Skocz do zawartości
IGNORED

Forum - funkcjonalność, sprawy techniczne i organizacyjne

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, GhostR1 napisał:

Jeżeli autor wątku będzie "słyszący" to z automatu odrzuci użytkowników, którzy mają odmienne zdanie. Czy nie uważasz, że to dyskryminacja?

Czysto uznaniowo. Ktoś zadając pytanie, może nie być zainteresowany głosem osób technicznych, bo ich zdanie już zna. I jeden lub dwa posty od nich mu wystarczy.

Ale może być ktoś, kto zechce usłyszeć głos ogółu, ale moderator mu zablokojue technicznych.

Taki wątek musiałby być odpowiednio oznaczony.
Uznaniowość usera, to naturalna sprawa, uznaniowość moderacji już niekoniecznie.

Edytowane przez barmanekm

System gra dobrze, albo nie....

27 minut temu, barmanekm napisał:

A czy nie dałoby się, aby to autor tematu, lub moderator (nawet uznaniowo) oznaczał, nie całe forum, ale konkretny wątek, w którym obowiązywałyby podobne reguły?

Kiedyś było tak, że użytkownika miał możliwość blokowania osób.  Wcale to nie było takie złe. 

Albo chcesz z kimś rozmawiać, albo nie. To naturalne. Uznaniowość pojedynczego człowieka jest zupełnie normalna, I jawna.   Jakby to on również ponosi konsekwencje dokonywania swoich wyborów.  

Uznaniowość niejawna moderatorów już takich atrybutów nie ma. 

6 minut temu, jar1 napisał:

Kiedyś było tak, że użytkownika miał możliwość blokowania osób.  Wcale to nie było takie złe. 

Pamiętam, że tak chyba działało to na starym silniku forum.

• Moderatorzy
6 minut temu, jar1 napisał:

Jak wszystko, miało to dobre i złe strony.

9 minut temu, jar1 napisał:

Uznaniowość niejawna moderatorów już takich atrybutów nie ma. 

Jawna.

Administrator zarządził, iż będzie to decyzja zespołu, którym on kieruje.

P.S. Generalnie, życie. Jeszcze się taki nie urodził, aby wszystkim dogodził 🙂 

11 minut temu, jar1 napisał:

Tylko ograniczało ruch na forum 😉 Kłótnie to podstawa tego forum 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

8 minut temu, Marcinus napisał:

Jawna.

Proste i logiczne, nie wiem, jak można tego nie rozumieć. Dobra, ukrywam temat, i tak nikt się nie odniósł do mojej prośby. xD

.

23 minuty temu, Piopio napisał:

Kłótnie to podstawa tego forum

Dla forum może tak, ale nie moja.  To nie jest mój cel życiowy.

26 minut temu, Marcinus napisał:

ak wszystko, miało to dobre i złe strony.

W rzeczywistości nie istnieją ideały i idealne rozwiązania. 

4 minuty temu, jar1 napisał:

Dla forum może tak, ale nie moja.  To nie jest mój cel życiowy.

Dla forum jest 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

46 minut temu, barmanekm napisał:

Czysto uznaniowo. Ktoś zadając pytanie, może nie być zainteresowany głosem osób technicznych, bo ich zdanie już zna. I jeden lub dwa posty od nich mu wystarczy.

Ale może być ktoś, kto zechce usłyszeć głos ogółu, ale moderator mu zablokojue technicznych.

Taki wątek musiałby być odpowiednio oznaczony.
Uznaniowość usera, to naturalna sprawa, uznaniowość moderacji już niekoniecznie.

to jest typowe tworzenie zamkniętych pokoików dla wspólnie się adorujących i nie ma nic wspólnego z wolnym wypowiadaniem się userów.

Jeżeli ktoś wchodzi na forum zadając pytanie to raczej oczekuje odpowiedzi z różnych "obozów" userów, chociaż sam nawet nie wie, że takowe istnieją. Twoja propozycja dąży tylko do tego aby wyeliminować, jak to nazwałeś technicznych z grona "wspólnej adoracji" i poklepywania się po plecach...

Problem w tym, że dla pewnej grupy użytkowników niezwykle istotne jest, by to co piszą znane było szerszej grupie ludzi. Z różnych powodów - niektórzy muszą się pochwalić, inni dokonywać nieustannego połowu nowych duszyczek.

Dla takich osób zamknięte fora, niewidoczne wątki nie są dobrym rozwiązaniem. 

Stąd też naciski, jak widać skuteczne na administrację, by zrobić porządek z osobami takimi jak ja.

Zacytuję  Mudę44 z wątku o mnie (wytłuszczenia moje):

"Swoje doświadczenia w tym temacie mam i o nich piszę, natomiast bum1234 neguje pozytywny wpływ kabli więc zniechęca potencjalnych klientów do zakupów..."

"Najgorsze jest jednak wprowadzanie w błąd nowych formowaczów czy tych którzy tylko czytają to forum a nie znają - bum1234"

Muda oczywiście to tylko pionek, ale jego wątek stanowi znakomity pretekst do wprowadzenia restrykcji chroniących właściwą grupę użytkowników. Sprzeczny z regulaminem wątek wisi sobie nadal, oczywiście precyzyjnie wyczyszczony z głosów, które niekoniecznie pana Mudę popierały 😄

Stare sztuczki znane z ubiegłych lat.

9 minut temu, bum1234 napisał:

Sprzeczny z regulaminem wątek wisi sobie nadal, oczywiście precyzyjnie wyczyszczony z głosów, które niekoniecznie pana Mudę popierały 😄

Może ma na trwałe przejść do historii, jako przykład najbardziej jawnego i dosłownego Ataku Personalnego na określonego użytkownika forum, w którym czynny udział wzięli również administrator i moderatorzy?

Godzinę temu, bum1234 napisał:

"Swoje doświadczenia w tym temacie mam i o nich piszę, natomiast bum1234 neguje pozytywny wpływ kabli więc zniechęca potencjalnych klientów do zakupów..."

forum w ogólnym tego słowa znaczeniu ma być miejscem na dyskusje i wymianę doświadczeń w tym przypadku głównie związanych z audio. Widać, że niektórzy, mają coś innego na celu i bardzo ich boli d... jak nie idzie po ich myśli. Gdyby chociaż pisał z sensem...

Godzinę temu, bum1234 napisał:

Problem w tym, że dla pewnej grupy użytkowników niezwykle istotne jest, by to co piszą znane było szerszej grupie ludzi. Z różnych powodów - niektórzy muszą się pochwalić, inni dokonywać nieustannego połowu nowych duszyczek.

Dla takich osób zamknięte fora, niewidoczne wątki nie są dobrym rozwiązaniem. 

Stąd też naciski, jak widać skuteczne na administrację, by zrobić porządek z osobami takimi jak ja.

Zacytuję  Mudę44 z wątku o mnie (wytłuszczenia moje):

"Najgorsze jest jednak wprowadzanie w błąd nowych formowaczów czy tych którzy tylko czytają to forum a nie znają - bum1234"

Muda oczywiście to tylko pionek, ale jego wątek stanowi znakomity pretekst do wprowadzenia restrykcji chroniących właściwą grupę użytkowników. Sprzeczny z regulaminem wątek wisi sobie nadal, oczywiście precyzyjnie wyczyszczony z głosów, które niekoniecznie pana Mudę popierały 😄

Stare sztuczki znane z ubiegłych lat.

Z jednym trzeba się zgodzić. Po prostu nie masz doświadczenia i dlatego nie słyszysz wpływu kabli. Gdybyś w odpowiednich warunkach usłyszał np jakieś topowe siltechy i powiedzmy inne topowe przymulacze musiałbyś usłyszeć różnice. Pisanie, że nie ma między nimi słyszalnych różnic jest wprowadzaniem w błąd. I tyle.

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Teraz, bubusia napisał:

Z jednym trzeba się zgodzić. Po prostu nie masz doświadczenia i dlatego nie słyszysz wpływu kabli. Gdybys w odpowiednich warunkach usłyszał np jakieś topowe siltechy i powiedzmy inne topowe przymulacze musiałbyś usłyszeć różnice.

jestem ciekaw jakie to są "odpowiednie warunki" 🤔

3 minuty temu, GhostR1 napisał:

jestem ciekaw jakie to są "odpowiednie warunki" 🤔

W miarę przezroczysty tor. Nawet taki jak mój. Gryphon plus MBL plus SF 1. A są dużo bardziej przezroczyste.

To są fakty. Czyli różnice w przekazie przy użyciu różnych kabli. Oczywiście czasami są tylko niewielkie, czasami większe.

Oczywista oczywistość. Reszta to brak wiedzy/doświadczenia albo celowe wprowadzanie w błąd.

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Chodziło mi tylko o oczywistości. Średnio chce mi się o tym gadać.

Edytowane przez bubusia

1 godzinę temu, GhostR1 napisał:

Jeżeli ktoś wchodzi na forum zadając pytanie to raczej oczekuje odpowiedzi z różnych "obozów" userów, chociaż sam nawet nie wie, że takowe istnieją.

Jeżeli ktoś wchodzi na forum, to nie oznaczy tak nowego wątku, szczególnie, że nie wie o takich grupach. Z takiej funkcjonalności korzystali by zatem tylko "hi-endowcy". W normalnym przypadku wystarczyłoby, aby w pierwszym poście napisać prośbę, że ktoś nie chce aby w danym wątku wypowiadali się "złotousi", albo "techniczni" ale niestety to nie działa, więc dlatego część osób szuka rozwiązania.

4 minuty temu, bubusia napisał:

W miarę przezroczysty tor. Nawet taki jak mój. Gryphon plus MBL plus SF 1. A są dużo bardziej przezroczyste.

To są fakty. Czyli różnice w przekazie przy użyciu różnych kabli. Oczywiście czasami są tylko niewielkie, czasami większe.

Oczywista oczywistość. Reszta to brak wiedzy/doświadczenia albo celowe wprowadzanie w błąd.

to nie są fakty tylko subiektywne odczucia i tyle. 

Kwestia oceny moderacji/administracji czy forum będzie działało tak jak do tej pory czy będzie podział na fakty czy "fakty forumowe". Jest to o tyle trudne do ogarnięcia ponieważ moderator/administrator to też człowiek i trudno mu być bezstronnym chociaż starają się chłopaki 😜

To są fakty. Jak słyszę, że coś tnie górę, albo ją wyostrza i 10 słyszy to samo, to są fakty.

A jak moja żona też to słyszy, to już są niezbite fakty(dowody).

5 minut i sam byś to usłyszał. No chyba, że głuchy, albo nie, bo nie.

Edytowane przez bubusia

2 minuty temu, barmanekm napisał:

Jeżeli ktoś wchodzi na forum, to nie oznaczy tak nowego wątku, szczególnie, że nie wie o takich grupach. Z takiej funkcjonalności korzystali by zatem tylko "hi-endowcy". W normalnym przypadku wystarczyłoby, aby w pierwszym poście napisać prośbę, że ktoś nie chce aby w danym wątku wypowiadali się "złotousi", albo "techniczni" ale niestety to nie działa, więc dlatego część osób szuka rozwiązania.

Sytuacja z życia wzięta:

w autobusie wszystkie miejsca siedzące zajęte. Kobieta rozmawia przez telefon, normalnie, bez przeklinania czy unoszenia głosu. Rozmawia z koleżanką o codziennych rzeczach...Za nią siedzi starszy mężczyzna, który chyba miał zły dzień bo nagle kobieta bardzo mu przeszkadza a w zasadzie jej rozmowa przez telefon. Zwraca jej uwagę, mówiąc, że nie powinna rozmawiać przez telefon w autobusie ponieważ jest w miejscu publicznym. Wymiana zdań trwa krótką chwilę i przechodzi w kłótnie... Tutaj na forum, można zastosować IGNOR i już. 

Możesz prosić kogoś żeby się nie wypowiadał w temacie ale nie możesz zabronić. Jeżeli moderacja miałaby wybierać tego kto mógłby się wypowiadać w danym temacie to już kolesiostwo...

Jeżeli ktoś łamie regulamin forum jak najbardziej podlega konsekwencjom...

5 minut temu, bubusia napisał:

To są fakty. Jak słyszę, że coś tnie górę, albo ją wyostrza i 10 słyszy to samo, to są fakty.

A jak moja żona też to słyszy, to już są niezbite fakty(dowody).

5 minut i sam byś to usłyszał. No chyba, że głuchy, albo nie, bo nie.

to żaden dowód i wszyscy o tym wiemy. 

Nie wygłupiaj się, masz rodzinę...dorośnij.

19 minut temu, bubusia napisał:

Nawet taki jak mój. Gryphon plus MBL plus SF 1. A są dużo bardziej przezroczyste.

Przestań. Nie wszyscy są tak obrzydliwie bogaci. Ić do wontecka hajend.

Jak każdy kot przywykłem, że szczekają na mnie psy.

1 hour ago, bubusia said:

Z jednym trzeba się zgodzić. Po prostu nie masz doświadczenia i dlatego nie słyszysz wpływu kabli. Gdybyś w odpowiednich warunkach usłyszał np jakieś topowe siltechy i powiedzmy inne topowe przymulacze musiałbyś usłyszeć różnice. Pisanie, że nie ma między nimi słyszalnych różnic jest wprowadzaniem w błąd. I tyle.

Następny. Mam jakieś tam siltechy i to czy one są topowe czy też nie nie ma najmniejszego znaczenia. 

Przymulacz to słowo wytrych działające na wyobraźnię. To sfera wrażeń a nie bezwzględnej technicznej rzeczywistości. Błędem i to kardynalnym jest mieszanie tych dwóch stref bez uwzględnienia siły oddziaływania wyobraźni. Wiem, że to trudne dla osób z silnie zaznaczoną osobowością, ale to nie ma nic do rzeczy. W technice nie ma miejsca na demokrację wrażenia i czyjeś widzimisię się. Takie podejście jest obelgą dla ludzi, którzy tworzą podstawy dzięki którym to wszytko działa.

Newanie tego w kółko niczego nie zmieni i jest niezrozumiale dla tych, którzy takimi rzeczami rzetelnie się zajmują.

1 hour ago, bubusia said:

Chodziło mi tylko o oczywistości. Średnio chce mi się o tym gadać.

Więc nie gadaj, bo to nic niema i nie o to teraz chodzi.

Edytowane przez bum1234
Godzinę temu, GhostR1 napisał:

Jeżeli moderacja miałaby wybierać tego kto mógłby się wypowiadać w danym temacie to już kolesiostwo...

Dlatego uważam, że lepiej aby decydowali o tym autorzy wątków.

Godzinę temu, GhostR1 napisał:

Możesz prosić kogoś żeby się nie wypowiadał w temacie ale nie możesz zabronić.

Kwestia kultury. Gdybym był poproszony o nie zabieranie głosu przez autora wątku, to nie mam z tym problemu. Chyba, że wątek dotyczyłby mnie w jakiś sposób.

Oczywiście tylko autor wątku by o tym decydował w momencie jego zakładania.

12 minut temu, barmanekm napisał:

Kwestia kultury. Gdybym był poproszony o nie zabieranie głosu przez autora wątku, to nie mam z tym problemu. Chyba, że wątek dotyczyłby mnie w jakiś sposób.

ja też nie mam z tym problemu ale to kwestia nie tylko kultury. Często w wątkach pojawiają się wpisy tak bajeczne, że trudno przejść obok tego obojętnie. Dlatego jeżeli ktoś miałby decydować o tym kto i kiedy będzie się wypowiadał to takie tematy powinny być widoczne tylko dla zaproszonych do grona. 

18 minut temu, barmanekm napisał:

Kultura?  Przecież to dopiero jest głupota 🙂

Edytowane przez jar1
  • Administratorzy
6 godzin temu, Wuelem napisał:

Proponuję, abyście robili jak w USA: I Poprawka do Konstytucji, II Poprawka, III...

Tutaj: I Poprawka do Regulaminu, za miesiąc II Poprawka (bo pojawi się nowy kłopotliwy User).

Przyznaliście publicznie, że Regulamin forum jest do bani. Może lepiej nad tym popracować albo zacząć go stosować.

Bum, gratuluję obnażenia słabości Forum. Nie przestawaj, bo wszyscy na tym korzystamy...

Nie potrzeba zmian w regulaminie.

50 minut temu, barmanekm napisał:

35 minut temu, GhostR1 napisał:

ja też nie mam z tym problemu ale to kwestia nie tylko kultury. Często w wątkach pojawiają się wpisy tak bajeczne, że trudno przejść obok tego obojętnie. Dlatego jeżeli ktoś miałby decydować o tym kto i kiedy będzie się wypowiadał to takie tematy powinny być widoczne tylko dla zaproszonych do grona. 

33 minuty temu, jar1 napisał:

Kultura?  Przecież to dopiero jest głupota 🙂

Wszystko to kwestia kultury do innego człowieka..... 

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/

• Moderatorzy
3 godziny temu, barmanekm napisał:

Tematy bardzo często zakładają nowi użytkownicy, nawet nie znający klimatu forum. Temat też rozwija się i jego założyciel nad tym nie panuje, wcale nie zagląda lub robi to rzadko. Dlatego na każdym forum jest moderacja i administracja i to ona ustala zasady na nim panujące.

Jeśli komuś nie podoba się BMW to może kupić Toyotę a nie pisze do prezesa BMW : ja to bym chciał takie auto albo śmakie. Na tym forum i tak staramy się w miarę możliwości dogodzić wszystkim i bierzemy pod uwagę zdanie użytkowników ale jeśli komuś klimat bardzo nie odpowiada to jest kilka konkurencyjnych portali audio i tam być może będzie mu lepiej. Tu chcemy by pojawiali się użytkownicy, którzy będą wnosić swoje doświadczenie i czymś się dzielić a nie tylko jak mantrę powtarzać utarte formułki i personalne ataki. 

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

• Moderatorzy
2 minuty temu, Seyv napisał:

i tam być może będzie mu lepiej.

Nie będzie. Ci którym jest tutaj tak źle, na innym forum wylecieliby po kilku wpisach.

11 minut temu, Seyv napisał:

Jeśli komuś nie podoba się BMW to może kupić Toyotę a nie pisze do prezesa BMW : ja to bym chciał takie auto albo śmakie.

zgadza się. Ale jak ktoś pisze: toyota jest zdecydowanie lepsza od bmw i prosi się go o podanie argumentów a on się obraża, pisząc przy tym: "jak nie widzisz to chyba jesteś ślepy".

Często pojawiają się cudowne opinie bez konkretów. Dlaczego? Bo ich nie ma. 

Są użytkownicy, którzy piszą o krucjatach niesłyszących. Wtf? Każdy ma prawo opiniować, ba, nawet podważać czyjeś zdanie. Jeżeli mam argumenty broniące mojej tezy to w czym problem? 

15 minut temu, Marcinus napisał:

Nie będzie. Ci którym jest tutaj tak źle, na innym forum wylecieliby po kilku wpisach.

wiesz dlaczego różnego rodzaju fora upadają? Bo wyrzucają zwykłych użytkowników a trzymają głównie konta branżowe oraz kółka wspólnej adoracji.

Przez lata byłem na różnych forach: modelarskich, motoryzacyjnych, audio, komputerowych, druk 3d i jeszcze kilka innych. Wiele z nich przestało istnieć bo nawet Ci którzy klepali się po plecach przestali pisać, a była ich tylko garstka. Większość to byli jednak zwykli userzy oraz Ci, jak to ich nazwano również tutaj, "techniczni".

Niestety problem jest taki, że wielu tutaj udaje dorosłych a tak naprawdę to tylko duże dzieci, które strzelają focha jak ich się zapyta o argument.  

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.