Skocz do zawartości
IGNORED

Forum - funkcjonalność, sprawy techniczne i organizacyjne

Rekomendowane odpowiedzi

Konsekwentnie uważam, że każda decyzja Moderatora powinna być imiennie podpisana. Sędzia ferujący wyrok w imieniu Rzeczypospolitej Polskiej podpisuje go swoim imieniem i nazwiskiem i jest to znane. Urzędnik wydający decyzję administracyjną również musi ją podpisać pod rygorem nieważności tejże decyzji.

Może ktoś biegły w prawie mógłby odpowiedzieć na pytanie: czy kapturowe decyzje nakładające kary regulaminowe są zgodnie w obowiązującym w Polsce systemem prawnym?

1 minutę temu, Jaro_747 napisał:

Naprawdę nie zdziwiłbym się, gdyby badania pokazały, że wierzy w to jakaś część społeczeństwa.

Podobno większa część społeczeństwa czuje się głęboko dotknięta i obrażona gdy im powiedzieć, że należą do gatunku homo sapiens. Znieważa ich to homo.

4 minuty temu, Bobcat napisał:

Podobno większa część społeczeństwa czuje się głęboko dotknięta i obrażona gdy im powiedzieć, że należą do gatunku homo sapiens. Znieważa ich to homo.

Tak, słyszałem o tym.

Co do moderacji - po 17 latach na forum moje oczekiwania są już naprawdę minimalne.

Jestem Europejczykiem.

• Moderatorzy
2 minuty temu, Bobcat napisał:

Może ktoś biegły w prawie mógłby odpowiedzieć na pytanie: czy kapturowe decyzje nakładające kary regulaminowe są zgodnie w obowiązującym w Polsce systemem prawnym?

Regulaminowe kary nakładane na uczestników forum AS, są zgodne z polskim prawem. Przysługuje od nich odwołanie do administracji, jak i do instancji państwowych, jeśli ktoś uzna taką potrzebę.

Uczestnictwo w forum jest dobrowolne, po potwierdzeniu zapoznania się z regulaminem, co jest równoznaczne ze zgodą na jego przestrzeganie.

I już proszę Panowie, nie wygłupiajmy się, tym bardziej, że na "Bocznicy" świętych raczej nie ma 🙂 

44 minuty temu, Jaro_747 napisał:

Tak, słyszałem o tym.

Co do moderacji - po 17 latach na forum moje oczekiwania są już naprawdę minimalne.

To co cię tu jeszcze tak maksymalnie trzyma?! 😁

4 minuty temu, Zyzol napisał:

To co cię tu jeszcze tak maksymalnie trzyma?! 😁

Od kiedy kogokolwiek na jakimkolwiek forum ma trzymać moderacja???

Jestem Europejczykiem.

6 minut temu, Jaro_747 napisał:

Od kiedy kogokolwiek na jakimkolwiek forum ma trzymać moderacja???

Nie pytałem o czynniki najwyższe. 😁

Godzinę temu, Jaro_747 napisał:

że wierzy w to jakaś część społeczeństwa.

Nisko sobie cenisz społeczeństwo.
Całe szczęście dla społeczeństwa żeś dla niego też anonimowy.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Ciekawe, że każdemu pisowcowi wydaje się, że lepiej ode mnie wie co ja myślę. Jakaś dziwna choroba.

Jestem Europejczykiem.

34 minuty temu, Jaro_747 napisał:

każdemu pisowcowi wydaje się, że lepiej ode mnie wie co ja myślę

Gorzej, ty wiesz lepiej co myśli społeczeństwo, ba nawet ta cała społeczność tutaj.

Edytowane przez xniwax

3 minuty temu, xniwax napisał:

Gorzej, ty wiesz lepiej co myśli społeczeństwo. 

To pokazują badania. No i obserwacje terenowe które prowadzę osobiście.

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

2 godziny temu, Marcinus napisał:

Regulaminowe kary nakładane na uczestników forum AS, są zgodne z polskim prawem. Przysługuje od nich odwołanie do administracji, jak i do instancji państwowych, jeśli ktoś uzna taką potrzebę.

Uczestnictwo w forum jest dobrowolne, po potwierdzeniu zapoznania się z regulaminem, co jest równoznaczne ze zgodą na jego przestrzeganie.

I już proszę Panowie, nie wygłupiajmy się, tym bardziej, że na "Bocznicy" świętych raczej nie ma 🙂 

Nigdy nie twierdziłem że nakładanie kar regulaminowych jest niezgodne z polskim prawem. Ale podkreślmy to jednoznacznie: dotyczy to tylko samego faktu nałożenia kary. 

W naszej forumowej mini-społeczności kara nałożona przez Moderatora nie jest niczym innym jak decyzją administracyjną. I trzeba to jasno powiedzieć, że anonimowość decyzji administracyjnej zgodna z prawem nie jest.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bobcat
Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Bobcat napisał:

Nigdy nie twierdziłem że nakładanie kar regulaminowych jest niezgodne z polskim prawem. Ale podkreślmy to jednoznacznie: sam dotyczy to tylko samego faktu nałożenia kary. 

W naszej forumowej mini-społeczności kara nałożona przez Moderatora nie jest niczym innym jak decyzją administracyjną. I trzeba to jasno powiedzieć że anonimowa decyzja administracyjna zgodna z prawem nie jest.

pisz tak by nie było powodu do nakładania kar

problem , który tworzysz przestanie istnieć 🙂

2 godziny temu, Jaro_747 napisał:

Jak już moderacja gmera przy moich wpisach to niech się nie wstydzi i informuje o tym czytelników.

Wysokie masz mniemanie o sobie. Kto chciałby Twoje wpisy czytać poza kilkoma klakierami?

Teraz, slawek.xm napisał:

Nie podnoś ręki na PiS i na spaślaków którzy uwierzyli, że czarna sukienka wyszczupla to wszystko będzie dobrze?

Jestem Europejczykiem.

18 minut temu, Jaro_747 napisał:

badania. No i obserwacje terenowe które prowadzę osobiście.

O mój Boże.
Dobranoc !

Wątek odblokowany i znów szambo się leje... skarżypyty, urażeni psychicznie, pokrzywdzeni przez moderację...słowem - sami nieszczęśliwi ludzie tu się użalają.

Proponuję znów zamknąć. 😉

• Moderatorzy
40 minut temu, Bobcat napisał:

Nigdy nie twierdziłem że nakładanie kar regulaminowych jest niezgodne z polskim prawem. Ale podkreślmy to jednoznacznie: dotyczy to tylko samego faktu nałożenia kary. 

W naszej forumowej mini-społeczności kara nałożona przez Moderatora nie jest niczym innym jak decyzją administracyjną. I trzeba to jasno powiedzieć, że anonimowość decyzji administracyjnej zgodna z prawem nie jest.

Ukryta Zawartość

Ocena moderacyjna nie jest decyzją administracji publicznej, więc mylisz pojęcia. 

Jest tak jak jest i tego nie zmienisz, więc szkoda energii i zaśmiecania wątku.

Panowie, 

Skargi na działania moderacji proszę zgłaszać poprzez formularz na dole strony, w zakładce "Kontakt".

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Czy leci z nami pilot ? Zdaję mi się , że samolot Audiostereo pikuje mocno w dół.

Mam pytanie - Kiedy się rozbije ?

Edytowane przez Wojtek 1959
  • Administratorzy
12 godzin temu, papageno napisał:

Co jest obraźliwe? Pisowski propagandzista?  A może typowe banialuki pisowskiego propagandzisty by przeszły? Bo za typowe kłamstwa pisowskiego propagandzisty to pewnie ban. 

Czy zamiast kretyn można pisać niepełnosprawny poznawczo? A może wykluczony intelektualnie? 

Jeżeli z wielu wpisów wynika, że ktoś ma niedostatki w sferze intelektu to z poprawności politycznej mamy udawać, że rozmawiamy z posiadaczem IQ 200?

A niech sobie Pan sam odpowie. Gdyby ktokolwiek do Pana tak napisał to by się Pan cieszył i podziękował ? 

Piszecie w co drugim zdaniu "PO....."  "PIS..." tylko aby obrazić swego oponenta i dziwicie się że moderacja potrafi wyczuć bajerę ? 

12 godzin temu, Jaro_747 napisał:

Przed, czy po moich uwagach następowało ich uzasadnienie no chyba, że już całkiem opadłem z sił po sto piętnastym tłumaczeniu tego samego, np. że ryby w Odrze nie otruły się same.

Utopiły się. Choć to kwestia gdzie obejrzy się wiadomości pewnie.  (nie wiem nei oglądam) 

10 godzin temu, slawek.xm napisał:

problem , który tworzysz przestanie istnieć 🙂

Nie chodzi o kwestia pisania aby regulaminu nie łamać. Ale płacz wynika z wzajemnego zaczepiania się i do momentu używania "pisowiec" i pochodnych nie obraźliwych zwrotów nikt nie będzie za cokolwiek karał. Choć wiele takich na panel przychodzi. Jeżeli zaś piszecie posta używając sformułowań które mają na celu obrażanie kogokolwiek to będą za to punkty. Bo po takim wpisie nagle w temacie robi się młyn i wzajemne obrzucanie .....

Computer Working GIF

13 minut temu, Wojtek 1959 napisał:

Czy leci z nami pilot ? Zdaję mi się , że samolot Audiostereo pikuje mocno w dół.

Mam pytanie - Kiedy się rozbije ?

tak tak. Bo dla wielu audiostereo to bocznica i tylko temat polityka. 

Spokojnego dnia.

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/

4 minuty temu, Espectro napisał:

Piszecie w co drugim zdaniu "PO....."  "PIS..." tylko aby obrazić swego oponenta i dziwicie się że moderacja potrafi wyczuć bajerę ? 

Jednak mimo wszystko nie sposób oprzeć się wrażeniu, że Moderacja jest na literki PiS wielokrotnie bardziej wyczulona niż na literki PO.

Konsekwentnie uważam, że jedynymi kryteriami pracy moderacyjnej powinien być Regulamin, Netykieta i nadrzędne nad wszystkim prawo państwowe. Osoba zasiadająca do komputera jako Moderator powinna być całkowicie bezstronna i obiektywna, co oznacza że swoje poglądy ideologiczne oraz sympatie polityczne powinna zostawić w przedpokoju.

A niestety tak nie jest.

• Administratorzy

Jednak mimo wszystko nie sposób oprzeć się wrażeniu, że Moderacja jest na literki PiS wielokrotnie bardziej wyczulona niż na literki PO.

Różnica taka, że więcej obraźliwych postów piszecie pod adresem pis i więcej takowych też zgłoszonych jest na panel.

Konsekwentnie uważam, że jedynymi kryteriami pracy moderacyjnej powinien być Regulamin, Netykieta i nadrzędne nad wszystkim prawo państwowe. Osoba zasiadająca do komputera jako Moderator powinna być całkowicie bezstronna i obiektywna, co oznacza że swoje poglądy ideologiczne oraz sympatie polityczne powinna zostawić w przedpokoju.

I tak jest. Nie możecie mydlić oczu, że wpis, który po przeczytaniu w łatwy sposób można zrozumieć i wywnioskować, że ma obrażać innego usera w temacie. Po czym Panowie twierdzicie, że tak nie jest a wpis jak każdy inny itd. 

Nie ma czegoś takiego jak sympatie polityczne w moderacji przy rozpatrywaniu każdego zgłoszenia. A jeżeli takowe zauważę to informuję jedną i drugą stronę. 

12 minut temu, Espectro napisał:

[...] Nie chodzi o kwestia pisania aby regulaminu nie łamać. Ale płacz wynika z wzajemnego zaczepiania się [...]

Jednak w tej dyskusji rzadko dostrzega się fakt, że ten konflikt jest zdecydowanie asymetryczny.

Chamskie inwektywy lecą w większości z jednej  strony.

Reszta to samoobrona (fakt, że czasami trochę desperacka).

Z poważaniem

A.

• Administratorzy
1 minutę temu, argus napisał:

Jednak w tej dyskusji rzadko dostrzega się fakt, że ten konflikt jest zdecydowanie asymetryczny.

Z poważaniem

A.

Tak wygląda temat i sami o tym wiecie. Moderacja nie wchodzi to tego tematu i stara się nei uczestniczyć bo co drugi wpis by dostawał punkty. 

5 minut temu, argus napisał:

Z poważaniem

A.

Właśnie. Druga strona do perfekcji opanowała prowokacje. Czasem nawet bez inwektyw, w białych rękawiczkach. A gdy kiedyś kilka takich prowokacyjnych wpisów pod rząd zgłosiłem - to ja dostałem punkta i ostrzeżenie za trolling i zasypywanie Moderacji zgłoszeniami. 

9 minut temu, Espectro napisał:

Tak wygląda temat i sami o tym wiecie. Moderacja nie wchodzi to tego tematu i stara się nei uczestniczyć bo co drugi wpis by dostawał punkty.

OK. Ale problem polega na czym innym. Strona - mówiąc umownie - peowska zgłasza posty strony przeciwnej znacznie rzadziej, reagując tylko na ekstrema, na resztę chamskich wpisów próbując bronić się adekwatną odpowiedzią.

Z kolei strona pisowsko - katolicka zgłasza każdą błahostkę, używając masowych zgłoszeń jako próby cenzury i kneblowania wolności słowa.

Uznawanie każdego zgłoszenia prawej strony (mimo ich stronniczości) IMO nie sprzyja symetrii i obiektywizmowi dyskusji.

Edytowane przez argus
  • Administratorzy
5 minut temu, argus napisał:

OK. Ale problem polega na czym innym. Strona - mówiąc umownie - peowska zgłasza posty strony przeciwnej znacznie rzadziej, reagując tylko na ekstrema, na resztę chamskich wpisów próbując bronić się adekwatną odpowiedzią.

Ale czy to oznacza że moderacja jest stronnicza i kara tylko tych co obrażają pis ? Sam sobie Pan odpowiedział.

6 minut temu, argus napisał:

Z kolei strona pisowsko - katolicka zgłasza każdą błahostkę, używając masowych zgłoszeń jako próby cenzury i kneblowania wolności słowa.

I dlatego błahostki są pomijane lub wpisy ukrywane bez punktów i z info o ukryciu. 

7 minut temu, argus napisał:

Uznawanie każdego zgłoszenia prawej strony (mimo ich stronniczości) IMO nie sprzyja symetrii i obiektywizmowi dyskusji.

Statystycznie jest wręcz odwrotnie. Tylko że po każdych punktach jakie otrzymuje jedna strona przychodzicie do tematu linczować moderatora, który to zrobił, choć miał rację i bazował na regulaminie. 

3 minuty temu, Espectro napisał:

Ale czy to oznacza że moderacja jest stronnicza i kara tylko tych co obrażają pis ? Sam sobie Pan odpowiedział.

CAŁA Moderacja nie. Ale istnieje uzasadnione podejrzenie (zresztą wielokrotnie tu, i gdzie indziej, komentowane), że taki brak symetrii w ocenie zgłoszeń jednak się pojawia.

Edytowane przez argus

Ciekawe rzeczy tu piszecie, szczególnie argus, dobre, dobre.

Wiadomo, jedni się tylko bronią, drudzy atakują i to częściej.

Ciekawe skąd te statystyki.

Moze zróbmy taki mały eksperyment, podliczmy ilość zgłoszeń np moich vs ilość zgłoszeń Boba.

🙂

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.