. A optyczny toslink nie jest w SPDIF. To jakis wczesny wynalazek Philips, chyba pierwszy CD-ek na rynku z optycznym wyjściem.

Aż strach się bać co będzie po.

Jak będzie AES/EBU to porównam go jako transport do Majika DS :).

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Wcale nie musi być lepiej.

Lepiej po obejsciu oversamplingu czy lepiej po wyjsciu cyfrowym jako transport?

Internet, Lukasz Fikus i benpe twierdzą, że oversampling w tym playerze to zło. Benpe wierzę no Go znam i wiem czego i jak słucha.

pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.