Skocz do zawartości
IGNORED

Forum - funkcjonalność, sprawy techniczne i organizacyjne

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, arturp napisał:

OK . Niech też wiszą wersety z Koranu , cytaty w stylu ,,Religia to opium ludu." i tęczowa flaga . Dlaczego nie ?

To jest właśnie charakterystyczna szkoła myślenia: pytanie (metodą rżnięcia głupa) co się takiego dzieje że wiszą symbole religijne. A co się takiego stało kiedyś wisiały portrety partyjnych przywódców? Tow. Bierut ugryzł kogoś z portretu?

Niektórzy jak okazuje nie są w stanie zrozumieć że tu chodzi o zasady. I rozdział KK od państwa.

3 godziny temu, Jacchusia napisał:

w Polsce to tradycja, jak kapliczki przy drodze,  nad wyraz polskie krajobrazy.

Jacku, wszystko w tej materii jest sprowadzane(naginane) do polskiej tradycji.

Polskie krajobrazy są usiane krzyżami i kapliczkami do przesady w żadnym innym cywilizowanym kraju tego nie znajdziesz, nie na taką skalę.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

1 godzinę temu, sir.jax napisał:

Polskie krajobrazy są usiane krzyżami i kapliczkami do przesady w żadnym innym cywilizowanym kraju tego nie znajdziesz, nie na taką skalę.

I dlatego Polska jest Polską a nie Belgią, Francją, czy tylko jedną z wielu bezpłciowych części UE.

-----

2 godziny temu, arturp napisał:

Niech też wiszą wersety z Koranu , cytaty w stylu ,,Religia to opium ludu." i tęczowa flaga . Dlaczego nie ?

Bo w Polskiej tradycji i historii jest krzyż, a nie te przez Ciebie wymienione.

-----

3 godziny temu, Bobcat napisał:

Dlatego wszelkie powieszone nielegalnie czy samowolnie symbole religijne powinny być bezwzględnie przez państwo usuwane.

Powinny - nie powinny. Krzyż to taka nasza świecka tradycja i trochę szkoda, że przez wybryki kurdubla i jego bandy ze wspomnienia historii, stał się symbolem zacofania.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

13 minut temu, szymon1977 napisał:

dlatego Polska jest Polską a nie Belgią, Francją,

Raczej średniowiecznym skansenem nowoczesnej Europy XXIw.

• Moderatorzy
21 minut temu, szymon1977 napisał:

stał się symbolem zacofania.

To jest symbol zacofania.

Do tego widok półnagiego faceta przybitego do krzyża, godzi w poczucie estetyki i wręcz obrzydza.

8 minut temu, szymon1977 napisał:

Bo w Polskiej tradycji i historii jest krzyż, a nie te przez Ciebie wymienione.

Zapomnieliśmy o prawosławnych i Żydach , których miliony mieszkały w Polsce ? A może nie chcemy pamiętać ? A może nasze pokolenie dostaje przekłamany obraz polskiej tradycji ? Nasza tradycja to tolerancja wobec innych wyznań . Porównaj skalę konfliktów na tle religijnym w dawnej Polsce z konfliktami na zachodzie Europy . Nasi przodkowie byli aniołami tolerancji przy Niemcach , Francuzach , Anglikach i Hiszpanach  , którzy toczyli ze sobą wojny na tle wyznaniowym .

...there is no spoon...

10 minut temu, sir.jax napisał:

Raczej średniowiecznym skansenem nowoczesnej Europy XXIw.

Polecam pojeździć po Europie i na własne oczy zobaczyć jak ona wygląda poza ulotkami reklamowymi biur podróży. I z tubylcami pogadać. Wrócisz do swojego średniowiecza w podskokach.

28 minut temu, szymon1977 napisał:

Bo w Polskiej tradycji i historii jest krzyż, a nie te przez Ciebie wymienione

A słyszałeś ty o Słowiańskich wierzeniach i obyczajach?

Pamiętasz obyczaj topienia Marzanny, a coroczne malowanie jajek na wiosnę?

To jest nasza słowiańska tradycja, a nie symbol krzyża.

Zresztą masz pojęcie skąd wywodzi się symbol krzyża? 

Nie sądzę. 

Edytowane przez sir.jax

w tradycji słowian w Polsce jest to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

11 minut temu, arturp napisał:

Zapomnieliśmy o prawosławnych i Żydach , których miliony mieszkały w Polsce ?

Nie.

9 minut temu, sir.jax napisał:

A słyszałeś ty o Słowiańskich wierzeniach i obyczajach?

Tak. Ale historia tak się potoczyła, że gdy na Świat przyszedłem to z dawnych czasów pozostał krzyż. Był tu przez kilkaset lat i usuwanie go z powodu kilku lat wybryków kurdupla jak dla mnie trochę naciągane, urojenlń o gonieniu za nowoczesnością Europy nie skomentuję... przeminie kurdupel to i kontrowersje przeminą.

9 minut temu, sir.jax napisał:

Zresztą masz pojęcie skąd wywodzi się symbol krzyża? 

Tego krzyża co wisi w urzędzie i kontrowersje wzbudza, czy z jakimś innym krzyżem go pomyliłeś?

-----

4 minuty temu, cir napisał:

w tradycji słowian w Polsce jest to

Ukryta Zawartość

Nie, to już jest tylko w historii.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Był tu przez kilkaset lat i usuwanie go z powodu kilku lat wybryków kurdupla

Nie chodzi o usuwanie tak w ogóle. Usunąć należy tylko i wyłącznie z instytucji publicznych. Albo mamy rozdział kościoła od państwa i w instytucjach publicznych nie ma prawa być krzyża, albo mamy państwo wyznaniowe z którego trzeba spierdzielać w podskokach. 

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Tego krzyża co wisi w urzędzie i kontrowersje wzbudza, czy z jakimś innym krzyżem go pomyliłeś

Tak, tego.

27 minut temu, McGyver napisał:

Nie chodzi o usuwanie tak w ogóle. Usunąć należy tylko i wyłącznie z instytucji publicznych. Albo mamy rozdział kościoła od państwa i w instytucjach publicznych nie ma prawa być krzyża, albo mamy państwo wyznaniowe z którego trzeba spierdzielać w podskokach. 

Dość to drastyczne, bo pomiędzy bielą i czernią jest wiele odcieni szarości, a przyczyny emigracji są o wiele poważniejsze niż krzyż na ścianie urzędu. Powodu by go wieszać formalnie nie ma, ale żeby usuwać te które już wiszą... niech przeminie z historią, a nie chwilową modą na pokazanie jak bardzo jest się przeciwko PiS.

Ps.

Pomimo krzyża na ścianie urzędu i cmokania w d... klechów przez połowę sejmu, Polska jest państwem świeckim.

-----

26 minut temu, sir.jax napisał:

Tak, tego.

Chyba jednak pomyliłeś go z innym.

Edytowane przez szymon1977

46 minut temu, szymon1977 napisał:

Chyba jednak pomyliłeś go z innym

Otóż nie, ale wyjaśnij z jakim innym mógłbym go pomylić.

5 godzin temu, arturp napisał:

OK . Niech też wiszą wersety z Koranu , cytaty w stylu ,,Religia to opium ludu." i tęczowa flaga . Dlaczego nie ?

Jeśli o mnie chodzi, nie widzę problemu. Znajdą się chętni, niech wieszają.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

21 minut temu, sir.jax napisał:

Otóż nie, ale wyjaśnij z jakim innym mógłbym go pomylić.

Przykro mi, ale tu byłoby to OT. Za to są wątki gdzie chętnych do czytania takich sensacji jest sporo - polecam.

Edytowane przez szymon1977

5 godzin temu, Bobcat napisał:

Nie w tym rzecz. Chodzi o nachalne pokazywanie na każdym kroku kto tu rządzi. 

Wiesz, że tak jest tylko w twojej głowie? Jeśli myślisz, że ktoś wiesza krzyż, żeby pokazać kto tu rządzi, to jesteś dziwnym człowiekiem.

4 godziny temu, Bobcat napisał:

A co się takiego stało kiedyś wisiały portrety partyjnych przywódców? Tow. Bierut ugryzł kogoś z portretu?

A ty wiesz co towarzysze robili z Polakami? To teraz już wiesz. Chłopie nie bierz się za porównania i analogie, bo wtopa za wtopą.

• Moderatorzy
1 minutę temu, Jacchusia napisał:

Wiesz, że tak jest tylko w twojej głowie? Jeśli myślisz, że ktoś wiesza krzyż, żeby pokazać kto tu rządzi, to jesteś dziwnym człowiekiem.

Wieszajcie sobie krzyże w kościołach, w swoich domach, ale w urzędzie to powinno być godło naszego państwa.

22 minuty temu, szymon1977 napisał:

niech przeminie z historią,

Kurczę , jak to się zmienia .

Czasy późnego Gierka . Jako nastolatek brałem udział w akcji drobnego remontu licealnej klasy . Z funduszu klasowego kupiono nam farby , pędzle , środki czyszczące i dano dzieciakom aby odnowiły ,, swoja klasę " . Na koniec dnia kilkoro dzieciaków stwierdziło ,że czegoś brakuje . Krzyża . Ja stałem na drabinie więc na mnie padło . Namalowałem krzyż nad drzwiami . Wychowawczyni szybko to zauważyła i trafiłem na dywanik dyrektora . Trudno powiedzieć czy by mnie wylał ale nawet gdyby chciał to i tak by nie dał rady bo moja matka pracowała w kuratorium oświaty . W każdym razie jako dyrektor i członek PZPR musiał pokazać ,że gani takie postępowanie więc mnie zbeształ . Małe miasteczko , każdy PZPR-owiec chodził na zebrania partyjne i czyny społeczne a w niedzielę do kościoła z rodziną . Taki małomiasteczkowy , stęchły smrodek obłudy . Oczywiście krzyż zamalowano .

Dzisiaj dostałbym pewnie pochwałę na szkolnym apelu , błogosławieństwo z ambony i znowu wiaderko farby i pędzelek do malowania .

Jaki z tego wniosek ? Nigdy nie wiadomo jak nowa władza zareaguje na przejawy religijności lub jej negację . Więc lepiej normalnych ludzi w to nie mieszać . Szkoły , instytucje publiczne i urzędy powinny być świeckie .

...there is no spoon...

2 minuty temu, Marcinus napisał:

Wieszajcie sobie krzyże w kościołach, w swoich domach, ale w urzędzie to powinno być godło naszego państwa.

Nie ty decydujesz o tym kto, ma co i gdzie wieszać. 

• Moderatorzy
Teraz, Jacchusia napisał:

Nie ty decydujesz o tym kto, ma co i gdzie wieszać. 

W urzędzie to akurat Ty również nie!

Zabobony sobie realizujcie we własnym bagnie.

11 minut temu, Jacchusia napisał:

Znajdą się chętni, niech wieszają.

No to sobie wyobraź jaka będzie reakcja skoro nawet obrazek matki Jezusa z tęczowa aureolą kończy się wnioskiem o ukaranie z powodu obrazy uczuć religijnych .

Znowu - dywanik u dyrektora z naganą i połajanki z ambony . I niech tak będzie , starzy jesteśmy więc możemy mówić otwarcie i robić co nam sumienie nakazuje

ale dlaczego mieszać w to dzieci ?

...there is no spoon...

1 minutę temu, Marcinus napisał:

Urzędy są państwowe. Nie kościelne.

6 minut temu, arturp napisał:

Szkoły , instytucje publiczne i urzędy powinny być świeckie .

Tak, i pomimo krzyża na ścianie są świeckie. Smutno patrzeć jak usiłujecie dokonać rewolucji zdjęciem krzyża ze ściany urzędu, zamoast po prostu wygrać w demokratycznych wyborach. Czekam cierpliwie.

1 minutę temu, arturp napisał:

No to sobie wyobraź jaka będzie reakcja

Wiadomo. Każda próba zaistnienia w przestrzeni publicznej np. hinduistów (jest ich garstka) kończy się histerycznym wrzaskiem dewotów o "sekciarstwie" i donosem do prokuratury o "deprawacji nieletnich".

• Moderatorzy
Teraz, szymon1977 napisał:

zamoast po prostu wygrać w demokratycznych wyborach. Czekam cierpliwie.

To nie ma nic wspólnego z symbolami zacofania.

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

pomimo krzyża na ścianie są świeckie

Sprzeczność.

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

zamoast po prostu wygrać w demokratycznych wyborach.

Które ugrupowanie polityczne ma coś takiego w programie? Całkowitą i rzeczywistą (nie deklaratywną) neutralność światopoglądową państwa? Chętnie oddam im swój głos. Nieszczęściem polskiej sceny politycznej jest że wszyscy jej liczący się uczestnicy w mniejszym lub większym stopniu chodzą na pasku KK. W początkowym okresie swej obecności na wspomnianej scenie nadzieję budził Palikot, ale bardzo prędko zaczął robić z siebie błazna.

4 minuty temu, Bobcat napisał:

Sprzeczność.

Nie. Krzyż w urzędzie nie na miejscu, ale nie czyni państwa wyznaniowym.

7 minut temu, Marcinus napisał:

To nie ma nic wspólnego z symbolami zacofania.

Tak, bo to nie symbol zacofania a tradycja i historia.

9 minut temu, Bobcat napisał:

Które ugrupowanie polityczne ma coś takiego w programie? Całkowitą i rzeczywistą (nie deklaratywną) neutralność światopoglądową państwa? Chętnie oddam im swój głos. Nieszczęściem polskiej sceny politycznej jest że wszyscy jej liczący się uczestnicy w mniejszym lub większym stopniu chodzą na pasku KK

A do kogo mają kierować swój program, skoro 90% Polaków to pseudokatolicy?

12 minut temu, Bobcat napisał:

nadzieję budził Palikot

🙂

6 minut temu, szymon1977 napisał:

Krzyż w urzędzie nie na miejscu, ale nie czyni państwa wyznaniowym.

Jest jednym z elementów i krokiem w tym kierunku.

21 minut temu, Marcinus napisał:

Zabobony sobie realizujcie we własnym bagnie.

Przecież ja w życiu, nie licząc własnego domu, nigdzie krzyża nie wieszałem.

Ludziom chcesz zabronić, chcesz im narzucić swoją optykę. Maja porzucić tradycję bo komuś się to nie podobna? B oto tradycja, nic innego za tym się nie kryje.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.