Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 8 miesięcy później...

Ostatnio "Człowiek w poszukiwaniu sensu" Viktor E. Frankl- opis pobytu w obozach zagłady + trochę psychologi, pozycja obowiązkowa 7/10.

Jak można dostrzec piękno niedoskonałym spojrzeniem?

Sam nie wiem, po co kupiłem. Chyba, żeby się dołować.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

• 2 tygodnie później...

"Nigdy nie byłaś Żydówką. Sześć opowieści o dziewczynkach w ukryciu”

Dorka miała wtedy osiem lat. A kiedy to opisała – jedenaście, może dwanaście: „Nad ranem ukazała się duża grupa chłopów w lesie […]. Chłopi strzelali za nami. Za czwartym strzałem siostra się obudziła i krzyknęła: »mamo«. Mamusia wróciła się po nią i obie zastrzelono”.

Choć ich wojenne doświadczenia były podobnym koszmarem, dalsze losy sześciu bohaterek książki Anny Bikont potoczyły się zupełnie odmiennie - z traumą każdy próbuje radzić sobie po swojemu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem ostatnio pod wrażeniem najnowszej powieści Szczepana Twardocha " Null ". To opowieść rozgrywająca się na froncie ukraińsko - rosyjskim , dosłownie w okopach . Twardoch trochę wie na temat tej wojny bo jeździ tam od kliku lat z pomocą humanitarną i zaopatrzeniową  . Ale nie jest to dokument. To powieść oparta na faktach . Mamy tu krwiste postaci, mocne dialogi , żywy język ( ciekawa mieszanina ukraińskiego, rosyjskiego i polskiego , sporo wulgaryzmów ) oraz bardzo ciekawą narrację . Bardzo dobrze się tę powieść czyta . Myślę ,że to dobry materiał na film .

W dniu 12.04.2025 o 21:05, toptwenty napisał:

Choć ich wojenne doświadczenia były podobnym koszmarem, dalsze losy sześciu bohaterek książki Anny Bikont potoczyły się zupełnie odmiennie - z traumą każdy próbuje radzić sobie po swojemu.

Ostatnio przeczytałem "Spowiedź" Calka Perechodnika. Myślałem, że z wiekiem osiągnąłem już taki poziom cynizmu, że nie potrafię się wzruszyć ale ten pamiętnik po prostu mną wstrząsnął. 

• 3 tygodnie później...

Musiałem już pisać o tej książce, bo mam ją dość długo ale nie straciła nic na aktualności:

Nadal na pełne pokrycie zużycia prądu elektrycznego np. w USA  potrzeba obszaru 29x29 mil z panelami elektrycznymi. Niby niewiele. Jednak mówimy o obszarze całkowicie pokrytym panelami PV i nieuwzględniony jest rozmiar magazynu energii na porę gdy słońce nie świeci. Ciekawe ile potrwa okres transformacji i ile to zajmie w naszej, polskiej lokalizacji by porzucić zasoby kopalne na rzecz tych prawie darmowych, co świecą i wieją po polu? 

Tak czy inaczej książkę polecam, bo przedstawia potrzeby w konkretnych liczbach. (... i podaje powody dlaczego energia z atomu to ślepa uliczka = jest i będzie za droga).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.