Skocz do zawartości
IGNORED

Lista kato-lekarzy

piramidon

Rekomendowane odpowiedzi

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Bogdan Chazan - Absolwent Akademii Medycznej w Warszawie. Od maja 2004 roku dyrektor Szpitala Ginekologiczno-Położniczego im. Świętej Rodziny w Warszawie.

W roku 1998 uzyskał tytuł profesora nauk medycznych. W latach 1992-2002 kierownik Kliniki Położniczo-Ginekologicznej Instytutu Matki i Dziecka.

Członek komisji problemowych Regionalnego Biura Europejskiego Światowej Organizacji Zdrowia i Rady Europy, lider programów zdrowotnych organizowanych we współpracy z przedstawicielstwem ONZ i Ministerstwem Zdrowia. Uczestnik licznych zagranicznych staży naukowych, między innymi na Węgrzech, w Anglii (King’s College Hospital) oraz w Holandii.

Propagator naprotechnologii w Polsce.

Po16 latach od profesury łamie przepis związany z poinformowaniem pacjentki gdzie będzie mogła dokonać aborcji.

Dokładnie to brzmiało tak;

cyt - "Absolwent Akademii Medycznej w Warszawie. Od maja 2004 roku dyrektor Szpitala Ginekologiczno-Położniczego im. Świętej Rodziny w Warszawie.

W roku 1998 uzyskał tytuł profesora nauk medycznych. W latach 1992-2002 kierownik Kliniki Położniczo-Ginekologicznej Instytutu Matki i Dziecka.

Członek komisji problemowych Regionalnego Biura Europejskiego Światowej Organizacji Zdrowia i Rady Europy, lider programów zdrowotnych organizowanych we współpracy z przedstawicielstwem ONZ i Ministerstwem Zdrowia. Uczestnik licznych zagranicznych staży naukowych, między innymi na Węgrzech, w Anglii (King’s College Hospital) oraz w Holandii.

Propagator naprotechnologii w Polsce. Zadeklarowany przeciwnik dokonywania aborcji."

zapomniałeś dopisać;

cyt; - "W roku 2014 został oskarżony o to, że będąc dyrektorem szpitala łamał kodeks pracy oraz ignorował prawomocne wyroki sądu. W tym samym roku powołując się na klauzulę sumienia odmówił dokonania aborcji w 23 tygodniu ciąży nieodwracalnie uszkodzonego płodu. Według pacjentki, świadomie i celowo przeciągał procedury tak długo, by legalne przerwanie ciąży było już niemożliwe, oraz nie skierował jej do lekarza, który przeprowadziłby aborcję, mimo że zgodnie z obowiązującym prawem miał taki obowiązek. Poszkodowana złożyła skargę do wiceprezydenta Warszawy i zapowiedziała złożenie oskarżenia w prokuraturze. Wobec zarzutów Chazan broni się argumentując, iż działanie wymierzone bezpośrednio w życie dziecka, mające na celu jego uśmiercenie, jest niewłaściwe." - za http://pl.wikipedia.org/wiki/Bogdan_Chazan

I chyba w forumowym "osądzie" nad tym lekarzem, wytłuszczony tekst jest najważniejszy.

Takie są fakty, a poszkodowana, jak czytamy, skorzystała ze swoich praw.

Poprosiłbym Cię o napisanie, w jakim kierunku p. prof. Chazan się doktoryzował, może znajdziesz tytuł jego pracy doktorskiej.

nikt nie napisał ,że jaśnie oświecony doktorek Chazan jest zwolennikiem tzw naprotechnologii, czyli metody, z której śmieje się cały cywilizowany świat.

Dzieki :-) Czyli w uproszczeniu, leczy jedynie te przypadki które leczenia nie wymagają, wiec sposób tzw. naturalny jest w pełni aprobowalny :-)))

W.

Czy ja kiedyś mówiłem, że nie można być wierzącym naukowcem? Jedno nie wyklucza drugiego.

Ależ oczywiście że można być wierzącym, ba można nawet być naukowcem. W sumie to nie wiadomo co gorsze :-)

W.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Czyli w uproszczeniu, leczy jedynie te przypadki które leczenia nie wymagają,

No tak, bo skoro z definicji, metoda ta polega jedynie na obserwacji, to specjalistą w tej dziedzinie może zostać każdy zainteresowany.

cyt. za http://pl.wikipedia.org/wiki/Naprotechnologia

"Metoda opiera się na samoobserwacji według zmodyfikowanej wersji modelu Creightona, pozwala określić dni płodne kobiety oraz ewentualne zaburzenia w jej cyklu miesiączkowym. Okres obserwacji i diagnostyka może trwać do 2 lat i obejmuje trzy etapy:

1) nauka techniki obserwacji cyklu kobiety według modelu Creightona i zapisywania jej wyników na specjalnej karcie oraz diagnostyka wstępna i badania hormonalne; równocześnie prowadzi się badania mężczyzny;

2) rozpoznanie przyczyny niepłodności (badania laboratoryjne, obrazowe itd.) i uzyskanie regularnych cyklów;

3) oczekiwanie na poczęcie i towarzyszenie małżonkom przez okres ciąży."

Odnoszę wrażenie, że poglądy dr Chazana o donoszeniu ciąży wynikają min. z jego kilkudziesięcioletniej praktyki zawodowej. Prowadząc setki, jak nie tysiące, kobiet w ciąży zdaje sobie sprawę jakim obciążeniem psychicznym jest decyzja usunięcia płodu a jeszcze większym po dokonaniu tego zabiegu. Być może dr Chazan wie z doświadczenia, że kobieta łatwiej znosi utratę dziecka po porodzie niż po skrobance. Pewnie też wiele kobiet rodząc dzieci z ułomnościami zmienia się i nie żałuje tej decyzji. Instynkt macierzyński, matczyna miłość to ogromne uczucie.

Faktycznie. "Nauka" na poziomie mniemanologii stosowanej. Dzięki @ Stary Bej za ten tekst.

Po pierwsze z jakim pseudo-naukowym hochsztaplerem i szarlatanem mamy do czynienia. Totalne ścierwo. Fakt, że coś takiego ma tytuł profesorski dezawuuje i deprecjonuje ten tytuł. Niestety u nas to możliwe - patrz "prof." Krystyna Pawłowicz, "profesor" ten jak mu tam, od bruzdy, różni "profesorowie" od Rydzyka i tak dalej.

Po drugie - jak druga strona niniejszej dysputy manipuluje informacją, wklejając tylko połowę tekstu. Tą, która jest im wygodna.

jakim obciążeniem psychicznym jest decyzja usunięcia płodu a jeszcze większym po dokonaniu tego zabiegu.

Jest takie pismo naukowe, American Psychological Review. Organ Stowarzyszenia Psychologów Amerykańskich. Piszą tam naukowcy z prawdziwego zdarzenia, nie jakieś tam (przepraszam za wyrażenie) Chazany.

Otóż tam właśnie było napisane, że coś takiego jak "syndrom po-aborcyjny" nie istnieje i jest to wyłącznie wymysł kościelnych propagandzistów.

.

Po drugie - jak druga strona niniejszej dysputy manipuluje informacją, wklejając tylko połowę tekstu. Tą, która jest im wygodna.

Znaczy co, nieprzytoczenie informacji o wydarzeniach o których tu właśnie rozmawiamy w tym momencie jest manipulacją w jakim sensie?

Resztę już tylko obraźliwych rzeczy będę zgłaszał do moderacji.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Skoro juz jesteś "przy klawiaturze", to może zechcesz odpowiedzieć na moje pytanie ?

Poprosiłbym Cię o napisanie, w jakim kierunku p. prof. Chazan się doktoryzował, może znajdziesz tytuł jego pracy doktorskiej.

Skoro juz jesteś "przy klawiaturze", to może zechcesz odpowiedzieć na moje pytanie ?

jak cię to interesuje to wyszukaj i nam wklej.

Nikt nikomu tego nie odmawia. Człowiek jest człowiekiem niezależnie od tego w co wierzy, jaki ma poziom inteligencji czy kolor skóry oraz na jakim etapie od poczęcia do starości aktualnie się znajduje.

Ty nie odmawiasz , ale co powiedzieć o tych , którzy każdego ateistę lub lewaka uważają za diabła wcielonego , co samo w sobie jest tyleż absurdalne , co nieprawdziwe .

Piotr

zapomniałeś dopisać;

ty też czegoś "zapomniałeś" dopisać:

"Odznaczenia:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość stary bej

(Konto usunięte)

jak cię to interesuje to wyszukaj i nam wklej.

Zadałem Ci pytanie, a Ty mnie instruujesz co mam zrobić ? - to jakaś nowomoda w prowadzeniu dyskusji ?.

Zapytałeś mnie o pochodzenie JKM, odpowiedzi udzieliłem wklejając linki.

Masz możliwość zrewanżowania się, podając tytuł pracy doktorskiej p. Chazana.

Poza tym, pisząc do Ciebie używam dużej litery, starając się darzyć Cię szacunkiem, na który chyba nie zasługujesz.

Piotrze, być dobrym człowiekiem może zarówno katolik jak i ateista, przynajmniej dla mnie nie ulega to wątpliwości. Tak samo jak katolik siłą wojujący z ateizmem jak i ateista siłą wojujący z wiarą dobrym człowiekiem być w mojej opinii nie może...

Niektórzy mylnie sądzą, że prowadzona tu dyskusja dotyczy sporu między ateistami i katolikami. Nic bardziej mylnego. Spór jest między zwolennikami aborcji i obrońcami życia, godności człowieka oraz wolności sumienia.

Co do nauki i prawa stanowionego. Azbest miał być super materiałem i co się okazało?

To samo można powiedzieć o religii , ale czy rzeczywiście wskazują one (religie) właściwą drogę ?

Jednoznaczną odpowiedź na to pytanie , daje nam ostatnie 2000 lat historii religii !

Piotr

Gość stary bej

(Konto usunięte)

ty też czegoś "zapomniałeś" dopisać:

"Odznaczenia:

Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski (2011)[5]

Złoty Krzyż Zasługi (1998)[6]

Nie.

Ten zapis nie ma nic wspólnego z osiągnięciami na polu medycznym tego pana.

A jeśli już wkleiłeś te odznaczenia, to napisz za co je otrzymał.

Piotrze, być dobrym człowiekiem może zarówno katolik jak i ateista, przynajmniej dla mnie nie ulega to wątpliwości. Tak samo jak katolik siłą wojujący z ateizmem jak i ateista siłą wojujący z wiarą dobrym człowiekiem być w mojej opinii nie może...

Niektórzy mylnie sądzą, że prowadzona tu dyskusja dotyczy sporu między ateistami i katolikami. Nic bardziej mylnego. Spór jest między zwolennikami aborcji i obrońcami życia, godności człowieka oraz wolności sumienia.

Co do powyższego , pełna zgoda !

Są żołnierze, którzy na rozkaz będą strzelać do bezbronnych dzieci, a są też tacy, którzy mają sumienie i starają się go używać...

Są również tacy , którym sumienie nawet nie pozwala zostać żołnierzami .......

Piotr

ostatnie 2000 lat historii religii

Religia jest tak samo stara jak cała ludzkość. Historia pokazuje, że próby walki z religią nigdy ludziom na dobre nie wyszły. Jeśli z człowieka wyrwie się jego religijność, to i tak coś powstałą pustkę (zgodnie z zasadami nauki o człowieku) zastąpi. Na przykładzie osób wypowiadających się w tym temacie widać, że często bywa to jad i nienawiść do ludzi myślących inaczej.

Zadałem Ci pytanie, a Ty mnie instruujesz co mam zrobić ? - to jakaś nowomoda w prowadzeniu dyskusji ?.

Poprosiłeś mnie o coś, a ja ci odpowiadam, że możesz to zrobić sam, jeśli cięto interesuje. Ani cię do niczego nie zmuszam ani nie mówię ci też jak masz to zrobić. Chcesz szukaj, nie chcesz nie szukaj. Ja za ciebie nie będę odwalał roboty.

Zapytałeś mnie o pochodzenie JKM, odpowiedzi udzieliłem wklejając linki.

Które okazały się insynuacjami Leszka Bubla które absolutnie niczego nie dowodziły.

Masz możliwość zrewanżowania się, podając tytuł pracy doktorskiej p. Chazana.

Ale to jest twój obiekt zainteresowania, ja się w tej kwestii nie wypowiadałem i nie mam nic w tej kwestii do udowodnienia, więc nic ci nie jestem dłużny

Poza tym, pisząc do Ciebie używam dużej litery, starając się darzyć Cię szacunkiem, na który chyba nie zasługujesz.

Przykro mi, że nie mogę spełnić twoich wymagań w zakresie kurtuazji, niestety jest to kolejne twoje rzyczenie którego nie mam powodu ani chęci spełniać.

Ten zapis nie ma nic wspólnego z osiągnięciami na polu medycznym tego pana.

A jeśli już wkleiłeś te odznaczenia, to napisz za co je otrzymał.

No chyba ma. Za grę w polo tych odznaczeń nie dostał.

Już napisałem coś na ten temat. To jest dyskuska czy tym krajem rządzą: demokratycznie wybrany Sejm i Senat, demokratycznie wybrany Prezydent czy też wyłoniony w demokratycznej procedurze Premier - czy też nie pochodzący z żadnej demokratycznej procedury wyborczej i nie posiadający żadnej społecznej legitymacji do wypowiadania się w czyimkolwiek (poza własnym) imieniu biskupi.

Z drugiej strony podobno naukowcy są podobno nieomylni...

Papieże również ......

Historia pokazuje, że próby walki z religią nigdy ludziom na dobre nie wyszły.

Raczej religii z ludźmi !

Piotr

Jeśli z człowieka wyrwie się jego religijność, to i tak coś powstałą pustkę (zgodnie z zasadami nauki o człowieku) zastąpi. Na przykładzie osób wypowiadających się w tym temacie widać, że często bywa to jad i nienawiść do ludzi myślących inaczej.

Owszem , religia/e są odpowiedzią na potrzeby duchowe człowieka, ale czy w imię tych potrzeb możemy usprawiedliwić zbrodnie dokonywane w imię Boga ?

Piotr

Są również tacy , którym sumienie nawet nie pozwala zostać żołnierzami

Czy to aluzja do lekarzy? Czy na prawdę sądzisz, że lekarzem zostaje się z tego powodu aby zabijać ludzi?

Jeśli tak sądzisz, to znaczy że błędnie pojmujesz sprawy wiary... Niektórzy sądzą, że KK to księża i biskupi, obywatele Watykanu ;)

Ja , czy raczej ci , którzy pod przykrywką wiary w Boga ciemiężyli i mordowali bliźnich ?

Czy to aluzja do lekarzy? Czy na prawdę sądzisz, że lekarzem zostaje się z tego powodu aby zabijać ludzi?

To aluzja do tych , którym sumienie nie pozwala odrzucić Boga ze swego życia (przynajmniej tak utrzymują ) !

Piotr

bez pasożytów żyje się lepiej

kogo nazywasz pasożytem?

zbrodnie dokonywane w imię Boga

Czy odmowę zabicia dziecka nazywasz zbrodnią?

To aluzja do tych , którym sumienie nie pozwala odrzucić Boga ze swego życia

A w imię czego mieliby Boga odrzucić?

którzy pod przykrywką wiary w Boga ciemiężyli i mordowali bliźnich

Nigdy nie mówiłem że WSZYSTKIE czyny w których brał udział KK, w mojej opinii, były zgodne z wolą Boga.

No chyba ma. Za grę w polo tych odznaczeń nie dostał.

Przy okazji okazuje się, że jest to podlinkowane na wikipedii:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@stary bej:

I przy okazji masz rację, nie szanuje ciebie, bo nie szanuję antysemitów, rasistów, ludzi którzy wypowiadają twierdzenia bez poparcia, i ludzi którzy w sporach internetowych chwytają się błędu ortograficznego kiedy już nie mają kompletnie nic do powiedzenia.

A najbardziej nie szanuję ludzi, którzy po przegranej dyskusji włóczą się potem za oponentem po całym forum kompletnie nie zainteresowani tematem tym w jakim akurat znajdują się temacie, a zainteresowani tylko tym, żeby chociaż błąd ortograficzny znaleźć u oponenta.

A czy zabicie na wojnie brata/siostry w wierze nazwiesz przejawem miłości chrześcijańskiej ?

Radzę zwrócić uwagę na temat wątku. Nikt tu nie będzie wam tłumaczył historii od czasów stworzenia i każdego teologicznego dylematu jaki akurat macie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.